03 апрель 2019 51

Як готувати дієтичну сирну запіканку з Дюкану

П'єр Дюкан – лікар з Франції, який знаменитий своєю інноваційною системою схуднення. У ході декількох десятків років роботи йому вдалося розробити дієту, яка допомагає позбутися від 4 кг за один місяць.

Його дієта полягає в чотирьох основних етапах, а саме:

  1. «Атака»;
  2. «Круїз»;
  3. Нормалізація ваги;
  4. Підтримка ваги.
Перший етап дозволяє допускати в раціон тільки білки, а також чисту питну воду. На другому етапі дієти Дюкана допускається чергування як білкової їжі, так і овочів без вмісту крохмалю.

На етапі нормалізації ваги в їжу можна включити деякі вуглеводи, наприклад, макаронні вироби або рис, але кількість їх споживання не повинно перевищувати 2 разів на тиждень.

Також дозволено їсти хліб, невелику кількість сиру (не більше 50 г на добу), фрукти, за винятком висококалорійних (банан або груша, виноград). На останній фазі дієти Дюкана дозволяється їсти все, крім шкідливу і жирну їжу.

При цьому один раз в тиждень робити розвантажувальний день. Він передбачає вживання великої кількості рідини і білкових продуктів.

Перший етап дієти повинен мати тривалість близько 10 днів. Точний час його проходження краще підбирати в залежності від ваги: чим він вище, тим «Атака» має йти довше.

Етап «Круїз» необхідно проходити до тих пір, поки вага не буде наближений до бажаного. Тривалість фази нормалізації ваги потрібно розраховувати наступним чином: на один втрачений кілограм ваги – 10 діб.

Таким чином, якщо під час проходження двох попередніх етапів вдається втратити 5 кг, то фазу нормалізації потрібно проходити 50 днів. Завершальну фазу дієти Дюкана рекомендується взяти в звичку на все життя.

Так, харчування під час дієти виглядає наступним чином:

  • 1 етап: ніжне нежирне м'ясо, язик теля, печінка, нежирні види птахи, білки яєць, молочні вироби з низьким вмістом жиру, знежирений сир, зелений чай;
  • 2 етап: продукти, що входять в раціон 1 етапу, а також будь-які види капусти, шпинат, болгарський перець, селера, квасоля, огірки, часник, помідори та інші некрахмаленые овочі;
  • 3 етап: продукти, що входять до харчування 1 і 2 етапу, 100-150 г свіжих фруктів, не більше 50 г сиру тофу, макаронні вироби або рису;
  • 4 етап: продукти, що входять в раціон всіх попередніх етапів, при цьому на кількість їх споживання немає обмежень.

Під час проходження дієти Дюка, а також на 4 фази заборонені такі продукти, як:

  • Хлібобулочні вироби;
  • Кондитерські вироби і десерти;
  • Продукти з вмістом крохмалю;
  • Алкогольні напої;
  • Солодка газована вода.

Харчування, засноване на дієти Дюкана, повинно бути триразовим.

Також в процесі створення своєї унікальної дієти Дюка розробив дієтичний рецепт смачної сирної запіканки. Цей рецепт відмінно підходить для проходження першої фази дієти, коли основна частина раціону складається з білкових продуктів.
Сирна запіканка Дюка в духовці для фази «Атака»
Інгредієнти Кількість
Сир без вмісту жиру - ½ Кг
Висівки пшениці - 1-1,5 ст. ложки
Висівки вівса - 1-1,5 ст. ложки
Цукрозамінник - 10 таблеток
Яйця - 3 штуки
Розпушувач - 1,5 ч. ложки
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 48 Ккал

Проходження цього етапу дієти дається складно кожній людині. Адже в цей період тільки починається звикання до нового режиму харчування. Класичний рецепт запіканки Дюка дає можливість смачно харчуватися, при цьому, не набираючи кілограми.

Для початку слід покласти сир у велику зручну ємність і ретельно розтерти його масу. Після цього треба засипати висівки пшениці і вівса в миску з сиром і знову все перемішати.

Таблетки цукрозамінника потрібно розтовкти і додати до сиру разом з розпушувачем.

Необхідно взяти дві миски, а потім акуратно відокремити білки від жовтків, при цьому для рецепта знадобляться саме білки. Їх слід ретельно збити між собою і перелити в суміш з сиру. Отриману масу потрібно знову перемішати.

Силіконову форму для випічки можна попередньо змастити маслом в невеликій кількості. Отриману сирну суміш слід акуратно розподілити по всій поверхні формочки, після чого поставити в заздалегідь розігріту духовку.

Залишається лише дочекатися, поки запіканка буде готова. Для цього потрібно півгодини, але слід перевіряти її стан в духовці, час від часу. Перевіряти готовність запіканки можна з допомогою виделки, протикаючи тісто.

Після того, як страва повністю готове, запіканка може трохи здутися. Це цілком нормально. Перед тим, як подати до столу, можна посипати її корицею або порошком какао.

Сирна запіканка з Дюкану в мультиварці

Найбільш вигідно готувати цю страву за допомогою мультиварки, так як процес приготування дещо полегшується. При цьому результат не стає менш смачним.

Для того щоб зробити це блюдо в мультиварці, знадобиться:

  • Сир без вмісту жиру – ½ кг;
  • Цукрозамінник – 10 таблеток;
  • Молоко без вмісту жиру – 100 г;
  • Висівки вівса – 1, 5 ст. ложки;
  • Висівки пшениці – 1, 5 ст. ложки;
  • Яйця – 5 штук.

Для початку слід підігріти молоко, а потім розчинити в ньому таблетки замінника цукру. Також можна попередньо подрібнити вівсяні і пшеничні висівки.

Використовуючи дві різні миски, слід акуратно відокремити білки від жовтків. При цьому потрібно збити білки в сухому посуді до тих пір, поки маса не буде стояти.

В окремій ємності необхідно ретельно замішати жовтки, висівки, молоко з додаванням таблеток замінника цукру і сир. Після чого можна змішати отриману масу з білковою.

Акуратно розподілити отриману сирну масу за чашу мультиварки, залишається поставити відповідний режим «випічка» або «суп». Час приготування цієї страви не складе більше години.

Смачна запіканка з сиру в мікрохвильовці дієтична за нашим рецептом.

Як приготувати запіканку з картоплі з фаршем в мультиварці, читайте рецепти і пробуйте.

Цікавий рецепт запіканки з гречки з куркою — візьміть на замітку.

Сирна запіканка Дюка в мікрохвильовці

Існує також дуже швидкий рецепт приготування в мікрохвильовій печі. Він значно економить сили, час, а також більш бюджеті. Такий рецепт потребує:

  • Сир без вмісту жиру – 300 г;
  • Яйце – 1 штука;
  • Висівки вівса – 1, 5 ст. ложки;
  • Цукрозамінник – 5-10 таблеток.

Необхідно замішати яйце в окремому посуді, також додавши в нього подрібнені висівки та таблетки цукрозамінника.

Потім до яйцю можна додати сир, ретельно замішавши компоненти.

Розподіливши масу в силіконовій формі, походящей для використання в мікрохвильовій печі, залишається поставити необхідний час і потужність. Для цього достатньо 4, 5 хвилин і 500 Вт. Подати сирну запіканку можна, додавши до неї домашній йогурт.

Гарбузово-сирна запіканка Дюка

Для того, щоб урізноманітнити дане блюдо і зробити його корисніше, можна скористатися наступним рецептом з додаванням гарбуза. Для нього знадобиться:

  • Пюре з м'якоті гарбуза – 150 г;
  • Сир без вмісту жиру – ½ кг;
  • Натуральний несолодкий йогурт – 150 г;
  • Яйця – 2 штуки;
  • Висівки вівса – 1, 5 ст. ложки;
  • Висівки пшениці – 1, 5 ст. ложки;
  • Цукрозамінник – 5-10 таблеток.

Для того, щоб приготувати гарбузове пюре, слід взяти м'якоть гарбуза без насіння і запекти в духовці. Отриманий результат залишається перемолоти за допомогою блендера.

Яйця і йогурт слід перемішати, а також додати до суміші подрібнені таблетки замінника цукру, пшеничні і вівсяні висівки.

Отриману суміш потрібно ретельно змішати з сиром і дати результату постояти півгодини.

В силіконовій формі потрібно акуратно розподілити тонкий шар маси. Потім потрібно зробити центральний шар майбутньої запіканки з гарбузового пюре. На завершення залишається накрити пюре з гарбуза сирною масою і прибрати в духовку. Час приготування: 1 годину при стандартній температурі.

Сирна запіканка з Дюкану без крохмалю

Такий рецепт ідеально підходить для другої фази проходження дієти, так як зовсім не містить крохмальних продуктів. У процесі приготування знадобляться такі інгредієнти:

  • Сир без вмісту жиру – 200 г;
  • Яйця – 2 штуки;
  • Висівки вівса – 1 ст. ложка;
  • Висівки пшениці – 1 ст. ложка;
  • Цукрозамінник – 3-7 таблеток.

Насамперед слід відокремити білки від жовтків в різних мисках. До жовтків потрібно додати сир і подрібнений замінник цукру, після чого все ретельно перемішати.

Білкову суміш слід збити, і тільки після цього змішати з сирною, додавши також висівки.

Розподіливши отриманий результат за силіконовій формі, залишається дочекатися приготування запіканки. Час до готовності становитиме півгодини при стандартній температурі.

Про систему харчування Дюка, а також про рецепт сирної запіканки, можна скласти наступні висновки:

  • Дієта включає 4 етапи, кожен з яких має на увазі харчування певними продуктами;
  • Харчування, засноване на дієті – триразове;
  • Існує перелік продуктів, заборонених до вживання під час проходження цієї системи живлення;
  • Сирна запіканка Дюка дуже ситна завдяки вмісту білка;
  • Сир для її приготування завжди повинен бути знежиреним;
  • Готувати страву можна різними способами: в мікрохвильовій печі, духовій шафі або мультиварці;
  • Можна урізноманітнити рецепт, використовуючи в приготуванні гарбузове або абрикосове пюре.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: