17 июнь 2019 4 664

Перевірені способи приготування тіста на вареники з картоплею

Вареники — це не тільки ситне і смачне блюдо, але і відмінний спосіб проведення часу за їх ліпленням в колі сім'ї і близьких.

Рецептів вареників з картоплею можна знайти безліч навіть в одній кухонної книзі.

Існує маса варіацій приготування і подачі цієї страви.

Історична батьківщина вареників

Предками вареників чомусь багато хто вважає українську кухню, але, якщо заглянути глибше в історію кулінарії, то ми побачимо, що коріння цього блюда родом з Туреччини. Готувалося це страва на борошняній основі з начинкою або м'ясний або овочевий і назва йому «дюшбара».

Потрапивши на нашу слов'янську територію, це блюдо зазнало ряд змін. Воно настільки припало до душі нашим предкам, що йому присвоїли нову назву «вареник» та урізноманітнили начинки і тісто у величезних кількостях.

Ще б, адже вареник, як страву, себе виправдовує на 100% — крім дивовижного смаку, це ще й ситне, і економічно вигідну страва.

Перше місце в начинках зайняла картопля

Начинка з картоплі залишається у вареників на першому місці за популярністю, картопля може використовуватися без будь-яких добавок і з різними продуктами укупі: цибулю, гриби, сир, сало, зелень та інше. Але картопля буде основним компонентом у будь-якій з цих начинок.

Отже, картоплю відварюємо в підсоленій воді, потім пюрируем його, це і буде основа. Урізноманітнити начинку можна, підсмажити цибулю до золотистого кольору.

Разом з цибулею можна використовувати і шкварки. Якщо в якості компонента розглядати гриби, то попередньо їх обсмажуємо на вершковому (соняшниковій) олії і, після випарювання зайвої вологи, додаємо до картоплі.

Перш, ніж приступати до ліплення вареників, начинку охолоджуємо, а тим часом можна зайнятися приготуванням тіста.

Смачне тісто: рецепти приготування

Кожен з видів тіста має особливості як виготовлення, так і способів подальшого використання і зберігання. Розглянемо найбільш часто зустрічаються види тіста на вареники з картоплею і способи їх приготування.

Прісне - найпоширеніше
Інгредієнти Кількість
Борошно - 6 склянок
Вода - 2 склянки
Сіль - 2 ч. ложки
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 222 Ккал

В охолодженій воді розвести сіль до повного розчинення, в глибоку миску просіваємо борошно гіркою, робимо по центру поглиблення, в яке понемножечку вливаємо воду, і замішуємо тісто.

Коли воно набуде форму, дістаємо з миски, викладаємо на стіл, туди ж висипаємо залишки борошна з миски. Продовжуємо вимішувати його, поки вона, увібравши в себе всю муку, не набуває гладкість і еластичність.

Борошна можна додати, якщо є необхідність. Вимішувати хвилин 20, а то й півгодини.

Тісто обов'язково має відпочити й постояти, щоб набухла клейковина, для цього ми прикриваємо його серветкою або вафельним рушником. Після закінчення півгодини, знову потрібно вимісити його.

Далі для зручності формуем у вигляді ковбаски і розрізаємо на невеликі порції, які розгортаємо в тонкий пласт.

Пісне (прісне) тісто на воді готово!

Пропонуємо вивчити цей простий, але такий популярний спосіб виготовлення вареничного тіста у відео-сюжеті:

Пухнасте на кефірі

Українська кухня спочатку передбачала тісто для вареників на основі кефіру.

Приготовані з нього вареники виходять чарівними — вони об'ємні, товстенькі, але в теж час легкі і невагомі.

Воно дуже ніжне на смак, до того ж не підсихає в процесі ліплення. Варити готовий виріб з такого тіста потрібно не більше хвилини після закипання.

Склад:

  • 1,5 склянки борошна;
  • 1/3 склянки кефіру;
  • 2/3 склянки води;
  • Сіль за смаком (приблизно пів ч. ложки);
  • 0,5 ч. ложки соди.

Щоб замісити тісто, приготуємо глибоку миску. У неї просеем борошно вищого сорту, додамо сіль і соду, перемішати.

До кефіру додамо воду, розмішуєм рідину у склянці і поступово увіллємо в борошно. Інтенсивно вимішуємо.

Коли тісто на кефірі стане однорідним і не буде прилипати до рук, тоді вона готова. Якщо потрібно досипати борошна, то можливо відступити від рецепту, головне, щоб воно було пружним, а ліпити з нього одне задоволення!

Тісто на вареники з картоплею має настоятися близько півгодини.

У черговому відео ви дізнаєтеся, як зробити тісто для вареників на молоці.

Дуже простий рецепт:

Дріжджове

Наступний рецепт тіста для вареників з картоплею просто необхідно випробувати допитливій господині. Приготування тіста з використанням дріжджів є досить популярним способом.

Приготоване таким чином вареникове виріб володіє м'якістю і нагадує страву на пару.

На тісто беремо:

  • 7,5 — 8 склянок борошна;
  • 700 мл води;
  • 1 ст. ложка цукру;
  • 0,5 ч. ложки солі;
  • 0,5 ч. ложки соди;
  • 20 гр. дріжджів.

Дріжджі розводимо у воді, яка повинна бути теплою, разом з цукром і сіллю в глибокій мисці. Всипаємо в цей розчин 6 склянок борошна, зверху насипати соду.

Починаємо перемішувати спочатку соду і борошно, а потім вмішувати в воду. Гарненько вимішуємо, вийде липка субстанція, в неї висипаємо борошно, іноді її потрібно більше заявленої в рецепті.

Смачне тісто на вареники з картоплею попередньо готове, тому закутуємо його рушником і ставимо підходити приблизно на годину. Після закінчення цього часу воно стане повністю готове, можна приступати до ліплення. Поділяємо його на кілька частин.

Щоб тісто не пересихало, накрийте поліетиленовою плівкою ту частину, яка поки що не задіяна в ліпленні.

Заварне

Цей спосіб особливо цікавий, якщо ви вирішили приготувати вареників про запас, адже при заморожуванні тісто не потріскається і збереже всі якості на відмінно.

Нам буде потрібно:

  • 4 склянки борошна;
  • 1 склянку (250 мл) води;
  • 2 столових ложки рослинного масла;
  • Сіль (половина ч. ложки).

Частину борошна (приблизно половину) вищого сорту просіваємо в глибоку посуд. Кип'ятимо воду, розчиняючи в ній сіль.

Цей розчин вливаємо тонким струмком у поглиблення в гірці борошна, інтенсивно помішуючи або виделкою або блендером з відповідною насадкою. Борошно додаємо до отриманої масі і замішуємо круте еластичне тісто.

Отриманий виріб необхідно залишити в поліетиленовому пакеті на півгодини в холодильнику. Заварне тісто готове до подальшого використання. При необхідності його можна заморожувати.

Дивіться відео-ролик про те, як приготувати заварне тісто для вареників з картоплею:

Тісто для «ледачих» вареничних виробів

Вільного часу обмаль, а так хочеться побалувати себе і своїх близьких таким чудовим блюдом, як вареники? Не біда, є чудова альтернатива — «ліниві вареники – швидко, смачно і недорого!

Необхідні інгредієнти:

  • Борошно (вищий сорт) – 5 столових ложок;
  • Картопля відварна — 500 гр;
  • Яйце куряче - 1 шт.;
  • Сіль (за смаком).

Від приготування вареників перейдемо до манта. Теж дуже смачне блюдо, яке багато хто воліють знаменитим пельменів і класичним вареників. Манти в мультиварці: традиційні і ліниві. Готуйте з душею!

У цій статті представлені рецепти тіста без дріжджів для тонкої і смачної піци. Балуйте своїх рідних і близьких кулінарними шедеврами!

Всі секрети цього тіста для пиріжків можна знайти тут. Детальний покроковий рецепт, який повинна знати кожна господиня!

Як же «завести» тісто на ледачі варенички? Давайте вивчимо процес по кроках!

Для початку розтираємо картоплю в пюреобразное стан, потім додаємо в цю масу залишилися інгредієнти і ретельно вимішуємо. Тісто майже готове, потрібно лише дати трохи часу, щоб він настоявся.

Ліпити «ліниві вареники не доведеться — на те вони й ледачі, досить скачати ковбаску і нарізати на невеликі кружечки.

Потім потрібно приступати до варінні, обов'язково дати воді закипіти, лише після цього завантажити вареники і, помішуючи, варити близько 3–х хвилин.

Підійде тісто і для тривалого зберігання в морозильній камері.

Ліплення вареників

Для початку поділяємо на невеликі порції приготоване тісто. Так як це не хвилинна справа, прикриваємо тісто, незадіяне у ліпленні, щоб воно не заветріться, не підсохло, тим самим зберіг в собі кращі властивості.

Беремо один із шматочків тіста, починаємо розгортати його в тоненький пласт, приблизно 3 мм завтовшки. Вирізаємо кружечки (діаметра 5 см) за допомогою звичайного склянки чи використовуючи спеціальне пристосування.

Можна й іншим методом отримати заготовки для майбутніх вареників. А саме: розкачати з тіста ковбаску в діаметрі приблизно 2 см, нарізати кружечки за товщиною приблизно 1 см, з цих кружечків пальцями сформувати коржик і розкачати качалкою, вийдуть всі ті ж кружечки приблизно того ж діаметру — 5 див.

На отримані заготовки розкладаємо нашу начинку, складаємо у формі півмісяця і краї щільно скріплюємо один з одним.

Якщо тісто сухувато і погано піддається ліпленню, то краї можна зволожити водою. Краї обов'язково повинні бути щільно зліплені, щоб начинка при варінні не виповзла назовні.

Шов можна урізноманітнити і зробити його у вигляді кіски, це буде не тільки оригінально, але і додатково захистить начинку від витікання.

Зробити таку косичку зовсім нескладно. Маємо вареник з вже зліпленими краями на лівій руці швом в напрямку правої руки. Загинаємо нижній біля основи вареника куточок, потім робимо наступний загин і так далі до кінця шва.

Можливо, перша косичка буде не зовсім ажурною, але тут лише справа часу. Варто тільки набити руку.

Існує і менш відомий спосіб ліплення. Тісто так само поділяємо на кілька частин, одну з них розкачуємо у вигляді прямокутника завтовшки 3 мм, розкладаємо начинку по центру, щоб між начинкою місце було приблизно 2 див.

Виходить така ковбаса, начинена всередині. Затискаємо один край, відрізаємо тісто з іншого краю, приблизно 1 см, скріплюємо шляхом притискування, вареник готовий. І так далі.

Яким із способів ліплення віддати перевагу, вирішувати тільки вам. У будь-якому випадку ліпити вареники — одне задоволення!

Таке заспокійливе заняття допоможе зняти напругу і розслабитися. І вся сім'я залишиться задоволена, адже це блюдо не просто ситне, але і дуже смачне!

Представляємо вам ще кілька способів ліплення вареників у відеозапису:

Корисні поради досвідчених хазяєчок

Тісто може під час варіння розірватися і вся начинка вийде у воду. Щоб уникнути цього, не варто дуже старатися з начинкою, достатньо однієї чайної ложки з невеликою гіркою на один вареник.

Не можна переварювати вареники, інакше вони будуть «гумовими». Приблизний час приготування — від 1 до 3 хвилин з того моменту, коли закипіла вода.

Якщо тісто замішане на кефірі, то варіння становить не більше 1 хвилини. Закидати потрібно строго в киплячу воду, але вогонь зменшити, щоб вареники у вируючій воді не розвалилися.

Якщо тісто ще залишилося, а начинка вже закінчилася, можна його використовувати на галушки.

Щоб готові вареники не злиплися, після того, як ви викладіть їх на тарілку, необхідно додати до них вершкове масло.

Подавати вареники можна зі сметаною, маслом і шкварками.

Бажаємо смачного вареничного обіду всій вашій родині!

Що ще почитати: