01 апрель 2019 32

Як швидко почистити гранат різними способами

Гранат – смачний фрукт, але от з його очищенням в домашніх умовах може виникнути маса проблем. Вся справа в тому, що зерна цього продукту міцно сидять в оболонці і їх не так-то легко звідти вийняти.

Чекають труднощі при очищенні

Корисний фрукт красується на тарілочці, і ми вже готові взятися за його очищення. Не будемо поспішати. Відразу визначимося з тими труднощами, які можуть чекати під час процесу, адже попереджений, значить, озброєний:

  1. При незнанні швидкого та дієвого способу чищення може виявитися трудомісткою і зайняти багато часу;
  2. Соковиті зерна будуть измяты та пошкоджені;
  3. Ними посипане все приміщення кухні, прибирання точно не уникнути;
  4. Липкий і брудна підлога у разі розчавлення вилетіли крупинок;
  5. Забруднена одяг, з якої потім складно вивести плями від гранатового соку.

Ідеальний продукт: поради щодо вибору граната

В таку ситуацію потрапляв, напевно, кожен другий: намучившись, розкриваємо гранат, а зерна всередині білі. Такий фрукт, звичайно, можна їсти, він просто не дозрів. Правда, солодощі і соковитості в ньому точно немає. А адже саме через них ми і купуємо цей смачний продукт. Тому перш ніж навчитися чистити «підступний» фрукт, з'ясуємо поради щодо його правильного вибору:

  1. Звертайте увагу на розмір. Великі плоди часто всередині недозрілі і білі. Віддайте перевагу середнім за величиною гранату;
  2. Червоний зовні, ще не означає, що він такий же під шкіркою. Не женіться за яскравістю. Самими смачними і соковитими будуть гранати зі шкіркою ніжно-рожевого кольору;
  3. «Страшна» шкіра – ознака стиглості продукту;
  4. Вм'ятини і цвіль на фрукті – показник зіпсованості граната.

Популярні способи очищення: діємо швидко і точно

Насправді очищення граната – справа проста. Але тільки в тому випадку, якщо дотримуватися всіх рекомендацій. Існує не один, а кілька способів, як швидко очистити гранат і отримати солодкі зерна цілими і неушкодженими.

Спосіб № 1

Отже, як правильно чистити гранат за цим методом? Цей спосіб складається з ряду дій, які ми розглянемо покроково:

  1. Ретельно вимити плід в гарячій воді;
  2. Приготувати обробну дошку, покласти на неї гранат хвостиком вгору;
  3. Зрізати верхівку гострим ножем так, щоб стало видно білі прожилки;
  4. Зробити кілька неглибоких надрізів уздовж цих світлих смужок, іншими словами, розділити на часточки. До кінця не дорізати, гранат не повинен розпастися;
  5. Дістати глибоку миску з високими краями, перевернути над нею розрізаний фрукт;
  6. Вибити зерна важкою дерев'яною ложкою.

Зверніть увагу: стукати по шкірці можна досить сильно. Не хвилюйтеся, солодкі крупинки залишаться в цілому вигляді. Єдиним мінусом будуть лише плями на одязі від бризок. Але про це можна і потрібно потурбуватися заздалегідь.

Спосіб № 2

Другий спосіб не менш привабливий, ніж перший. Його виконання можна позначити таким чином:

  1. Приготувати стиглий плід, ретельно вимивши його в гарячій воді;
  2. Уклавши його на плоску тарілку, зрізати капелюшок рухом по колу з того боку, де хвостик;
  3. Проробити ті ж самі маніпуляції з надрізами з білим поздовжніх смугах, як описано вище;
  4. Дістаньте глибоку скляну миску;
  5. Наповніть її питною водою кімнатної температури;
  6. Помістіть всередину цієї посуду гранат з надрізами;
  7. Акуратно руками вийміть зерна із виконаних за прожилкам розрізів;
  8. Відкиньте вийняті крупинки в друшляк або сито, щоб зайва рідина могла стекти;
  9. Приступайте до вживання.

Не дивуйтеся, що вода може придбати червонуватий відтінок. Це всього лише природне забарвлення від виділяється гранатом соку в момент виймання зерен. Плюсом цього методу, якщо провести порівняння з першим, стає відсутність бризів на кухні і одяг. Вони точно виключені. Але і мінусів не уникнути: сік, який вибіг у воду, доведеться просто вилити.

Це були 2 найшвидших способу. Тепер перейдемо до більш складним.

Скумбрія смажена на сковороді — просте блюдо з ароматною рибки.

Як правильно варити червоний рис і які страви виходять з нього найкраще читайте в нашій статті.

Як приготувати соковитого курчати тютюну на сковороді — рецепти з фото і відео.

Спосіб № 3

Наступний спосіб вимагає не тільки знання послідовності виконання, але і особливого інвентарю – форми для ліплення пельменів, виглядає, як залізний круг з невеликими отворами, силіконові форми для випічки будь-якого розміру, відбійного кулінарного молотка. Всі ці «інструменти» необхідно приготувати заздалегідь, щоб під час очищення вони були під рукою.

Початок процесу вилучення зерен граната цього методу збігається з попередніми двома, а саме складається з таких послідовних дій:

  1. Промити гранат в гарячій воді;
  2. Висушити паперовою серветкою, прибравши з шкірки краплі;
  3. Покласти чистий плід на плоску тарілку;
  4. Гострим ножем круговим рухом зрізати капелюшок з хвостиком;
  5. Зробити надрізи рівно за білим прожилкам, що відкрився після попередньої маніпуляції;
  6. Встановити на столі глибоку і широку миску;
  7. Поставити на неї зверху форму для ліплення пельменів в домашніх умовах;
  8. Помістити гранат на залізному колу так, щоб зрізана частина опинилася знизу;
  9. Накрити плід зверху силіконової формою для випічки;
  10. Постукати зверху молотком, наносячи сильні і інтенсивні удари.

Цей спосіб зручний тим, що гранат можна поправляти і укладати, як вам зручно. А завдяки покладеній зверху формі, кухня і фартух залишаться чистими, без червоних плям, бризок.

Але є і свої недоліки: силікон, звичайно, захистить продукт, але все ж за рахунок інтенсивного постукування деякі зерна можуть лопнути. Правда, весь сік з них потрапить в миску, і його можна сміливо випити, а не виливати, як диктує метод очищення у воді.

Є час: цей спосіб для вас!

Існує і ще один метод очищення зерен граната, ось тільки він забере набагато більше часу, ніж всі описані вище. Тому якщо ви володієте достатнім його кількістю, сміливо беріться за справу. Полягає він у тому, щоб зробити всю процедуру без надрізів. Простежимо алгоритм покроково:

  1. Ретельно вимити плід під струменем гарячої води;
  2. Просушити рушником або паперовою серветкою;
  3. Стягнути частина хвостика вниз до утворення білої тріщинки без шкірки;
  4. Акуратно підчепити ножем утворився надлом і зняти частину оболонки;
  5. Продовжувати таку чистку руками до видалення всієї шкірки з граната;
  6. Розламати на частини;
  7. Видалити плівки між зернами.

У разі такої очистки зберігається цілісність усіх зерен. Та й забруднити все приміщення навколо і себе теж не вдасться. Висока ефективність способу. Але от часу він забирає багато. Так що розставляйте пріоритети і вибирайте той, який підходить саме вам.

Отже, любителям солодких і смачних зерен, якими можна ласувати круглий рік, не варто переживати, що доведеться виколупувати крупинки, ламаючи їх і забризкуючи все навколо червоним соком. Тепер способи очищення зрозумілі й описані. Але от щоб знайти свій метод, краще спробувати все і тоді вже оцінити і вибрати.

Що ще почитати: