01 апрель 2019 1487

Рецепти смачних салатів із звичайною і спаржевої квасолею на зиму

Заготовки з квасолі завжди виходять дуже смачними. Їх можна їсти як у чистому вигляді, так і використовувати для приготування соусів, гарнірів, заправок для супу, борщу та інших страв.

Зазвичай салати з квасолі йдуть у перший місяць зими. А як же встояти, адже ці страви ну просто смакота.

Так, як приготувати смачний салат з квасолею на зиму? Це питання цікавить багатьох господинь. Тому, щоб процес приготування заготовок не викликав труднощів, пропонуємо взяти на замітку кілька оригінальних рецептів.

Смачні салати з квасолею на зиму: рецепти на вибір

З томатами і морквою

Компоненти для приготування:

  • 1 кілограм квасолі;
  • Морква – 1 кг;
  • 2,5 кілограма помідорів;
  • Одна часникова головка;
  • Кілограм солодкого перцю;
  • Масло рослинне — 300 мл;
  • Кухонна сіль – 2 ст. ложки;
  • 1 велика ложка цукрового піску.

Як готувати салат з квасолі з томатами і морквою на зиму:

  1. Першим ділом готуємо зерна квасолі, промиваємо;
  2. Викладаємо квасоля в чашку, заливаємо прохолодною водою і залишаємо постояти на 10 годин;
  3. Далі треба промити помідори в прохолодній воді;
  4. Потім обливаємо томати окропом. Це потрібно для того, щоб з овочів з легкістю зняти шкірку;
  5. Прибираємо з помідорів шкірку, пропускаємо через м'ясорубку, перемелюємо в блендері або перетираємо через сито;
  6. Перець промиваємо, зрізаємо плодоніжку. Розрізаємо на дві частини і вичищаємо все насіння;
  7. Очищену м'якоть нарізаємо соломкою або півкільцями;
  8. Цибулю очищаємо від лушпиння і промиваємо;
  9. Просушуємо цибулю або протираємо рушником;
  10. Потім цибулини ріжемо на дві частини, рубаємо у вигляді півкілець;
  11. Морквяні коренеплоди промиваємо в прохолодній воді, обов'язково змиваємо всю грязь, для цього можна використовувати губку або щітку;
  12. Чистимо моркву від шкірки і перетираємо на тертці з великими зубцями;
  13. Поділяємо головку часнику на зубчики, зчищають з них лушпиння і видавлюємо зубчики через прес або шаткуємо на дрібні шматочки;
  14. Після цього в металеву ємність з товстими стінками наливаємо масло, ставимо на плиту і прогріваємо;
  15. У розігріте масло викладаємо м'якоть помідорів, отмокшую квасоля без води;
  16. Залишаємо все готуватися на невеликому вогні протягом години;
  17. Окремо на сковорідку наливаємо рослинне сало, ставимо на вогонь і розігріваємо. Засипаємо туди моркву і цибулю;
  18. Овочі обсмажуємо до середньої готовності. Приблизно хвилин 10-15;
  19. Потім засмажку перекладаємо в ємність з томатом і квасолею, гарненько перемішуємо;
  20. Додаємо туди цукровий пісок, сіль, соломку перцю. Залишаємо кип'ятитися ще на 20 хвилин;
  21. В кінці викладаємо часник і кип'ятимо ще протягом 3 хвилин;
  22. Після цього викладаємо все у підготовлену і простерилизованную скляну тару;
  23. Закатуємо кришками і прибираємо під теплий матеріал до повного охолодження;
  24. Зберігати такий салат з квасолі слід в погребі чи коморі.

З баклажанами

Які інгредієнти нам будуть потрібні:

  • Баклажани – 2 кг;
  • Квасоля червона або біла у відвареному вигляді – 1 кілограм;
  • Півкілограма моркви;
  • Перець солодкий – 500 грам;
  • 1 кілограм стиглих помідорів;
  • 200 грам ріпчастої цибулі;
  • Паста томатна – 60-70 грам за бажанням;
  • Часникові головки – 2 штуки;
  • Середній стручок гострого перцю чилі;
  • Масло рослинне – неповний стакан;
  • Цукор-пісок – 70 грам;
  • Сіль поварена – 2 великі ложки;
  • Оцтова есенція 70 % — ½ столової ложки;
  • Щіпка чорного меленого перцю.
До цього списку інгредієнтів можна ще додати 7-8 гілочок свіжої зелені, але це за бажанням.

Приступаємо до готування салату з квасолі з баклажанів на зиму:

  1. Для початку потрібно квасоля перебрати, промити. Її можна замочити в холодній воді на 10-12 годин. Після цього вона швидше звариться;
  2. Далі викладаємо квасоля в ємність, підливаємо води і поміщаємо на газ отвариваться до готовності. Варити потрібно приблизно 30-40 хвилин;
  3. Потім моркву промиваємо в прохолодній воді, очистити від бруду і шкурки;
  4. Очищений коренеплід перетираємо на тертці з крупною решіткою;
  5. З цибулин видаляємо лушпиння. Нарізаємо його на невеликі шматочки. Можна спочатку нашаткувати кільцями, а потім розрізати кільця на 4 частини;
  6. Розбираємо головки часнику на зубчики, видаляємо з них шкірку і видавлюємо через прес або шаткуємо на дрібні пластинки;
  7. Баклажани промиваємо, зрізаємо плодоніжку;
  8. Нарізаємо м'якоть баклажанів на невеликі кубики;
  9. Перець промиваємо, видаляємо плодоніжки і вичищаємо насіння. Нарізаємо його смужками;
  10. Помідори промиваємо від бруду, шкірку з них знімати не обов'язково;
  11. Томати можна пропустити через м'ясорубку, подрібнити в блендері або перетерти через сито;
  12. Після цього в ємність з товстим дном наливаємо масло, ставимо на газ;
  13. У розігріте масло викладаємо помідори і залишаємо варитися до кипіння;
  14. Далі додаємо шматочки цибулі, часник і додаємо томатну пасту;
  15. Через 5 хвилин в каструлю викладаємо баклажани, смужки солодкого перцю, сіль і цукор. Все добре перемішуємо;
  16. В кінці викладаємо квасоля, гострий перець чилі і наливаємо оцтову есенцію;
  17. Все перемішуємо і тушкуємо ще хвилин 15-20;
  18. Потім готуємо скляну тару середнього розміру. Обов'язково всі перемываем прохолодною водою і чистимо содою;
  19. Не забудьте простерилізувати, щоб заготовка довго зберігалася і не спухла раніше часу;
  20. Викладаємо гарячий салат з квасолею і баклажанами по банкам, закатуємо кришками;
  21. Прибираємо під теплу матерію, залишаємо стояти до охолодження;
  22. Після цього все можна прибрати в підпілля або в підвал на подальше зберігання.

З грибами

Що нам буде потрібно:

  • Кілограм квасолі;
  • Півтора кілограма свіжих білих грибів;
  • Помідори з міцною структурою — 3 кілограми;
  • Півтора кілограма морквяних коренеплодів;
  • 1 ч. ложка цукру;
  • Неповний стакан рослинного масла;
  • Оцет столовий – півсклянки;
  • ½ Ст. ложки кухонної солі;
  • 4 горошини запашного перцю.

Як робити салат з квасолею і грибами на зиму:

  1. Для початку перебираємо зерна квасолі, обов'язково промиваємо;
  2. Для того щоб бобові швидше зварилися їх краще всього замочити в холодній воді на тривалий час приблизно на 10-12 годин;
  3. Після цього виймаємо квасоля в каструлю, заливаємо водою, ставимо на газ і відварюємо до готовності, приблизно 40-50 хвилин;
  4. Тим часом поки відварюється квасоля, підготуємо гриби. Їх слід ретельно перебрати, прибираємо сміття, зрізаємо корінці;
  5. Промиваємо водою від грязі і пилу;
  6. Якщо гриби великого розміру, то їх слід нарізати середніми скибочками;
  7. Помідори потрібно перебрати, промити прохолодною водою.
  8. Робимо на них невеликі надрізи і обливаємо окропом. Це допоможе швидко зняти шкірку;
  9. Помідорну м'якоть можна пропустити через м'ясорубку або змолоти в блендері;
  10. Потім морквяні коренеплоди промиваємо від бруду, очищаємо шкірку;
  11. Перетираємо морква теркою з великими зубцями;
  12. У посуд з товстим дном наливаємо олію, викладаємо туди томатну суміш, гриби, морква, підсолюємо, додаємо цукор і приправляємо горошинами перцю;
  13. Ставимо на газ і відварюємо протягом хвилин, постійно перемішуємо;
  14. Після цього додаємо квасолю і залишаємо тушкуватися ще на 30 хвилин;
  15. В кінці наливаємо оцет, перемішуємо і залишаємо кип'ятитися ще 5 хвилин;
  16. Готовий салат викладаємо в простерилізовані банки, закручуємо кришки;
  17. Прибираємо під теплу матерію до повного охолодження;
  18. Зберігати салат слід у льоху, в підвалі або в коморі.
Пропонуємо вам дізнатися, як приготувати кетчуп з помідорів на зиму «Пальчики оближеш». Смачніше і корисніше будь-якого магазинного соусу.

Приготувати класичну аджику може кожен з вас! Достатньо купити трохи продуктів, запастися гарним настроєм і озброїтися нашими рецептами. Відмінний результат гарантовано!

А ви знали, що з кабачків можна зварити компот? Спробуйте! Потрібні рецепти ми зібрали в цій статті. Пригостіть потім цим напоєм гостей і вони подумають, що це ананасовий сік!

Топ-рецепти салатів зі спаржевої квасолі на зиму

Стручки з кабачком

Обов'язково приготуємо наступне:

  • 300 грам спаржевої або стручкової квасолі;
  • 300 грам кабачка;
  • Помідори – 300 грам;
  • 2 цибулини;
  • 4-5 штук солодкого перцю;
  • Петрушка, селера кріп у свіжому вигляді – 7-8 стебел;
  • 3 великі ложки рослинного масла;
  • 1 велика ложка цукрового піску;
  • Оцет столовий – 60-70 мл;
  • Трохи кухонної солі.

Процедура приготування салату з стручків квасолі і кабачків на зиму:

  1. Стручкову квасоля промиваємо, зрізаємо кінчики. Нарізаємо стручки на середні шматочки;
  2. Промиваємо стиглі томати, зрізаємо плодоніжку. Нарізаємо невеликими шматочками довільної форми;
  3. Прибираємо з цибулин лушпиння, промиваємо та нарізаємо у вигляді невеликих кубиків, або півкілець;
  4. Промиваємо солодкий перець холодною водою, зрізаємо плодоніжку. Ріжемо навпіл, виймаємо все насіння і шаткуємо м'якоть на невеликі смужки;
  5. Якщо використовується молодий кабачок, то його достатньо промити і порізати кубиками. Якщо овоч середньої стиглості, то потрібно видалити шкірку і вичистити насіння з м'якоттю, а потім вже нарізати;
  6. В глибокий сотейник викладаємо спаржеву квасолю, перець, кабачок, цибулю і все змішуємо;
  7. У склянці води розчиняємо сіль, цукровий пісок і виливаємо в сотейник до овочів;
  8. Ставимо на газ, доводимо до кипіння і залишаємо тушкуватися на 20-30 хвилин;
  9. Споліскуємо гілочки зелені водою, струшуємо і рубаємо ножем на дрібні шматочки;
  10. Викладаємо в сковороду помідори, перемішуємо і відставляємо готуватися ще на 20 хвилин;
  11. Після цього засипаємо туди зелень, наливаємо оцет і тушкуємо хвилин 5;
  12. У заздалегідь промиту і простерилизованную скляну тару викладаємо овочеву суміш;
  13. Кришки також потрібно прокип'ятити протягом 10 хвилин;
  14. Закриваємо кришками і закручуємо ключем для закаток;
  15. Ставимо під теплу шубу до повного охолодження;
  16. Зберігаємо всі в підполі або коморі.

Представляємо ще один цікавий варіант салату у відео:

Спаржа під соусом

Нам знадобиться:

  • Квасоля спаржева – 700 грам;
  • 500 грам домашніх помідорів;
  • 5-6 стебел свіжої петрушки;
  • 1 ч. ложка кухонної солі;
  • ¼ Ч. ложки цукрового піску;
  • Рослинне масло.

Рецепт приготування салату з спаржевої квасолі під соусом на зиму:

  1. Стручки промиваємо, видаляємо кінчики, прожилки і нарізаємо невеликими шматочками;
  2. Перекладаємо в сковорідку з олією, ставимо на плиту і обсмажуємо 5 хвилин;
  3. Знімаємо з плити, охолодити і перекладаємо в простерилізовані банки;
  4. Помідори промиваємо, обливаємо окропом і знімаємо шкірочку;
  5. Перемелюємо томатну м'якоть в кухонному комбайні або в блендері;
  6. Викладаємо томатну суміш в ємність, солимо і посипаємо цукром;
  7. Ставимо на газ і кип'ятимо протягом 20-30 хвилин;
  8. Заливаємо спаржеву квасолю томатом;
  9. У каструлю кладемо рушник, ставимо банки, наливаємо води і стерилізуємо 30 хвилин;
  10. Після цього закриваємо кришкою і прибираємо під теплу матерію до охолодження.

Поради господиням

Квасоля в зернах обов'язково потрібно вимочувати 10-12 годин, інакше вона вийде жорсткою і несмачною.

Швидко без замочування квасолю можна зварити в мультиварці або скороварці.

Можна покласти свіжу зелень, вона додасть салату приємний аромат і смак.

Помідори використовуйте стиглі і солодкі.

Салати з квасолі на зиму – це дуже смачні заготовки, які стануть відмінним пригощанням, як для повсякденного меню, так і на свята. Тим більше квасоля дуже ситна і іноді може стати повноцінною заміною м'яса.

Не пропустіть ці рецепти, обов'язково зробіть. Можливо, приготування займе часу і сил, але результат цього вартий!

Що ще почитати: