29 май 2019 73

Як смачно приготувати кабачкову ікру з томатною пастою

Кабачкова ікра з томатною пастою улюблена багатьма, і на те чимало причин. По-перше, смачна, по-друге, корисна, по-третє, проста в приготуванні. Користь її зумовлена головним інгредієнтом.

В шинку в надлишку міститься калій, чимало інших мікро - і макроелементів, маса органічних кислот і купа вітамінів. А, здавалося б, такий простакуватий овоч!

Багато пані цінують його за можливість смачно схуднути: дуже низькокалорійний городній житель. Дієтологи рекомендують його діабетикам, алергікам і пацієнтам з проблемами в травленні.

Без кабачка не обійтися, якщо красу шкіри обличчя підтримувати природними засобами. Маски з кабачків і пом'якшують шкіру, і тонізують, і живлять.

У співдружності з запареним геркулесом кабачкове пюре ефективно очищає і освіжає жирну шкіру. Кабачка підвладне навіть боротися з раннім старінням шкіри, захищати її від ультрафіолету.

Але головне призначення зеленого довгастого овоча з грядки – урізноманітнити наш стіл. З кабачків готують багато страв, найпопулярнішим з яких по праву вважається кабачкова ікра.

Процес її приготування не стомлює, особливо якщо використовувати сучасний кухонний інструментарій. З його допомогою необхідно подрібнити овочі, окремо обробити термічно (відварити, запекти або підсмажити), а потім об'єднати і варити до повної готовності.

Вживати відразу, а якщо хочете заготовити про запас – додатково підготуйте тару – скляні банки і кришки. Ну що ж, приготуйте кабачкову ікру зі смаком дитинства на зиму, а допоможуть вам у цьому наступні рецепти.

Почнемо з класики
Інгредієнти Кількість
Кабачки, обов'язково молоді - близько трьох кілограмів
Моркви - 4 шт.
Цибулина - 1 шт.
Томатний соус - 2 ст. л.
сіль і цукор - по півтори столових ложки
лимонна кислота - чайна ложка
олія соняшникова нерафінована - стакан
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 г: 85 Ккал

Класичний рецепт приготування кабачкової ікри з томатною пастою на зиму простий у виконанні. Оскільки кабачки незрілі, використовуємо їх цілком, не витрачаючи час на обробку.

Нарізаємо кружальцями шириною приблизно 5 мм, обсмажуємо на соняшниковій олії, поки не зарум'яняться.

Моркву теж обсмажуємо до красивого кольору, попередньо натерши.

Цибулю ріжемо четвертинками, обсмажуємо.

Оброблені овочі подрібнюємо за допомогою комбайна/блендера/м'ясорубки, об'єднуємо в великій каструлі (тільки не алюмінієвої), обов'язково з товстим дном, ще краще – в казані, додаємо сіль, цукор, лимонку, пасту, нагріваємо до пихтіння маси і проварюємо 15 хвилин.

В цей час обробляємо скляну тару.

Залишилося розподілити готову ікру по банках, закрити, обернути кожну рушником/газетами і залишити, закривши додатково ковдрою, поки не охолонуть.

Така стерилізація зручніше і надійніше, ніж у киплячій каструлі.

Знаменита кабачкова ікра з майонезом і томатною пастою

Необхідні інгредієнти:

  • Кабачків беремо близько двох кілограмів, насправді це непринципово, зупиніться на півтора кілограми, наприклад;
  • Ріпчастої цибулі знадобиться трохи менше, але теж багато – кілограм;
  • Томатна паста – баночка в 350 гр.;
  • Майонез – стандартна упаковка — 250 гр.;
  • Склянку цукру або трохи менше, якщо не любите солодку ноту в зимових заготовках;
  • Оцет беріть 9%-ний, 200 грамів;
  • Дві, а то і три головки часнику;
  • Сіль – 75 грамів, близько 3 ст. л.;
  • Мелений перець (чорний) – 1 ч. л.

Час – 3,5 години.

Калорійність — 110 Ккал на 100 гр.

Отже, готуємо ікру кабачкову з майонезом і томатною пастою на зиму.

Спочатку чистимо кабачки і цибулю ріжемо і пропускаємо через електром'ясорубку з самою дрібною решіткою.

Кладемо у велику каструлю, додаємо всі інгредієнти, крім часнику і майонезу, добре перемішуємо дерев'яною ложкою і варимо, як мінімум, два з половиною години, регулярно заважаючи масу, на невеликому вогні.

Ось тепер прийшов час часнику і майонезу. Варимо ще півгодини.

Розкладаємо по стерильним ємкостей, закатуємо, закутуємо.

Рецепт приготування без моркви, але з томатами

Потрібні:

  • Два невеликих кабачка;
  • Ріпчаста цибуля — одна штука;
  • Свіжі помідори — 2 штуки;
  • Рослинне масло – півсклянки;
  • Оцет (6-9%) — 15 мл;
  • Сіль – половина чайної ложки;
  • Стільки ж цукру;
  • Чорний перець — 2 щіпки.

Час — 45 хвилин.

Калорійність — 80 Ккал на 100 гр.

Кабачкова ікра без моркви з томатною пастою буде відмінним стравою на вечерю. Молоді свіжі кабачки нарізати кружальцями і запекти в духовці до м'якості (чверті години буде достатньо).

Цибулю посмажити на рослинному маслі. Помідори спасерувати. Всі овочі скласти разом, додати інші інгредієнти, проварити чверть години. Все, можна подавати.

Вам також може знадобитися стаття про те, як маринувати гострий перець на зиму. Його можна додавати в різні страви, а також прикрашати закуски.

А тут читайте, як смачно маринувати огірки на зиму.

В черговий кулінарної статті знаходяться рецепти салатів зі свіжих кабачків. Неймовірні смакові поєднання! Приємного апетиту!

Гостра заготівля з часником

Потрібні:

  • Кабачки, на цей раз 2 кг;
  • Стакан рослинного (краще, звичайно, оливкової, але цілком підійде і соняшникова) масла;
  • Томат-паста — склянка (250 грамів);
  • Стільки ж води;
  • Цукру — 1 ст. л., а солі – дві;
  • Півсклянки часнику (подрібненого);
  • 2 ст. л. оцтової есенції (70%);
  • Чайна ложка перцю чорного меленого.

Час 2 години.

Калорійність 90 Ккал на 100 гр.

Готується кабачкова ікра з часником і томатною пастою дуже легко. Кабачки беремо зрілі, знімаємо шкірку, видаляємо нутрощі (дозрілі насіння можна висушити, а потім підсмажити, вони не гірше гарбузового).

Кабачки ріжемо і подрібнюємо до пюре в м'ясорубці. Викладаємо в казан, вливаємо олію, воду, кладемо цукор, сіль, томат.

На великому вогні доводимо до кипіння, потім зменшуємо і варимо, щільно закривши казан, годину-півтора.

Перед закінченням варіння (хвилин за десять), вводимо оцтову есенцію, перець, часник.

І остання операція: заготівлю ще киплячій розкладаємо по банках, закручуємо і залишаємо ікру до повного охолодження.

Оригінальна икорка з печерицями

Потрібно:

  • Кілограм кабачків;
  • Півкілограма печериць;
  • Чотири середніх помідори;
  • Три цибулини;
  • 3 зубчики часнику;
  • Середня морквина;
  • Три болгарських перцю;
  • Невеликий пучок кропу;
  • Томатної пасти або соусу — одна ст. л.;
  • Сік невеликого лимона;
  • Чверть стручка пекучого перцю;
  • Склянка олії;
  • Столова ложка солі.

Час — 2 години 15 хвилин.

Калорійність — 87 Ккал на 100 гр.

Смак кабачкової ікри з томатною пастою і печерицями точно запам'ятається вам надовго! Очищені від шкірки і нутрощів кабачки натерти. Подрібнити на тертці моркву. Цибулю розрізати на чотири частини, нашаткувати.

Подрібнити болгарський перець. З помідорів зняти шкірку, дрібно порізати. Печериці нарізати, посолити і обсмажити. Ті ж операції зробити з морквою і цибулею.

Прибрати їх зі сковороди, додати масло, підсмажити натерті кабачки. Об'єднати овочі, перемішати, додати солі і готувати разом 30 хвилин.

Слідом відправити до уваренной масі солодкий перець, гриби, помідори, соус, проварити 15 хвилин.

Після цього всипати порізаний кріп, часник, поперчити; не шкодуючи, збризнути соком лимона, і нехай покипить ще хвилин десять. Залишилося розподілити ікру на зиму по стерильним ємкостей і закрутити.

Кабачкова ікра без томатної пасти на зиму

Деколи кабачки під рукою є, а ось помідорів і навіть томатної пасти не виявилося. Можна приготувати закуску без них? Можна!

Потрібні:

  • Кабачки – три з половиною кг;
  • Три цибулини;
  • 3 середніх головки часнику;
  • Столовий оцет (9%) — 2 ст. л.;
  • Чайна ложка перцю;
  • По столовій ложці солі і цукру;
  • Кріп, петрушка.

Час — 2 години 15 хв.

Калорійність — 83 Ккал на 100 гр.

Бажано підбирати виключно ніжні молоді кабачки, таким чином, страва буде набагато смачніше.

Плоди, не очищаючи, порізати на кружечки, обсмажити на олії. Очищену цибулю порізати крупно, обсмажити. Часник і зелень теж обсмажити.

Подрібнити в м'ясорубці або блендері. Додати спеції, оцет. Варити годину з чвертю. Закатати, накрити ковдрою, на наступний день прибрати на зберігання.

Готуємо по-швидкому

Якщо не збираєтеся відправляти ікру на довге зберігання в льох, а має намір лише пригостити домашніх, зірвавши компліменти, скористайтеся цим рецептом.

Потрібні:

  • Три-чотири кабачка;
  • По одній моркві та цибулині;
  • Томат-паста – дві столові ложки;
  • Цукор – одна ч. л.;
  • Масло – півсклянки;
  • Спеції.

Час — 40 хвилин.

Калорійність — 90 Ккал на 100 гр.

Отже, готуємо кабачкову ікру з томатною пастою по-швидкому. Молоді свіжі кабачки порізати кубиками і підсмажити до полумягкости на рослинному маслі в кілька прийомів, щоб кубики розташовувалися в один ряд.

На іншій сковороді обсмажити подрібнені моркву і цибулю – нехай позолотятся.

Об'єднати овочі, ввести пасту, цукор, посолити, поперчити, проварити разом до м'якості всіх інгредієнтів.

Вимкнути плиту, дати страві трохи «відпочити» і запрошувати домашніх до столу.

«Дружба» кабачково-баклажанна

А якщо у вас раптом не виявилося передбаченого випробуваним рецептом кількості кабачків, але без діла лежать в холодильнику баклажани, радійте: є чудовий рецепт ікри на зиму, де потрібні обидва ці овоча, і в співдружності вони чудово хороші!

Потрібні:

  • Досить двох кілограмів кабачків і кілограми баклажанів;
  • Півкілограма цибулі;
  • Ще наполовину менше – 250 гр. – моркви;
  • По столовій ложці солі і цукру;
  • Півсклянки олії;
  • 150 гр. томатної пасти;
  • Столова ложка червоної меленої паприки;
  • 9%-й столовий оцет – 3 ст. л.

Час – 2 години.

Калорійність — 110 Ккал на 100 гр.

А ось і сам рецепт кабачкової ікри з томатною пастою на зиму з додаванням синеньких. Все подрібнюємо овочі, використовуючи м'ясорубку, кладуть сіль і цукор, ретельно перемішуємо і варимо на маленькому вогні під кришкою не менше півтора годин, слідкуючи, щоб маса не пригоріла.

По закінченні визначеного часу вводимо олію, пасту, паприку, продовжуємо готувати ще 30 хвилин. Не перестаємо заважати.

Вимикаємо плиту, пробиваємо зварену масу блендером і повертаємо на вогонь. Додаємо оцет, варимо ще чверть години.

Не відключаючи вогонь, розкладаємо заготівлю на зиму в ретельно прокип'ячені банки і укупориваем.

Поради господиням

  1. У кабачкову ікру з томатною пастою на зиму, крім моркви і цибулі, можна додавати яблука, часник, гриби, солодкий і гіркий перець, томати, імбир і так далі;
  2. Для зимових заготовок добре мати об'ємну чавунну посуд (казан) або товстостінну каструлю з нержавіючої сталі. Емальовані каструлі не годяться – маса весь час буде пригорати, і смак страви погіршиться;
  3. Ікра по консистенції «як у магазині» вийде, якщо овочі подрібнювати заглибним блендером;
  4. Молоді кабачки в чищенні не потребують, у зрілих обов'язково потрібно видаляти кірку і нутрощі із насінням;
  5. Розфасовувати ікру краще в півлітрові баночки, щоб взимку не доводилося залишати на зберігання відкритими.

Подавати кабачкову ікру з томатною пастою до столу прийнято як самостійну закуску або в якості салату до м'ясних страв. Відмінно підходить вона до відварного картоплі, макаронів, рису. Хороша і в якості намазки на чорний хліб.

Що ще почитати: