19 апрель 2019 1 264

Як приготувати повидло з червоної смородини

Червону смородину – багаторічний кущ з родини агрусових – можна побачити практично на будь-якому дачній ділянці. Вона потрапила до нас із Західної Європи, де її спочатку культивували як лікарську рослину.

У великих кількостях у ній містяться вітамін C, залізо, калій, янтарна і яблучна кислоти, а також антиоксиданти.

У кулінарії червона смородина використовується переважно для приготування джемів.

Який додають в нього цукор є ефективним і безпечним консервантом, а також компенсує спочатку кислий смак ягід.

Готове повидло з червоної смородини використовують в якості начинки для випічки і компоненти для складних кремів.

Класичний рецепт з фото

Варто бути готовим до того, що часу на приготування повидла піде чимало, набагато простіше зварити варення або желе. Але якщо хочеться отримати густу консистенцію, то підійде саме цей традиційний рецепт на зиму.

Компоненти:

  • Червоні ягоди смородини – 1.5 кг;
  • Цукор – 1.5 кг

Дуже важливо дотримуватися пропорції ягід і цукру, інакше повидло на зиму вийде кислим і занадто рідким. Смородина підійде і злегка переспевшая, прим'ята – нічого страшного. Від'єднайте ягідки від гілочок, залийте холодною водою і вимийте, щоб видалити сміття.

Розсипте на чистому рушнику в один шар, дайте повністю просохнути. Занурте в глибоку емальовану миску і пюрируйте за допомогою дерев'яної товкачика.

Можна спростити завдання і скористатися блендером з занурювальний насадкою, однак деякі господині впевнені, що від дотику ягід з металом руйнується частина вітамінів. Засипте щільним шаром піску і відразу ставте варитися на конфорку.

Можна встановити середній рівень полум'я до появи бульбашок на поверхні, а після знизити до мінімуму. Варити потрібно не менше трьох годин, періодично помішуючи. Коли ласощі почне відшаровуватися від бортів посуду, можна відставляти.

Розкладіть ложкою готову солодкість за раніше підготовленим і обов'язково стерилізованим банкам, закрутіть прокип'яченими металевими кришками і відправте в темний прохолодний підвал.

Повидло з червоної смородини з пектином

В якості допоміжного гелеутворювачі в повидло часто додають пектини, природні полісахариди, отримані з вичавок фруктів, кошиків соняшнику та цукрових буряків.

Компоненти:

  • Червона смородина – 1 кг;
  • Цукор-пісок – 1 кг;
  • Пектин – 1 пакетик.

Рецепт варіння повидла зі смородини з пектином на зиму почнемо з того, що свіжозібрані ягоди звільнимо від гілочок, потім промиємо старанно під холодною водою.

В каструлю, призначену для варіння повидла, наливаємо трохи води, щоб тільки покрила дно. Засипаємо ягоди, цукор і варимо до повного розм'якшення.

Читайте також, як варити компот з полуниці на зиму. Напої з цієї ароматної ягодою неодмінно повинні поповнити ваші зимові запаси.

А тут ви знайдете покрокові рецепти варення «П'ятихвилинка» з чорної смородини, які допоможуть вам приготувати чудові солодкі заготовки на зиму або просто до чаю.

Хочете зварити малинове варення в мультиварці? Тоді переходьте сюди, вас чекають рецепти, фото, відео та поради.

Перекладаємо в сито і починаємо протирати ложкою, таким чином, відійдуть зернятка і шкірка смородини. Отриману однорідну масу необхідно зважити і на кожні чотириста грамів додати ще триста грамів цукру.

Поміщаємо всі інгредієнти назад в каструлю і варимо на слабкому вогні не менше однієї години.

Зварене повидло розкладаємо по сухим стерильним банкам і закатуємо спеціальними кришками. Для перевірки герметичності перевертаємо їх догори дном, а після остигання прибираємо в льох.

Макуха від ягід не треба викидати: з нього вийде відмінний кисіль або компот з насиченим смаком і ароматом.

Готове повидло з червоної смородини на зиму можна зберігати не тільки в підвалі або льосі, підійде комора, комору чи навіть холодильник.

Часто для різноманітності смаку до смородині додають різні фрукти або ягоди: апельсини, кавуни, яблука. Такий мікс припаде до душі будь-якому ласуни. Вдалих кулінарних творінь!

Що ще почитати: