05 апрель 2019 46

Як приготувати печеня з яловичини

Більше двохсот років тому на Русі традиційним другим блюдом стало вважатися спекотне. Його подавали щодня в будинках знаті, а англійський король Карл II навіть присвоїв печені з яловичини дворянський титул після того, як перший раз покуштував.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
м'якоть яловичини - 0,7 кг
пісне масло - 40 г
цибуля ріпчаста - 450 г
зелень (петрушка) - 50 г
часник - 1 зубчик
морквина - 150 г
вершкове масло - 40 г
помідори - 300 г
перець - 20 г
сіль - 20 г
бульйон (яловичий) - 200 мл
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 185 Ккал
Дане блюдо соковите, ситне, дивовижно підходить як для урочистого столу, так і для щоденного обіду в колі сім'ї. Підбираючи м'ясо для печені, слід брати вирізку з лопатки або стегна.

З помідорів зняти шкірку і прокрутити на м'ясорубці разом з 150 г цибулі, часником і зеленню. Поставити томати в каструльку і прокип'ятити десять хвилин, щоб трохи випарувалася рідина.

М'ясце помити, протерти паперовим рушником, позбавляючи від зайвої вологи і нарізати шматочками по три сантиметри. Інші овочі – цибулю, моркву – нарізати півкільцями і поставити пассироваться десять хвилин на пісному маслі в сковороді.

Нарізану яловичину, обсмажити окремо на вершковому маслі до рум'яної скоринки і всипати до овочевої маси на сковороду. Слідом додати томатну суміш, сіль, перець і тушкувати до випаровування всієї рідини.

Для спекотного краще використовувати керамічну чи чавунну глибоку посуд – страва буде рівномірно прогріватися. В обрану посуд всипати м'ясну масу і влити бульйон, щоб він покрив поверхню м'яса. На плиті тушкувати близько півгодини, при необхідності досолити і поставити тушкувати ще хвилин десять до випаровування буквально всієї рідини.

Зі свіжим салатом, сметанним або гострим соусом печеня буде просто чудово поєднуватися. Можна використовувати будь-гарнір з картоплі або гречаного, рисового, пшеничного крупи.

Печеня по-домашньому

Страви, приготовані в керамічних горщиках, радують своєю соковитістю і м'якістю. Використовуючи для спекотного яловичину в поєднанні з картоплею, зменшується калорійність, але корисні властивості вітамін і мінералів даних продуктів для організму тільки збільшуються. Для приготування знадобляться:

  • м'якоть яловичини (з лопатки, стегна) – 1 кг;
  • жир топлений – 30 г;
  • цибуля ріпчаста – 300 г;
  • помідор – 200 г;
  • картопля – 1,2 кг;
  • вода – 1л;
  • гострий соус – 1,/3 ч. л.;
  • спеції – 20 г (за смаком);
  • сіль – 20 г;

Готування займає вісімдесят хвилин, а калорійність 100 г домашнього жаркого складе 130 ккал.

Яловичину слід брати свіжу, а не заморожену. Блюдо тоді буде більш соковитим і збереже всі свої смакові якості. М'ясце промити, дати просохнути і розрізати на кубики по два сантиметри.

На розігрітій сковороді на жирі обсмажити шматочки яловичини до одержання рум'яної скоринки і присолити, присипати улюбленими спеціями і покласти гострий соус.

З помідор облитих окропом очистити шкірку, нарізати квадратиками, цибулю – півкільцями, моркву – нетовстий соломкою. Всипати овочі до м'яса, перемішати і згасити всю масу десять хвилин.

Картоплю почистити, а потім нарізати квадратиками однакового з м'ясом розміру.

На дно підготовлених горщиків рівномірно викласти картоплю і трохи присолити, а зверху всипати м'ясо з овочами.

Залити водою, щоб вона ледь покривала поверхню з м'ясом.

Накрити горщики фольгою або кришками, встановити в духову шафу на сорок хвилин при температурі 150°. Через зазначений час перевірити на готовність, долити води у разі необхідності, зменшити температуру і згасити ще хвилин десять.

Домашнє жарке виходить ситним, має пікантний аромат і подається з зеленню, свіжим овочевим салатом.

Яловичина з картоплею в мультиварці

Спекотне прийнято готувати з добре просмаженого м'яса, на сильному вогні для збереження соковитості і корисних властивостей даного продукту. Використовуючи у страві додаткові овочі, зберігається і підкреслюється духмяність яловичини, хоча в мультиварці вона буде не сильно засмаженою.

Для приготування печені з картоплею знадобляться:

  • яловичина (м'якоть з лопатки або стегна) – 0,5 кг;
  • пісне масло – 20г;
  • солодкий перець – 150г;
  • морква – 80 г;
  • цибуля ріпчаста – 80 г;
  • картопля – 0,8 кг;
  • помідори – 200 г;
  • спеції – 10 г;
  • сіль – 20 р.

Для створення жаркого в мультиварці потрібно півтора години, де калорійність на 100 г страви буде становити 140 ккал.

Яловичину помити, розрізати на шматочки по три сантиметри і покласти на дно ковша мультиварки. Включити функцію «випічка» на тридцять хвилин.

У цей час можна зайнятися очищенням овочів від шкірки і їх нарізкою: цибуля – півкільцями, солодкий перчик і моркву – кубиками по півсантиметра. Всипати овочеву масу до м'яса і олію. Регулярно помішуючи обсмажити м'ясо з овочами десять хвилин в режимі «смаження». Помідори також нарізати квадратиками і доповісти в мультиварку на п'ять хвилин в цьому ж режимі.

Очищену картоплю нарізати такими ж кубиками, як і м'ясо, покласти до мясоовощной масі. Додати сіль, вибрані спеції, залити гарячою водою і знову виставити режим «випічка», але вже на сорок хвилин.

По закінченню цього часу можна подавати печеню, яке виходить м'яким і більш соковитим в мультиварці, ніж на плиті.

Як приготувати яловичину з картоплею з іншими овочами

М'ясо можна готувати з овочами, що підкреслить смак і збільшить корисні властивості страви. Яловичина може втратити свою соковитість при обсмажуванні, але свіжі помідори, цибуля, баклажани допоможуть її повернути. Для приготування печені з цього м'яса знадобляться:

  • м'якоть яловичини – 0,6 кг;
  • картопля – 0,5 кг;
  • помідори – 300 г;
  • цибуля ріпчаста – 100 г;
  • баклажан середній – 200 г;
  • морква – 100 г;
  • вино біле – 130 мл;
  • бульйон (яловичий) – 200 г;
  • часник – 2 зубчики;
  • пісне масло – 30 г;
  • спеції за смаком – 20 г;
  • сіль – 20 р.

Приготування страви займає одну годину, а харчова цінність 100 г страви дорівнює 150 ккал.

Спочатку промити м'якоть яловичини, дати стекти воді. М'ясо слід нарізати шматочками по три сантиметри і відправити на сковороду з олією. Смажити на великому вогні до появи скоринки, а потім влити вино і чекати його остаточного випаровування.

Моркву, цибулю почистити, нашаткувати тонкою соломкою, всипати до м'яса. Підсмажити до золотистого кольору і м'ясо з овочами викласти на дно каструльки для гасіння. Залити бульйоном, посолити, додати спеції.

Картоплю після очищення нарізати середніми шматочками, всипати в каструлю. Баклажан нарізати кружечками товщиною по півсантиметра. Додати до картоплі. Тушкувати півгодини і перевірити на готовність і сіль.

Помідори слід нарізати квадратиками. Часник подрібнити на сковорідку і трохи обсмажити. До нього покласти помідори і згасити п'ять хвилин. За п'ять хвилин до закінчення тушкування м'яса і овочів в каструлі, всипати томатну масу.

Подавати до столу спекотне слід, прикрасивши зеленню, а також додавши консервовані огірочки, квашену капусту.

Пиріг зі шпинатом — дієтичне блюдо, яким можна побалувати себе.

Читайте як приготувати омлет на пару в мультиварці для дитини.

Візьміть на замітку рецепт дивовижних вафель для электровафельницы.

Дієтичне блюдо

Назва страви спекотне пішло від слова «жар», а це означає, що м'ясо має добре прожариваться, а лише потім тушкуватися до закінчення приготування. Хоча яловичина вважається дієтичним м'ясом, інші інгредієнти, що входять до складу страви, сильно збільшують його калорійність. Для створення дієтичного жаркого будуть потрібні:

  • яловичина (м'якоть з лопатки) – 0,5 кг;
  • гриби (печериці) – 200 г;
  • картопля – 300 г;
  • цибуля ріпчаста – 200 г;
  • томати – 200 г;
  • морква – 150 г;
  • зелень за смаком – 50 г;
  • спеції (перець, сіль) – по 20 р;
  • оливкова олія – 20 г;
  • вода – 2 ст.

За рахунок використання більшої кількості овочів час приготування становить сімдесят хвилин, а от калорійність ста грам страви зменшується до 100 ккал.

Процес готування починається з підготовки м'яса. Його слід промити під водою, очистити від плівки на поверхні і нарізати шматками по три сантиметри. Покласти яловичину на сковороду обсмажують на оливковій олії п'ять хвилинок.

За цей час очистити овочі – цибулю, моркву – порізати тонкими кільцями і брусочками. Всипати до м'яса і продовжити смажити ще п'ять хвилин.

Помідори обдати окропом і очистити шкірку. М'ясо з овочами всипати в каструлю додати помідори нарізані кубиками і воду.

Картоплю і гриби очистити, нарізати шматочками і додати до м'яса з овочами. Присолити, висипати спеції і тушкувати на плиті півгодини. Перевірити на сіль, готовність картоплі. При необхідності долити води і згасити ще хвилин десять.

Подавати дієтичне печеню можна з зеленню, свіжим салатом з огірків і капусти.

Кулінарні поради

Правильний вибір м'яса для спекотного допоможе поліпшити духмяність і збереже смакові якості приготовлених страв. Для правильного вибору яловичини для смаження, тушкування, запікання слід знати, що:

  1. Краще купувати м'ясце півторарічного тварини – воно більш соковите і відрізняється яскравим червоним кольором, а також містить менше плівок на поверхні;
  2. Яловичина повинна бути пружною і при натисканні на м'ясо пальцем швидко відновлювати первісну форму;
  3. М'ясо з білим кольором жирових прошарків більш свіже, а от з жовтим кольором краще не брати – це більш жорстке м'ясо старих тварин;
  4. Для прискорення процесу приготування потрібно замаринувати м'ясо в молоці, овочевому соусі або оцтової заправці;
  5. Для наваристого бульйону краще вибрати кістки, для смаження і тушкування вирізку з лопатки, подбедерка.

Будь-які овочі, додані до м'яса, надають страві соковитості спекотне, знижуючи його калорійність після обжарювання м'якоті яловичини. Процес приготування не складний, трудомісткий, але вимагає уваги для створення справді кулінарного шедевра.

Що ще почитати: