28 май 2019 95

Рецепти десертних вафель для радянської вафельниці

В радянські часи товари на полицях не відрізнялися різноманітністю, тому господині балували домочадців кулінарними шедеврами власного приготування.

Одним з найулюбленіших десертів вважалися вафлі, у кожної поважаючої себе жінки був особистий особливий рецепт.

У багатьох і зараз в коморах припадає пилом забута вафельниця. Вона може стати в нагоді для створення кулінарного шедевру.

Як приготувати тісто краще

Секрет правильного тесту для такого десерту в складі і консистенції. По густоті повинно нагадувати сметану.

Вафельницю треба добре прогріти, якщо не буде достатньої температури, то вафлі не встигнуть пропектися.

Час приготування залежить від густоти тіста і використаних інгредієнтів.

Наприклад, вафлі на вершковому маслі готуються швидко – приблизно 45-50 секунд. А при використанні молока або кефіру час збільшується — 4-5 хвилин на одну порцію.

Якщо вафельниця нова і ні разу не використовувалась, то в тісто необхідно додати 1 ложку картопляного крохмалю. Так ви позбавитеся від прилипання тесту.

Класичний рецепт тіста для домашніх вафельних виробів
Інгредієнти Кількість
Масло - 100 г
Яйця - 3 шт.
Сіль - чверть чайної ложки
Цукор - 1 склянка
Просеянная борошно - 400 г
Жирна сметана - 2 ст. ложки
Ванільний цукор - 1 щіпка
Сода або розпушувач - 1 чайна ложка
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 195 Ккал

Найпростіший, видатковий і швидкий рецепт вафель для радянської вафельниці на плиті. Якщо у вас немає досвіду роботи з вафельницей, почніть саме з нього.

До утворення легкої пінки збити яйця, перемішані з цукром, всипати ванілін. В іншому посуді додати соду в сметану і перемішати.

З'єднати обидві суміші, після цього додати м'який маргарин. Саме м'який, а не розтоплений.

Додати сіль. Суміш збивати віночком і поступово додавати борошно.

Відразу всю муку краще не додавати, щоб було зручніше позбавлятися від можливих грудочок. Замісити тісто до візуальної схожості зі сметаною.

На підготовлену розігріту вафельницю вилити одну столову ложку суміші, акуратно розподілити по всій поверхні. Притиснути кришкою і почекати 1-2 хвилини.

Перша вафля буде темно-коричневого кольору, решта — блідо золотистими.

Відповідно і час приготування потрібно зменшити.

Готові вафлі необхідно швидко згорнути в трубочку поки вони теплі.

Далі все залежить від ваших уподобань. Вафлі можуть бути як самостійним готовим блюдом, так і наповнені заварним кремом або згущеним молоком.

Якщо з рецепту прибрати цукор і ванілін, то можна зробити не десерт, а закуску з використанням паштету або сиру.

Пропонуємо ознайомитися з відео-рецептом нижче. Він не класичний, але найпростіше, що можна тільки придумати.

Трубочки зі згущеним молоком для радянської вафельниці на газу

Багато хто пам'ятає, як в дитинстві чавунну вафельницю нагрівали на газу до розпеченого червоного кольору. Це ласощі завжди було бажаним і збирало за столом всю сім'ю.

Рецепт тіста вафель для чавунної вафельниці трохи відрізняється від класичного для електричної. Давайте спробуємо відновити цей забутий смак дитинства.

Інгредієнти:

  • Вершкове масло (маргарин) – 250 г;
  • Борошно просеянная – 300 г;
  • Курячі яйця – 4 шт.;
  • Цукровий пісок – 200 г;
  • Сіль – 1 щіпка;
  • Сода – чверть ч. ложки.

Для начинки знадобиться і банку згущеного молока, і 300-350 грам масла.

Почнемо з начинки: розтоплене вершкове масло додаємо в тару зі згущеним молоком і змішуємо. По можливості потрібно користуватися міксером. Тоді маса вийде повітряної.

Спосіб приготування вафельок буде наступним.

Яйця розтираємо з цукром і починаємо збивати віночком до утворення гарною густою пінної маси, розтоплене вершкове масло вливаємо тонким струменем, не перестаючи працювати міксером.

Далі — сіль і просеянная борошно. Якщо користуєтесь міксером, всі 300 грам борошна можна покласти одночасно. При використанні віночка додаємо борошно поступово.

Нагріваємо вафельницю до температури приблизно 190 градусів і виливаємо на поверхню тісто в кількості 2 столових ложок. Акуратно розподіляємо по всьому периметру, стежачи за тим, щоб воно не переливався через край.

Закриваємо кришку і міцно стискаємо. На кожну вафлю йде 3-4 хвилини.

Будьте акуратні! При приготуванні виходить дуже багато гарячого пара.

Після того як вафля испеклась, швидко зробіть з неї ріжок або трубочку і дайте охолонути.

Коли всі трубочки або ріжки готові, потрібно заповнити їх згущеним молоком.

Якщо у вас в господарстві немає кондитерського шприца, то просто залийте згущене молоко в целофановий пакет і відріжте один куточок. Це прекрасна альтернатива шприца.

Заповніть наповнювачем всі трубочки. Вафлі зі згущеним молоком готові, можна робити чай до них і насолоджуватися цим десертом!

Тепер трохи відпочиньте і подивіться відео-сюжет з приготування таких вафельок, заодно переконавшись у правильності зроблених кроків:

Рецепт хрустких легких вафель

Апетитні хрусткі вафлі можуть бути ще і низькокалорійними. Такий рецепт, безсумнівно, сподобається ласунам, які мріють скинути пару кілограм, але ніяк не здатних змусити себе відмовитися від солодкого.

Інгредієнти:

  • Яйця курячі – 3 шт.;
  • Цукор – 150 г;
  • Ванілін – 10 – 15 г;
  • Кефір – 1 склянка;
  • Мука пшенична– 1 стакан.

Розтерти яєчно–цукрову суміш до отримання однорідної маси. Потім додати ванілін і кефір. Просіяне борошно засипати невеликими порціями, постійно помішуючи.

Вафельницю розігріти, на панель викласти тісто, закрити кришкою і сильно стиснути поверхні. Печіть 2-3 хвилини.

Щоб надати вафель легкості і хрускоту, збільште час приготування до 3-4 хвилин, вони повинні вийти коричневого кольору.

М'які десертні вироби з начинкою

За основу для приготування м'якого повітряного десерту візьмемо класичний рецепт бельгійського частування.

Інгредієнти для м'яких вафель:

  • Борошно пшеничне – 1,5 склянки;
  • Молоко або вершки – 1,5 склянки;
  • Цукор– 1 гранований стакан;
  • Яйця курячі – 2 шт.;
  • Вершкове масло – 130 г;
  • Сіль – пів чайної ложки;
  • Сода або розпушувач тіста – пів чайної ложки.

У просіяне борошно додайте розпушувач, можна замінити його содою. Підтале при кімнатній температурі масло поріжте шматочками і розчиніть в молоці, перемішайте до отримання однорідної суміші.

Яйця розітріть з цукром, отриману масу перекладіть в молоко, додайте сіль. Все добре перемішайте.

Борошно додайте в кілька прийомів і перемішайте до отримання гладкої маси. Приберіть отримане тісто в темне місце на 15 хвилин.

Розігрійте вафельницю, пензликом нанести вершкове масло по обидва боки. Ополоником вливайте у форму тісто. Слідкуйте за тим, щоб його було достатньо.

Кількість тіста залежить від вашої вафельниці. Воно повинно заповнювати комірки, але не переливатися через край.

Як тільки форми будуть заповнені, закрийте кришку.

Для придбання золотистого кольору і правильної пропечення знадобиться близько 4 хвилин.

Вафлі, приготовані в радянській вафельниці, готові. Залишилося тільки їх начинити.

Наповніть вафельні ріжки заварним кремом. Рецепт класичного заварного крему — смак, знайомий з дитинства. Вийде відмінний десерт!

Зайдіть сюди і ви знайдете рецепти приготування дивного торта «Трухлявий пень». Найцікавіше заняття — це формувати торт. Ось вже де можна проявити винахідливість!

А ви знаєте, що таке хумус? Ні? Тоді швидше відкривайте цю статтю і читайте. Інформація буде не тільки пізнавальної, але і вельми корисною, так як знання можна буде застосувати на практиці!

Начинка

М'які бельгійські вафлі прийнято подавати зі свіжими ягодами: малиною або чорницею. Але ви також можете використовувати сироп, джем або варення.

Збиті вершки стануть прекрасним доповненням.

Для візуального ефекту прикрасьте шапочку з вершків листочком м'яти і присипте цукровою пудрою.

Тонкі віденські вафлі

При словосполученні «віденські вафлі» на думку відразу приходять кулінарні шедеври в яскравих упаковках, якими рясніють полиці крамниць. Але цей вишуканий десерт можна приготувати самостійно, маючи під рукою тільки радянську вафельницю.

Інгредієнти, які вам знадобляться:

  • Борошно – 200 г;
  • Цукор – 100 г;
  • Яйця – 2 шт.;
  • Молоко пастеризоване – 250 мл;
  • Ром – 1 столова ложка;
  • Масло – 100 г;
  • Сіль – чверть чайної ложки;
  • Сухі дріжджі – пів столової ложки;
  • Ванілін – 10 р.

Користуючись нескладною технікою, розділіть яєчні жовтки і білки. Жовтки змішати з частиною цукрового піску (приблизно 70 г), збити віночком.

Розтоплене на паровій бані масло остудити і влити в яєчно-цукрову суміш. Молоко трохи підігріти, але не кип'ятити. Змішати з дріжджами і додати до нашої суміші.

Додати сіль, ванілін і ложку рому, акуратно помішувати до повного розчинення сипучих інгредієнтів. Просіяне борошно, не поспішаючи, засипати в суміш, помішуючи. Залишити тісто на 30 хвилин в темному місці.

За цей час жовтки перетерти з залишками цукрового піску (30 г), додати щіпку ваніліну і щіпку солі. Збивати до отримання густої піни. Акуратно влити білки в отримане тісто.

Випікати 4 хвилини на розпеченій вафельниці. На стіл віденські вафлі можна подати з ванільним морозивом, ягодами або фруктовим сиропом. В Європі у багатьох закладах часто такий десерт поєднують з м'якими сортами сиру.

Пропонуємо подивитися відеозапис нижчою, в якій показано рецепт приготування віденських вафель без рому:

Невеликі хитрощі

Вафлі можуть послужити відмінним десертом навіть для вегетаріанців, досить виключити з тіста яйця і молоко. Готувати їх слід на воді, а в іншому рецепт залишається класичним.

Багато господинь люблять балувати дітей шоколадними вафлями. Звичайно, головним додаванням в тісто буде какао.

Не варто економити на ньому, радянське дешеве какао зробить смак гіркуватий, а самі вафлі будуть неоднорідного кольору після випікання. Запасіться гарним імпортним какао з ваніллю. Його потрібно зовсім небагато для однієї випічки, так що вистачить його надовго.

Щоб швидко відокремити жовток від білка для віденських вафель, пробийте голкою яйце з обох сторін. Акуратно дуйте в один з отворів над чашкою. Жовток залишиться в шкаралупі, а білок «выдуется» в тарілку.

Щоб домогтися гарного золистого кольору, додайте в тісто чайну ложку куркуми.

Для віденських вафель можна замінити ром коньяком. Так вони стануть більш ароматними і будуть володіти приємним присмаком.

На початку статті ми згадували, що вафельки можуть бути і несолодкими. Тому дивіться ще одне відео про те, як приготувати апетитні сирні вафлі:

Що ще почитати: