02 март 2019 37

Як готувати ароматне вино з кульбаб

Більшість здивовано, якщо не гидливо, відреагують на рішення зробити вино з такого незвичайного сировини, як кульбаби, але адже все нове в свій час зустрічалося з недовірою. Винороби рівно, як і кулінари, здатні поєднувати непоєднуване, а в результаті отримувати смачне і корисне блюдо або ж вино.

Незвичайний інгредієнт

Такий, на перший погляд, звичайний квітка вже давно звичний для ока. Сонячний колір яскраво грає на тлі зеленої трави. Для деяких на цьому його принадність закінчується. Однак, кульбаба містить в собі чималу кількість вітамінів, а також активно використовується як інгредієнт народних зілля.

Збір сировини

Вино з кульбаб поки не отримало загального визнання, але хто знає, як скоро про нього заговорять найбільш досвідчені гурмани. Свої цілющі властивості кульбаба переносить і в сам напій, що є ще одним плюсом.

Для приготування вина прийнято використовувати виключно квітки рослини. Стебла і коріння містять соки, гіркі на смак, а в процесі виготовлення напою вони зберігаються і, як наслідок, псують його смакові якості.

Оптимальним місяцем для збору квіток вважається травень, а ранок – оптимальним часом. Капелюшки повинні бути ще не повністю розкритими. В післяобідній час квітка починає закриватися, тому збирати сировину в такий час не рекомендується. Погода повинна бути ясною, щоб на одуванчиках збереглася пилок. Вона додає незвичайний присмак майбутнього напою.

Молоді рослини не годяться для вина. Перевірити це можна, відриваючи пелюстки від квітколожа. Якщо пелюстки легко відриваються, то квітка годиться для напою.

Традиційний рецепт
Інгредієнти Кількість
Цукор - 1 кг
Квітки кульбаби - 90-100 шт.
Родзинки - 7-10 шт.
Лимонна кислота - 2 г
Час приготування: 22500 хвилин Калорійність на 100 г: 83 Ккал

Традиційним вважається, тому що не містить додаткових смакових добавок.

Процес приготування:

  1. Квітки необхідно залити 3,5-4 літрами окропу і дати настоятися добу. На наступний день квітки виймають, віджимають і викидають;
  2. Далі, в 0,5 літрах води слід розвести цукровий пісок і лимонну кислоту;
  3. Одержаний розчин додати у вже наявний настій. Все добре перемішати;
  4. Додати в рідину родзинки (немитий) і прибрати ємність в тепле місце на два дні;
  5. Перелити складу в бутель і закрити горлечко гумовою рукавичкою. Замість, одного з пальців рукавички, необхідно вставити трубку і опустити її кінець в ємність з водою. Так будуть виходити утворилися гази;
  6. Бродити отриманий склад повинен протягом місяця. Зрозуміти, що процес бродіння припинився можна по рукавичці: якщо вона впала, то склад перестав бродити;
  7. Вино злити через трубку таким чином, щоб осад залишився недоторканим.

Пити вино можна відразу по готовності, так і по закінченні двомісячного строку, коли вона встигне добре настоятися в пляшці.

Одуванчиковое вино з лимоном

Наступний рецепт розрахований на отримання 5 літрів напою.

Інгредієнти:

  • Цукор – 1,5 кг;
  • Вода (окріп) – 4 л.;
  • Родзинки – 10 р.;
  • Квітки рослини – заповнена 1 л банку;
  • Лимони – 2 шт.

Процес приготування:

    1. Квітки кульбаби висипати в емальований каструлю і залити окропом. Залишити настоюватися на добу;

    1. Настоявшийся складу проварити на повільному вогні;

    1. Охолодити і профільтрувати суміш, додати сік і цедру лимона;

    1. Розвести цукор в 0,5 л теплої води, додати в суміш;

    1. Додати родзинки (немитий) і встановити гідрозатвор;

  1. Після бродіння злити вино через трубку і настояти протягом місяця.

Розлите вино рекомендується витримати ще 3-5 місяців. На виході виходить слабоалкогольний напій з приємним смаком. Зберігається він до одного року. При подачі вино краще трохи охолодити.

Вино з кульбаб з м'ятою і медом

Надати напою особливий смак допоможе додавання меду і м'яти.

Інгредієнти:

  • Квітки рослини – 2 кг;
  • Вода – 3 л;
  • Винні дріжджі – 50 р.;
  • Цукор – 1 кг;
  • Мед – 1 кг;
  • М'ята – за смаком.

Процес приготування:

  1. Промити квітки кульбаби, щоб не залишилося пилку;
  2. Чисті квітки перемолоти за допомогою м'ясорубки;
  3. Залити все 1 л теплої води;
  4. Додати 500 г. цукру;
  5. Дати постаять кілька днів;
  6. Додати ще 500 г. цукру;
  7. Мед розвести у воді і додати в розчин;
  8. Додати подрібнену м'яту;
  9. Зафіксувати гідрозатвор;
  10. Рідина має перебродити протягом місяця;
  11. Вино злити і ретельно процідити через марлю.

Розлитий по пляшках напій настояти близько 5 місяців.

Рецепт приготування лікеру з кульбаб

Лікер має благородний бурштиновий колір і неймовірно корисні властивості: нормалізує травлення і зміцнює серцеві м'язи.

Інгредієнти:

  • Спирт (96%) – 1,2 л.;
  • Квітки рослини – 800 р.;
  • Мед – 1 кг.

Процес приготування:

  1. В банку об'ємом 3 л укласти шарами квіти і мед;
  2. Отриману масу прибрати настоюватися на 1 місяць. Вміст банки необхідно періодично струшувати;
  3. Через місяць напій процідити. Отриманий сироп розвести спиртом. За бажанням можна додати води, щоб лікер був більш рідким;
  4. Залишити настоюватися ще на два місяці;
  5. Процідити і розлити по пляшках.

З часом напій стає ще смачніше. Зберігати його можна до трьох років.

Дізнайтеся , як зробити лікер «Бейліз» в домашніх умовах.

Рецепт коктейлю з лікером «Піна Колада», читайте як приготувати.

Смачний домашній коктейль, приготований в домашніх умовах порадує маленьких гостей. Читайте рецепт.

Вино без відділення пелюсток

Існують рецепти вина з кульбаб, інгредієнтом яких виступає весь квітка. Це означає, що пелюстки не відокремлюються від квітколожа. Багато винороби переконані, що саме такий спосіб приготування дає можливість отримати вино з великим вмістом вітамінів.

Смак такого напою специфічний, оскільки квітколоже дає гіркий смак, а після приготування залишається велика кількість осаду. Такий напій далеко не всі припаде до смаку, тому подавати його для друзів, ніколи раніше не пробували вино з кульбаб не варто.

За принципом приготування процес нагадує приготування лікеру. Пелюстки висипають в банку, перетираючи з цукром. Через кілька днів виходить сироп, який потім зливається, а квіти полощуть у воді, потім знову віджимають. Понад сироп і воду перемішують, ретельно проціджують. Якщо рідина вийшла густіше, ніж передбачалося, то можна додати води. Вином такий напій можна назвати умовно, оскільки відсутній традиційний процес бродіння.

Корисні поради

Початківці винороби можуть вчиняти деякі помилки. Відбувається це через незнання, а також з багатьох інших причин, але помилок з легкістю можна уникнути. Для цього достатньо прочитати кілька рекомендацій:

  • Лінь – не найкращий союзник. Не варто керуватися фрази «І так зійде!», коли справа заходить про відокремлення пелюсток від квітколожа. Робота довга, але без неї весь процес може стати зовсім марною справою. Тоді витраченого часу буде шкода куди більше;
  • Переборщувати з очищенням інгредієнтів теж не варто. Не лякайтеся, що рецепт передбачає додавання саме немитого родзинок. На його поверхні міститися природні дріжджі, що запускають процес бродіння;
  • У процесі готування особливу увагу слід приділити посуді. Метал згубно впливає на смак майбутнього напою. Варто утриматися від застосування ножів, соковижималок та інших металевих пристосувань.

Ось так за допомогою звичайного квітки можна створити оригінальний напій для приємного вечора!

Що ще почитати: