11 март 2019 7 011

Як зварити прозорий варення з яблук часточками

Кожна господиня після врожайного літа робить запаси на зиму, в тому числі і з яблук. Всі ми любимо смачне прозоре варення з яблук часточками, так нагадує про теплі.

Варення знадобиться взимку і для різної випічки: його можна додати в пироги і пиріжки, прикрасити їм рулет або зварити яблучний морс. Далеко не у всіх виходить зварити варення саме прозорим.

Хтось не може добитися ідеально рівних і красивих часточок в варення – вони розвалюються і перетворюються в кашку. Як же приготувати не тільки смачне, але і красиве прозоре варення з яблук?

Класичний рецепт

Інгредієнти:

  1. Яблука (антонівка) – 1 кг;
  2. Цукор — 600 гр.
У чому секрет рівних прозорих часточок в варення? Все досить просто. Перед приготуванням потрібно відібрати найбільш тверді і соковиті яблука, які не тануть у роті і їх доводиться ретельно розжовувати.

Якщо яблуко буде недостатньо твердим, то часточки не вийдуть красивими і рівними, вони втратять свою форму. Якщо воно буде недостатньо соковитим, то фрукти в варення вийдуть сухими і несмачними.

Рецепт приготування класичного прозорого варення з яблук часточками виглядає так:

  • Перший етап. Ретельно моєму фрукти, розрізаємо їх на четвертинки і видаляємо серцевину з насінням;
  • Тепер розрізаємо чисті четвертинки на часточки не товщі 5 мм;
  • Беремо потрібну нам кількість цукру і підходящу каструлю. У каструлю викладаємо спочатку один шар антонівки, потім пересипаємо його одним шаром цукру. Засипаємо цукор і плоди шарами, поки не закінчаться інгредієнти. Останнім (верхнім) шаром обов'язково повинен бути цукор;
  • Закриваємо каструлю і залишаємо її на 8 годин. Краще не перетримувати, інакше верхній шар фруктів може зіпсуватися;
  • Другий етап. Через 8 годин ставимо каструлю на вогонь і доводимо до кипіння. Далі зменшуємо вогонь (щоб сильно не булькало) і засікаємо 5 хвилин. Через 5 хвилин варення вимикаємо. Його краще не заважати – фрукти можуть пом'ятися. Закриваємо каструлю і залишаємо на 8 годин;
  • Третій етап. Повторити те ж саме. Потрібно поставити ласощі на вогонь, довести до кипіння, варити 5 хвилин і знову залишити на 8 годин;
  • Четвертий етап. Проробляємо вже знайому роботу. І, ще 8 годин, варимо яблучка востаннє 5 хвилин. Розкладаємо в банки, чекаємо, поки охолоне, і прибираємо до холодної зими. Варення з яблук вийшло кисло-солодке, часточки прозорі і дуже красиві.

«Янтарне» яблучне варення часточками

Інгредієнти:

  1. Яблука (щільні) — 1 кг;
  2. Цукор — 700 г;
  3. Вода — 100 мл

Як зварити прозорий варення з яблук часточками «Янтарне»:

  • Перший етап. Варимо цукровий сироп. В каструлю або іншу ємність виливаємо воду і додаємо цукор. Доводимо все до кипіння. Потрібно стежити за тим, щоб цукор не пригорав. Періодично помішуємо наш сироп і варимо до утворення пінки на маленькому вогні, потім вогонь додаємо до більш сильного і чекаємо, поки піна повністю не википить;
  • Другий етап. Обробляємо фрукти. Їх потрібно ретельно помити, розрізати на четвертинки, очистити від серцевинки з насінням і нарізати рівними скибочками 7-10 мм. Якщо вам подобаються зовсім тонкі часточки, то можна нарізати їх завтовшки 4-5 мм. Але головне не перестаратися – занадто тонкі часточки знову ж таки не будуть тримати свою форму і просто помнуться під час варіння;
  • Третій етап. Заливаємо гарячим сиропом готові яблучка і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння сироп і тримаємо його на вогні ще 5 хвилин. Потім відставляємо до повного охолодження. Повторюємо третій етап ще два рази – доводимо фрукти до кипіння, кип'ятимо 5 хвилин, охолодити. Після останнього кипіння гаряче варення з яблучних часточок розкладаємо у стерильні банки і закрити стерильними кришками. Баночки перевертаємо кришками вниз, закутуємо і чекаємо, поки вони повністю охолонуть. Тепер можна прибирати їх на зберігання.

Прозоре варення з часточок яблука «Білий налив»

Інгредієнти:

  1. Яблука — 2 кг;
  2. Цукор — 800 гр.

Як варити варення з яблук часточками «Білий налив» по кроках:

  • Перший етап. Підготувати яблучні плоди – ретельно помити, порізати на чотири частини, видалити серцевину з насінням і розрізати на рівні шматочки;
  • Другий етап. Викласти їх у каструлю або чавунний казан (в ньому яблука не пригоряють, але швидко чорніють). Викласти плоди в три шари, між кожним шаром фруктів – шар цукру. Верхній шар повністю засипати цукром так, щоб яблучок не було видно. Залишаємо їх на деякий час, щоб вони дали якомога більше соку;
  • Третій етап. Ставимо каструлю на вогонь і доводимо до кипіння. Після 10 хвилин кипіння вимикаємо і остуджуємо. Після повного охолодження повторюємо так ще три рази. Востаннє кип'ятимо 5 хвилин. Під час кипіння яблучка помішуємо дерев'яною ложкою. Тепер можна наповнити прозорим варенням банки, закрити їх і в перевернутому положенні дати їм охолонути. З даної кількості часточок яблук виходить дві банки 0,7 л.
Якщо ви любите оригінальні страви і напої, то наступна стаття вас заінтригує. Як варити компот з кабачків на зиму. Запевняємо, це дуже смачно!

А тут описані рецепти приготування компоту з груш на зиму.

Варення з черешні з кісточкою вийде славним, якщо при його варінні ви скористаєтеся нашими рецептами і порадами.

Поради по заготівлях

Що робити, якщо часточки розвалюються?

Якщо ви вибрали хороші яблука з щільною м'якоттю, але заготовки довелося відкласти – плоди можуть стати трохи м'якше і з них вже не вийде рівних красивих часточок. Що б цього уникнути, просто покладіть їх у холодильник.

Вже нарізали фрукти? Теж не біда. Замочіть часточки в чистій воді не менше, ніж на 4 години і тоді яблука не втратять свою форму. Ні в якому разі не залишайте яблука на відкритому повітрі на тривалий час – вони потемніють і втратять свою форму.

Що робити, якщо яблука чорніють?

Якщо ваші яблучні дольки під час варіння прозорого варення почали швидко чорніти, потрібно просто збризнути їх лимонним соком або якщо під рукою немає лимона – яблучним оцтом.

Так само яблучка можуть почати чорніти, якщо варити їх в чавунному посуді. Щоб уникнути цього, потрібно знову ж збризнути їх лимонним соком.

Як і де зберігати прозоре варення з яблук часточками?

Щоб яблучне варення довше зберігалося, потрібно зберігати його в сухому, темному і прохолодному місці з температурою не більше 12-13 градусів. Якщо ж ви не плануєте зберігати варення довго, то його можна закрити звичайної м'якої кришкою і поставити в холодильник.

Якщо дотримуватися всіх правил приготування та зберігання, то ви обов'язково порадуєте себе і рідних прозорим яблучним варенням! Ну, а описані рецепти допоможуть вам отримати відмінний результат без особливих клопотів.

Що ще почитати: