28 март 2019 80

Як варити варення з кавунових кірок в домашніх умовах

Всі звикли їсти тільки м'якоть кавуна, тим часом викидаючи сміття в його кірки. А даремно! Адже завбачливі господині вже давно варять смачне, незвичайне і ароматне варення з кавунових кірок.

Простий рецепт з фото

Для виправлення цього прикрого непорозуміння пропонуємо вам приготувати таке ласощі на зиму по самому простому рецептом.

До речі, для цікавого смаку і надання кислинки в варення з кавунових кірок часто додають цитруси, саме цей рецепт і представлений нижче.

Необхідні інгредієнти:

  • Лимон і апельсин – 1 шт.;
  • Цукровий пісок - 1,2 кг;
  • Вода – 750 мл;
  • Кавунові кірки – 1.2 кг

Приготування кавунового варення в домашніх умовах виглядає так:

  1. Видалити жорстку зелену шкірку у кавунових кірок;
  2. Нарізати довільним способом, головне, щоб шматки були невеликі;
  3. Довести воду до кипіння і всипати в неї цукровий пісок;
  4. Потім рідину додати сік і цедру цитрусових і продовжувати варіння до розчинення солодких кристалів;
  5. Залити приготовленим сиропом кірки і поставити посуд на плиту;
  6. Довести до кипіння, після проварити ще близько 7 хвилин;
  7. Охолоджуємо до кімнатної температури;
  8. Знову ставимо на плиту і варимо приблизно 10 хвилин, знову остуджуємо;
  9. Варіння необхідно повторювати, поки варення не придбає бажану густоту, після чого розлити гаряче ласощі по банкам.

Пропонуємо до перегляду цей рецепт у відео-форматі:

Варення з кавунових кірок з лимоном

Отже, необхідні продукти:

  • Кавунові скоринки – 1 кг;
  • Лимон – 1 шт.;
  • Цукор– 1,2 кг

Покрокова підготовка інгредієнтів і приготування:

  1. Зрізати у кірок смугасту шкірку, а решту порізати на невеликі шматки і скласти їх в ємність, де буде варитися наше варення;
  2. Пересипати вміст каструлі цукром і прибрати на ніч у холодильник або інше прохолодне місце, де немає сонячних променів;
  3. Вранці довести вміст каструлі (таза) до кипіння. Після проварити масу ще 25 хвилин;
  4. Буквально за 5 хвилин до готовності додати в варення нарізаний лимон;
  5. Зняти каструлю з вогню, ласощі остудити і знову поставити варитися на таку ж кількість часу;
  6. За цей час кірки придбають злегка золотавий відтінок і стануть прозорими;
  7. Гаряче кавунове варення на зиму розлити по стерилізованим банкам і закатати.

Приготування в мультиварці

Самий легкий, швидкий і видатковий рецепт приготування солодкого варення з кавунових кірок для зимових холодів.

Необхідні інгредієнти:

  • Пектин – 1 упаковка;
  • Кірки – 1 кг;
  • Цукровий пісок – 700 гр.

Покрокова підготовка продуктів і приготування:

  1. Акуратно зріжте гострим ножем зелену, тверду кірку, а залишки наріжте соломкою або кубиками;
  2. Підготовлений інгредієнт перекласти в чашу кухонного апарату та встановити режим «Суп» (можна поставити на «Гасіння»);
  3. Засипати пектин, перемішати, довести до кипіння, а потім варити ще 5 хвилин;
  4. Всипати цукор, перемішати і продовжувати варіння поки варення не придбає бажану густоту. Зазвичай на це йти мінімум 20 максимум 45 хвилин;
  5. Готове ласощі з кавунових кірок розлити по стерильним банках, закрити кришок і залишити для охолодження.

Чудовий джем

Для приготування кавунового джему потрібно:

  • Апельсинова кірка – 1 ст. л.;
  • Кавунова кірка – 1 кг;
  • Лимон – 0,25 шт.;
  • Цукор – 500 гр.;
  • Вода – 250 мл

Покрокова інструкція з приготування варення з кавунових кірок:

  1. Як завжди, спочатку необхідно зчистити тверду шкірку, а решта кірки, тонко нарізати скибочками;
  2. В окрему каструлю налити воду, всипати цукор і варити сироп, довівши рідину до кипіння;
  3. У киплячий сироп кинути нарізані кірки;
  4. Варити інгредієнт близько 40 хвилин, не забуваючи періодично помішувати;
  5. Зняти з вогню, і в гарячому вигляді перетерти ягідну масу через сито;
  6. Влити сік свіжого лимона і додати подрібнену апельсинову кірку;
  7. Знову поставити масу на плиту і на середньому вогні продовжувати варіння близько 20 хвилин.

«Королівське» варення з кавунової м'якоті з іншими фруктами

Неймовірно гарне на вигляд і дуже оригінальне за складом кавунове ласощі нікого не залишить байдужим.

Для приготування потрібно:

  • Маленький кавун – 1 шт.;
  • Диня – 1 шт.;
  • Зерна граната і ягоди малини – кількість на ваш розсуд;
  • Цукор – 500 гр;
  • Вода – 3 ст. л.

Як готувати кавунове варення:

  1. З кавунової м'якоті приготувати сироп. Для цього необхідно зробити з неї кашку, насипати в неї половину йде по рецептурі цукру і варити масу на слабкому вогні до розчинення солодких кристалів. Сироп процідити через двошарову марлю;
  2. Диню нарізати дрібними шматками і засипати цукром. Прибрати для настоювання.
  3. Після того, як диня дасть сік поставити ємність на плиту, влийте воду і варіть масу, поки шматочки не стануть прозорими;
  4. Перелийте сироп з динного варення в окремий посуд, а м'якоть відкладіть в іншу;
  5. У порційні страви з плоскою поверхнею розкладіть м'якоть кавуна і дині, зверху покладіть зерна граната і ягоди малини;
  6. Вийшло ягідне асорті залийте сиропом;
  7. Таким чином, у вас вийде напівпрозоре желе, на дні якої лежать фруктово-ягідні прикраси.
Читайте також, як зварити варення з жимолості. Приготуйте цей корисний десерт для своєї родини!

А тут описана технологія приготування джему з червоної смородини.

Законсервувати яблучний сік на зиму дуже просто, ось найпростіші способи. Скористайтеся ними, щоб зимою мати можливість збагачувати свій організм цінними мікроелементами.

Ще один рецепт дивного десерту

Нижче представлений класичний рецепт варення з кавуна, за бажанням можна додавати персики, інші ягоди, диню, яблука – будь-який додатковий інгредієнт додасть десерту абсолютно новий смаковий відтінок. Тому, не бійтеся експериментувати.

Необхідні інгредієнти:

  • Лимонна кислота – 10 гр.;
  • Кавунова м'якоть – 700 гр.;
  • Ванільний цукор – 10 гр.;
  • Цукровий пісок – 1 кг

Приготування кавунового варення з м'якоті:

  1. Очищений кавун звільнити від шкірки, а з м'якоті видалити все насіння;
  2. Нарізати її не великими шматками і скласти в каструлю;
  3. Пересипати м'якоть цукром і залишити на пару годин для виділення соку;
  4. Поставити каструлю на плиту, варити протягом 15 хвилин на середньому вогні, періодично акуратно помішуючи масу дерев'яною лопаткою;
  5. Остудити;
  6. Знову поставити каструлю на плиту, варити ще 15 хвилин і знову остудити;
  7. Попередню процедуру повторити 3 рази;
  8. В останню варіння додати в масу лимонну кислоту і всипати ванільний цукор, проварити ще кілька хвилин;
  9. Зняти з вогню і розлити гарячий зимовий десерт з кавуна по стерилізованим банкам.

Дієтичний варіант

Дивно, але існує рецепт приготування кавунового варення з м'якоті без додавання цукру. В народі такі ласощі більше відомо, як «кавуновий мед». І, як стверджують багато господинь, така насолода стає прекрасним доповненням до молочних каш, солодкій випічці та інших страв.

Отже, для приготування такого дієтичного варення необхідно:

  • Стиглий кавун – 1 шт.

Приготування:

  1. Розрізати кавун, вийняти м'якоть, подрібнити її і поставити її вариться;
  2. Постійно помішуючи, дочекайтеся, поки кількість кавунової кашки зменшиться в 2 рази;
  3. Зніміть посуд з вогню, остудіть;
  4. Масу перетріть, щоб видалити кісточки і знову поставте на варку;
  5. Варіть до тих пір, поки ягідна суміш не стане густою і не набуде темно-бурштиновий колір;
  6. Готове гаряче варення розлийте по стерилізованим банкам, загорніть кришки і приберіть для природного охолодження.

Корисні поради

  1. Постійно помішуйте ласощі під час варіння, а краще робіть це дерев'яною ложкою і лопаткою;
  2. Посуд для варіння варення повинна бути дуже глибокою. Справа в тому, що при тепловій обробці, ягідна маса виділяє велику кількість піни;
  3. Набагато привабливіше зробити вигляд ласощі допоможе ніж з фігурними зубцями;
  4. Для того щоб отримати світле варення і прозорі шматочки, використовувані кірки повинні бути білими;
  5. Для додання біло-рожевого окрасу, візьміть кірки з малою кількістю залишку червоної м'якоті.
Якщо вирізати з кавунових кірок різні фігурки, то вийде не тільки цікаве варення, але і відмінна заготівля для прикраси пирогів та іншої солодкої випічки.

До речі, якщо збираєтеся варити варення з м'якоті кавуна, то віддайте перевагу стиглим плодом пізніх сортів. У них велика кількість сахарози, глюкози, а при варінні маса досить швидко набуває необхідну густоту. І найголовніше, у них мінімальна кількість кісточок.

Незважаючи на те, що варення з кавунових кірок готується довше, ніж ласощі з м'якоті, в першому варіанті смак кавуна відчувається набагато краще, ніж у другому.

Що ще почитати: