17 март 2019 5 056

Як приготувати тушковану картоплю зі свининою

Рецептів гарячих страв, як для сімейного обіду, так і для святкового столу, безліч. Одним з найулюбленіших у багатьох є тушкована картопля зі свининою. А все тому, що м'ясні та овочеві продукти є одними з найбільш поживних, смачних і популярних складових для приготування.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
Свинина (м'ясо з лопатки, шию, ребра) - 600 г
Картопля - 2 кг
Морква (середня) - 1 шт.
Цибулю - 2 шт.
Пісне масло (або жир) - 40 г
Улюблені спеції і сіль - за смаком
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 г: 180 Ккал

Такий овоч, як картопля, присутній практично щодня в раціоні харчування людини – це можуть бути супи, борщі, салати. З ним чудово поєднується будь-яке м'ясо, але найбільш популярне використання свинини.

Для початку підготувати овочі – очистити від непотрібної шкірки і добре промити. М'ясо промити водою і обернути паперовим рушником, воно поглине зайву вологу.

Всі інгредієнти страви слід нарізати різними кубиками – свинину та картоплю по два-три сантиметри, а ось цибулю і моркву зовсім невеликими квадратами або взагалі тоненькою соломкою.

До класичного приготування тушкованої картоплі зі свининою в каструлі приступають з обжарювання м'яса. На добре розігріту сковорідку влити трохи олії або жиру, покласти м'ясо. У разі виділення великої кількості соку з свинини, його потрібно злити в каструлю для тушкування і продовжити обсмажування. Помішуючи лопаткою, почекати поки на ньому утворюється скоринка, і висипати в каструлю.

Овочі – цибулю і моркву також обсмажити і всипати до м'яса. Додати зверху в ємність картоплю, залити півлітра кип'яченої води і поставити на плиту. Накрити каструлю кришкою. Тушкуватися дане блюдо має на маленькому вогні сорок хвилин. Часом перевіряти рівень води, доливати в разі сильного її випаровування.

Готовність визначається по картоплі – він повинен стати пухкенький, розсипчастим. Тепер слід посолити, присипати спеціями і перемішати. Через п'ять хвилин можна зняти з плити каструлю і залишити настоюватися на десять хвилиночок.

Тушкована картопля зі свининою в мультиварці

Кухонне обладнання дозволяє прекрасно заощадити час на готування. В мультиварці тушкована картопля зі свининою приготується не тільки швидше, але і дозволить нарізати до неї якийсь салатик або просто накрити стіл. Для приготування знадобляться:

  • Картопля (середній) – 1,5 кг;
  • Свинина (м'якоть) – 0,4 кг;
  • Цибулина – 1 шт.;
  • Морква – 1 шт.;
  • Пісне масло – 60 г;
  • Вершкове масло – 50 г;
  • Спеції і сіль за смаком.

Час приготування складе 70 хвилин, а харчова цінність на 100 г тушкованої картоплі зі свининою 120 ккал.

Всі овочі очистити, промити, і з м'ясом нарізати так само, як і для гасіння в каструлі – моркву та цибулю маленькими кубиками, свинина квадратиками по три сантиметри, а картоплю половинками або часточками.

М'ясо, цибуля, морква і пісне масло засипаються в чашу мультиварки. Потім встановлюється режим «смаження» на десять хвилин при температурі 120 º.

Після закінчення процесу обжарювання, в чашу з м'ясом висипається картопля, поверх укладається вершкове масло і виставляється функція «випічка» на 55 хвилин. Потім цього слід не забути, що через 15 хвилин кришка мультиварки відкриється, щоб дати можливість перемішати продукти гасіння, посолити і додати до них спеції. Кришка знову закривається, встановлена програма продовжує гасити картоплю з м'ясом ще 40 хвилин.

Даний спосіб приготування тушкованої картоплі зі свининою робить страву дивно ароматним і смачним, його можна ставити на сервірований стіл, прикрасивши зеленню.

Як гасити в казані

Найбільш правильний спосіб гасіння — це використання казанка. Він рівномірно прогрівається і не дає страві пригорати. Картопля прекрасно поєднується зі свининою та грибами, а тушкована в даній посуді просто «тане в роті».

Для її приготування будуть потрібні наступні продукти:

  • Картопля середнього розміру – 1,5-2 кг;
  • Гриби (печериці) – 0,5 кг;
  • Свинина (реберця або м'якоть з лопатки) – 0,5 кг;
  • Цибулина;
  • Морквина;
  • Часник – 3 зубчики;
  • Соняшникова олія – 60 г;
  • Оливкова олія – 60 г;
  • Вершкове масло – 40 г;
  • Спеції (перець, кумін, сіль, лавровий лист) за смаком.

На приготування цієї страви потрібно два з половиною години, а калорійність ста грам продукту дорівнює 160 ккал.

Всі необхідні овочі очищаються і промиваються. Картопля нарізати кубиками і ставиться варитися на середньому вогні в казані, де вода покриває її на один сантиметр вище. При закипанні потрібно посолити.

В цей же час на оливковій олії обсмажити дрібно порізаний часник і висипати окремо в блюдце. Потім налити в сковороду соняшникової олії і на великому вогні обсмажити свинину – кожен шматочок з усіх боків до золотистого кольору. Відставити м'ясо окремо і зверху трохи підсолити. Обсмажити цибулю разом з морквою, всипати до свинини.

На сковороду додати вершкове масло і попередньо нарізані на четвертинки грибочки. До них додати спеції, сіль. Довести гриби до золотистого кольору.

У казан із картоплею додати масу зі свининою, гриби, часник. Після того, як все закипить, спробувати на сіль, додати у разі потреби, кинути лавровий лист і перемішати. Максимально зменшити вогонь і залишити нудитися на півтори години до готовності – картопля і морква мають стати мягонькими, а цибулю розваритися. Вийняти лавровий лист.

Блюдо настоюється десь хвилин десять, а потім подається зі свіжим салатом або будь консервацією.

Рецепт в горщиках

Великою популярністю стала користуватися посуд з глини та кераміки. Тушкувати в горщиках овочі і м'ясо стало справжнім задоволенням – не потрібно постійно турбуватися, що страва підгорить, перемішувати і м'яти продукти гасіння.

Картопля зі свининою в горщиках воістину чудове ситне блюдо і для його приготування знадобиться:

  • Свинина (бажано м'якоть) – 400 г;
  • Картопля – 1 кг;
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • Зелень (петрушка і кріп) – 1 пучок;
  • Морква – 1 шт.;
  • Сметана (20% жирності) – 1 склянка;
  • Вершкове масло – 30 г;
  • Гірчиця – 60 г;
  • Олія соняшникова – 60 г;
  • Спеції і сіль за смаком.

На приготування картоплі зі свининою в горщиках в духовці буде потрібно трохи більше 2 годин, а калорійність ста грам буде дорівнює приблизно 230 ккал.

Вибране м'ясо промити, витерти паперовим рушником, нарізати шматочками. Обсмажити свинину на сковороді з соняшниковою олією поки воно не набуде скоринку, викласти на дно підготовлених горщиків. На цій же сковороді посмажити порізану моркву і цибулю до золотистого кольору.

Картоплю очистити від шкірки і порізати кубиками завбільшки 2×2 див. Скласти поверх свинини в горщики. Зверху покласти піджарку з овочів. У глибокій тарілці змішати сметану, спеції, сіль, гірчицю. Отриману суміш розділити на всі горщики, вміст перемішати і підлити води.

На деко поставити всі горщики, в кожну покласти шматочок вершкового масла, накрити кришечками або фольгою. У духовці страва готується півтори години при температурі 180 º.

Якщо невеликі горщики, їсти можна прямо з них, посипавши зеленню.

Читайте наші поради, як приготувати смачний салат з консервованим тунцем, але в той же час не нанести шкоди фігурі.

На десерт приготуйте поріг на кефірі з яблуками — це одне з найпростіших страв, яке має масу різновидів.

На сніданок приготуйте яєчню в хлібі — смачно, просто і незвично. Рецепт тут.

Кулінарні підказки

Для того щоб будь-яку страву з картоплі, м'яса та інших овочів було не тільки смачним, але і ситним, поживним, корисним, потрібно правильно вибирати їх:

  1. В картоплі середнього і маленького розміру міститься більше вітамінів і мікроелементів;
  2. Свинина повинна бути свіжою, пружною і мати рожевий колір, а на її поверхні не повинно бути плям;
  3. Грибочки обов'язково вибирати без вкраплень на поверхні, білого або бурого кольору, пружні і щільні;
  4. Морква повинна бути яскраво-помаранчевої, твердою, без тріщин, плям, мати негусту бадилля;
  5. Цибулю потрібно вибирати щільний, середнього розміру, з чистою лушпинням.

Від якості всіх продуктів залежить здоров'я людського організму. Адже з смачною їжею треба отримувати корисні мінерали і вітаміни, навіть якщо ви готуєте таке ситне і калорійне блюдо, як тушкована картопля зі свининою. Приємної трапези!

Що ще почитати: