24 май 2019 11 532

Як варити варення «П'ятихвилинка» з чорної смородини

У статті нижче розглядаються різні варіанти приготування варення з чорної смородини способом «П'ятихвилинка». Цей спосіб характеризується швидкістю і легкістю приготування, при цьому зберігаються всі смакові якості ягід.

Для отримання ласощів, які збережуться до зими і порадують своїм смаком, дано корисні поради господиням, які бажано спочатку прочитати.

Сучасні господині все частіше вибирають для заготовок на зиму морозильну камеру. Проте любителі насиченого смаку і аромату ягід воліють відомі бабусині способи заготовку літніх дарів в баночки.

Але хотілося б це робити просто, швидко, із збереженням вітамінних властивостей і натурального смаку. Для максимально спрощеною заготовки чорної і червоної смородини і пропонується спосіб «П'ятихвилинка».

Кількість цукру залежить від того, наскільки смородина кисла. Зазвичай на 1 кг ягід припадає 1,3 – 1,5 кг цукрового піску.

Для даного способу заготівлі смородини, умовно званих «П'ятихвилинка», часто використовується вода. Кількість її різне і буде вказуватися нижче в рецептах.

Традиційний рецепт

Для цього простого рецепту варення «П'ятихвилинка» з чорної смородини, крім смородини (1кг) та цукрового піску (1,5 кг), знадобиться вода – 1,5 склянки (або трохи менше).

Після підготовки смородини приготувати сироп.

У воду додається цукровий пісок, перемішують і доводять до кипіння.

Вариться до повного розчинення.

В отриманий сироп висипається смородина і вариться 5-10 хвилин після закипання.

Знімається з вогню і викласти в банки.

Пропонуємо переглянути відео-рецепт приготування цього ласощі:

Варення-желе «П'ятихвилинка» з чорної смородини

Одне слово желе налаштовує на довгий і нудне чаклунство на кухні. Але це зовсім не так. Для такого желе з чорної смородини потрібно мінімум зусиль і часу.

Крім того, смородина не розварюється, а залишається цілими ягідками і зберігає всі корисні речовини, зокрема вітамін С. Єдина вимога – дотримуватися чіткої інструкції по пропорціях і послідовності приготування.

Для желе потрібні:

  • Чорна смородина – 12 склянок;
  • Цукровий пісок – 15 склянок;
  • Вода – 1 стакан.

Вимита смородина висипається в суху ємність, додається половина необхідного цукрового піску (7,5 склянок). Акуратно, щоб не придушити ягоди, перемішується і додається склянку води. Доводиться до закипання і варять 5 — 7 хвилин. Видаляється пінка.

Плита відключається і додається друга половина цукру від необхідної норми (ще 7,5 склянок). Ретельно перемішується до повного розчинення цукрових крупинок.

Гаряче варення-желе складається в банки й щільно закривається кришками. Не потрібно перевертати на кришки і вкривати теплим рушником.

З часом варення набуває вигляду желе з цілими ягідками і без зайвої рідини. Зберігати краще в прохолодному місці.

Варимо в мультиварці

Сучасна техніка полегшує працю господинь. Продукти в мультиварці залишаються цілими, не підгорають, їх не потрібно постійно заважати. В мультиварці можна зробити будь-які заготовки на зиму, в тому числі варення «П'ятихвилинка» з чорної смородини. Отже, тепер про те, як його правильно варити.

Вода для цього рецепту не потрібно. 1 кг чистих ягід перетирають з 0,3 кг цукру. Можна перекрутити в блендері. Потім варять у мультиварці 5 хвилин на режимі «Суп».

Засипається залишився цукровий пісок (1 кг) і варять ще 15-20 хвилин в тому ж режимі. Готове варення трохи остудити і викласти в банки.

Варення виходить густе, з насиченим смаком. Його можна пити з чаєм або використовувати в якості начинки для випічки.

Не вистачило смородини, але у вас є в наявності вишня? Так це ж здорово! Дізнайтеся, як зварити вишневе варення без кісточок, і приготуйте ще й такого ласощі кілька баночок.

З агрусу виходить неймовірного смаку компот. Ось рецепти, скориставшись якими, ви зможете в цьому переконатися особисто.

Ну хто не любить аджику? А з кабачків? Не пропустіть можливість приготувати кабачкову аджику на зиму за цими рецептами. Ви здивуєтеся тому, як це смачно і просто!

Рецепт заготівлі на зиму

Для любителів пюре існує відмінний спосіб приготування варення з чорної смородини «П'ятихвилинка» на зиму. Вода не потрібно.

Вологе смородину розкласти, щоб трохи просушити. Смородину прокручують через блендер до стану ніжного пюре. Перетерті ягоди кладуть у каструлю, додається цукор, все перемішується і вариться на повільному вогні з безперервним помішуванням.

Після закипання варять ще 5 хвилин до повного розчинення цукрових крупинок. Готове варення в банках добу повинно постояти під теплою ковдрою.

Варення можна і не варити, а просто скласти в простерилізовані банки перетерті ягоди з цукром. Зберігати обов'язково в прохолодному місці.

Варення «П'ятихвилинка» з червоної смородини

Ягоди червоної смородини відрізняються тим, що вона більш кисла, водяниста і наявністю трохи більш великих зерен. Тому назва «П'ятихвилинка» для цього виду ягід є дуже умовним. Вищевказаним способом промивається смородина.

Цукровий пісок додається в 1,5-2 рази більше, ніж ягід. Для червоної смородини на кілограм ягід з-за водянистості достатньо 0,5 склянки води.

Готується сироп. У нього викладаються ягоди і варяться 6-10 хвилин після закипання. Якщо варення потрібні цілі ягоди, то масу краще не перемішувати, а струсити ємність для варіння.

Для струшування варення знімається з вогню. Так потрібно зробити 2-3 рази. Загалом варення стоїть на вогні приблизно 20-30 хвилин.

Розбавимо смак ласощів апельсиновими нотками

На 1 кг чорної смородини знадобиться 1,5-2 склянки цукру і 2 апельсина. Смородина готується звичайним способом. Оскільки шкірка буде використовуватися, то апельсини ретельно миються.

Апельсини розрізають на часточки, видаляють кісточки і пропускаються через блендер. Отриману масу викласти в смородину, додати цукор.

Після закипання варити 5 хвилин, помішуючи. Закрити варення «П'ятихвилинка» з чорної смородини і апельсина на зиму в стерильні банки.

Корисні поради господиням

Ягоди потрібно збирати відразу після дозрівання або трохи недозрілими. Щоб при варінні вони залишалися цілими, а не раскисали, їх краще збирати цілими пензликами і в суху погоду. Після збору, пару днів їх можна зберігати в прохолодному місці.

Зміст вітаміну З, зумовлює деякі особливості в роботі зі смородиною. Ягоди можуть окислюватися, тому кришки для заготовок варення на зиму потрібні лаковані, посуд емальований. А робити ягідне пюре рекомендується дерев'яним товкачем.

При переробці ягід першим ділом завжди потрібно їх підготовка. Промивати ягоди можна в пластиковій посуді. Зручно промивати в наповненій водою раковині. Раковина миється, закривається пробкою, наливається прохолодна вода і висипається трохи смородини.

Смородина легко промивається у воді, а листя і гілки при цьому спливають. Якщо сухі кінчики не обсипалися, то їх додатково обрізають ножицями.

Чорну смородину, для додання пікантності смаку, можна з'єднати з іншими сезонними ягодами, такими як чорниця, агрус або малина.

При закипанні варення неодмінно з'явиться пінка, яку треба знімати шумівкою або ложкою з отворами. Це можна робити відразу, як тільки з'явиться піна, так і після зняття з вогню.

Назва «П'ятихвилинка» умовно. Насправді час приготування варення бажано збільшити до 7-10 хвилин після того, як почне відбуватися кипіння.

Ягідні ласощі добре збережуться до зими і навіть більше, якщо дотримуватися:

  • Пропорційне співвідношення смородини і цукру, який виконує функцію консерванту;
  • Умови приготування. Якщо новачок, то краще виконувати все строго за описом. А якщо професіонал, то можна експериментувати, додаючи інші інгредієнти або змінювати режими приготування. При цьому існує ризик, що продукт не збережеться до зими;
  • Якісно підготовлена тара. Банки ретельно промиваються з содою, далі обробляються над парою або в духовій шафі при температурі близько 200 градусів 10-15 хв. Також вчинити з кришками.

На закінчення хочеться додати, що при заморожуванні ягоди зберігають їх корисні властивості, але вони не можуть зрівнятися з тими ж ягодами, заготовленими за допомогою консервації. До зими ягоди в баночках настоюються, зберігають свій неповторний аромат, смак, форму.

Після розморожування вони втрачають свій зовнішній вигляд, їх можна використовувати лише для приготування компотів, мусів і коктейлів, і далеко не всі ягідки, як начинку для випічки. Зручно тим, що дістав баночку з варенням з чорної смородини, відкрив і з'їв вже готове ласощі.

Що ще почитати: