16 март 2019 1 487

Як спекти пиріг з листкового тіста з куркою

Круглий пиріг з курячим фаршем в Давньої Русі та пізніше, був обрядовою стравою, готувався на весілля і на день Святої Трійці. Робився у вигляді шапки Мономаха (конусоподібним), містив складну начинку, кожна складова якої мало важливе значення, і був любимо як царями, так і простим народом.

В наш час багато в приготуванні курника спростилося, але давайте спробуємо хоча б наблизитися до споконвічного рецептом.

Традиційний пиріг з листкового тіста з куркою
Інгредієнти Кількість
Борошно - два 200-міллілітрових склянки (або 270 грамів)
Масло вершкове - 150 грамів
Вода - 150 мл
Яйце - 3 штуки
Оцет - дві чайні ложки (10 грамів)
Сіль - 1/3 чайної ложки (3 г)
Курка - 1 шт. середнього розміру
Перець - на кінчику ножа
Рис - 3 столові ложки (70 грамів)
Масло вершкове - 50 грамів
Гриби свіжі - 400 грамів
Зелень - 10 грамів
Час приготування: 240 хвилин Калорійність на 100 г: 250 Ккал

Масло заздалегідь дістати з холодильника, розм'якшене з'єднати зі столовою ложкою борошна і столовою ложкою оцту і помістити в холодильник на 15 хвилин.

В цей час з борошна, солі й води замісити тісто. Розкачати у вигляді квадрата.

Коли масло охолоне, покласти його в центр розкатаного тіста, яке згорнути у вигляді конверта і прокатати качалкою. Знову згорнути і знову прокатати. Покласти на півгодини в холодильник, після чого маніпуляції з качалкою і тестом повторити в тому ж порядку. Повернути тісто в холод на 30 хвилин, вийняти і також два рази прокатати. Знову відправити в холодильник.

Тісто охолоджується, але вам прохолоджуватися не доведеться. Треба готувати фарш.

Десь в середині приготування тіста поставте варитися курку, попередньо розчленувавши її на кілька дрібних шматків. Протягом півгодини вона буде готова. Вийміть її, охолодіть.

Відокремте м'ясо від кісток, подрібніть, додайте сіль і перець.

Рис відваріть в підсоленій воді, воду злийте, покладіть масло і два зварених круто і порізаних яйця, перемішайте.

Гриби відваріть, наріжте, посоліть, додайте дрібно нарізану зелень петрушки.

Залишилося зібрати пиріг.

Виймаємо з холодильника тісто розкачуємо досить тонким колом, щоб всередину помістилася вся начинка, і пиріг можна було «закрити».

Нижнім шаром викладаємо курячий фарш, на нього – грибний, зверху — з рису з яйцями.

Краї тіста піднімаємо вгору, з'єднуємо, перевертаємо, щоб з'єднання виявилося внизу, формуємо пиріг у вигляді конуса з гострою вершиною.

Змащуємо пиріг яйцем, переносимо на деко і випікаємо в добре розігрітій духовці 30 хвилин.

Пиріг готовий.

Курка, гриби і дріжджове листкове тісто

Тепер приготуємо пиріг з листкового дріжджового тіста з куркою і грибами. Самостійно готувати листкове тісто, а тим більше, листкове дріжджове, досить клопітно. Добре, що зараз торгівля пропонує нам великий вибір тесту різного виду. А вже начинку із задоволенням і любов'ю зробимо самі.

Інгредієнти:

  • Тісто листкове (дріжджове) — стандартна пачка;
  • Куряче філе – 200 грамів (обидві грудки);
  • Свіжі гриби (печериці) – 300-400 грамів;
  • Твердий сир — 100 грамів;
  • Цибулини – дві;
  • Петрушка, кріп;
  • Олія соняшникова — 2 столові ложки (для смаження);
  • Яйце (для змащування пирога) – одне.

Час приготування: 50 хвилин.

Калорійність: 479 Ккал. на порцію.

Філе курочки нарізаємо смужками, підсмажуємо на соняшниковій олії з додаванням зелені.

Цибулю дрібно ріжемо і теж підсмажуємо до появи золотистого відтінку.

Гриби нарізаємо залежно від величини – половинками або четвертинками, кладемо до грибів і смажимо до зникнення рідини.

У пачці три пластини тіста. Розкачуємо першу, викладаємо на застелений папером для випічки або просто змочений водою лист, викладаємо наверх підсмажені гриби і цибулю, залишаючи краю вільними від начинки.

Слідом розкачуємо другу пластину, кладемо поверх грибів.

На тісто – обсмажене куряче філе з кропом і петрушкою і додатково – натертий на крупній тертці сир.

Цей шар начинки закриваємо третьої розкатаної пластиною тесту.

Всі три шари міцно защипуємо, щоб сік не вибіг з пирога при випічці.

Беремо силіконову пензлик і змащуємо збитим жовтком підготовлений пиріг.

Духовку доводимо до температури 170 градусів, ставимо в неї пиріг і чекаємо 25 хвилин.

Розрізаємо злегка охолодженим і обережненько: дуже ніжний пиріг вийшов!

Перці фаршировані в мультиварці Поларіс готувати можна дуже просто і швидко.

Простий рецепт фаршированої запеченої картоплі в духовці — це дуже смачно.

Фаршировані курячі ніжки може бути як закускою, так і цілком самостійною стравою. Читайте рецепт.

Ні від кого не ховаючись (відкритий пиріг з куркою)

Особливість цього пирога не тільки у формі, але і в начинці з курячого філе, яке не доведеться варити або смажити. Втім, все по порядку. Перед вами покроковий рецепт відкритого пирога з листкового тіста з куркою.

Інгредієнти:

  • Одна пластина готового листкового тіста;
  • Одне куряче філе;
  • Два яйця;
  • Чайна ложка солі,
  • Чотири столові ложки панірувальних сухарів (30 грамів);
  • Столова ложка томатної пасти.

Час приготування: 50 хвилин-1 годину.

Калорійність: 225 Ккал у 100 грамах.

Куряче біле м'ясо нарізати на шматочки.

У мисці збовтати яйця, сіль, томатну пасту.

Шматочки м'яса покласти в миску з яйцями, добре перемішати, нехай маринуються, поки займаємося тестом.

Потрібно кругла форма для випічки. Пласт тіста розкачуємо і вирізаємо коло діаметром ширше форми сантиметрів на п'ять.

Поміщаємо його у форму, краї притискаємо до стінок.

Всередину виливаємо вміст миски – злегка замариноване куряче філе разом з маринадом. Пиріг буде соковитим за рахунок того, що використовується не варена або смажена, а сира курочка.

Панірувальні сухарі рівним шаром насипаємо зверху м'яса.

Ставимо форму в духовку. Випікаємо 20 хвилин при максимальній температурі. Після цього закриваємо пиріг фольгою, хай печеться ще півгодини.

Тепер можна пробувати.

Кулінарні підказки всім на замітку

  1. Якщо робите домашнє листкове тісто, спробуйте додати в нього подрібнену зелень. Пиріг вийде з оригінальним декором;
  2. Якщо не додавали зелень тісто, обов'язково покладіть її в начинку. Курка і свіжа зелень ідеально підходять один одному;
  3. Якщо зібралися використовувати для приготування пирога магазинне листкове тісто, вийміть його з морозилки за годину до готування. Воно повинно стати пластичним;
  4. Верхній пласт закритого пирога надріжте в декількох місцях, інакше в процесі випікання він набухне;
  5. Щоб пиріг з куркою не був сухуватим, під решітку з листом поставте ємність з водою.

Тепер ви переконалися, що з курячого м'яса і печериць можна приготувати чимало чудових пирогів. Експериментуйте, і ваші домочадці будуть пишатися кулінарними здібностями господині дому.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: