14 апрель 2019 1 258

Як варити варення з полуниць на зиму

Кожна людина пам'ятає той самий смак з дитинства, смак солодкого і апетитного варення з полуниці, звареного на зиму. З ним можна приготувати пиріг, намазати на хліб, розвести з водою або ж просто їсти ложками.

Особливо це приємно робити взимку, коли на вулиці сильний мороз, а вдома можна згадати про теплом і безтурботне літо, відкривши баночку ароматного і смачного полуничного варення.

Існує величезна кількість способів приготування варення з полуниць на зиму. Дана стаття допоможе кожній людині знайти найбільш зручний для нього рецепт.

Простий рецепт на зиму (класичний)

Даний рецепт варення з полуниць на зиму є самим простим і перевіреним роками методом. Всі бабусі і дідусі користувалися даним рецептом, щоб закривати на зиму баночки смачного варення.

Такий рецепт може освоїти навіть самий недосвідчений кулінар. Для приготування класичного полуничного ласощі на зиму необхідно:

  • Свіжа полуниця;
  • Цукровий пісок.

На 1 кг полуниці необхідно взяти 1 кг цукру.

Покрокова інструкція:

  1. Для початку необхідно добре вимити всі ягоди, які підуть на варення;
  2. Потім висипати їх у відповідну посудину, це може бути велика каструля, щоб потім відразу можна було поставити її на вогонь;
  3. Після цього засипати все цукром і ретельно перемішати, необхідно залишити всю цю суміш приблизно на день, щоб цукор повністю вбрався в ягоди;
  4. На наступний день каструлю з сумішшю поставити на плиту і довести до кипіння, після цього необхідно потримати каструлю на повільному вогні приблизно 6 хвилин;
  5. Потім залишаємо варення настоюватися ще на один день;
  6. На наступний день необхідно повторити дії, описані в пункті 4;
  7. Потім вимикаємо плиту і відразу ж розливаємо варення по банках, потім закриваємо їх вакуумними кришками і варення з полуниць на зиму готово!

Таким чином, рецепт є досить простим і не вимагає багато зусиль і досвіду. Можна сміливо починати готувати варення, щоб взимку насолоджуватися чудовим смаком.

«Сире» полуничне варення

Цей рецепт підійде людям, які не мають морозильної камери. Наприклад, якщо на дачі ви вирощуєте полуницю, але поки не придбали холодильник з морозилкою, то можна сміливо скористатися цим рецептом, щоб садові ягоди не зіпсувалися.

Для приготування знадобляться:

  • Свіжа садова полуниця;
  • Цукровий пісок.

Пропорція для варення з полуниці садової на зиму без варіння точно така ж, як і в попередньому рецепті: 1 кг ягід вимагає 1 кг цукрового піску.

Покрокова інструкція:

  1. Ягоду необхідно ретельно помити і висушити;
  2. Потім розрізати ягоди на маленькі шматочки, тобто одну ягоду приблизно на 6-8 частин;
  3. Після цього перемішати ягоди з цукром і залишити при температурі 20 градусів на ніч, щоб цукор повністю зміг розчинитися в полуниці;
  4. Після цього варення вилити в банки, які перед цим треба ретельно стерилізувати, і закрити кришкою;
  5. Зберігати таке варення з садової полуниці потрібно в холодильнику або льосі, де температура не перевищує 10 градусів.

Цей рецепт є досить легким і підійде кожному людині, який зміг зібрати багато ягід, але не знає, що з ними робити, щоб вони не зіпсувалися.

Варимо 5 хвилин

Рецепт варення з полуниць на зиму «П'ятихвилинка» підійде людям, у яких зовсім мало часу на готування, але дуже хочеться закрити пару баночок ласощі на зиму. Даний спосіб дійсно не потребує багато часу і сил.

Для приготування знадобиться:

  • Свіжа полуниця;
  • Цукровий пісок.

Для 1 кг полуниці необхідно взяти приблизно 0,5 г цукру, якщо 2 кг полуниці то – 1 кг цукру і так далі.

Покрокова інструкція:

  1. Полуницю ретельно вимити і просушити;
  2. Викласти ягоди в глибоку каструлю, глибокої посуд повинна бути, щоб при кипінні варення не вилилося на плиту, так як обсяг при варінні може збільшуватися;
  3. Засипати все цукром і добре перемішати;
  4. Залишити суміш в холодильнику на 5 годин, щоб цукор розчинився в полуниці;
  5. Потім поставити каструлю на слабкий вогонь і варити протягом п'яти хвилин, знімаючи пінку ложкою;
  6. Після цього варення розлити в банки і закрити. Зберігати при температурі 7-10 градусів.

Дійсно нескладний рецепт, вимагає буквально 7-18 хвилин вашого часу. Варення з полуниці «5 хвилинка» на зиму виходить казково солодким і смачним.

Важливу частину з усіх заготовок на зиму займають компоти, які всі так люблять відкривати взимку, згадуючи літо. Як варити компот з груш на зиму. Цей напій подарує вам літній настрій у найхолоднішу погоду!

А тут читайте рецепти приготування компотів з черешні.

Від солодкого перейдемо до солоних закусок. Тут описані популярні, а значить, перевірені способи засолювання груздів на зиму. Вдалих заготовок!

Рецепти варення з лісової суниці на зиму

Дуже густе

Кому-то сподобається цей рецепт, тому що полуничне варення виходить дуже густим і в'язким. Дуже зручно намазувати його на хліб, печиво і так далі. Для приготування знадобляться:

  • Свіжа лісова полуниця;
  • Цукровий пісок;
  • Пару часточок лимона.

На 1 кг лісової полуниці потрібно 0,7 кг цукру і одна часточка лимона, відповідно, на 2 кг ягід – 1,5 кг цукру і 2 часточки лимона.

Покрокова інструкція:

  1. Ягоди ретельно вимити і висушити;
  2. Висипати лісові ягоди в каструлю, потім засипати цукром і ретельно перемішати. Потім суміш поставити суміш в холодильник, щоб ягоди дали сік. Бажано потримати суміш близько доби, але якщо часу мало, то вистачить і 3 годин;
  3. Після цього каструлю поставити на плиту і включити середній вогонь, варити до повного розчинення цукру. Після цього потримати каструлю на слабкому вогні ще 9-11 хвилин і вимкнути плиту;
  4. Наступним кроком буде повне видалення ягід полуниці з сиропу;
  5. Після цього поставити сироп без ягід на плиту і включити вогонь. Варити протягом 2 годин. У цей час нарізати лимон на дрібні часточки разом з цедрою і покласти в сироп;
  6. Після 2х годинний варіння необхідно витягнуті раніше ягоди знову опустити в каструлю і варити всю суміш ще 1 годину;
  7. У результаті повинно вийти дуже густе і в'язке варення з лісової суниці на зиму, яке можна сміливо розливати по банках.

Даний рецепт вимагає достатньо багато часу в порівнянні з іншими, але результат того вартий, варення буде нагадувати мед.

Незвичайне, але дуже смачне полуничне ласощі з апельсинами

Полуниця досить добре поєднується за смаком з апельсином, це може перевірити кожен, спробувавши одночасно свіжу полуницю і апельсин. Але якщо зварити з них варення, то вийде дійсно дуже смачний і корисний продукт, який сподобається і дорослим, і дітям.

Для приготування необхідно:

  • Свіжа лісова полуниця;
  • Цукровий пісок;
  • Апельсини.

На 1 кг лісової полуниці необхідно 500 г цукру і чверть апельсина, відповідно, на 2 кг ягід – 1 кг цукру і пів апельсина.

Покрокова інструкція:

  1. Ягоду ретельно помити і висушити. Потім нарізати її на великі часточки і висипати в каструлю;
  2. Засипати цукром полуницю і поставити в холодильник на пару годин, щоб ягода дала сік;
  3. Потім поставити каструлю на плиту і варити до повного розчинення цукру. Потім покласти тонко нарізаний апельсин. Під час варіння знімати пінку. Варити приблизно 30 хвилин на середньому вогні;
  4. Після цього вимкнути вогонь і залишити варення на кілька годин;
  5. Потім знову поставити на плиту і довести суміш до кипіння;
  6. Пункт 4 і пункт 5 повторити 2 рази;
  7. Після довгого варіння можна сміливо розливати варення з лісової полуниці з апельсинами по банкам. Зберігати при температурі 20 градусів.
Апельсини роблять варення смачніше, а смак насичений, таке варення на зиму має сподобатися всім і кожному.

Кілька корисних порад

  • Перед варінням варення з полуниці необхідно ретельно розібрати ягоди, щоб прибрати звідти погані;
  • Мити ягоди потрібно з корінцями, потім як можна сильніше висушити, а тільки після цього очистити від корінців;
  • Перевірити варення на готовність можна, капнувши сиропом на гладку поверхню, якщо крапля залишається в тій самій формі – значить варення готове;
  • Лимонний сік допомагає варенню загуснути;
  • Банки перед закриттям необхідно ретельно відмивати і стерилізувати, щоб варення не зіпсувалося;
  • Краще варити варення з полуниць на зиму в кілька підходів по 8 хвилин, щоб уникнути переварювання.

Сподіваємося, описані рецепти вам сподобаються і, можливо, навіть стануть «ходовими». Вдалих заготовок!

Що ще почитати: