11 май 2019 25

Як приготувати смачну кабачкову ікру на зиму

Кабачкова ікра – корисна дієтична страва, яка подобається багатьом людям. Готувати її на зиму можна по-різному, додаючи різні сезонні продукти, спеції, майонез. Саме в цій заготівлі міститься багато корисних мікроелементів та вітамінів, які потрібні людському організму.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
кабачки - 3 кілограми
цибулю - 1 кілограм
сіль - 1,5 столові ложки
морква - 1 кілограм
рослинна олія - для обсмажування
кислота лимонна - 1 чайна ложка
цукор - 1 їдальня ложка
паста томатна - 2 столові ложки
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 г: 84 Ккал
Класичний рецепт приготування кабачкової ікри досить простий, тому кожна жінка влітку зможе заготовити її на всю зиму.

Під час приготування ікри з кабачків, до основних продуктів також можна додавати часник, селеру, кінзу, кріп або петрушку.

  1. Молоді кабачки з м'якою шкіркою добре помити, зрізати кінчики, нарізати кружальцями і обсмажити їх з двох сторін до золотистого кольору;
  2. Моркву натерти, цибулю порізати півкільцями і обсмажити в тому ж маслі, що і кабачки, до золотистого відтінку;
  3. Овочі охолодити, перекрутити їх на м'ясорубці і перекласти в каструльку з товстим дном;
  4. До отриманої маси додати цукор, лимонну кислоту, томатну пасту, сіль, добре перемішати, довести до кипіння і проварити 15 хвилин;
  5. Готову страву перекласти в стерилізовані банки, закатати і укутати ковдрою до повного охолодження.
Така ікра виходить дуже смачною і ніжною. Крім того, вона нормалізує роботу шлунку, що благотворно впливає на людський організм.

Як приготувати кабачкову ікру «Пальчики оближеш»

Досвідчені та початківці кулінари завжди знаходяться у пошуках рецептів цікавих і смачних заготовок на зиму. Ця ікра сподобається всім членам сім'ї, незалежно від віку.

Інгредієнти:

  • 6 кілограмів кабачків;
  • 1,5 склянки води;
  • 3 кілограми моркви;
  • 6 столових ложок солі;
  • 1,5 кілограма цибулі;
  • 15 столових ложок цукру;
  • 3 склянки рослинного масла;
  • томатна паста – 0,5 літра.

Час приготування: 65 хвилин.

Калорійність на 100 г: 80 ккал.

Перевага цього рецепта в його простоті, тому навіть люди далекі від кухні, зможуть легко і швидко приготувати смачну заготовку.

  1. Овочі ретельно миються, чистяться від всього непотрібного і нарізати брусочками, а морквина треться на тертці;
  2. Всі овочі перекладають у глибоку каструльку з товстим дном, заливаються водою і тушкують до готовності на невеликому вогні 40 хвилин;
  3. Коли овочі будуть готові, їх потрібно викласти на друшляк, щоб вся вода стекла і за допомогою блендера перебити на пюре;
  4. Масу викласти назад у каструльку, додати до нього цукор, сіль, томатну пасту, довести все до кипіння і 15 хвилин прокип'ятити постійно помішуючи;
  5. Ікру викласти в простерилізовані банки, закатати, перевернути їх догори дригом і добре закутати ковдрою.

Зберігати таку заготовку найкраще в прохолодному і темному місці. Вона буде радувати своїм ніжним смаком протягом всього зимового часу.

Рецепт овочевої ікри з майонезом

Якщо звичайна кабачкова ікра вже набридла і хочеться приготувати щось смачне і незвичайне, можна ознайомитися з цим рецептом. Ікра виходить ніжною, м'якою, а у поєднанні з картоплею, чорним хлібом і свіжим цибулею, вона повністю розкриває свої смакові нотки.

Інгредієнти:

  • 250 мілілітрів 67% майонезу;
  • 3 кг кабачків;
  • 0,25 літра томатної пасти;
  • 0,5 склянки рослинного масла;
  • 2 столові ложки цукру;
  • 4 цибулини;
  • 2 столові ложки 9% оцту;
  • 5 грам солі;
  • 4 грама паприки, запашного і чорного перцю.

Час приготування: 3 години.

Калорійність на 100 грам: 96 ккал.

На приготування цієї заготовки необхідно витратити кілька годин свого часу, але результат того вартий.

  1. Кабачки помити, нарізати невеликими брусками і перекрутити через м'ясорубку, а слідом за ними і обсмажену на олії цибулю;
  2. Суміш з кабачків і цибулі перекласти в каструльку, поставити все на вогонь і готувати 2 години на невеликому вогні, постійно помішуючи;
  3. В каструльку, додати майонез, томатну пасту, цукор, потім все перемішати і тушкувати 20 хвилин, після цього покласти сіль, оцет і спеції і потримати на плиті ще 10 хвилин;
  4. Заготівлю розкласти по банках, закатати і укутати.

Ця кабачкова ікра надзвичайно смачна і просто тане в роті. Незважаючи на те, що в неї додається майонез, вона не псується і може зберігатися в прохолодному місці тривалий час.

Фаршировані яйця — рецепти з фото і покроковими рекомендаціями цієї чудової і простий закуски.

Як приготувати смачні тюфтельки з соковито підливою читайте в нашій статті.

Як правильно заготовити щавель на зиму — кілька простих рецептів, які допоможуть господиня.

Кабачкова ікра на зиму як магазинна

Багато людей часто купують магазинну ікру, оскільки люблять її за ніжність. Якщо є бажання і можливість, можна приготувати таку ж страву, яке нічим не буде поступатися за смаком своєму аналогу. Для цього не потрібно нічого надприродного, тільки набір простих і недорогих продуктів.

Інгредієнти:

  • 2 кг кабачків;
  • 0,6 кілограма моркви;
  • 0,6 кілограма помідорів;
  • 0,3 кілограма цибулі;
  • 1 столова ложка оцту;
  • 4 чайні ложки цукру;
  • сіль;
  • перець;
  • 100 грам часнику.

Час приготування: 80 хвилин.

Калорійність на 100 г: 84 ккал.

Для приготування цієї кабачкової ікри краще всього вибирати молоді, маленькі кабачки з тонкою і ніжною шкіркою і кінця не сформованими насінням. Якщо таких немає, можна використати і великі, але в такому випадку необхідно видалити шкірку і вирізати серединку.

  1. Кабачки помити, порізати невеликими шматочками;
  2. Цибулю і помідори нарізати шматочками, часник подрібнити, моркву натерти на тертці невеликий;
  3. На сковорідку налити рослинне масло і обсмажити на ньому цибулю до золотистого відтінку і моркву, потім додати помідори, цукор, сіль і тушкувати все на невеликому вогні 5 хвилин;
  4. Шматочки кабачків перекрутити на м'ясорубку і це пюре перекласти в каструльку з товстим дном, готувати з моменту закипання 30 хвилин постійно помішуючи дно, щоб нічого не пригоріло;
  5. До кабачків перекласти смажені овочі, додати оцет і гасити всі без кришки ще 30 хвилин, а в самому кінці додати подрібнений часник;
  6. Каструльку зняти з вогню і пюрировать її вміст блендером, поки консистенція не стане однорідною;
  7. Готову ікру розкласти по банках, накрити кришками і закатати.

Під час консервації, всі банки і кришки необхідно стерилізувати. Це можна зробити в духовці, мікрохвильовій печі або над водою з допомогою каструлі і спеціального пристосування. Якщо баночки маленькі – вони легко поміщаються в мікрохвильовку, по кілька штук.

Корисні поради

Для приготування кабачкової ікри на зиму краще всього вибирати каструлі великого розміру, виготовлені з чавуну або нержавіючої сталі. Дно у них обов'язково має бути товстим, щоб всі продукти прогрівалися рівномірно. Саме ця проста хитрість дозволить приготувати смачну заготовку.

Якщо в будинку немає такої посуду, краще її придбати, ніж використовувати емальований. Для приготування заготовок така посуд не підходить, у ній постійно буде пригорати з-за цього, смак ікри буде вже зіпсований, як у деяких випадках і сама каструля.

Для подрібнення продуктів найчастіше застосовується м'ясорубка або блендер, в залежності від рецепту. Якщо овочі перебиваються в кінці приготування, то в такому випадку без техніки просто не обійтися.

Щоб ікра на зиму вийшла ніжною і смачною, необхідно вибирати тільки молоді кабачки маленького розміру. Щоб закрутка збереглася як можна довше, закривати її потрібно тільки в стерилізовані банки.

Що ще почитати: