23 май 2019 432

Пироги з яблучним повидлом – смачна задачка з простим рішенням

Захотілося солоденького до чаю, але ні часу, ні бажання довго возитися на кухні немає? Чому б не спекти пиріг з яблучним повидлом! Начинка вже готова, а тісто можна швиденько замісити тим або іншим способом із знайдених в засіках продуктів. У будь-якому варіанті смак свіжої випічки незрівнянний.

Пиріг «Грати» з яблучним повидлом на дріжджовому тесті
Інгредієнти Кількість
повидло - 300 г
дріжджі - 5 г
молоко (3,2%) - 225 мл
борошно - 390 г
цукор - 35 г
яйця - 2 шт.
розтоплений маргарин - 30 г
сіль - велика пучку
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 237 Ккал

Заміс тіста на сухих дріжджах автоматично скорочує час приготування випічки. Опару ставити не потрібно, це мінус 40 хвилин. До того ж порошкові дріжджі працюють швидше, ніж свіжі, тому маса піднімається в 2 рази швидше.

Рецепт:

  1. Молоко підігрівають до 38 градусів. Розчиняють у ньому дріжджі. Додають цукор, трохи солі, яйця. Розмішують.
  2. Борошно просівають і всипають частинами молоко. Замішують тісто в мисці.
  3. В кінці вливають теплий маргарин. Продовжують вимішувати тісто на столі хвилин 15, поки воно не стане пластичним, слухняним.
  4. З тіста скачують куля. Кладуть в глибоку миску, присипану борошном. Накривають рушником. На 2 години ставлять підходити в тепло.
  5. Перед формуванням пирога підійшло пишне тісто обминають, щоб позбавитися від запаху дріжджів.
  6. Відокремлюють ¼ частину для декоративної верхівки – решітки. Більшу частину розкачують пластом товщиною до 1 див. Накручують на качалку і акуратно переносять на деко, змащене краплею олії.
  7. Яблучне повидло, якщо воно дуже щільне, нарізають пластинками і внахлест викладають на основу пирога. М'яке повидло підігрівають до 30 градусів і рівним шаром розподіляють по основі, відступаючи від країв по 2 див.
  8. Залишене для верхівки тісто тонко розкочують. Розрізають на стрічки і викладають, переплітаючи між собою, поверх шару яблучного повидла.
  9. Краї основи пирога підвертають всередину, трохи защипують, формуючи бортики. Пиріг накривають рушником і ставлять на расстойку (20 хвилин).
  10. Духовку розігрівають до 190 градусів. Верх пирога змащують яйцем. Випікають півгодини.

Готовий пиріг відразу ж знімати з листа не треба. Він повинен «відпочити» і трохи охолонути, щоб основа легко відійшла від листа.

Випікаємо із здобного прісного тіста

Це варіант для ласунів, тому що крім начинки саме тісто в багатошаровій виходить досить солодким. Рідка основа здоби – кисла (кефір, рідка сметана, скисле молоко). Для пишноти маси використовують питну соду. На збірку пирога потрібно зовсім небагато часу, тому як здобне прісне тісто не вимагає часу для расстойки.

Пропорції продуктів:

  • повидло яблучне – 200 г;
  • кефір (2,5%) триденний – 300 мл;
  • цукор – 180 г;
  • 1 яйце;
  • 2 г питної соди;
  • борошно – 900 г;
  • розтоплений маргарин – 100 г;
  • щіпка солі.

Час – 1 година.

Калорійність 100 г – 295 ккал.

Рецепт:

  1. Кефір підігрівають до температури тіла. Розмішують в ньому цукор, збите яйце, розтоплений маргарин.
  2. Борошно просівають, змішують з содою. Висипають гіркою на стіл. У центрі роблять поглиблення, куди виливають рідку основу здоби. Швидко замішують пластичне тісто.
  3. Ні відпочивати, ні підніматися прісної сдобному тесту не потрібно. Його відразу ділять на частини для основи і верху пирога. Основу розкачують шаром 1,5 см завтовшки і переносять у змащену жиром форму для випікання.
  4. З решти формують верх відкритого пирога. Це можуть бути кіски, стрічки для плетінки, пласт з вирізаними для печива фігурками.
  5. На основу здобного пирога викладають яблучне повидло, не забуваючи залишати вільними по 2 см по периметру. Накривають верхівкою, загортають всередину і прищипують краю.
  6. До цього часу духовка повинна бути розігріта до 180 градусів. Сформований пиріг ставлять в гарячу духову шафу на 35 хвилин.
Здобне прісне тісто відмінно піднімається при випіканні, стає таким же повітряним, ніжним, пишним, як і дріжджове. Але мороки з ним в два рази менше.

Відкритий сирний пиріг з повидлом з яблук

Хто тільки вчиться пекти пироги, оцінить цей рецепт. На сирі без рідкої складової тісто замішується легко і швидко. Головне, довести масу до однорідності, щоб не було жодної грудочки.

Пропорції продуктів:

  • повидло яблучне – 250 г;
  • сир (5%) – 400 г;
  • вершкове масло (72,5%) розтоплене – 190 г;
  • борошно – 390 г;
  • 2 яйця;
  • цукор – 100 г;
  • крохмаль картопляний – 60 г;
  • сода питна – ½ ч. л.

Час – 80 хвилин.

Калорійність 100 г – 284,5 ккал.

Дізнайтеся, як зробити яблучний мармелад в домашніх умовах.

Приготуйте яблучний пиріг в мультиварці. Рецепт можна подивитися тут.

По ссылке читайте, як приготувати яблучне повидло.

Рецепт:

  1. Сир протирають через сито. Відбирають половину, з'єднують з половиною цукру і одним яйцем.
  2. До сирної маси додають масло, соду. Перемішують.
  3. Борошно просівають, частинами вводять в сир. Замішують пластичне тісто.
  4. Готове сирне тісто скачують у куля, загортають у харчову плівку, на півгодини кладуть у холодильник.
  5. Другу частину сиру перетирають з яйцем, цукром, ложкою крохмалю.
  6. Тісто розкочують в коло діаметром трохи більше ємкості для випікання. Переміщують у форму, обов'язково формуючи високі бортики.
  7. Основу присипають крохмалем. Викладають сирну начинку. Зверху рівним шаром – яблучне повидло.
  8. Духову шафу вмикають на 180 градусів. Як тільки розігріється, ставлять сирний пиріг з яблучним повидлом випікатися. Через 35 хвилин буде готово.

Піч високі відкриті пироги з великою кількістю начинки краще в силіконових або роз'ємних формах. Так буде простіше дістати випічку і перенести її на блюдо.

Випічка з пісочного тіста

Найшвидший і простий варіант пирога з пісочного тіста з повидлом. На підготовку продуктів потрібно не більше 15 хвилин, відмінне рішення у випадках, коли зовсім немає часу возитися на кухні.

Пропорції продуктів:

  • повидло – 200 г;
  • маргарин вершковий – 200 г;
  • борошно – 260 г;
  • цукор – 80 г;
  • розпушувач – 1 пак.;
  • щіпка солі.

Час – 50 хвилин.

Калорійність 100 г – 411 ккал.

Рецепт:

  1. Борошно просівають, змішують з розпушувачем.
  2. Маргарин, добре затверділий в холодильнику, швидко рубають як можна дрібніше.
  3. Висипають цукор і борошно в маргарин. Перемішують і перетирають руками до отримання дрібної крихти.
  4. Половину маси висипають у форму для випікання, розрівнюють, формують невисокі бортики. Злегка притискають лопаткою.
  5. Поверх викладають внапуск пластинки щільного яблучного повидла.
  6. Закривають начинку шаром залишилася піщаної крихти.
  7. Духовку включають на 180 градусів. Через пару хвилин ставлять всередину форму. Випікають пиріг з тертого пісочного тіста 40 хвилин.
Тісто по цьому рецепту виходить дуже розсипчастим. Тому перш ніж дістати пиріг з форми, йому обов'язково потрібно дати охолонути. Після можна сміливо переносити на блюдо, різати на шматочки і подавати до чаю.

Корисні поради

І здобне дріжджове тісто для солодких пирогів має бути м'яким, слухняним. Якщо маса при вимішування липне, краще змащувати руки соняшниковою олією. Але ні в якому разі не додавати борошно. Інакше тісто стане важким, погано підніметься і після випікання не вийде пишним.

Щоб змусити сухі дріжджі швидше працювати, безопарне тісто можна поставити в розігріту до 50 градусів духовку. Здобне солодке тісто, навпаки, не можна надовго залишати в теплі – переносити в форму і випікати його потрібно відразу після замісу.

В начинку сирного пирога з яблучним повидлом за бажанням можна додати запарені родзинки або трохи подрібненого арахісу. А випічка з пісочного тіста для різноманіття смакових відтінків після остигання посипати тертим шоколадом.

На відео — простий і дуже смачний рецепт приготування пирога:

Ось такими різними можуть бути пироги з однаковою начинкою з яблучного повидла. Цей вид варення добре з будь-яким тестом, а випічка завжди виходить вдало. Тому досить провести ревізію на кухні, визначитися з набором продуктів і сміливо приступати до готування.

Що ще почитати: