03 апрель 2019 30

Як варити варення з лісової суниці

Ароматне, запашне і неймовірно смачне суничне варення навряд чи залишить когось байдужим!

Це ласощі так і манить своїм апетитним виглядом і неймовірним смаком.

Адже, крім чудового смаку, ця ягода володіє високим рівнем вітамінів і корисних властивостей.

Варення з суниці допомагає від застуди, нежитю, а також підвищує імунітет організму. Тому обов'язково на зиму варто запастися цими ласощами.

Особливо виручить воно у випадках, коли хворіють діти. Адже дітей дуже важко змусити пити різні таблетки і ліки, а от варення з суниці вони з'їдять просто за милу душу. Нижче розглянемо найбільш цікаві рецепти.

Класичний спосіб варіння

Що потрібно:

  • 1 кілограм свіжої суниці;
  • 700-1000 грам цукру;
  • Вода – 800 мл

Приступаємо до готування класичного варення з суниці:

  1. Для початку моєму ягоду і очищаємо від сміття;
  2. Суницю краще покласти в прохолодну воду, все сміття, уражені плоди обов'язково випливуть на поверхню. Все сміття і непотрібне необхідно викинути;
  3. Далі заливаємо води в ємність, ставимо на вогонь і прогріваємо до кипіння;
  4. У гарячу рідину викладаємо суницю і варимо до кипіння приблизно 5-7 хвилин;
  5. Потім засипаємо цукор і варимо ще 10-15 хвилин, при цьому періодично все розмішуємо;
  6. Прибираємо з вогню, наполягаємо все 2-4 години;
  7. Остигле варення знову ставимо на вогонь і відварюємо ще хвилин 15;
  8. Баночки моєму за допомогою кухонного миючого засобу або чистимо всі порошком харчової соди;
  9. Тару зі скла потрібно простерилізувати на пару або в духовці;
  10. Викладаємо варення з суниці в стерилізовані баночки і закручуємо закаточним ключем;
  11. Готове варення потрібно зберігати в погребі, коморі або в холодильнику.

Варення з суниці лісової на зиму

Що потрібно для готування:

  • Лісова суниця – 1000 грам;
  • Цукор – 1200 грам;
  • Трохи лимонної кислоти – близько 1 або ½ ч. ложки.

Як робити:

  1. В першу чергу готуємо суницю. Її ретельно промиваємо, прибираємо листи, палички і уражені ягідки. Її можна покласти в прохолодну воду, тоді все сміття спливе на поверхню і його можна легко вийняти;
  2. Потім виймаємо очищені плоди на сито, щоб злилася рідина. Залишаємо на півгодини;
  3. Після цього пересипаємо суницю в чашку і насипаємо цукор. Залишаємо стояти її під цукровим піском 2-4 години до появи соку. Краще залишити відстоюватися на все ніч, за цей період виділитися достатню кількість рідини з плодів;
  4. Вранці відразу все перемішуємо і ставимо на плиту. Варимо на середньому вогні, час від часу розмішуємо;
  5. Після того як варення почне кипіти, проварюємо його хвилин 5 і прибираємо з вогню. Воно повинно трохи охолонути;
  6. Через 6-7 годин варення повністю охолоне і його слід знову помістити на газ;
  7. Проварюємо варення на середньому вогні. Як тільки суміш буде кипіти, варимо близько 15-20 хвилин;
  8. Приблизно за 5 хвилин до закінчення приготування додаємо в варення кислоту лимона;
  9. Забираємо все з вогню і ставимо на деякий час, щоб все охололо;
  10. Поки варення з лісової суниці на зиму остигає, споліскуємо баночки, чистимо від бруду харчовою содою або миючим засобом. Промиваємо прохолодною водою;
  11. Далі робимо стерилізацію банок. Їх можна простерилізувати над парою або в духовці;
  12. Кладемо варення по стерилізованим скляним тарам і закриваємо кришками. Додатково потрібно закатати закаточним ключем;
  13. Перевертаємо банки і ставимо на підлогу, накриваємо теплим матеріалом або рушником. Залишаємо стояти до повного охолодження;
  14. Зберігати слід у коморі, підвалі або в холодильнику.

Рецепт «П'ятихвилинка» на зиму

Що потрібно:

  • Суниця у свіжому вигляді – 1500 грам;
  • Цукор – 700 грам.

Правила готування варення з суниці лісової «п'ятихвилинка» на зиму:

  1. У першу чергу потрібно ретельно перебрати плоди, все сміття, палички, гілки викидаємо. Ягоду гарненько миємо;
  2. Засипаємо промиту суницю в каструлю або страви, насипаємо цукровий пісок і наполягаємо 4-5 години;
  3. Після появи соку, все перемішується і ставиться на газ;
  4. Чекаємо, закипання суміші, і проварюємо близько 5 хвилин, знімаємо з газу;
  5. Баночки моєму, потім проводимо їх стерилізацію на пару або в духовці;
  6. Остигле варення поміщаємо в баночки, все потрібно закрити металевими кришками;
  7. Поставити верх дном, накрити теплою ковдрою і залишити остигати;
  8. Зберігатися це варення має в прохолодному місці або в холодильнику.

Варимо в мультиварці

Що потрібно для готування:

  • 800 грам суниці;
  • Цукровий пісок – 400 грам.

Як варити варення з суниці в мультиварці:

  1. Плоди слід ретельно перебрати. Все сухе листя, гілки, палиці, гнилі ягоди і інший сторонній сміття слід вибрати і видалити. Споліскуємо суницю водою;
  2. Пересипаємо суницю на сито для стікання зайвої рідини;
  3. Далі поміщаємо плоди в мультиварку і насипаємо зверху все цукром. Наполягаємо під цукровим піском протягом декількох годин, а краще на всю ніч. За цей період ягода пустить сік;
  4. Як тільки виділитися необхідну кількість ягідного соку, все перемішуємо, закриваємо каструлю кришкою і виставляємо режим «Гасіння»;
  5. Проварюємо суничне варення до кипіння. Після кипіння, варимо протягом 10-15 хвилин;
  6. У процесі варіння потрібно знімати з поверхні пінку;
  7. Вимикаємо мультиварку і залишаємо варення остигати;
  8. Тим часом моєму банки кухонним миючим засобом або очищаємо у всіх сторін порошком харчової соди;
  9. Потім робимо стерилізацію банок на пару або в духовці;
  10. Готове варення з суниці кладемо в банки і зверху закриваємо кришками;
  11. Перевертаємо баночки, закриваємо теплим матеріалом. Вони повинні охолонути до кінця;
  12. Готовий десерт залишаємо зберігатися в темному місці з температурою не вище 20 градусів або в холодильнику.
Смачний компот із червоної смородини – здоров'я і свіжість у банку. Не забудьте в сезон закатати хоча б пару баночок.

Читайте тут рецепти приготування абрикосового джему. У вашому погребі чи холодильнику він займе гідне місце!

Вишневе варення без кісточок ви легко приготуєте, якщо зайдете сюди і скористаєтеся рецептами наших кулінарів!

Коли є бажання з'їсти солодке варення прямо зараз: ласощі з суниці у свіжому вигляді

Що знадобиться:

  • Стигла суниця – 1000 грам;
  • Цукор – 2 кілограми.

Правила готування:

  1. Для початку плоди промиваємо, перебираємо від сміття, сухого листя, плодоніжок, гілочок;
  2. Очищені плоди засипаємо в ємність і насипаємо половину цукрового піску;
  3. За допомогою товкачика розминаємо ягоду з цукром до стану пюре. Також перемолоти все можна в блендері;
  4. Далі ягідне пюре засипаємо другою половиною цукрового піску і добре перемішуємо;
  5. Залишаємо постояти на всю ніч, щоб весь цукровий пісок розчинився;
  6. Готове варення з суниці перекладаємо в пластикову тару і прибираємо на зберігання в морозилку. Також його можна зберігати в простерилізованих банках в холодильнику.

Корисні поради

  • Для варення з суниці лісової потрібно використовувати ягоду хорошою стиглості і невеликого розміру. Стиглі невеликі ягоди володіють тонким ароматом і смаком;
  • Обов'язково перед готуванням переберіть всі ягоди, приберіть уражені і гнилі плоди, він зіпсує весь смак ласощів;
  • Цукру можна класти не надто багато. Кисле варення з суниці на зиму буде володіти вельми незвичайним смаком і приємним ароматом;
  • Щоб варення згодом не зацукрувалося, краще всього в кінці варіння в нього додати лимонну кислоту.
Бажано зберігати варення з лісової суниці в темному прохолодному місці при температурі від +7 до + 20 градусів.

Суничне варення – це дуже корисне і в теж час смачне ласощі. Ця заготовка буде відмінною профілактикою при багатьох простудних захворюваннях, особливо в холодну пору року.

Крім цього, її можна застосовувати для приготування багатьох десертів, киселів і додавати в начинку випічки. Тому швидше йдіть в ліс за цією ягодою і приступайте до приготування цього дивовижного ласощі!

Що ще почитати: