30 июнь 2019 1 368

Як смачно приготувати гречку з фаршем

Гаряча, запашна, приправлена шматочком вершкового масла гречана каша – чи може бути щось смачніше? Може – дадуть відповідь знають господині, якщо це гречана каша з м'ясним фаршем. Це просте і в той же час надзвичайно смачне блюдо готується дуже швидко, з ним легко впораються початківці кулінари, а всі домашні без сумніву будуть у захваті і обов'язково попросять добавки.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
крупа гречана - 1 склянка
шматок яловичини або свинини (можна купити і готовий фарш) - 250 г
цибуля ріпчаста - 1 шт.
рослинна олія (оливкова) - для смаження
морква - 2 шт.
спеції, сіль - за смаком
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 349 Ккал
Самий смачний і простий рецепт гречаної каші. На приготування цієї страви ви витратите лічені хвилини, а ввечері здивуйте всіх прекрасним вечерею.

Якщо ви не звикли використовувати магазинний фарш, насамперед потрібно зайнятися приготуванням домашнього. Шматок м'яса добре промиваємо, видаляємо зайвий жир і ріжемо середніми шматочками. Потім миємо і чистимо цибулю з морквою, ріжемо на кілька частин, щоб зручно було прокрутити в м'ясорубці. Робимо фарш з м'яса і овочів і відправляємо його на сковороду. Обсмажуємо на рослинному (або оливковій) олії кілька хвилин. У цей час ретельно перебираємо і промиваємо гречку і відправляємо її слідом до м'яса у сковорідку. Заливаємо холодною водою у співвідношенні 1:2 (один стакан крупи двома склянками води). Додаємо спеції, сіль і залишаємо нудитися на невеликому вогні ще хвилин 10.

Гречка по-купецькому з фаршем

Старовинне давньоруське блюдо, яке досі готують і їдять з великим задоволенням. У минулі часи гречку могли їсти тільки заможні особи, звідси і з'явилася назва цього блюда.

Для страви потрібно:

  • м'ясо свинини або яловичини (або купити готовий фарш) – 300 гр.;
  • крупа гречана – 1 стакан;
  • томатна паста (або помідори) – 2 ст. л.;
  • морква – 2 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • часник – 2 зуб.;
  • рослинна олія (оливкова) – для смаження;
  • сіль, спеції, лавровий лист – за смаком.

Час приготування: 40 хвилин.

На 100 гр. готового страви – 360 ккал.

Спочатку добре перебираємо і промиваємо крупу, потім змащуємо сковороду кількома краплями олії і підсушуємо нашу гречку кілька хвилин. Після того, як крупа підсохне, зсипаємо її в окрему миску.

Приступаємо до приготування фаршу: промиваємо м'ясо, видаляємо зайвий жир і плівки, ріжемо на середні шматочки і подрібнюємо на м'ясорубці. Моркву, цибулю і часник миємо, чистимо, натираємо на тертці або ріжемо дуже дрібно.

Овочі відправляємо на сковороду і смажимо в олії до утворення золотистого кольору. До овочів додаємо фарш, смажимо все разом перемішуючи хвилини 2-3. Якщо ви використовуєте томатну пасту, додайте її відразу до фаршу, якщо помідори: то їх слід помити, зняти шкірку, дрібно порізати і тільки потім відправити до м'яса та інших овочів.

Після того як фарш потемніє, засипте зверху гречану крупу і залийте гарячою водою так, щоб крупа була злегка прикрита. Посоліть, покладіть лавровий лист, спеції і залиште варитися на слабкому вогні до повного приготування гречки. Якщо вода випарувалася, а гречка ще жорстка, додайте ще трохи води.

Читайте як цікаво приготувати таке просте блюдо як гречку з м'ясом.

Візьміть на замітку рецепт ароматної і соковитого кексу з вишнею та ківі.

Простий рецепт салату з білокачанної капусти — ми зібрали саму корисну добірку рецептів.

Запіканка з гречки з фаршем в мультиварці

Якщо проста гречка з фаршем вам здається нудною, або ви просто думаєте як урізноманітнити своє гречане меню: запіканка з м'ясного фаршу і гречки тут підійде як не можна до речі. А для того щоб прискорити і трохи спростити процес, її можна приготувати в мультиварці.

Для страви потрібно:

  • шматок яловичини, свинини (або готовий змішаний фарш) – 500 гр.;
  • відварена крупа гречана – 2 склянки;
  • сметана – 3 ст. л.;
  • борошно – 3 л.;
  • яйце – 3 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • олія рослинна (оливкова) – для змазування чаші;
  • спеції, сіль – за смаком.

Час приготування: 60-70 хвилин.

На 100 гр. готового страви – 455 ккал.

Перед тим, як готувати страву, переберіть, помийте і відваріть гречку, готової крупи знадобиться 2 склянки. Також, якщо ви не використовуєте магазинний, заздалегідь приготуйте фарш: м'ясо промийте, очистіть від зайвих плівок і жиру і прокрутити на м'ясорубці.

Після підготовки інгредієнтів, починаємо готувати запіканку. У мисці змішуємо: яйця, сметану, борошно, додаємо приправи і сіль. Цибулю чистимо, дрібно ріжемо і вводимо в отриману суміш. Туди ж додаємо відварену гречку.

Дно і стіни чаші мультиварки трохи змастіть маслом. Викладаємо на дно половину нашого гречаного «тесту», поверх нього рівномірно розкладаємо фарш, потім накриваємо його рештою гречки. Для приготування запіканки підійде режим «випічка». Після приготування нехай блюдо трохи охолоне, потім акуратно вийміть його з чаші мультиварки.

Гречка з м'ясом у горщиках в духовці

Страви в горщиках виходять завжди по-особливому смачними, такий спосіб приготування люблять багато господинь, а самі горщики передаються з покоління в покоління. Гречана каша, приготовлена в горшку, завжди виходить дуже ароматною і смачною.

Для страви потрібно:

  • м'ясо яловичини або свинини (або готовий фарш) – 500 гр.;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • крупа гречана – 1 стакан;
  • морква – 1 шт.;
  • перець горошком, улюблені спеції, сіль – за смаком.

Час приготування: 65 хвилин.

Калорії в 100 гр. готового страви – 387 ккал.

Для початку потрібно приготувати фарш: м'ясо промити, видалити плівки і зайвий жир, порізати на середні шматочки і прокрутити на м'ясорубці. Овочі чистимо, миємо, цибулю ріжемо маленькими скибочками, морква — півкільцями, потім відправляємо все обсмажуватися на сковороду. Після того як цибулю з морквою придбають золотистий колір, прибираємо їх в окрему миску, а в тій же сковороді обсмажуємо фарш.

В цей час прибираємо сміття з гречки і її. Дістаємо горщики і починаємо заповнювати їх. Викладаємо фарш, овочі і зверху насипаємо гречку, враховуйте, що гречка в процесі приготування розварюється в два рази.

Заливаємо гарячою водою, кладемо спеції, солимо і кладемо пару горошків перцю. Горщики закриваємо кришками і ставимо в духовку, розігріту до 200 градусів на 45-50 хвилин.

Після приготування страву залишаємо ще трохи потомитися, потім його можна прикрасити свіжою зеленню.

Кулінарні підказки

Для того щоб гречана каша завжди виходила розсипчастою і смачною, потрібно знати декілька хитрощів і не забувати під час готування:

  1. Чистий крупа. Звичайно, сучасна гречка в основному вже вся продається чиста, але навіть у ній іноді попадається сміття. Тому завжди перед тим, як зварити гречку, перевірте її на наявність сторонніх предметів. Багато часу це не займе;
  2. Прокаленная крупа. Це не обов'язкова дія при приготуванні гречаної крупи, але якщо ви хочете отримати насичену і розсипчасту кашу прожарити крупу на сковороді. Можна використовувати трохи олії;
  3. Вологе тепло. При варінні гречаної крупи кришку бажано не відкривати. Після того як ви залили крупу водою, відразу ж посоліть і накрийте прозорою кришкою. Так ви зможете спостерігати за процесом готування каші і не чіпати кришку без необхідності.2

Приємного апетиту!

Що ще почитати: