24 июнь 2019 2 201

Капуста маринована з буряком – яскраве і смачне прикраса столу

Маринована капуста з давніх часів є невід'ємною частиною раціону багатьох сімей.

Її додають в салати, закуски, так і як самостійну страву вона чудово доповнить будь-який стіл.

На відміну від довгого процесу квашення, вона готується значно швидше, тому відмінно підходить як для заготовок на зиму, так і для приготування на швидку руку.

Найбільш часто мариновану капусту готують разом з буряком.

Покрокові кулінарні рецепти капустяних салатів

Поєднуючи ці овочі, готують безліч самих різноманітних закусок.

Експериментувати можна зі способами нарізки і складом маринаду, який і визначає смак вже готового страви.

Нижче представляємо вам різноманітні рецепти маринованої капусти з буряком.

Салат на швидку руку
Інгредієнти Кількість
Вилок капусти - близько 2 кг
Велика буряк - 1 шт.
Невелика морквина - 2 шт.
Часник - кілька зубчиків
Вода - 300 г
Сіль - 1 велика ложка
Цукор пісок - 1/3 ст.
Оцет - 1/3 ст.
Олія соняшникова - 1/3 ст.
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 49 Ккал

У випадках, коли планується прихід гостей і необхідно швидко урізноманітнити стіл, відмінно підійде рецепт швидкого приготування цієї кисло-солодкою закуски.

Приготувавши її вдень, до вечора ароматне і хрустке страву вже можна буде подавати на стіл.

Як маринувати капусту з буряком описуємо поетапно нижче.

Вимитий качан дрібно нашаткувати, інші овочі крупно натерти (можна на корейській тертці), часник дрібно нарізати.

Всі інгредієнти змішуємо і поміщаємо в емальовану каструлю або банку.

Для заливки необхідно закип'ятити воду, додавши цукор, сіль.

Після вливаємо олію і знову кип'ятимо.

Прибираємо з вогню, додаємо оцет.

Залишилось залити готовим маринадом овочі і почекати кілька годин до готовності страви.

Пелюстка з буряком

Пелюстка – означає, що капустяне листя потрібно нарізати шматочками.

На 3-літрову ємність потрібні такі продукти:

  1. Білокачанна капуста – один невеликий вилок.
  2. Велика буряк – 1.
  3. Невелика морквина – 1.
  4. Часник – близько половини головки.

На заливку:

  1. Вода – 1.5 л.
  2. Сіль – 3 великих ложки.
  3. Цукор – 2/3 склянки.
  4. Лаврове листя – 5 шт.
  5. Запашний перець – кілька горошин.
  6. Соняшникова олія – 5 великих ложок.

Спочатку робимо заливку для нашої Пелюстки — майбутньої маринованої капусти з буряком.

Воду зі спеціями, сіллю і цукром ставимо на вогонь, а коли вона закипить, вимикаємо плиту і вливаємо оцет.

Поки вона вистигає до теплого стану, нарізаємо овочі.

Капусту невеликими квадратами, а часник пластинками.

Для естетичності вигляду готової закуски коренеплоди краще порізати брусочками.

Так кожен овоч можна буде спробувати окремо.

В приготовлену посуд шарами викладаємо овочі і заливаємо маринадом.

Зверху потрібно влити олію і закрити банку пластиковою кришкою.

Через 2 дні мариновану капусту шматочками з буряком можна пробувати.

А адже це дуже цікавий рецепт!

Закуска виходить дійсно святковим.

Ось подивіться:

Гостра закуска

Це блюдо відмінно підійде для любителів гостренького і буде незамінним до святкового столу.

Продукти:

  1. Невеликі качани капусти – 2;
  2. Буряк – 4 штуки;
  3. Морква невелика – 5 штук;
  4. Часник – 15-20 зубчиків;
  5. Перець гострий – 1 штука;
  6. Перець мелений – 1 маленька ложка.

Заливка:

  1. Вода – 4 л.
  2. Цукор – 4 ст. ложки.
  3. Сіль – 8 ст. ложок.
  4. Оцет – 1 ст.
  5. Лавровий лист – 8.

Гостра маринована капуста з буряком готується досить просто.

Капустяні качани розрізаємо навскоси на великі шматки (приблизно на 10-15 частин).

Коренеплоди натираємо на тертці, можна по-корейськи, кому як подобається.

Зубчики часнику і очищений перець залишаємо цілими.

Змішуємо всі овочі і мелений перець.

Для заливки кладемо в воду сіль, цукор, лаврушку і ставимо на плиту.

Коли маринад прокипить кілька хвилин, вимикаємо вогонь і поступово додаємо весь оцет.

Овочі, викладені в емальований посуд, заливаємо маринадом, а придавлюємо зверху вантажем.

Заготовку потрібно залишити в теплі на 3 дні, а потім подавати на стіл.

Можна перекласти капусту в банки і прибрати на зберігання в холодильник або льох.

Гостра закуска по-грузинськи — це недороге, але смачну страву, а переконатися в цьому можна у наступному відео:

Маринування смачною цвітної капусти

Вона нічим не поступається белокочанке за змістом корисних для організму речовин.

Один тільки вітамін С, що міститься в 100 грамах продукту, забезпечить дводенну потреба в ньому людини.

Не поступається він класичної капусті і в смакових якостях.

Маринована капуста з буряком виходить хрусткою і ароматною, крім того, вона чудово поєднується з різноманітними спеціями, які можна додавати в заливку, і овочами.

Готують її двома способами: для зберігання на зиму і на швидку руку для швидкої подачі до столу.

Добова кольорова капуста

Це дуже простий рецепт, а закуску можна пробувати вже через день.

Нам потрібно:

  1. Кольорова капуста – 1 великий качан.
  2. Невелика буряк – дві.
  3. Морква – одна.
  4. Часник – за смаком.
  5. Гвоздика – 2 штучки.
  6. Лавровий лист – 2.

Маринад:

  1. Вода – 1 л.
  2. Сіль – 2-3 великі ложки.
  3. Цукор пісок – ½ ст.
  4. Столовий оцет – ½ ст.
  5. Масло рослинне – ½ ст.
  6. Перець мелений червоний і чорний – по ½ ч. ложці.

Щоб закуска швидше промаринувалася, капусту потрібно злегка припустити.

Кип'ятимо воду і хвилин на п'ять кладемо в неї розрізаний на частини качан.

Остиглий овоч розбираємо на суцвіття.

Коренеплоди нарізаємо на брусочки або скибочки, а часник уздовж навпіл.

Часник і спеції кладемо на дно підготовлених банок, а овочі викладаємо зверху шарами.

Мариновані опеньки: набір кращих рецептів. Цей вид грибів незмінно користується популярністю серед хазяєчок, поступаючись лише іноді печерицям.

Не обділіть увагою і славні кабачки. Рецепти домашніх заготовок з цими овочами ви знайдете в нашій кулінарній статті.

Любителі круп можуть бути спокійні за свою фігуру, адже дієтологи довели ефективність схуднення на кашах. Вони запропонували спеціальну дієту «6 каш». Більш докладно про неї ви можете дізнатися тут.

Для заливки кип'ятимо воду з цукром і сіллю і даємо охолонути.

В теплу заливку додаємо столовий оцет, олію і спеції.

Затока овочі маринадом, закриваємо банку і прибираємо її в холод.

Зберігається готова капуста добова маринована з буряком близько 2 місяців.

Для приготування такої капусти на зиму банки необхідно стерилізувати кілька хвилин, а оцет додавати вже перед закачуванням.

Представляємо відео з покроковими інструкціями по приготуванню цього неймовірного салатику:

Поради досвідчених господинь

При маринуванні цвітної капусти додають корицю, білий і гострий перець за смаком, різну зелень.

Це залежить від ваших уподобань.

Зробити закуску найбільш хрусткою, можна додавши у маринад замість звичайного оцту його есенцію (на 3 л заливки знадобиться неповна столова ложка).

Для додання закуски кисло-солодкого смаку звичайний оцет замінюють яблучним.

А для додання їй красивого святкового і апетитного вигляду, коренеплоди краще різати фігурним ножем.

Маринована капуста багата вітамінами, нею прекрасно компенсують відсутність на столі свіжих овочевих салатів.

Її приготування з буряком надає закусок яскравість, різноманітні смакові відтінки і робить їх ще більш корисними.

Якщо ви прихильник квашеної капусти, то ось вам відео-рецепт її з буряком.

Вже через 3 дні салат готовий!

Що ще почитати: