26 март 2019 7 309

Як готувати пиріжки з повидлом в домашніх умовах

Приготовлені дбайливими руками мами солодкі пиріжки з повидлом миттєво роблять атмосферу в домі теплою і затишною. Дійсно, що може бути прекрасніше ароматних виробів з листкового і здобного тіста?

Пиріжки з повидлом
Інгредієнти Кількість
молоко - 500 мл
вода - 100 мл
масло вершкове - 100 г
сіль - 0,5 ч. л.
цукор - 45 г
дріжджі сухі - 1 ч. л.
яйця - 2 шт.
борошно - приблизно 1 кг
повидло будь - 1 банку
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 251 Ккал
Тісто виходить легким і смачним. За бажанням вироби можна обсмажити в олії, але для мінімальної калорійності краще спекти їх у духовій шафі.

Приготування пиріжків з повидлом:

  1. Змішати воду з молоком і злегка підігріти. Всипати цукор, дріжджі і прибрати буквально на 10 хвилин у тепле місце;
  2. Через зазначений час додати збиті яйця з сіллю;
  3. Висипати пару склянок борошна, перемішати. В результаті консистенція повинна нагадувати тісто для оладок. Це і є опара;
  4. Як тільки опара підійде, всипати трохи решту борошна, влити розтоплене масло і замісити тісто;
  5. Стежте, щоб тісто не стало тугим;
  6. Накрийте рушником і не чіпайте протягом години;
  7. Через зазначений час тісто розкачати в джгут і розділити на маленькі однакові частини;
  8. Кожну розкачати в коло, в центр покласти злегка підігріте повидло і заліпити краї, щоб не витекла солодка начинка;
  9. Вироби викладіть на деко, попередньо застелений фольгою та пергаментом;
  10. Через 15 хвилин після расстойки змастіть вироби збитим яйцем;
  11. Помістіть в духовку і випікайте 25 хвилин до рум'яності.

Гаряча випічка не приносить користі шлунка, тому перед подачею ласощі до столу бажаного трохи остудити вироби.

Рецепт швидких пиріжків на кефірі з начинкою з повидла

Кажуть, що будь-яка господиня хоч раз в житті повинна порадувати своїх близьких смачними солодкими пиріжками. І багато хто думає, що це процес трудомісткий і займає багато часу. Щоб розвіяти сумніви, пропонуємо рецепт швидких пиріжків на кефірі.

Необхідні інгредієнти:

  • кефір – 1 склянка;
  • сухі дріжджі – 1 пакет;
  • будь-яке повидло;
  • яйце для змащування виробів;
  • рослинне масло – 100 мл;
  • цукор і сіль – по 1 ч. л.;
  • борошно – 3 склянки.

Загальний час підготовки компонентів і випікання: 1 годину 20 хвилин.

Калорійність: 343.55 ккал.

Процес приготування:

  1. Змішати кисломолочний продукт з маслом, трохи розігріти і насипати цукор з сіллю;
  2. Додати борошно дріжджі і в отриману суміш сухих інгредієнтів, влити рідкі;
  3. Замісити тісто і прибрати на півгодини;
  4. З отриманого легкого і м'якого тіста сформовать гуртки;
  5. Кожен розкачати, покласти солодку начинку, краї защепити;
  6. Вироби викласти на деко швом догори і залишаємо хвилин на 10 для вистоювання;
  7. Змащуємо яйцем і випікаємо не більш півгодини або поки не підрум'яниться скоринка.

Пісні смажені пиріжки з солодкою начинкою

Рецепт також буде корисний тим, у кого мало грошей, але хочеться побалувати себе солодким ласощами. Випічка буде без молочних продуктів і яєць, проте це не вплине на їх смак.

Необхідні компоненти:

  • борошно – 3, 5 склянки;
  • щіпка солі;
  • вода – 200 мл;
  • кориця, запашний перець, чилі – по щіпці;
  • швидкорозчинні дріжджі – 1 упаковка;
  • олія – 50 мл;
  • густе повидло.

Час підготовки компонентів і випікання: 2 – 2,5 години.

Калорійність: 255. 64 ккал.

Покроковий процес:

  1. Змішати дріжджі і залишилися сухі інгредієнти з борошном:
  2. Влити в суміш масла, потім воду і почати заміс тіста;
  3. Тісто у підсумку не повинно бути крутим;
  4. Накрити пакетом або серветкою і прибрати для вистоювання на 1,5 години;
  5. Готове тісто розкачати в джгут, відщипувати по маленькому шматочку і сформовать кульки;
  6. Кожну кульку розкачати в невелику коржик, в центр покласти начинку і скріпити краї;
  7. Отриманий виріб перевернути швом вниз і натиснувши долонею приплющить;
  8. Сформовані вироби відкласти в сторону на чверть години для вистоювання;
  9. Розігріти масло і обсмажити до рум'яного кольору кожен пиріжок з двох сторін.

А ви пробували банани в шоколаді? Це цікавий десерт, який можна готувати додаючи свої якісь нотки.

Смачний рубаний біфштекс з яловичини — читайте цікаві рецепти на нашому порталі.

Рецепт смачних грінок з молоком і яйцем — приготуйте їх на сніданок.

Листкові пиріжки з варенням в духовці

Слойки з варенням або джемом, мабуть, одна з найсмачніших випічок. Та й по часу не дуже витратний процес.

Для приготування слойок з повидлом потрібно:

  • упаковка листкового бездріжджового тіста;
  • повидло – 250 гр.;
  • крохмаль – 0.5 ст. л. (за бажанням);
  • цукор – 2 ст. л.

Час підготовки компонентів і випічки: не більше 45 хвилин.

Калорійність: 86.91 ккал.

Поетапний процес:

  1. Тісто розморозити і розкачати в пласт товщиною пів сантиметра;
  2. Для виробів необхідно розрізати тісто за наступним шаблоном: для прямокутних 10Х15 см; для трикутних 10Х10; для круглих скористатися невеликим блюдцем або спеціальною виїмкою;
  3. Якщо повидло не густе змішайте його з крохмалем, щоб під час випікання начинка не витекла на деко;
  4. У центр кожного тесту покласти по чайній ложці начинки, скласти навпіл і скріпити краї;
  5. Вироби розкласти на деко, попередньо змазаним олією;
  6. Відправляємо в розігріту до 180С духовку на 20 хвилин;
  7. За кілька хвилин до кінця випікання можна дістати пиріжки, посипати їх цукром і відправити допекаться.

Якщо ви вирішили приготувати напівкруглі пиріжки, то після нарізки у вас залишиться зайве тісто. Не розкочуйте його знову, так як порушується структура тесту. Краще розріжте на невеликі шматочки, выпеките, а перед подачею посипте цукровою пудрою. Діти будуть у захваті від цього ласощі.

Здобні пиріжки на молоці

Перевірений багатьма господинями рецепт, за яким виходять смачні і солодкі вироби.

Для приготування опари потрібні такі інгредієнти:

  • дріжджі сухі – 11 гр.;
  • борошно – 3 ст. л. з гіркою;
  • молоко – 250 мл;
  • цукор – 1 ст. л.

Компоненти для тіста:

  • яйця – 2 шт.;
  • щіпка солі;
  • ванільний цукор;
  • масло – 100 гр.;
  • борошно – 450 гр.;
  • цукор – 100 гр.;
  • олія – 15 мл

Час приготування: 2,5 години.

Калорійність: 283.19 ккал.

Покроковий процес:

  1. Перемішати в невеликій кількості теплого молока цукор, борошно, дріжджі і прибрати в тепле місце;
  2. За півгодини повинна утворитися пишна шапка»;
  3. Коли «шапка» осяде, з'являться бульбашки – це значить опара готова;
  4. В окремому посуді об'єднуємо інгредієнти для здоби: цукор, яйця і вершкове масло;
  5. З'єднати здобу з опарою, посолити і насипати ванільний цукор (за бажанням);
  6. В отриману суміш по одній склянці додайте борошно і перемішувати дерев'яною ложкою в одну сторону;
  7. Як тільки маса загусне, переходимо до замішування руками;
  8. Одержаний грудку тіста перекласти в глибоку посуд або каструлю, накрити і залишити на 2 години;
  9. Буквально через годину тісто почне «тікати» з посуду. Гарненько обмякните його, накрийте і дайте знову піднятися.
  10. Готове тісто розкочують джгутом, нарізають шматками, з них формують кульки і розкочують в коржик;
  11. У центр кожного коржика кладуть по чайній ложці повидла, надають виробу бажану форму і відправляють в тепле місце для вистоювання;
  12. Через 10 хвилин змащують збитим яйцем і відправляють в духовку для випікання;
  13. Через 25 хвилин у будинку буде стояти ароматний запах свіжої випічки, означає, що пиріжки з повидлом готові і чекають дегустації.

Корисні поради досвідчених кулінарів

  • якщо вироби обсмажуються на сковороді, то краще всього викладати їх швом вниз;
  • свіжі дріжджі обов'язково розмішуйте в теплій рідині, а не гарячою. В іншому випадку вони завариться;
  • якщо під рукою не виявилося борошна вищого сорту, а тільки перший і другий не впадайте у відчай. Перед приготуванням додайте трохи крохмалю;
  • щоб вироби в процесі випічки вийшли рівними, необхідно відправляти їх у вже розігрітий духову шафу і поступово піднімати температуру;
  • щоб під час замісу тісто не липло до рук, періодично змащуйте їх рослинною олією;
  • ні в якому разі не перегрівайте рідина для опари. В іншому випадку дріжджі не піднімуться. Щоб перевірити температуру досить крапнути трохи рідини на зап'ясті: не відчувається печіння? Можна додавати дріжджі;
  • на пишність і легкість виробів також впливає якість борошна. Вона повинна бути обов'язково вищого сорту і просіяна як мінімум 2 рази;
  • масло, що додається в тісто має бути кімнатної t. Коли немає часу можна розтопити, але додавати гарячим не можна;
  • можна використовувати рослинно-вершкову суміш або маргарин;
  • перевіряйте термін придатності дріжджів;
  • якщо маса ніяк не підходить, приберіть її на чверть години в холодильник, а потім у тепле місце;
  • пиріжки з повидлом з дріжджового тіста випікати тільки при температурі 160-180 С.

Пишних, ароматних вам пиріжків, ну і, звичайно, приємного чаювання!

Що ще почитати: