24 май 2019 4 731

Як приготувати ячну кашу в мультиварці

Небагато знають, як приготувати ячну кашу в мультиварці незвичайно смачною: у кого-то при одному вигляді виникають асоціації зі шкільної їдальні, а деякі і зовсім вперше чують про такий крупі.

І даремно! Адже в ячної каші міститься величезна кількість життєво необхідних організму вітамінів і мінералів. Вона здатна вплинути на виведення з організму небезпечних токсинів, її рекомендують для дитячого харчування, а також тим, хто дотримується дієти.

Ця крупа надзвичайно корисна і смачна, варто лише спробувати приготувати її правильно і з маленькими хитрощами.

Ячна крупа – це подрібнений ячмінь. Вона не шліфується, тому в ній зберігається величезна кількість клітковини. Ячка володіє очисними властивостями і вона багата вітамінами груп B, A, PP і E. Також крупа багата такими мікроелементами, як фосфор, кальцій, мідь, залізо, нікель, йод, калій.

Чим вона корисна?

  1. Знижує тиск;
  2. Покращує шкіру;
  3. Очищає організм від токсинів;
  4. Допомагає боротися з депресією;
  5. Корисна для щитовидної залози;
  6. Сприяє нормальній роботі ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
  7. Знижує холестерину;
  8. Насичує на довгий час;
  9. Підходить для дитячого прикорму.
Рецепт ячної каші в мультиварці на воді
Інгредієнти Кількість
Ячна крупа - 300 г
Вода кип'ячена - 650 мл
Сіль - 1 ч. л.
Цукор - за смаком
Фрукти або сухофрукти - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 г: 75 Ккал

Приготувати ячну кашу на воді дуже просто і швидко. Багато хазяєчок люблять експериментувати і додавати до неї різні додаткові інгредієнти, наприклад, фрукти, сухофрукти, ягоди і т. д.

Спосіб приготування:

  1. Спочатку потрібно взяти окрему ємність, у яку треба висипати кашу. Крупу ретельно промивати до тих пір, поки вода в ємності з кашею не стане майже прозорою;

    1. Викласти крупу в мультиварочную ємність і залити її водою, розбавленою сіллю;

    1. Включити режим «Молочна каша» і поставити на 40 хвилин;

  1. Після того як пройде 40 хвилин дати настоятися каші ще 10-15 хвилин.

 

Порада №1: Щоб страва була більш разваристым, варто підлити трохи більше води.

Порада №2: У готову кашу можна додати вершкового масла, тоді вдасться досягти насиченого смаку і ситності.

Порада №3: Дітям вже готову кашку доцільно залити теплим молочком, присипати цукром і покласти шматочок масла.

Порада №4: Якщо кашка охолола чи всі вже наїлися, можна пересмажити її на вершковому маслі на сковорідці з яйцем і/або сосисками. В такому випадку вийде нова страва.

Ячна каша з молоком

Мабуть, даний вид приготування ячної каші — один з найпопулярніших. Таку кашку дуже смачно вживати з ягодами або фруктами. Молочна ячнева кашка повинна бути в раціоні кожної дитини, т. к. в 200 гр. готового страви присутня 40% добової норми вітамінів.

Страва на молоці в мультиварці прекрасно підійде як дорослим, так і дітям.

Інгредієнти на 4 порції:

  • Крупа ячна – 1 мультистакан;
  • Молоко 2,5% – 1 літр;
  • Сіль – ½ ч. л.;
  • Цукор – за смаком;
  • Масло вершкове – 50 гр.

Час приготування = 60 хвилин.

У 100 гр. = 120 ккал.

Спосіб приготування:

  1. Взяти спеціальну ємність і засипати туди крупу. Ретельно промити, бажано до чистої води;
  2. В промиту крупу додати сіль, цукор і ємність влити холодне молоко. Все перемішати;
  3. Розтопити масло і влити його в чашу з кашею;
  4. Закрити кришкою, вибрати на дисплеї режим «Молочна каша» і поставити на 30-40 хвилин;
  5. Після того, як каша готова, залишити її нудитися на 20 хвилин.

Порада №1: Масло можна додати при подачі, щоб блюдо вийшло більш ситним, а смак став більш насиченим.

Порада №2: Цукор можна замінити медом, смак особливо не зміниться, а користі від каші буде тільки більше.

Порада №3: Таку кашку можна розтовкти блендері і давати дітям з 7-8 місяців, як прикорм.

Порада №4: Молоко можна розбавити з водою у відношенні 50 на 50.

Як варити ячну кашу з м'ясом

Щоб зробити м'ясну ячку смачною, при приготуванні, головне – уникнути ефекту склеювання. Мультиварка Редмонд відмінно підходить для виконання такого важкого завдання. Головне — дати каші натомиться, адже тільки після томління вона стає такою смачною.

Інгредієнти на 4 порції:

  • Ячна крупа – 1 мультистакан;
  • М'якоть м'яса – 300 гр;
  • Цибуля – 1шт;
  • Морква – 1 шт;
  • Вода – 600 мл;
  • Зелень – за особистим смаком;
  • Сіль, спеції – за смаком.

Час приготування = 90 хвилин.

У 100 гр. = 234 ккал.

Спосіб приготування:

  1. Овочі очистити, промити. Поставити режим «Випічка» і обсмажити овочі протягом 7-ми хвилин;
  2. М'якоть добре помити і висушити паперовими рушниками, потім нарізати невеликими шматочками і додати до овочів тушкуватися на 15 хвилин;
  3. Поки готується м'ясо, необхідно крупу промити, змішати її з сіллю і спеціями, і через 15 хвилин висипати її до м'яса;
  4. Налити води і поставити на режим «Крупа» на 50 хвилин;
  5. Через 50 хвилин перемішати і залишити на 10 хвилин нудитися;
  6. Блюдо готове. Подавати до столу гарячим.

Порада №1: До пережарке з цибулі і моркви можна також додати й інші овочі, наприклад, помідори.

Порада №2: Під час гасіння рекомендується 2-3 рази гарненько перешкодити кашу.

Як приготувати дієтичну кашу з ячної крупи

Більшість людей, коли чують про дієтичної їжі, відразу думають про її відсутності смаку, але сидять на дієтах жінки повинні знати, що низькокалорійне не означає несмачне, головне – вміти правильно приготувати. Так як в ячній крупі всього 75 ккал, практично всі дієтологи радять її тим, у кого є зайва вага.

Інгредієнти на 1 порцію:

  • Ячна крупа – 1 склянка;
  • Вода – 500 мл;
  • Сіль – щіпка;
  • Мед – 1 ч. л.;
  • Масло вершкове – ½ ч. л.

Час приготування = 1 год.

У 100 гр. = 102 ккал.

Спосіб приготування:

  1. Крупу висипати в окрему чашку і добре промити. При необхідності – замочити;
  2. Висипати чисту крупу в мультиварочную чашу, залити водою і додати сіль;
  3. Вибрати режим «Молочна каша» і поставити нудитися на 40-50 хвилин;
  4. Після приготування залишити кашу в мультиварці на 10-15 хвилин, потім вийняти її і перекласти в тарілку;
  5. У готову кашку покласти ложку меду і половину чайної ложки вершкового масла. Все добре перемішати і подати до столу.

Порада №1: Для ситості і посилення смаку багато додають пару шматочків фруктів, ягід або горіхів.

Порада №2: Мед можна замінити цукром або цукрозамінників, однак, тоді калорійність страви збільшиться, а користь зменшиться.

Порада №3: Воду можна замінити нежирним цільним молоком.

А ви готуєте шашлик на мінеральній воді рецепт дуже простий, але м'ясо вийде дуже ніжним і соковитим.

Рецепт шашлику замаринованого в луці один з найбільш простих і популярних, м'ясо соковите і ніжне.

Як приготувати рецепт шашлику з баранини в духовці зі спеціями і вишуканим маринадом, читайте в нашій статті.

Корисні поради при приготуванні ячки

Приготувати вишукану страву з крупи, взагалі-то, справа дуже просте. Головне — дотримуватися деяких порад:

  1. Перед приготуванням ячну кашу завжди краще замочити на деякий час, так з неї вийде вся бруд і бактерії, а залишаться тільки вітаміни і мінерали. Чи добре промити;
  2. Неважливо приготовлена чи каша на воді або на молоці, вітаміни і мінерали зберігаються в обох випадках;
  3. При приготуванні каші для дитячого прикорму слід переконатися, що у дитини немає алергії, а кашу слід гарненько потовкти;
  4. При захворюваннях шлунка або кишечника слід проконсультуватися з лікарем перед вживанням;
  5. Зловживання даним видом каші може стати причиною швидкого набору ваги.

Ячна каша не представляє ніякої загрози організму, якщо немає особливих протипоказань для її вживання. Втім, все добре в міру і ячна каша тому не виключення. При правильному її приготуванні та вживанні, ячка стає не тільки корисною, але і кожному гурману до вподоби!

Приємного апетиту!

Що ще почитати: