20 апрель 2019 3 241

Яка каша з усіх відомих найкорисніша

Каша – це, мабуть, один з найбільш корисних сніданків. Цю інформацію з самого дитинства знають дуже багато, так як даний заповіт з малих років намагаються навіяти нам батьки.

Багато діти, так і дорослі, воліють крупах і каш більш прості і швидкі в приготуванні страви, що, звичайно ж, не можна назвати вірним рішенням.

Каша є дуже ситним продуктом, що включає в себе безліч корисних речовин і мікроелементів, які надовго насичують організм і приносять користь, нормалізуючи не тільки шлунково-кишковий тракт, але і благотворно впливаючи на шкіру, волосся і багато іншого.

Правильно приготовані страви з певних круп здатні допомогти у вирішенні проблеми зайвої ваги і очищення організму. Таким чином, каші є відмінною альтернативою бутербродів і яєчні.

Приготовлені цікавими рецептами, вони стануть не тільки ситні, але і дуже смачними. Хочете дізнатися, яка каша найкорисніша? Нижче наведено список найбільш корисних для здоров'я каш, а також можливі варіанти їх приготування.

Характеристики різних видів каш

На першому місці серед найкорисніших сніданків, звичайно ж, варто вівсяна каша. Ця тягуча сірувата маса є найкращим помічником в нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту.

Завдяки своїм властивостям, ця крупа у вигляді каші сприяє очищенню організму від шкідливих речовин, токсинів і шлаків, що відбувається завдяки високому вмісту клітковини в поєднанні з в'язкою структурою готового страви.

Обволікаючи шлунок і кишечник, вівсянка сприяє покращенню їх роботи та приведення в нормальний стан.

Завдяки високому вмісту клітковини і складних вуглеводів, каша надовго насичує організм.

Приготовлена правильним способом, вона є дієтичним продуктом, так як вона сприяє регулюванню обмінних процесів і очищенню, а структура благотворно впливає на шлунок, що особливо важливо для людей, які часто виснажують себе дієтами.

Крім цих очевидних властивостей, вівсяні пластівці багаті мікроелементами і вітамінами, такими як біотин, відмінно впливає на шкіру, нігті і волосся, токоферол або вітамін Е, який є стимулятором обмінних процесів і по праву вважається речовиною молодості, а також вітамін К, який бере участь у процесі відтворення клітин крові.

Ще однією корисною властивістю вівсянки є її благотворний вплив на центральну нервову систему.

Гречка, нарівні з вівсяної крупою, теж є однією з найбільш корисних каш. У цій крупі є цілий букет різних корисних речовин, вітамінів і мікроелементів, що сприятливо впливають на системи, органи і так далі.

В каші з гречки містяться такі речовини, як залізо, благотворно впливає на кровопостачання і відтворення клітин крові, калій і магній, корисні для серця.

Крім цього, у гречаної каші містяться вітаміни А і Е, а також вітаміни групи В, важливі для імунної системи, покращують стан шкіри і волосся, а також впливають на зір.

Речовина молодості – селен міститься у багатьох продуктах, однак, гречка входить в їх число. Багатий амінокислотний склад пояснюється вмістом лецитину, рутина і фолієвої кислоти. Відсутність глютену робить цей продукт дозволеним для алергіків.

Каша, приготована на воді або крупа з молоком, дуже корисна і як дієтичний продукт. Завдяки багатому складу гречка є кращою дієтою для людей після операцій на органах шлунково-кишкового тракту.

Вживання її в їжу допомагає очистити організм від шкідливих речовин і нормалізувати роботу органів, допомагає позбавитися від зайвої ваги, а також сприятливо впливає на кровоносну систему, виводить холестерин.

Пшоняна крупа являє собою очищені насіння проса. В даній культурі спостерігається високий вміст клітковини, завдяки чому вона благотворно впливає на шлунково-кишковий тракт.

У пшоняної каші міститься дуже висока кількість складних вуглеводів і легкозасвоюваний рослинний білок, що робить її не тільки корисною і смачною, але і дуже ситною.

У даній крупи дуже багатий склад: вхідні в неї вітаміни групи В позитивно впливають на шкірні покриви, а також сприяють поліпшенню пам'яті; такі мікроелементи, як цинк, марганець і залізо впливають на кровоносну систему, покращуючи її роботу, очищаючи судини і беручи участь у процесі кровотворення.

Завдяки своїм очищаючим властивостям, пшоняна крупа чистить організм від токсинів, важких металів та інших шкідливих речовин. Дієтична пшоняна каша корисна людям з ожирінням і серцево-судинними захворюваннями.

І ячмінна перлова крупа – суть обробки зерен ячменю, проте в одному випадку використовується незбиране зерно, а в іншому – подрібнене. Крім всім відомого високого вмісту клітковини в ячмені, крупи з нього мають багаті вітамінний, амінокислотний склад, а також наділені великою кількістю мікроелементів.

Так, в перловій крупі містяться такі вітаміни, як До і D, В і PP, які зустрічаються в такому поєднанні досить рідко. Такий склад сприяє зміцненню судин, поліпшує стан центральної нервової системи і регулює обмінні процеси в організмі.

За змістом фитомелатонина перлова крупа є лідируючою серед інших. Завдяки цьому компоненту, перлова каша призводить до нормалізації сну. Крім цього, за змістом селену, перловка в три рази перевершила вівсяну крупу.

Крім цих речовин, ячмінь містить велику кількість фтору, і таких амінокислот, як лізин, сприяє поліпшенню імунітету. Колаген, що міститься в перловій крупі, покращує властивості шкіри, роблячи її більш гладкою і пружною.

Незважаючи на тривале варіння, крупи з ячменю не втрачають своїх корисних якостей і покращують загальний стан організму, сприяють зниженню ваги, зміцненню кісток і нормалізації травних процесів.

Шоколадний торт на раз, два, три готується дуже швидко і легко.

Як приготувати стейк зі свинини на сковороді гриль читайте тут.

Візьміть на замітку рецепт рулету з начинкою з курячої грудки — це дійсно дуже смачно.

Правила і поради по приготуванню

Щоб приготувати не тільки смачну, але і корисну кашу, важливо знати деякі важливі нюанси і правила, що гарантують відмінний результат:

  • вівсяна крупа вариться досить швидко, при приготуванні важливо використовувати більшу кількість води для більш рідкого результату і менше для густого; найкориснішою є крупа на воді, однак, молоко теж можна використовувати, застосування солі, цукру та вершкового масла знижують дієтичні властивості продукту; так, сіль можна замінити краплею лимонного соку в готовий сніданок, а цукру можна уникнути, додавши трохи сухофруктів, але в розумних межах, так як вони досить калорійні;
  • гречана каша краще всього поєднується з різними поживними добавками, начебто грибів, і різними овочами: квашенными, тушкованими і смаженими, але для приготування здорової їжі краще зупинити свій вибір на варіанті з тушкованими інгредієнтами;
  • пшоно традиційно поєднують з шматочками гарбуза; приготувати таку страву можна в печі, духовці, мультиварці, використовуючи мінімум масел і додаткових речовин;
  • перлова каша не має яскравий смак, тому її для апетиту і користі поєднують з овочевими культурами, наприклад з бобами, кабачками і солодким перцем;
  • всі перераховані крупи відмінні з молоком і вершками, однак, в дієтичному варіанті їх приготування переважно на воді;
  • хорошим способом приготування круп для здоров'я і очищення організму є наступний(не підходить для перловки і пшона): необхідну кількість майбутньої каші заливають водою і залишають на ніч, а вранці вживають в їжу, при такому методі в крупі зберігаються всі корисні речовини і клітковина.

Кращі каші для схуднення, на думку дієтологів

А які каші самі корисні для схуднення? Крім того, якусь крупу вибрати при дієті, важливо розуміти, що чим менше в ній добавок у вигляді цукрів, меду, сухофруктів, солі, олії та жирів, тим більш дієвим буде сама каша. Розподілити крупи за властивостями хотілося б з допомогою їх калорійності (виходячи з рецептів на воді):

  • вівсяна каша – 88 ккал;
  • пшоняна і гречана – 90 ккал;
  • перлова – 109 ккал.

Незважаючи на невисоку калорійність таких каш, як манна, рисова і пшенична, вони не є дієтичними, з-за високого вмісту простих вуглеводів, зокрема крохмалю.

Що ще почитати: