05 апрель 2019 1 043

Як приготувати різотто з креветками

Різотто – це блюдо, яке належить до італійської кухні. Готується воно з спеціального сорту круглого рису. Попередньо обсмажується на курячому жирі або маслі, оливковій олії, хто як любить. Після цього в сотейник з рисом по-трохи підливається м'ясний, рибний або овочевий бульйон.

Наступна партія додається тільки після повного випаровування попередньої. Коли різотто буде майже готове, кладуть додаткові інгредієнти, м'ясо, морепродукти, овочі, сухофрукти.

Якщо хочеться зробити більш кремоподібну консистенцію, підкладають збиту суміш пасти олії з сиром. В оригінальному рецепті рекомендують пармезан.

В різотто з креветками можна підсипати різні спеції: шафран, базилік, чебрець, лимонний сік, часник і багато іншого.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
рис - 200 г
креветки - 240 г
часник - 1 шт.
цибулю - 1 шт.
морквина - 1 шт.
сіль - 1 ч. л.
сир - 110 г
масло - 150 г
Час приготування: 65 хвилин Калорійність на 100 грам: 113 Ккал

Різотто являє собою щось середнє між в'язкої рисовою кашею та юшкою, з якого була выпарена практично вся рідина. Для приготування його з морепродуктів використовується або рибний бульйон, або звичайна вода кип'ячена.

Розморозьте креветки, почистіть від панцирів.

Якщо вони дрібні, то залиште цілими, великі – порізати на шматочки. З овочів зніміть шкірку, помийте і наріжте півкільцями. Пасеруйте на розтопленому вершковому маслі.

Введіть відразу весь рис, перемішайте і тушкуйте, поки він не насититься маслом.

Потім підливайте раніше відварений рибний бульйон. Весь час помішуйте, щоб волога повністю покривала блюдо. Притрусіть спеціями, підсолити і готуйте хвилин двадцять – двадцять п'ять.

Коли рис буде доходити до готовності, покладіть креветки, тертий сир і все перемішайте.

Потримайте блюдо пару хвилин на вогні і відставляйте. Посипте зверху зеленню, і можна подавати.

Різотто з креветками у вершковому соусі

Різотто з вершковим соусом і морепродуктів завжди виходить м'яким і ніжним на смак. Дуже важливо для цієї страви довести рис до повної готовності.

Склад:

  • рис – 200 г;
  • вода – 0.5 л;
  • вершки – 110 мл;
  • масло – 3 ст. л.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • сіль – 0.5 ч. л.;
  • базилік – пучок;
  • сир – 120 г;
  • креветки – 200 р.

Підготовка: 60 хвилин.

Енергетична цінність: 119 Ккал/100 р.

Налийте в сковороду олію, добре розігрійте. Цибулю подрібніть і пасеруйте до повної втрати кольору. Всипте рис, ретельно перемішайте і підсмажте з цибулею буквально п'ять хвилин. Влийте трохи теплої кип'яченої води і перемішуйте, даючи випарується рідини на слабкому вогні.

Коли піде вся волога, влийте ще і так – до повної готовності рису. Відкрийте вершки, збовтайте і вилийте все відразу в блюдо разом з почищеними креветками. Протушкувати різотто сім хвилин, притрусіть сиром, старанно вимішайте, засипте зверху зеленню і відставте з плити.

Креветки можна використовувати не тільки заморожені, але і готові, які продаються у вакуумних упаковках. Є суміш морепродуктів – так звані морські коктейлі – вони теж підійдуть. Тільки тоді цей продукт потрібно додавати в блюдо в самому кінці.

Читайте як приготувати смачне варення з гарбуза.

Візьміть на замітку рецепти корисних цукатів з гарбуза, які легко приготувати в домашніх умовах.

М'ясо в кисло-солодкому соусі — це неймовірно смачне блюдо, спробуйте приготувати його за нашими рецептами.

Різотто з морепродуктами і білим вином

Це блюдо вважається більше ресторанним, адже не кожен день його можна приготувати на домашній кухні, так і діти можуть не оцінити. Але якщо ви хочете організувати романтичну вечерю, то різотто з морепродуктами в білому вигляді ідеально підходить для такого випадку.

Склад:

  • рис – 200 г;
  • креветки – 150 г;
  • мідії – 140 г;
  • вино – 50 мл;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • олія – 4 ст. л.;
  • сир – 180 г;
  • навар – 500 мл;
  • цибулина – 1 шт.

Підготовка: 65 хвилин.

Енергетична цінність: 127 Ккал/100 р.

Рибний відвар, проціджують і відставляємо. Чистимо цибулю шаткуємо дрібними кубиками. Розжарюємо в сковорідці оливкову олію і підсмажити підготовлений овоч. Всипаємо рис, перемішуємо і злегка підсмажуємо.

Починаємо трохи підливати рибний бульйон так, щоб він повністю покрив поверхню рису. Виходить, що вариться страва і гаситься одночасно. Коли використовуємо весь навар, вливаємо біле вино.

Мідії і креветки очищаємо, промиваємо у воді і додаємо в практично готове різотто. Перемішуємо і посипаємо товстим шаром сиру і зелені. Відключаємо вогонь і залишаємо страву під кришкою на три хвилини.

Рис з креветками, кукурудзою і зеленим горошком

В ідеалі це блюдо потрібно готувати зі свіжих бобових продуктів, але так як ми не часто маємо таку можливість, підійдуть і консервовані.

Склад:

  • горошок – 250 г;
  • кукурудза – 200 г;
  • рис – 200 г;
  • креветки – 200 г;
  • бульйон – 0.5 л;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • масло – 100 г;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.

Підготовка: 70 хвилин.

Енергетична цінність: 115 Ккал/100 р.

Овочі нарізаємо брусками і підсмажуємо на топленому вершковому маслі. Коли цибуля буде прозорим, додаємо рис, ретельно промешиваем і вливаємо частина овочевого бульйону. Якщо ви не встигли його відварити, можна замінити звичайною водою. Після часткового випаровування рідини при постійному помішуванні підливаємо ще. І так – поки рис повністю не буде готовий.

Креветки чистимо, якщо є необхідність, то нарізаємо. Відкриваємо горошок зелений і десертну солодку кукурудзу, зливаємо розсіл. Різотто підсолюємо, висипаємо бобові і морепродукти. Вимішуємо і вимикаємо конфорку. Якщо є шматочок пармезану, можна потерти його і притрусити готове гаряче блюдо.

Різотто з грибами і креветками

Рис завжди чудово поєднується з лісовими грибами, а якщо додати до них ще морепродукти, вийде смачне і ситне блюдо.

Склад:

  • гриби – 200 г;
  • рис – 200 г;
  • цибулина – 1 шт.;
  • креветки – 150 г;
  • масло – 3 ст. л.;
  • сіль – 1 ч. л;
  • відвар – 500 мл

Підготовка: 45 хвилин.

Енергетична цінність: 122.5 Ккал/100 р.

Можна використовувати гриби свіжі або заморожені. Нарізаємо їх середніми шматочками. У сотейник наливаємо олію, кидаємо пассироваться почищений і нашатковану цибулю. Слідом кладемо гриби і протушиваем хвилин десять.

Всипаємо рис, перемішуємо. Коли волога практично випарується, підливаємо овочевий бульйон і готуємо страву, постійно помішуючи. В кінці підсолюємо, додаємо почищені розморожені креветки, притрушиваем зеленню або сумішшю спеціальних приправ для різотто і відставляємо з плити.

Можна в процесі додати трохи свіжих вершків або тертий сир. Якщо у вас не знайшлося лісових грибів, замініть їх будь-якими тепличними.

Кулінарні поради

  1. Для приготування ідеального різотто потрібно використовувати тільки спеціальні сорти рису, у яких міститься максимальна кількість крохмалю, який необхідний для кремового ефекту страви;
  2. Бульйон підійде тільки свіжоприготований, так блюдо просочиться ароматами всіх продуктів і вийде смачним;
  3. Підсмажуйте рис на вершковому або оливковій олії, поки зерна не придбають прозорий відтінок;
  4. Не варто вливати весь бульйон відразу, так різотто не буде тушкуватися, а відразу варитися;
  5. Різотто потрібно готувати на помірному вогні, щоб рис не пригорав, а повільно тушкувався;
  6. Перед приготуванням ретельно переберіть рис, щоб не попалися пошкоджені зерна, вони протушатся швидше інших і потім перетворяться в клейстер;
  7. Різотто виходить дуже смачним, якщо до креветок додати будь-яку морську червону рибу: лосось, сьомгу або горбушу.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: