31 май 2019 69

Овочеві супи-пюре на вибір — щоб усі були ситі і задоволені!

Про користь овочевих супів-пюре можна говорити досить довго, от тільки в будь-якому випадку люди розділяться на тих, хто із задоволенням включає їх у власний раціон харчування і тих, хто категорично проти «прісних» і не настільки ситних перших страв.

На превеликий жаль, друга половина недостатньо обізнана про те, що супи-пюре:

  1. Чудово насичують організм;
  2. Володіють колосальною кількістю корисних речовин;
  3. Підходять для тих, хто прагне до здорового способу життя, споживаючи при цьому невелика кількість калорій;
  4. Благотворно впливають на шлунок, печінка, кишечник.

Пропонуємо всім включити в свій раціон овочеві супи-пюре, для цього ми наводимо рецепти з фото нижче.

Суп-пюре з томатів і селери
Інгредієнти Кількість
Селера - 200 грам
Морква - 150 грам
Болгарський перець - 100 грам
Помідори - 200 грам
Цибулю - 1 головка
Базилік і листя петрушки - за смаком
Лавровий лист, сіль, приправи - за смаком
Час приготування: 75 хвилин Калорійність на 100 грам: 56 Ккал
Незвичайний суп, у якому основними інгредієнтами є селера, морква і помідори, приправлені базиліком і петрушкою, він додасть по-справжньому італійську нотку у ваш раціон. Крім смаку, ця перша страва виглядає привабливим з естетичної точки зору.

В першу чергу ретельно миємо, а потім очищаємо від шкірки приготовані овочі. Нарізаємо середніми кубиками моркву і цибулю. Після закипання води поміщаємо туди підготовлені інгредієнти і варимо близько 10 хвилин.

Наступним кроком кладемо селера, помідори і болгарський перець. Через кілька хвилин виймаємо овочі і подрібнюємо їх у блендері. Отриману масу розбавляємо овочевим бульйоном. Додаємо сіль, приправи, лавровий лист і дозволяємо супу закипіти. Готову страву прикрашаємо зеленню.

Овочевий суп-пюре може бути поданий як у гарячому, так і в холодному вигляді.

Крем-суп з грибами

Цей ніжний суп-пюре з грибами є одним з найбільш поширених перших страв, яке подається в усіх ресторанах. Завдяки ньому, можна порадувати себе і своїх близьких насиченим грибним смаком французької кухні.

Інгредієнти:

  • Свіжі/заморожені білі гриби — 250 грам;
  • Печериці — 250 грам;
  • Цибуля — 150 грам;
  • Біле мускатне вино — 120 грам;
  • Вершки 20% — 100 мл;
  • Чебрець — дві гілочки;
  • Сл. олія — 4 ч. ложки;
  • Кедрові горіхи — 2 ст. ложки;
  • Сухі гриби — 20 грам;
  • Оливкова олія — 4 ч. ложки;
  • Сіль, приправи і перець (за смаковими перевагами).

Час приготування – 45 хвилин, на 100 грам – 63,12 ккал.

Заливаємо сушені гриби 300 мл води і накриваємо їх кришкою до повного набухання. Свіжі гриби миємо, очищаємо, нарізаємо тоненькими скибками. Цибулю ріжемо кубиками.

Підігріваємо олію в ємності з потовщеним дном, висипаємо туди гриби і обсмажуємо їх протягом 15 хвилин на повільному вогні до готовності. Потім викладаємо на сковороду цибулю, чебрець, солимо і перчимо. Додаємо воду, в якій настоювалися сушені гриби, а також вино і 600 мл простої води. На слабкому вогні бульйон доводимо до кипіння.

Поки суп закипає, обсмажуємо на сухій сковороді кедрові горіхи до появи насиченого аромату. У готовий суп вливаємо вершки, розмішуємо і збиваємо в блендері вийшло перше страву до кремоподібної консистенції.

Подавати овочевий суп-пюре з грибами необхідно з кедровими горіхами і гілочкою чебрецю.

Гарбузовий

Гарбузовий суп-пюре є відмінним «осіннім» стравою з цікавою гамою смаку, яка може бути створена за допомогою овочів і прянощів. Він не тільки заряджає вітамінами і корисними елементами, але і радує своїм зовнішнім виглядом.

Інгредієнти:

  • Морква — 2 штуки;
  • Гарбуз — 800 грам;
  • Оливкова олія — 30 мл;
  • Сіль — 1 ч. ложка;
  • Сметана — 120 грам;
  • Часник — 3 зубчики;
  • Цибуля — 150 грам;
  • Імбир — 1 невеликий бульба;
  • Вершки 20% — 30 мл

Час приготування – 50 хвилин, на 100 грам – 51,66 ккал.

Що стосується вибору гарбуза для рецепту, то краще віддати перевагу овочу не солодких сортів. Очищені і вимиті овочі нарізаємо середніми кубиками.

Протягом декількох хвилин обсмажуємо овочі на помірному вогні з додаванням олії. Додаємо 1 літр води, а також натертий на дрібній тертці імбир, солимо і доводимо до м'якої консистенції овочі протягом 15 хвилин.

Перелити масу в блендер і доводимо її до однорідного стану.

При цьому поступово додаючи вершки.

Урізноманітнити смак допоможе сир з блакитною цвіллю або грінки.

Подається овочевий суп-пюре, де ключовим інгредієнтом є гарбуз, з зеленню і сметаною.

Дієтичні рецепти

Читайте як приготувати дієтичні козинаки з перловки без меду.

Приготуйте дієтичне вівсяне печиво. Це смачно і дуже корисно, рецепт тут.

Візьміть на замітку рецепт дієтичного м'ясного суфле — легке і корисне блюдо для раціону.

З брокколі з грінками

Суп-пюре з брокколі є відмінною альтернативою для тих, хто хоче приготувати поживний і корисний обід, не витрачаючи при цьому багато часу. Додавання всіляких приправ, зелені та прянощів збагатить і так ніжний і приємний смак цієї страви.

Інгредієнти:

  • Брокколі — 600 грам;
  • Цибуля — 150 грам;
  • Часник — 3 зубчики;
  • Картопля — 1 бульба;
  • Горіхи кешью — 1/2 склянки;
  • Сіль, всілякі спеції (за смаком);
  • Багет (для приготування грінок).

Час готування – 1 год, на 100 грам – 48,12 ккал.

Поміщаємо в посудину з водою брокколі, головку цибулі і часник. Бульйон доводимо до кипіння і накриваємо кришкою. Варити бульйон потрібно на помірному вогні до того моменту, поки капуста не зм'якне (близько 8 хвилин).

В іншій каструлі відварюємо картоплю. Половину капусти і овочевого бульйону перекладаємо в блендер, додаючи туди частину картоплі і кешью. Збиваємо суміш до однорідної маси.

Отриману суміш виливаємо в миску з залишками брокколі, додаємо туди другу половину картоплі і знову збиваємо. Накриваємо суп кришкою і довариваем його на повільному вогні протягом наступних десяти хвилин, додаємо при цьому сіль, чорний перець і всілякі спеції за смаком.

Кілька скибочок багета ріжемо кубиками і обсмажуємо на сковороді без додавання масла. У приготовлений овочевий суп додаємо готові грінки.

Цибулевий

Суп-пюре з цибулею є дуже ніжним стравою з приємною консистенцією і унікальним ароматом. Він припаде до смаку навіть вередливому гурману. Завдяки тому, що цибуля є одним з найдешевших овочів, суп на його основі був затребуваний у людей ще з давніх часів.

Інгредієнти:

  • Картопля — 600 грам;
  • Цибуля — 200 грам;
  • Вершки 20% — 250 мл;
  • Морква — 150 грам;
  • Ріпа — 1 штука;
  • Сир — 40 грам;
  • Кріп — 2 ч. ложки;
  • Петрушка — 2 ч. ложки;
  • Оливкова олія — 3 ст. ложки;
  • Сіль, різні приправи (за смаком).

Час приготування – 45 хвилин, на 100 грам – 148,84 ккал.

Цибулю очищаємо від лушпиння і ріжемо середніми кубиками, після чого обсмажуємо в невеликій кількості оливкової олії. Моркву та ріпу тремо на крупній тертці, висипаємо в сковороду, смажимо, а після відварюємо одночасно з нарізаним на маленькі кубики картоплею.

Змішуємо відварені овочі з обсмаженою цибулею, додаємо вершки і натертий сир, доводимо перше страву до стану готовності.

Перед подачею прикрашаємо суп подрібненою зеленню.

З болгарського перцю і сочевиці

Суп-пюре, який містить сочевицю, користується величезною популярністю в багатьох країнах світу. Проте жителі кожної країни воліють готувати його по-різному – в Туреччині додають чимало спецій, в Мексиці надають гостроту за допомогою перцю чилі.

Інгредієнти:

  • Перець болгарський жовтий — 1 штука;
  • Перець болгарський помаранчевий — 1 штука;
  • Цибуля — 150 грам;
  • Морква — 150 грам;
  • Червона сочевиця — 200 грам;
  • Помідори — 2 штуки;
  • Мелена паприка — 1 ст. ложка;
  • Зелень;
  • Сіль, перець, приправи.

Час приготування: 1 годину 10 хвилин, на 100 грам – 56,13 ккал.

Цибулю очищаємо від лушпиння і ріжемо великими кубиками. Морква шаткуємо тонкими кільцями, болгарський перець нарізаємо тонкими смужками.

У киплячу воду опускаємо нарізані овочі і варимо їх на маленькому вогні протягом 20 хвилин. У крижаній воді промиваємо сочевицю і переміщаємо його в каструлю до овочів.

Очищаємо від шкірки томати, ріжемо їх кубиками і перекладаємо до решти інгредієнтів. Додаємо мелену паприку і довариваем все протягом п'яти хвилин. Додаємо сіль і перець, перекладаємо суміш у блендер і збиваємо до однорідної консистенції. У приготовлений суп-пюре додаємо зелень і розливаємо його по порційних тарілках.

Як правило, подають овочеві супи-пюре найчастіше з сухариками або часниковими грінками, або ж невеликими пиріжками зі всілякими начинками. В більшості випадків один або два інгредієнта є основними, і саме вони надають особливий смак першого страви. Найбільш смачними супами-пюре є ті, в які додаються вершки/молоко чи сир. В ідеалі ця перша страва має вийти дуже наваристим і ароматним.

Що ще почитати: