26 апрель 2019 32

Скільки калорій в картопляному, гороховому і морквяному пюре на воді

Пюре – найвідоміше блюдо з картоплі. Товчена варена коренеплід містить крохмаль, що пояснює його калорійність. У процесі приготування потрібно додати рослинні або тваринні жири для поліпшення смаку. Наскільки це впливає на калорійність, можливо вживати товчений овоч при лікувальних дієтах або для схуднення? Зараз у всьому розберемося.

Вважаємо калорії

Калорійність і смакові якості картопляного пюре залежать від кількості, якості і виду доданого жиру.

Згідно рецептурі кількість тваринних жирів повинно відповідати співвідношенню 1:5.

Харчова цінність можливих компонентів (ккал у 100 г):

  • картоплі – 80;
  • вершкового масла – 748;
  • топленого – 887;
  • маргарину -746;
  • рослинної олії – 899.

Калорійність 100 г картопляного пюре має наступні характеристики (ккал):

  • на воді (без масла) – 80;
  • з тваринними жирами – 230-257;
  • з рослинною олією – 260.
При зменшенні кількості жирів, додають у страву, зменшується його калорійність. Овочеві салати поліпшать смак низькокалорійного продукту.

Користь та протипоказання

Така страва з картоплі, як пюре, приготовлене на воді, не поступається за смаком того, в який додано молоко. В якості дієтичного продукту включається в рецепти для схуднення. Вхідні в його склад елементи необхідні організму:

  • калій – для серця;
  • кальцій, селен, фтор – для кісток, волосся, нігтів;
  • фосфор – для мозку;
  • мідь, магній, залізо – для обмінних процесів.

Містить вітаміни групи В, А, С.

Картопляний гарнір поєднується з будь-яким овочем, рибою, м'ясом, грибами. Це властивість зробило товчена картопля популярним і незамінним в національній кухні багатьох народів.

Як дієтичне блюдо рекомендують при захворюваннях шлунка, серця. Хворим на цукровий діабет заборонено приймати коренеплід в шкірці, але дозволений відварний.

Картопля протипоказаний:

  • при сечокам'яної хвороби;
  • порушеної перистальтики кишечника;
  • підвищеної кислотності шлункового соку.

При ожирінні не слід мати в раціоні продукти, що мають калорійність більше 40 ккал на 100 р.

Скільки калорій в гороховому пюре на воді

Для приготування горохового гарніру використовують сушений горох, воду і сіль. В кінці приготування додають жири за смаком. Це можуть бути вершкове і рослинне масло. Для поліпшення смаку вносять зелень, копченості.

Енергетична цінність 100 г вареного гороху становить 60 ккал. Такою вона залишиться, якщо не будуть додані жири. При добавці 20 г жирів вона збільшиться на 150 ккал (для вершкового масла) і на 180 ккал (для рослинного).

Калорійність горохового пюре (ккал):

  • на воді без масла – 60;
  • з рослинною олією – 240;
  • з вершковим маслом – 210.

Бобові культури багаті білком, вуглеводами, що робить їх необхідним продуктом в раціоні вегетаріанців. Особливо корисні страви з гороху дітям із-за високого вмісту вітамінів В, РР,К. Протипоказаний горох при хворобах нирок, вагітним і годуючим жінкам.

Читайте як приготувати смачні бутерброди на сніданок з різноманітними начинками.

Курячі котлети в панірувальних сухарях — спробуйте приготувати страву.

Спробуйте приготувати смачну рибку з цибулею по-ленинградски — рецепт тут.

Калорійність пюре з моркви і селери

Селера і моркву по своєму складу близькі до картоплі: володіють однаковим набором вітамінів, мікроелементів. Збігається процентне співвідношення корисних компонентів. По харчовій цінності моркву і селеру рівноцінні: 32 ккал.

Приготовані на воді без додавання жирів вони є самими низькокалорійними гарнірами. Смак гарніру з селери покращують за допомогою ароматних трав (розмарин, шавлія). Морквяний варіант не вимагає таких добавок. Зазвичай обидва види гарнірів змішують з картопляним для додання смакового своєрідності.

Харчова цінність 100 г овочевих пюре (ккал):

  • на воді – 32;
  • з рослинною олією – 122;
  • з вершковим – 107.

Надлишок жирів погіршує смак цих овочів, співвідношення дорівнює 1:10.

Кулінарні секрети

На смак овочевого страви впливають такі умови:

  • якість сирих овочів;
  • недоваренная консистенція;
  • недосіл;
  • погане подрібнення.

Кожен сорт має свої особливості: з солодкої моркви вийде солодке блюдо без добавки цукру; з крохмалистої картоплі – пишний гарнір. Такі нюанси треба враховувати при виборі овочів.

Напівсирі коренеплоди погано подрібнюються, структура пюре на воді буде неоднорідною. Відсутність солі робить овочі позбавленими смаку при будь-якій кількості масла, молока і інших компонентів. Додається сіль відразу, інакше потім вона не вбереться в структуру коренеплоду, що містить багато клітковини.

Основні умови приготування смачного гарніру:

  • співвідношення рідини і зварених коренеплодів 1:8;
  • подрібнення до сметаноподібного стану;
  • жири за смаком, не перевищуючи рецептурну норму.

Дотримання нескладних вимог дасть хороший результат: корисний та якісний продукт.

Овочеві пюре на воді зберігають всі корисні властивості сирих овочів. Головне при їх приготуванні – потрібну кількість солі, однорідна структура.

Що ще почитати: