20 июнь 2019 25 785

Рецепти дріжджового тіста для домашніх пиріжків в духовці

Досвідченим кулінарам відомо, якесь особливе значення має тісто при приготуванні похідних з нього виробів. Допускаючи найменшу помилку в кількості інгредієнтів, можна отримати зворотний бажаному результат.

Домашні пиріжки ставляться до класичної випічці, яка до вподоби кожному і в будній день, і в свято. Вид дріжджового тіста, з якого будуть випікатися пиріжки, визначає їх форму, смак, калорійність і витрачений на них час.

Таке різне дріжджове тісто для пиріжків в духовці – огляд кращих варіантів

Швидке
Інгредієнти Кількість
Борошно пшеничне - 550 г
Вода або молоко - 1/3 л
Цукровий пісок - 2 ст. л
Дріжджі сухі - 1 ст. л
Сіль - 1 ч. л
Олія оливкова - 85 мл
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 225 Ккал

Для тих, хто тільки починає вивчати ази випічки, а також має мало для того часу, існує рецепт швидкого тесту для пиріжків на дріжджах.

Підбираючи борошно для швидкого приготування тіста для пиріжків на дріжджах, бажано зупиняти вибір на муки вищих сортів. Якщо такої можливості не надається, то слід ретельно просіяти борошно перед замісом. Для цього використовують сито.

При виборі молока для замісу тіста, потрібно завчасно дістати його з холодильника і налити в ємність. Миска повинна підходити для підігріву на плиті. Давши постояти молока 15 хвилин, можна розпочати його підігрівати. При використанні води треба таким же чином довести її до теплого стану.

Потім необхідно замішати в великій мисці такі сухі інгредієнти, як 3 столові ложки борошна, цукровий пісок і дріжджі. Дріжджі повинні бути без додаткових добавок і швидкої дії.

Далі потрібно почасово вводити рідину (молоко/воду) до сухих компонентів, замішуючи, поки вона не закінчиться.

Миску з отриманою сумішшю слід обернути поліетиленовою плівкою, накрити тканинною серветкою, а потім відставити на 15-20 хвилин.

Через зазначений час, можна винести миску з під плівки і продовжити приготування дріжджового тіста. В нього треба додати сіль і оливкове масло, замішаний.

Наступні етапи приготування – це заміс та формування тіста на дріжджах. Решту борошна потрібно вводити в дріжджову суміш почасово, спочатку помішуючи дерев'яною ложкою.

Як тільки маса стане надто вузький, і перемішувати ложкою її буде незручно, можна перенести її з миски на завчасно обсипану борошном поверхню. Внутрішню частину долонь так само слід просочити борошном.

Збивати важливо ретельно, при цьому потрібно твердо стискати тісто пальцями, бгати і перевертати.

Якщо воно знайде стійку однорідну форму, а також перестане липнути до долонь, значить процес приготування практично завершено. Його треба перенести зі столу на плоске блюдце, накрити тканинною серветкою і залишити на 20 хвилин.

Після швидке дріжджове тісто буде готове. З нього можна зробити багато різноманітної випічки: паляниці, булочки, пиріжки з начинкою або без, а також улюблені всіма пиріжки.

Заварне

Цей варіант тесту на дріжджах для пиріжків – відмінна альтернатива для початківців. Процес його приготування сильно відрізняється від інших, адже господині не доведеться витрачати час як ретельний заміс і розкочування. Так, для нього знадобляться:

  • Борошно пшеничне – 6 склянок;
  • Вода – 500 мл;
  • Окріп – 250 мл;
  • Дріжджі сухі – 15 г;
  • Цукровий пісок – 3 ст. л;
  • Сіль – 1 ч. л;
  • Олія оливкова – 5 ст. л.

Приготування займе 60 хвилин, а калорійність на 100 г дорівнює 265 ккал.

Тісто звуть заварним тому, що насамперед заварюється одна мала його частина. Для цього слід в окремій ємності залити 3 столових ложки закип'ятила водою, змішати і залишити на час, поки не охолоне.

Потім можна переходити до приготування другої частини. Спершу змішати такі сухі інгредієнти, як цукровий пісок, сіль, дріжджі.

Після суху суміш слід розбавити звичайною водою, але її температура обов'язково повинна бути теплою. Тому треба заздалегідь її розігріти. Цей крок необхідний для того, що дріжджі могли повноцінно розчинитися.

Після треба з'єднати дві частини тесту, а саме, дріжджову і заварную. Перемішати і почати додавати борошно порційним способом. Спочатку всипати її, перемішуючи суміш ложкою, потім, коли маса стане занадто вузький, перенести її на стіл, обсипаний борошном. Так, м'яти її до пружного однорідного стану.

Готовий ком дріжджового тіста на смачні пиріжки в духовці необхідно обернути харчовою плівкою і тканинною серветкою, залишити підходити. Після збільшення його вдвічі процес збивання та підходу потрібно повторити.

З заварного тіста виходять неймовірно ніжні і м'які вироби, а якщо урізноманітнити їх цікавою начинкою, то можна без сумніву сильно порадувати улюблених.

Пісне

Розглянемо рецепт пісного дріжджового тіста для пиріжків в духовці. Його також часто називають вегетаріанським. Від інших видів воно відрізняється тим, що не містить продуктів тваринного походження. Приміром, молочних продуктів і яєць.

Вироби з вегетаріанського тесту користуються популярністю пісні будні, а за смаком не поступаються випічці з інших видів тіста.

На приготування пісного тіста на дріжджах знадобляться:

  • Вода – 300 мл;
  • Борошно пшеничне – 800 г;
  • Дріжджі у свіжому вигляді – 25 г;
  • Цукровий пісок – 4 ст. л;
  • Сіль – на кінчику ножа;
  • Олія оливкова – 100 мл

Приготування займе 60 хвилин, а калорійність на 100 г дорівнює 235 ккал.

Почати потрібно з підігріву води. Для цього треба налити її в посуд, призначену для плити і залишити на середньому вогні пару хвилин.

Довівши воду до теплого стану, можна розбавити її цукровим піском, свіжими дріжджами і сіллю.

Наступний крок – це додавання борошна, і всипати її важливо послідовними порціями. Так, майбутнє тісто буде легше замісити до однорідної форми. Під завершення процесу можна перенести його на обсипаний борошном стіл, додати до нього оливкову олію і знову замісити.

Отриманий шар слід обернути кухонним рушником і залишити на 20 хвилин. Коли тісто підніметься, процес замісу і підходу треба буде повторити.

Готове пісне тісто – це універсальний варіант для різного роду випічки. Як вегетаріанської начинки до пиріжків можна вибрати рис, картопля, гриби і т. д.

Здобне

Здобне тісто на дріжджах – це прекрасний вибір для випікання пиріжків з солодкою начинкою в духовці. Нехай здобне тісто і відрізняється від інших видів підвищеної калорійність, їсти випічку з нього – одне задоволення.

На приготування здобного тіста на дріжджах необхідні такі компоненти, як:

  • Борошно пшеничне – 900 г;
  • Дріжджі сухі – 20 г;
  • Молоко – 215 мл;
  • Маргарин – 100 г;
  • Яйця курячі – 2 шт;
  • Цукровий пісок – 40 г;
  • Сіль – ½ ч. л.

Приготування займе 60 хвилин, а калорійність на 100 г дорівнює 275 ккал.

Як і в інших рецептах, починати слід з підігріву рідини. В даному випадку це молоко. Як тільки воно буде доведено до теплого стану, можна буде збити з ним курячі яйця і додати до суміші заздалегідь порізаний маргарин. Отриману суміш необхідно ретельно перемішати.

Наступний крок – це запровадження в суміш інших сухих інгредієнтів. А саме, дріжджів, цукрового піску і солі. Борошно треба додавати в останню чергу послідовними порціями так, щоб маса легко перемішують.

Місити тісто треба наступним чином: спочатку в ємності, а як тільки вона набуде в'язку форму і почне липнути до столового приладу – на столі, обсипаного борошном.

Коли сформується пружний ком, тісто можна вважати майже закінченим. Треба обернути його спочатку харчовою плівкою, потім кухонним рушником і відставити до збільшення в розмірі. Після закінчення 15-20 хвилин воно підійде. Залишиться лише повторно провести процес замісу і підходу.

Із здобного тіста на дріжджах можна робити пиріжки з варенням, джемом, фруктами, ягодами та іншими солодкими начинками.

Листкове

Листкове тісто на дріжджах має ряд відмінностей від своїх побратимів, не тільки в приготуванні, але і в зовнішньому вигляді. Пиріжки з листкового дріжджового тіста, приготовлені в духовці, володіють м'якою формою і ніжним смаком. На приготування здобного тіста на дріжджах будуть потрібні:

  • Борошно пшенична – 1/2 кг;
  • Дріжджі (сухі та свіжі) – 10 м/20 м;
  • Молоко – 300 мл;
  • Цукровий пісок – 7 ст. л;
  • Маргарин – ¼ кг;
  • Сіль – на кінчику ножа;
  • Ванілін/ванільний цукор – 5 г/10 г;
  • Пергаментний папір – 2 листа.

Приготування займе 120 хвилин, а калорійність на 100 г дорівнює 360 ккал.

Пакування маргарину необхідно заздалегідь дістати з холодильника, порізати на кубики і залишити до тих пір, поки він не розм'якшиться.

Молоко потрібно поставити на вогонь і довести до злегка теплого стану так, щоб в ньому розчинилися дріжджі. Потім розбавити в ньому 5 кубиків маргарину і перемішати до повного розчинення.

В окремій мисці потрібно перемішати такі сухі інгредієнти, як борошно, цукровий пісок, ванілін або ванільний цукор. В отриману суху суміш можна вводити молочну, поступово помішуючи. Накрити кухонним рушником і відставити для підходу.

Решту маргарину потрібно покласти на лист пергаменту і розкачати за допомогою відповідного приладу. Потім накрити другим листом і відкласти на час.

До того моменту тісто має підійти, його слід перенести на обсипаний борошном стіл, збити, розкачати у великий аркуш форми прямокутника.

На одну половину тіста слід розмістити отриманий пласт маргарину і накрити другою половиною, немов сторінкою. Знову розкачати, скласти отриманий пласт в 4 рази і прибрати в холодильник на півгодини.

Для приготування з листкового дріжджового тіста випічки, потрібно буде витягнути тісто з холодильника і повторно розкачують. Зробити з нього можна масу смакоти: конвертики з начинкою, листкові булочки, пиріжки та круасани.

Поради господиням

Щоб тісто точно вдалося, а випічка сподобалася близьким, слід притримувати кілька корисних порад:

  1. Борошно для майбутнього тесту повинна бути вищого гатунку, в іншому випадку її потрібно ретельно просіяти;
  2. Для повного розчинення інгредієнтів рідина, яка використовується в тесті, треба підігрівати;
  3. Замісити дріжджове тісто треба спочатку в мисці, а потім на поверхні великого розміру;
  4. Посуд, що використовується в процесі готування, краще не складати на столі, а відразу мити. Адже тісто, що прилипло і засохло на каструлі, дуже складно соскребается;
  5. Небажано сипати інгредієнти «на око», краще дотримуватися рецепту;
  6. Місити тісто важливо на столі, попередньо посипати борошном. Замість борошна можна також використовувати масло;
  7. Якщо під час замісу ком виходить надто сухою, то можна розбавити її маслом. І навпаки;
  8. Випічку бажано подавати в гарячому вигляді, красиво прикрасивши її.

Приготуйте на обід суп, але не простий і банальний. Як смачно приготувати сирний крем-суп. Його смак подумки віднесе вас в затишний ресторанчик десь у Франції. Приємного апетиту!

А в наступній статті представлені рецепти салатів з копченою ковбасою і свіжим огірком. Це варто спробувати, адже готуються вони швидко і легко!

Купили квасоля? Приготуйте її в мультиварці. Тут наші кулінари підкажуть потрібні вам рецепти.

Виходить, що дріжджове тісто для приготування пиріжків в духовці – зовсім нескладне блюдо:

  • З нього можна зробити не тільки пиріжки, але і масу інших асортименту страв;
  • Існує багато видів тіста на дріжджах, навіть пісне, яке підходить для вегетаріанців або дотримують пост людей;
  • Його заміс становить мало часу, а в період його підходу можна займатися улюбленими справами;
  • Інгредієнти, використовувані для приготування, вкрай бюджетні і є в будинку будь-якої господині;
  • Є ряд правил, яких слід дотримуватися господиням.

Що ще почитати: