18 март 2019 1 762

Як приготувати різотто з морепродуктами

Як готувати смачне різотто, які його варіації існують, а також поради від професійних кухарів – все це ви дізнаєтеся з нашої статті про одну з кращих страв жителів Північної Італії.

Класичний варіант різотто з морськими молюсками
Інгредієнти Кількість
рису - 100 г
кальмарів - 55-70 р
оливкової олії - 20 г
вареного восьминога - 50 г
мідій - 125 г
вонголе (морські півники) - 100 г
готовий рибний бульйон - скільки знадобиться
креветок (без голів) - 45-60 г
петрушки - 1 маленький пучок
томатного соусу - 50 г
сухого білого вина - 40 мл
міні-каракатиць - 30 г
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 160 Ккал

Відваріть рис. Помийте і поріжте маленькими кубиками кальмари, восьминоги, вонголе, мідії, креветки і каракатиць. Розжаримо сковороду з глибоким дном і влийте оливкової масло. Підсмажте продукти разом з покришеної зеленню на середньому вогні без кришки протягом 2-3 хвилин.

Довше смажити морепродукти вкрай не рекомендується, так як стануть «гумовими».

Об'єднайте обсмажені морепродукти з рисом і пасеруйте близько 3 хвилин.

Потім додайте вина і чекайте, поки воно не випарується. Помішуючи рис, потихеньку починайте вливати рибний бульйон. Орошите томатним соусом.

Подаючи гостям, рис кладіть на середину тарілки і посипайте його зеленню.

Різотто з рибою від Юлії Висоцької

А зараз ви дізнаєтеся ще один рецепт від всіма улюбленого, популярного кухаря – Юлії Висоцької.

Продукти:

  • 200 г рису круглозернистого;
  • 50 г цибулі-шалот;
  • 1 зубок часнику;
  • 50 г твердого сиру;
  • 650 мл овочевого бульйону;
  • 15 мл оливкової олії;
  • 30 г вершкового масла;
  • 7 мл сухого білого вина;
  • 150 г філе форелі або сьомги;
  • пучок кропу;
  • Сік четвертинки лимона;
  • Морська сіль і перець за смаком.

Час на приготування – 45 хвилин.

Калорійність – 189 ккал/100 гр.

Порції – 2.

Спочатку потрібно приготувати і відставити рис. Почистити і покришити цибулю і часник. Розігріти в сковороді по 1 ложці оливкової і вершкового масла. Всипати цибулю і почекати пару хвилин, потім додати часник і обсмажувати 15 секунд. Додати готовий рис і смажити його на невеликому вогні. Біле вино влити й додати вогню.

У каструлі закип'ятити овочевий бульйон, а після, влити його половину в сковороду так, щоб він був на рівні з рисом. Включити маленький вогонь і чекати, поки рис буде насичуватися рідиною. Потім влити бульйон, що залишився, і готувати страву 20 хвилин на не дуже великому вогні.

Окремо покришити зелень і натерти сир. Нарізати філе обраної риби смужками по 5 мм в ширину. Додати масло і одну третину сиру, перемішати. Викласти рибу і залишити на плиті на 30 секунд. Подаючи гостям, посипте сиром із зеленню.

Різотто з морепродуктами і грибами

На три порції вам знадобиться:

  • Півтора склянки рису;
  • 5 склянок води (краще замінити курячим бульйоном);
  • 4 ст. л. оливкової олії;
  • 1 головка ріпчастої цибулі;
  • 1 зубок часнику;
  • 150 мл білого вина;
  • 500 гр морепродуктів;
  • 200 гр печериць;
  • Упаковка сиру твердого сорту (наприклад, пармезан);
  • Листочки шафрану або базиліка;
  • Сіль і перець на смак.

Час на приготування – 35 хвилин.

Калорійність – 118/100 гр.

Тепер докладно про те, як приготувати різотто з морепродуктами і грибами. Зварити рис і відкласти його в бік. Розжарити сковорідку з оливковою олією. Обсмажувати крупнонарезанные гриби 4 хвилини.

Після цього всипати до них, нарізані невеликими кубиками, морепродукти і тушкувати близько 2-3 хвилин. Тепер на деякий час забуваємо про жаркому і приступаємо до наступного етапу.

Розігріваємо ще одну сковорідку з оливковою олією і злегка підрум'янюємо кришений цибулю. На сковороду видавлюємо часник і смажимо його рівно 1 хвилину, а потім прибираємо. За рахунок цього, часник віддасть свій аромат олії, але ми вчасно його приберемо, не давши згоріти і зіпсувати різотто.

Додаємо вже відварений рис і ретельно перемішуємо. Щоб рис придбав гарний відтінок, додаємо в нього запарені листочки шафрану. Заважаємо рис і спостерігаємо, як він змінює колір. Додаємо вино і перемішуємо всі інгредієнти до повного випаровування алкоголю. Після, вливаємо 1 склянку води або бульйону і помішуємо ,поки вся рідина повністю не вбереться в рис. Додаємо решту воду або бульйон і помішуємо на середньому вогні.

Весь процес, з того моменту, як ви почали обсмажувати цибулю і до додавання бульйону, повинен зайняти приблизно 30 хвилин. Після додаємо запашні морепродукти до рису, перемішуємо, додаємо сіль і перець за смаком.

Дайте страві постояти пару хвилин, коли зніміть його з вогню. В цей час покрийте його базиліком і натертим сиром.

Як приготувати легкий легкий суп — окрошку на квасі з фото і покроковими рекомендаціями. Приготувати його не складе труднощів, а смак їх не набридає.

Пиріг на кефірі з варенням, спечений у духовці. Він підійде для будь-якого торжества, а його смак це неймовірне поєднання фруктів і ніжного тіста. Рецепти, які варто спробувати.

Пісне вівсяне печиво приготоване в домашніх умовах з різними начинками. Цей чудовий десерт точно припаде до смаку, особливо тим, хто стежить за своєю фігурою.

Різотто з морським коктейлем в мультиварці

Оскільки мультиварка досить часто зустрічається на сучасних кухнях, то потрібно знати, як її задіяти для приготування різотто.

На три порції вам знадобиться:

  • Півтора склянки рису;
  • 300 гр морського коктейлю;
  • 150 мл сухого білого вина;
  • 2 головки ріпчастої цибулі;
  • 1 морквина;
  • 150 гр кукурудзи (консервованої);
  • 150 гр горошку (консервованого);
  • 3 склянки води або курячого бульйону;
  • Вершкове масло, сіль і перець – на ваш вибір.

Час на приготування – 35 хвилин.

Калорійність – 150 ккал/100 гр.

Активуйте на мультиварці режим «смаження». Наповніть чашу цибулею і тертою морквою (терти через крупну тертку). Готувати до рум'яності. Додайте готовий рис і смажте 5 хвилин, активно заважаючи.

Активуйте режим «гасіння» і влийте біле вино, додайте спеції і готуйте до випаровування рідини. Влийте воду або бульйон і включіть режим «рис» (на деяких пристроях – «каші»).

Одночасно з цим влийте масло і смажте на середньому вогні морепродукти. За 10 хвилин до завершення готування, додайте в чашу мультиварки обсмажені морепродукти, горошок і кукурудзу. Перемішайте і додайте спецій за смаком. Накрийте кришкою і так залиште на короткий час.

Різотто з морепродуктами в вершковому соусі

Інгредієнти на чотири порції:

  • 200 г довгозернистого рису;
  • 400 г морського коктейлю;
  • 500 мл овочевого бульйону;
  • 200 мл вершків;
  • 3 головки цибулі-шалот;
  • 50 мл білого вина;
  • Зелень, перець і сіль – на ваш вибір.

Час на підготовку – 30 хвилин.

Калорійність – 291 ккал/100 гр.

Розжарити сковороду з рослинним маслом. Обсмажувати подрібнену цибулю, поки він не втратить колір. Додати рис і перемішати. Повільно вливати біле вино, а потім тушкувати до його повного випаровування. Потихеньку додавати бульйон. Наступну заливати тоді, коли повністю вбереться попередня. Відкрити вершки, і промити морепродукти. Влити в сковороду вершки, додати морепродукти, посолити і поперчити. Гасити близько 1 хвилини. Посипати їжу зеленню і нести на стіл.

Корисні поради від провідних кухарів

Всі процеси мають свої тонкощі і особливості, так і готування їжі. Щоб побалувати рідних і близьких смачним різотто, необхідно знати деякі дрібниці, які додадуть страві незабутній смак.

  1. Професійні кухарі для приготування різотто вибирають тільки певні сорти рису. Це пояснюється тим, що кремовий ефект страви надають сорти рису, які містять достатню кількість крохмалю, такі як арборіо, падано, марателли, карнаролі і бальдо;
  2. Всі продукти страви повинні рівномірно прогрітися і насититися бульйоном. Тому бульйон треба вливати свіжий;
  3. Рис треба обсмажувати в оливковій олії і вершковому маслі поки рисинків не будуть прозорими;
  4. Дуже важливо заливати бульйон поступово;
  5. Готувати страву треба на середньому вогні, оскільки на великому вогні рис розвариться і стане клейким, а на маленькому – перетушится;
  6. Перемішати всі інгредієнти необхідно періодично, а не постійно;
  7. Рис треба приготувати до консистенції аль-денте, іншими словами, щоб він був трохи твердим зсередини;
  8. Для того щоб різотто було особливо ніжним, в нього додають тертий сир і збиті вершки (або вершкове масло);
  9. Вершки і масло додаються після зняття страви з вогню;
  10. Страву можна готувати заздалегідь. Найбільше задоволення ви отримаєте від щойно приготованого гарячого різотто;
  11. При купівлі рису, зверніть увагу на те, щоб рисинків були цілі, інакше рис швидко розвариться і страва вже не буде красивим;
  12. Заборонено споліскувати рис для різотто, бо з нього піде весь крохмаль;
  13. Правильно підбирайте посуд. Сковорода повинна бути глибокою, великий і з товстим дном. Це посприяє тому, що інгредієнти приготуються рівномірно;
  14. Для помешиваний рису користуйтеся лопаткою з діркою посередині;
  15. Вибираючи олію, на якій ви будете готувати, не віддавайте перевагу вершковому або оливкова – з'єднайте їх в рівній кількості;
  16. Обсмажуючи інгредієнти, доглядайте за тим, щоб сковорода не була надто напружена. Інакше деякі з них можуть підгоріти і зіпсувати смак і зовнішній вигляд страви;
  17. Щоб урізноманітнити смакові враження варіть рис на бульйоні з риби, курки, овочів або яловичини. Але врахуйте, що для різотто з морепродуктів, краще брати воду;
  18. В якості алкоголю можна також додавати вермут або херес. Алкоголь сприяє тому, що зернятка відкриваються і насичуються ним;
  19. Солити їжу треба в самому кінці, так як при готуванні ви використовуєте солоний бульйон, сир і важливо не переборщити.

Знаючи всі тонкощі і секрети, якими володіють майстри своєї справи, ви можете прямо на своїй кухні приготувати страву, яка буде на рівні з його ресторанним аналогом. Насолоджуйтеся їжею, приємного апетиту!

Що ще почитати: