10 март 2019 3 618

Як смачно приготувати окрошку на сироватці

Жарким літом, коли пробуджується апетит тільки із заходом сонця, прекрасним варіантом приготування холодного і смачної вечері стане окрошка. Вона містить ситні і доступні кожному продукти, а її рецепт досить легкий і простий.

Де взяти сироватку

Багато косметологи і дієтологи, а також медична галузь широко використовують молочну сироватку, яка створюється в процесі виготовлення сиру і є самостійним, дуже корисним продуктом. Вона практично не містить жирів (не більше 0,2 %) і білків (не більше 1%), а вживати її можна повсякденно в необмеженій кількості.

При цьому в сироватці містяться більш двохсот видів мікроелементів, а в одному літрі присутня необхідна добова норма калію, фосфору, натрію, кальцію, магнію і заліза. Знайти цей кисломолочний продукт можна на прилавках продуктових супермаркетів, магазинів в молочному відділі.

Також сироватку продають на ринках молочних павільйонах, а можна просто купити свіже молоко і її власноруч приготувати в домашніх умовах. Для цього молоко ставиться в тепле місце для отримання кислого молока, яку необхідно довести до кипіння (але ні в якому разі не кип'ятити). Слідом процідити отриману масу через згорнуту вчетверо марлю, відокремлюючи сир від рідини, що є сироваткою.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
ковбаса (варена) - 300 г
картопля - 300 г
сироватка - 3 л
свіжі огірочки - 400 г
яйця - 5 шт.
редиска - 200 г
зелень (кріп, зелена цибуля, петрушка) - по 100 г
сметана (жирність 10-15 %) - 400 г
сіль і суміш перців - по 5 г
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 60 Ккал

Літо – це час відпусток, коротких спідниць, відкритих футболок, шортів. Всі намагаються бути у формі, добре виглядати і при цьому отримувати корисні вітаміни і мінерали. Це досить просто – необхідно скористатися не дорогим, але жахливо смачним рецептом приготування окрошки на сироватці з ковбасою.

Страва подається в холодному вигляді, чудово збуджує апетит, але при цьому містить продукти ситні і насичені.

На початку приготування необхідно сироватку і сметану поставити в холодильник, картоплю відварити в мундирі в підсоленій воді, а яйця круто.

Поки деякі продукти готуються можна нарізати ковбасу, редиску і огірочки квадратиками по півсантиметра.

Всю зелень як слід промити, дрібно порізати.

Всі всипати в одну велику ємність, куди слідом нарізається остиглий очищену картоплю і яйця.

В середньому всі продукти краще намагатися різати однакового розміру для гарного естетичного вигляду окрошки.

Всі овочі залити сироваткою, сметаною, всипати трохи солі, спецій і добре перемішати. При необхідності трохи досолити і поставити хоча б на годину в холодильник настоюватися.

Страву можна їсти хоч кожен день.

Рецепт окрошки на сироватці з куркою

Освіжитися і смачно поїсти в жаркий день можна з допомогою такого дуже поживного страви традиційно слов'янського походження, як окрошка. Вона вважається дієтичною, але містить безліч корисних вітамінів і мінералів. Процес приготування дуже простий і легкий, а інгредієнти дорого не варті, є досить поширеними і смачними. Для створення окрошки будуть потрібні:

  • відварена куряча грудка – 450 г;
  • зварений у мундирі картопля – 300 г;
  • круто зварені яйця – 5 шт.;
  • свіжий огірок – 300 г;
  • редиска – 300 г;
  • зелень на смак – 300 г;
  • сироватка – 3 л;
  • сметана – 120 мл;
  • жирний кефір – 400 г;
  • сіль і запашний перець – по 5 р.

Час приготування займає одну годину, також страви потрібно настоятися ще пару годин в холодному місці, а енергетична цінність ста грам окрошки становить 46 ккал.

Відварені заздалегідь продукти нарізати першими і викласти в одну ємність – картоплю кубиками по півсантиметра, яйця дуже дрібненько накришити, куряче м'ясо порізати тонкими невеликими брусочками.

Слідом нарізати свіжі овочі – огірки і редис, а краще крупно натерти на тертці. Зелень промити і дрібно нарізати. Усі завантажити до раніше нарізаним продуктів і залити сироваткою, сметаною, кефіром, всипати перець і добре перемішати. Солити потрібно тільки по потребі і після того, як вся окрошка перемішається.

Блюдо традиційно їдять з шматочком сірого або білого хліба, для додання більшої кислиці можна всипати трохи лимонної кислоти або додати салатний майонез.

Люля кебаб з курки — спробуйте приготувати це блюдо на мангалі або в духовці.

Піца з фаршем — рецепти з фото і покроковими рекомендаціями.

Печеня з курки — соковите, апетитне, пряне, ароматне. Приготуйте цю страву за нашими рецептами.

Як приготувати збірну м'ясну окрошку

Приготування збірної окрошки відноситься до ресторанного типу приготування холодного першого страви. М'ясо слід вибирати без жирових прошарків, щоб при подачі на поверхні не плавав застиглий і не дуже корисний жир. Також слід використовувати не тільки яловичину, свинину, а й урізноманітнити м'ясом птиці – індички, качки, курки, тетерева. Для створення знадобляться:

  • картопля – 250 г;
  • яйця – 4 шт.;
  • свіжі огірки та редиска – по 300 г;
  • сироватка – 2,5 л;
  • сметана (середньої жирності) – 0,4 л;
  • курятина – 200 г;
  • яловичина (+язик яловичий) – 200 г;
  • зелень на смак – 300;
  • сіль і мелений перець – по 5 р.

Час приготування становить приблизно п'ятдесят хвилин, показники харчової цінності ста грам — 56 ккал.

М'ясні продукти відварюються в цілому вигляді в підсоленій воді, картопля вариться в мундирі, яйця круто. Поки відбувається варіння і нарізка продуктів, сироватку і сметану можна поставити охолоджуватися в холодильну камеру.

Всі овочі та м'ясо нарізати невеликими кубиками або брусочками, але так щоб було зручно зачерпувати їх потім ложкою. Яйця слід дрібно накришити, а зелень промити, обсушити паперовим рушником і також дрібненько порізати.

Всі продукти всипати в одну ємність, залити сироваткою, сметаною, всипати перець і перемішати. Тільки спробувавши на сіль, при необхідності все ж додати і її.

Страва має настоюватися з годину, але можна подавати і відразу в чудовому поєднанні з гірчицею, майонезом і шматочком чорного хліба.

Покроковий рецепт літнього страви

Маса всіх продуктів у ній повинна становити приблизно 40% від всієї маси страви. При цьому можна самостійно міняти пропорційність овочів за бажанням – збільшувати кількість огірків, зелені і зменшувати вміст картоплі чи м'яса. Для покрокового приготування овочевий окрошки будуть потрібні:

  • картопля – 350 г;
  • зелень на вибір – 300 г;
  • редька – 200 г;
  • огірочки свіжі – 300 г;
  • яйця – 4 шт.;
  • сироватка – 2,5 л;
  • сметана – 250 г;
  • сіль і суміш перців за смаком.

Створення страви займе всього сорок хвилин, показники калорійності 100 г страви — 41 ккал.

Детальна інструкція приготування окрошки включає в себе кілька наступних етапів:

  1. Сироватку і сметану помістити охолоджуватися в холодильник;
  2. Картоплю поставити варити в мундирі в трохи підсоленій воді, а яйця;
  3. В одну глибоку ємність нарізати огірочки квадратиками, зелень дрібно накришити, редиску крупно натерти на тертці;
  4. Відварені продукти остудити, очистити і порізати – картоплю кубиками, а яйця дрібно накришити;
  5. Всю овочеву масу залити холодними сироваткою і сметаною, додати перець, сіль і добре перемішати.

Страву можна їсти кожен день, не боячись набрати вагу і при цьому отримувати багатющий набір всіх корисних вітамінів і мінералів, необхідних організму людини.

Поради досвідчених кухарів

Корисною окрошку роблять продукти, що входять до складу страви, але незамінністю її є те, що цей суп не потрібно варити, а потім підігрівати перед подачею на стіл, овочі можна вибирати за смаком так само, як і всі м'ясні інгредієнти. Досвідчені кулінари приготували ряд простих порад для створення смачного і ароматного рідкого страви:

  • Картоплю слід відварювати тільки в мундирі, щоб він не розварився і зберіг всі свої корисні речовини;
  • Зварені продукти для приготування перед нарізкою обов'язково потрібно остудити, щоб страва не прокисати раніше часу;
  • Навіть свіжу сироватку, кефір, сметану та інші молочні продукти слід спочатку остудити, зробити холодними;
  • При готуванні великої порції окрошки не потрібно відразу заливати всі підготовлені продукти сироваткою – краще зберігати їх окремо в холодильнику в нарізаному стані;
  • М'ясні продукти надають страві не тільки ситність, але і володіють великою поживністю і насиченістю, тому слід хоч трохи додавати їх в різному складі в блюдо.

Окрошку можна готувати на квасі, знежиреному та овочевому бульйоні, мінералці, але тільки з сироваткою передається м'якість, ніжність і справжній смак кисломолочного страви, вживання якого дивним чином впливає на мікрофлору кишечника, зменшує ризик появи інфекційних захворювань і перешкоджає розвитку запальних процесів в організмі.

Що ще почитати: