18 июнь 2019 5 362

Як спекти солодкі і солоні слойки з сиром

Випічка у вигляді слойок – одне з найпростіших і в той же час улюблених дітьми борошняних страв. Найчастіше їх роблять із солодким сиром, з яблуками, сухофруктами, горіхами чи маком.

Але також вони бувають солодкими: з шинкою, сиром, куркою, грибами, солоним сиром і кропом. Випічку їдять з супом, м'ясом, картоплею і як десерт подають до чаю або кави.

Готове тісто – дріжджове і бездріжджове – доступно у продажу, однак багато господинь вважають за краще готувати його самостійно, оскільки це нескладно.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
борошно - 350 г
масло - 100 г
цукор - 200 г
вода - 0,3 склянки
сир - 300 г
родзинки - 100 г
яйце - 1 шт.
Час приготування: 240 хвилин Калорійність на 100 грам: 285 Ккал
Традиційні слойки з сиром готуються з листкового тіста з домашнім жирним сиром та родзинками. Зверху випічку змащують яйцем, притрушують маком, кунжутом або насінням льону.

Половину борошна просіваємо гіркою на рівну поверхню, зверху рубаємо ножем масло. Його можна замінити на спред. Робимо борошняну крихту. Коли основа стане однорідною, обмотуємо плівкою і кладемо в морозилку на сорок хвилин.

З рештою борошна, води і яйця замішуємо ще одне тісто. Воно не повинно липнути до поверхні і долонь. Прикривають мискою і залишаємо відпочити.

У великій мисці перетираємо фермерський сир з цукром. Родзинки занурюємо в теплу воду зливаємо і даємо просохнути. Розпарені сухофрукти додаємо в солодку сирну масу.

Друге тісто катаємо прямокутною формою, по центру кладемо примерзшее перше і складаємо краю як на конверті. Беремо качалку і розкачуємо отриманий квадрат від центру до країв, щоб вони утворили загальну масу. На це піде не менше десяти хвилин.

Звертаємо тісто в один пласт, занурюємо в харчовій пакет і в холодильник мінімум на годину. Найкраще це робити заздалегідь, щоб скоротити час приготування. Зберігатися такий напівфабрикат в морозилці може до місяця.

Включаємо електродуховку на 185 °С. Розкачуємо повністю тісто товщиною в один сантиметр, зверху рівномірно розподіляємо сир з родзинками. Скачуємо заготовку в щільний рулет. Нарізаємо ножем і викладаємо на деко. Ставимо запікатися на сорок хвилин.

Зверху слойки можна змастити збитим яйцем, посипати цукром або маком.

Слойки з сиром і яблуками з готового листкового тіста

Для цієї випічки краще всього підійдуть солодкі соковиті яблука і знежирений сир. Тісто можна купити в магазині, і тоді за сорок хвилин у вас буде готовий десерт до чаю.

Склад:

  • тісто – 450 г;
  • яблука – 3 шт.;
  • сир – 200 г;
  • жовток – 1 шт.;
  • цукор – 50 р.

Підготовка: 40 хвилин.

Калорії: 265 Ккал/100 р.

Яблука миємо, знімаємо шкірку і нарізаємо кубиками в процесі вирізаємо серцевину. Сир збиваємо з цукром використовуючи занурювальний блендер. Маса вийде повітряної і гомогенною. Додаємо яблука і все перемішуємо.

Тісто розморожуємо, розгортаємо в тонкий прямокутний квадрат, зверху наносимо щільний шар начинки і акуратно загортаємо в рулон. Навскіс нарізаємо слойки шириною три сантиметри. Викладаємо виріб на деко, промазуємо збитим яйцем і занурюємо запікатися на тридцять п'ять хвилин.

Як приготувати смачні домашні круасани з шоколадом — ароматна французька випічка.

Читайте як приготувати шалено смачний кекс з вишнями. Читайте рецепт тут.

Візьміть на замітку рецепт пісного морквяного пирога в мультиварці з цукатами, сухофруктами або родзинками.

Слойки з домашнім сиром, курагою та горіхами

З бездріжджового тіста виходять смачні слойки. Його використовують зазвичай з солодкою начинкою: яблуками, вишнями, полуницею, сиром і горіхами.

Склад:

  • борошно – 500 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • вода – 200 мл;
  • цукор – 150 г;
  • сир – 200 г;
  • горіхи – 100 г;
  • курага – 50 г;
  • сода – 1 ч. л;
  • масло – 250 р.

Приготування: 2 години.

Калорії: 293 Ккал/100 р.

Борошно зсипаємо з цукром і харчовою содою, у центр вбиваємо яйце і замішуємо. Коли маса перетвориться в крихту, підливаємо трохи воду. Вивалюємо основу на присипаний борошном стіл і замішуємо м'яке пластичне тісто. Масло кладемо на п'ятнадцять хвилин у морозилку.

Курагу нарізаємо соломкою, мигдаль, фундук або інші горіхи лускаємо і злегка подрібнюємо качалкою або блендером. Змішуємо сир з підготовленими продуктами. Якщо є ванілін, можна і його додати.

Розкачуємо тісто на сухому столі, по центру викладаємо вершкове масло, замотуємо його в ковдру. Докладаючи максимум зусиль і намагаємося розкачати все в однорідну масу. Робити це буде досить важко. Процедуру складання і розкатування повторюємо не менше п'яти разів. Кладемо в харчової контейнер і ставимо в холодильник на тридцять хвилин.

Розкачуємо отримане листкове тісто, наносимо начинку по всьому периметру і сматываем в рулет, починаючи від краю. Активуємо електродуховку на 190 °С. Розкладаємо на деко нарізані цибулини і ставимо запікатися на сорок п'ять хвилин.

Рецепт солоних слойок з кропом і сиром

Слойки-трикутники з солоним сиром і зеленню – завжди бажана випічка до будь-якого першого страви. Приготувати їх досить просто, благо на прилавках гастрономів листкове тісто є в достатку.

Склад:

  • тісто – 1 пачка;
  • сир – 250 г;
  • кріп – 30 г;
  • сіль – щіпка;
  • яйце – 1 шт.

Приготування: 50 хвилин.

Калорії: 287 Ккал/100 р.

Збиваємо кисломолочку міксером з охолодженим яйцем і сіллю. Кріп занурюємо у воду і стряхиваем. Розкладаємо на рушник і залишаємо просохнути, щоб залишилася волога не зіпсувала начинку. Подрібнюємо зелень і додаємо в сирну масу.

Тісто розкачуємо, нарізаємо на довгі смужки товщиною три сантиметри, потім на трикутники. По центру кожного накладаємо ложкою начинку. Скріплюємо пальцями або виделкою. Прогріваємо електродуховку на 185 °С. Розкладаємо солоні слойки на лист і випікаємо сорок хвилин.

Корисні поради

  1. Сир завжди можна замінити на готову сиркову солодку масу. Вона буває вже з добавками: родзинками, ваніллю, сухофруктами;
  2. Для отримання рум'яної скоринки змастіть слойки з сиром теплою водою, молоком або збитим яйцем;
  3. Якщо для випічки ви використовуєте дріжджове тісто, потрібно враховувати, що при випічці воно значно збільшиться. Робіть маленькі заготовки;
  4. Якщо попався рідкий сир, підвісьте його на кілька годин в мішечку з марлі або покладіть під прес;
  5. Слойки ставлять запікати тільки в прогріту духовку, інакше вони будуть пересихати і кришитися;
  6. Сухий сир завжди можна зволожити сметаною, яйцем або фруктами;
  7. Готові вироби можна змастити натуральним медом, маслом або помадкою.

Приємного чаювання з домашньою випічкою!

Що ще почитати: