03 март 2019 42

Лечо з болгарського перцю: рецепти апетитною закуски

Будь-яка господиня, хоч раз заготовивши на зиму лечо з болгарського перцю, зробить його знову в наступному сезоні.

Ця заготовка завжди врятує, якщо негадано нагрянуть гості – як окрема закуску, або як гарнір до м'яса.

Благодатний час – літо!

Воно радує сонцем, теплим дощем і яскравою зеленню, балує ягодами і свіжими овочами.

Але передбачлива господиня завжди пам'ятає, що попереду зима, і в теплу пору року багато чого запасе про запас.

Тоді і в свята, і в будні на столі у неї завжди будуть смачні варення і компоти, апетитні соління і маринади.

Болгарський перець влітку надає салатів своєрідний смак, а консервований – радує око взимку своїм різнобарв'ям: і жовтий, і зелений, і червоний.

Приготовані з ним заправки добре додавати в жарку і супи, можна намазати на хліб.

Лечо «Зимова вкуснятинка»
Інгредієнти Кількість
перець болгарський - 5 кг
помідори - 4 кг
раст. масло - 1 склянка
цукор - 2 склянки
оцет – 9% - 100 мл
сіль - 5 ст. л.
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 54 Ккал

Добре промийте всі овочі, дрібно покришіть помідори.

У перців видалити коробочку з насінням і обробити кожен овоч уздовж на 5-7 частин.

Подрібнену помідорну масу перелийте у велику ємність і додайте в неї сіль і цукор.

Поставте каструлю на вогонь, доведіть до кипіння і додайте в неї перець і масло.

Ще півгодини прокип'ятіть, потім додайте оцет – зимовий салат готовий.

Нічого складного немає в консервації цим способом:

Лечо «Різнобарвна полянка»

Цей рецепт лечо з болгарського перцю включає в себе:

  • перець зелений – 1 кг;
  • помідори – 2 кг;
  • морква – 1, 5 кг;
  • цибуля – 1 кг;
  • цукор і раст. масло – 300 г;
  • вода — 1,5 ст.;
  • оцет – 9% — 1,5 ст. л.;
  • сіль – 2 ст. л.
  1. Очистіть, промийте і наріжте дрібно приготовані помідори і перці.
  2. Натріть очищену моркву, порізати кружечками лук.
  3. Приготовлені овочі покладіть в емальовану каструлю, перемішайте і залиште на 4 години.
  4. За цей час підготуйте маринад: помістіть в ємність цукор, масло, кілька лаврових листів і 4-7 горошин чорного перцю, і поставте на вогонь до кипіння.
  5. Видаливши надлишок рідини з овочевої маси і додавши в неї гарячий маринад, поставте отриману масу на вогонь. Киплячу суміш варіть ще півгодини, помішуючи. Потім зніміть з вогню, знову все перемішайте і варіть ще 5 хвилин.
  6. Додайте оцет і викладіть лечо з зеленого і червоного болгарського перцю в чисті сухі скляні банки, закрити кришками і закутати в ковдру до повного охолодження.

Зберігайте консерви в холодильнику або іншому прохолодному місці.

Наступна відеозапис допоможе краще розібратися у всіх тонкощах консервації овочевої закуски:

Болгарська «аппетитка» для любителів гостренького

Лечо з перцю по-болгарськи готується з наступних продуктів:

  • болгарський перець – 1,5 кг;
  • помідори – 3 кг;
  • гіркий перець – 2 стручка;
  • часник – 4 зуб.;
  • рослинне масло – 1 ст.;
  • червоний мовляв. перець – 1 ч. л.;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • оцтова есенція – 2 ч. л.;
  • сіль – 2 ст. л.

Дрібно перероблені помідори з'єднайте з гірким перцем і маслом, і варіть півгодини цю масу.

Потім додайте до неї нарізаний соломкою болгарський перець і варіть ще 10 хвилин лечо.

Закиньте в каструлю спеції: сіль, цукор, подрібнений часник і оцтову есенцію, і прокип'ятіть 5 хвилин.

Потім готову страву розкладається по банкам і закривається кришками.

Ось він, класичний рецепт заготівлі по-болгарськи:

Користь і калорійність дачних заготовок

Сучасна людина усвідомлює, як важливо стежити за своїм здоров'ям і яке при цьому має значення повноцінне, здорове харчування.

А дачні заготовки в холодні місяці допоможуть урізноманітнити раціон, зберігаючи необхідний баланс вмісту вітамінів і мінеральних речовин.

Адже овочі зі свого городу, з яких готується лечо та інші заготовки, – найбільш екологічно чисті, без найменшої домішки хімії.

Овочеві інгредієнти мають дуже низьку калорійність, тому закуска дуже популярна у тих, хто стежить за своєю вагою.

Її можна сміливо назвати корисним продуктом і навіть включити в дієтичний раціон.

Це смачне овочеве блюдо має в своєму складі вітаміни А, В і С, селен, магній, калій, цинк, залізо і фосфор.

Калорійність лечо з болгарського перцю змінюється в залежності від складових страви, але її рівень в різних рецептах залишається вражаюче низьким.

У насінні перцю міститься більше вітамінів, ніж у самому овоче.

Їх краще не викидати, а сушити.

Взимку їх можна додавати в перші й другі страви, вони додадуть їм перцевий смак, чи можна посипати насінням несолодке випічку.

Повітряні солодкі оладки люблять і дорослі, і діти. Тому готуйте їх частіше. Пишні оладки на кефірі – сніданок для всієї родини.

Справжній узбецький лагман зможе приготувати кожна господиня, скориставшись нашим покроковим рецептом з фото і корисними рекомендаціями.

У травні починає цвісти вишня, видаючи освежающе-квітковий запах весни. Багато люблять цю ягоду їсти просто так, а хтось обожнює пити взимку вишневі компоти. І правильно роблять, адже вишня дуже корисна. Детальніше про всі її властивості можна дізнатися у статті #deletetag#/pitanie/obshhie-voprosy/vishnya-polza-i-vred.html

Секрети смачних зимових заготовок

  1. Овочі для приготування лечо з болгарського перцю підбирайте свіжі, сортуйте їх за ступенем зрілості, видаліть плодоніжки, промивають у холодній проточній воді. Прибирайте пошкоджені, з ознаками псування і гнилі плоди. Постарайтеся, щоб термін зберігання їх від збирання до переробки був мінімальним. При консервуванні застосовуються і інші продукти: вибирайте сіль не нижче 1-го сорту, цукор-пісок – чистий і сухий.
  2. Точно дотримуйтеся зазначених у рецепті пропорцій, в іншому випадку заготовки можуть не досягти необхідної консистенції. Щоб овочева маса не пригоріла, постійно помішуйте або час від часу струшуйте ємність під час варіння. Дотримуйтеся обережності при цих маніпуляціях, щоб ненароком не обпектися.
  3. Для зберігання заготовок вибирайте банки, які герметично закриваються, використовуйте ємності з металевими закручуються кришками. Обов'язково помийте їх гарним засобом, обдайте окропом і витримайте трохи в духовці, розігрітій до 100 градусів. Кришки і гумки теж ретельно прокип'ятіть.
  4. Переливайте овочеву масу в банки в гарячому стані, навіть киплячому, і заповнюйте їх під саме горлечко. Закриті банки відразу перевертають і ставлять на кришки, щоб запобігти доступ повітря. Таким чином, у банку утворюється вакуум. Зберігати їх слід в темному і прохолодному місці.
  5. Не поспішайте прибирати приготовані домашні заготовки на зберігання, перш ніж не переконайтеся, що у місці з'єднання кришки з банкою немає підтікання. Витримайте 2-4 тижні — правильно закупорені заготовки не мають підтікати. Будьте уважні і обережні при приготуванні маринадів, і справа увінчається успіхом.

Робити домашні заготовки, звичайно, клопітно.

Але соління і маринади користуються загальною любов'ю – всім просто в радість і задоволення, коли виймаються припаси: банки з огірками і лечо, джемом і компотом.

І коли прийде зима, а на вашому столі продовжиться смак літа, ось тоді ви оціните свої зусилля!

Ви вже помітили, що у всіх рецептах присутні помідори, тому нижче ми представляємо вам відео з приготуванням заготовки з перцю без них:

Що ще почитати: