05 март 2019 2 970

Як зварити варення з черешні з кісточкою

Всі ми з дитинства любимо варення. Його солодкий смак у поєднанні з чаєм відразу занурює в теплі спогади про дитинство. В магазинах можна знайти величезну кількість фабричних видів варення, але це все зовсім не те.

Куди приємніше і смачніше їсти варення, зроблене з любов'ю. Сьогодні ми розберемо кілька основних способів того, як зробити варення з черешні з кісточкою просто і швидко.

Як зробити класичне варення з черешні з кісточкою

Коли спекотним літом нам попадається дуже смачна солодка черешня, то хочеться розтягнути задоволення від неї як можна довше. Чому б не зробити з нього не менш смачне варення, яке потім холодними зимовими вечорами можна буде досхочу смакувати? Зробити це дуже просто. Нам знадобиться:

  • Кілограм черешні;
  • Кілограм цукру;
  • Пару лимонів;
  • Каструля, вода, стерилізовані банки.

Варення з черешні з кісточкою по класичному рецепту готується в кілька етапів. Для початку ретельно миємо черешні, перебираємо їх, залишаючи тільки соковиті і гарні на вигляд і відриваємо гілочки.

Складаємо ягоди в каструлю, засипаємо цукром. У черешень дуже солодкий сік, тому варення ризикує вийти занадто нудотним. Щоб уникнути такої біди, додаємо до черешням ще цедру лимона і видавлюємо з ягід сік.

Ставимо каструлю на слабкий вогонь і методично помішуємо. У деяких новачків на цьому етапі виникає проблема: цукор не розчиняється і прилипає до стінок нашої ємності. Якщо ви зіткнулися з цим, то просто додайте туди полстаканчика води. Стежимо за тим, щоб сік не пригорав, і продовжуємо помішувати.

Чекаємо, поки рідина закипить, і після цього варимо ще хвилин п'ять. Тепер вимикаємо вогонь, накриваємо каструлю кришкою і чекаємо близько 5-8 годин, поки все не просочиться сиропом остаточно.

Після такого довгого очікування необхідно знову довести нашу масу до кипіння. Варимо в такому стані ще п'ять хвилин і вимикаємо піч. Тепер варення потрібно акуратно розлити по банках і накрити кришками.

Ось ви і приготували своє перше варення з черешень з кісточками! Тепер його треба поставити на зберігання в якесь темне місце.

При кімнатній температурі таке варення може зберігатися до року. До речі, варення з черешень без кісточок зберігається кілька довше.

Для любителів густого ласощі

Напевно ви не з чуток знаєте, що будь-яке варення буває в різних консистенциях: від більш до рідких зовсім густих. Все залежить від смакових і естетичних уподобань кухаря і тих, для кого він готує варення.

Любителів густого способу приготування дуже багато, тому спеціально для них ми і розберемо рецепт густого варення з черешні з кісточками.

Рецептура тут несильно відрізняється від попереднього варіанту:

  • 1 кг черешень;
  • 1 кг цукру;
  • Каструля, вода, стерилізовані банки.

Моєму і перебираємо черешні. Прибираємо листочки, гілочки і підгнилі ягоди, залишаємо тільки найдостойніші. Беремо якусь велику ємність, зразок глибокого блюдечка або миски. Наливаємо туди воду, підсолюємо її і висипаємо в цю рідину наші черешні.

У солоному розчині ягоди повинні простояти хвилин сорок, після чого їх треба дістати, промити і протримати ще 15 хвилин у холодній воді, щоб від солі нічого не залишилося.

Набираємо в каструлю воду і чекаємо, поки вона не закипить. Після закипання додаємо в неї ягоди і тримаємо їх в окропі дві хвилини. Через пару хвилин дістаємо черешні і відразу ж викладаємо їх у холодну воду.

Знову повертаємося до каструлі. Додаємо кілограм цукру, воду і гріємо вміст на слабкому вогні. Після скипання цукру і перетворення його в сироп висипаємо в каструлю черешні і знову кип'ятимо суміш.

Після закипання можете додати в варення спеції і прянощі за вашим смаком, наприклад, корицю або ваніль.

Варимо на слабкому вогні, попутно знімаючи утворюється пінку. Ніж довше варити цю суміш, тим більш густим вийде в підсумку варення. Тому чекаємо, поки воно не набуде карамельний відтінок і, мабуть, можна вимкнути вогонь.

А ви любите полуницю? Напевно, її неможливо не любити! Як варити варення з Вікторії на зиму. Ласуни зійдуть з розуму!

Приготувати яблучне пюре на зиму можна за рецептами з цієї статті. У вас вийде чудова заготівля для випічки або ж повноцінне блюдо для маленьких дітей.

А тут читайте про те, як варити незрівнянний варення з аґрусу.

Щоб перевірити готовність вашого варення, можете взяти крапельку суміші і вилити її в блюдце. Якщо крапля не розтеклася, а зберегла своє густе стан, то варення можна вважати готовим.

Залишилося тільки розлити його по банках, дати їм охолонути і все – густе варення з черешні з кісточкою готово! Зберігати його рекомендується так само, як і його менш густий еквівалент.

Як швидко і смачно приготувати варення з черешні «П'ятихвилинка»

До мінусів двох минулих рецептів можна віднести тривалість їх виконання. Дійсно, на приготування декількох баночок піде кілька годин, адже далеко не кожен може приділити стільки часу приготування варення.

Рецепт черешневий «П'ятихвилинки» передавався з покоління в покоління, довівши на ділі, що варення з черешні з кісточками швидко і смачно – реальність, а не мрія.

У плані попередніх покупок тут все просто:

  • Кілограм черешень, можна дачних;
  • Кілограм піскового цукру;
  • Ємності для варіння і баночки для готового варення.

Тепер з нашими інгредієнтами потрібно провести кілька легких операцій.

Через друшляк, промиваємо черешні, викидаємо неапетитні ягоди і відриваємо стеблинки і листочки. Вимиті черешні потрібно викласти в ємність для варіння варення – це може бути спеціальний тазик або сотейник з широким дном.

Засипаємо черешні цукром і акуратно помішуємо, щоб охопити всі ягоди. Тепер ставимо цю цукрову феєрію на плиту і доводимо до кипіння, знімаючи піну, що утворюється.

З назви цілком очевидно, що кип'ятити варення нам доведеться близько п'яти хвилин. Через це час вимикаємо вогонь і знімаємо отримане варення з плити.

Залишаємо смакоту остигати, а самі в цей час готуємо банки. Заливаємо все це добро в баночки, накриваємо кришкою і загорнути в рушник. Перевернувши ємності кришкою вниз, залишаємо їх обгорнутими в матерію на добу.

Ось і все, варення з черешні з кісточкою «П'ятихвилинка» готово! Виходить щось дуже смачне і солодке, схоже на джем. Таке ласощі відмінно підійде для літніх або весняних чаювань.

Що ще почитати: