25 июнь 2019 5 490

Як заготовити малину у власному соку на зиму

Багата вітамінами малина відома своїми лікувальними властивостями і незамінна в період осінньо-зимового поширення респіраторних захворювань.

Ягоди використовують в якості профілактики і протягом усього періоду хвороби. Але не будемо про хворобах.

Малинове варення – улюблені ласощі більшості ласунів! А які смачні пироги виходять з начинкою з малини!

Всім господиням на замітку пропонуємо легкі рецепти з заготівлі малини у власному соку на зиму.

Традиційний рецепт

У загальному обсязі рецепт розрахований на 900 грамів готового продукту. Нам знадобляться:

  • 1 кг свіжої малини;
  • 300 грам цукру-піску;
  • Чиста і суха скляна банка об'ємом 1 літр, або пластиковий контейнер;
  • Пластикова кришка;
  • При необхідності: блендер або віночок.

В цілому – класичний рецепт малини у власному соку на зиму дуже простий. Зараз ви в цьому переконаєтеся. Ягоди слід промити, акуратно викласти на сухе рушник, просушити.

Перебрати, видаляючи з загальної маси ягоди зіпсовані, помітно відрізняються за кольором. Якщо ви хочете насолоджуватися зовнішнім виглядом переважно цілих ягід, доведеться затратити більше часу на приготування.

Після просушування, розкладіть ягідки на обробній дошці і помістіть в морозильну камеру хвилин на 10-15. За рахунок того, що основна складова малини сік, тобто рідина, в умовах заморозки, ягода стане міцнішою.

Для збереження форми малини нам потрібно прямокутний контейнер (можна використовувати миску і банки, як на фото). Акуратно викладіть приморожена ягоди в контейнер, пересипаючи їх цукром.

Увага! Не потрібно перемішувати масу з цукром активно. Без натиску, ніжно, руками, з'єднайте два компоненти. Залиште на 30 хвилин, за цей час малина дасть свій сік.

Щільно закрийте кришку і відправте зимувати в морозильник. Якщо у вас банки, то необхідно перекласти ягоди в них. Ну а якщо будете влаштовувати, то й зовсім необхідно ємності з ласощами простерилізувати.

Захотіли поласувати? Діставайте, розморожуйте і насолоджуйтеся смаком літнього сонця і ароматом свіжих ягід!

Якщо ж збереження форми ягоди не має особливого значення, скористайтесь ложкою, віночком для збивання або блендером.

Змішайте цукор і малину, перекладіть в банку, закрийте кришкою і – знову в морозильну камеру зимувати!

Подібний склад чудово доповнить млинці зі сметаною, сирники і запіканку. Розморожується моментально, легко відділяється простий ложкою навіть у замороженому вигляді.

Варення з малини у власному соку

Варення – варимо! Досвідчені господині знають, що варити малинове варення потрібно акуратно, зі знанням справи, інакше можна отримати не дуже смачний результат. Давайте вчитися!

Приготували:

  • 1 кг свіжої малини;
  • 1 кг цукру;
  • Емальовану каструлю;
  • Дерев'яну ложку або лопатку;
  • Банку скляну простерилизованную.

Ягоди промиваємо, сушимо, засипаємо цукром. Можна залишити на кілька годин не перемішуючи. Чекаємо до тих пір, поки малиновий сік повністю не просочить цукор. Перемішуємо дерев'яною ложкою і ставимо на самий маленький вогонь.

Слідкуємо уважно, щоб не допустити сильного кипіння. Як тільки варення закипіло, в перші ж секунди знімаємо з плити. Залишаємо до повного охолодження. Потім, проробляємо ті ж маніпуляції вдруге.

Любите варення погустіше, більше схоже на джем? Приварите за тією ж схемою варення і в третій раз.

В момент останнього кипіння вилийте варення в банку, загорніть кришкою. Коли варення з малини у власному соку охолоне, зберігайте його в темному, прохолодному місці.

У разі, коли рецепт дотриманий, колір отриманого варення повинен бути рубіновим! Наведений вище рецепт часто називають варенням «п'ятихвилинка».

Читайте також, як зварити корисне варення з шовковиці. Не пропустіть її врожай, інакше можна не встигнути заготовити такі корисні солодкі ягоди.

А тут ви дізнаєтеся, як можна зварити компот з черемхи.

Балуєте домашніх випічкою? Сьогодні ми пропонуємо вам в якості начинки вибрати яблука. Тут ви знайдете цікаві рецепти.

Корисні поради

Візьміть на озброєння кілька перевірених рекомендацій:

  1. Ніколи не мийте малину під струменем води в чаші або іншому посуді. Робіть це в друшляку з допомогою душа. Ягоди будуть позбавлені від пилу та інших забруднень, але при цьому не набухнуть від води і вже точно не перетворяться на кашу;
  2. Для перемішування малини з цукром і в процесі варіння варення не використовуйте металеві предмети – ложки або каструлі, вони можуть спровокувати зміну кольору в більш темний відтінок. Нехай це буде емаль, дерево і навіть кераміка;
  3. При кипінні на поверхні варення утворюється світло-рожева пінка, обов'язково збирайте її, інакше вона може утворювати непрезентабельні плями, що мають вигляд пластівців.

Точно дотримуйтесь рецептами і насолоджуйтеся ароматною малиною у власному соку!

Що ще почитати: