20 март 2019 1 057

Як приготувати салат «Шапка Мономаха»

Салат «Шапка Мономаха» готують практично всі господині. Він подобається багатьом завдяки смаковим якостям і оригінальності оформлення. Вишуканість прикраси обмежується тільки фантазією кухаря. «Шапка Мономаха» гідний бути центральним стравою будь-якого святкового столу.

Салат викладають шарами з багатьох компонентів. Інгредієнти ідеально поєднуються один з одним. При цьому, рецепт дуже простий у приготуванні і не вимагає додаткових кулінарних навичок. А продукти недорогі і доступні всім. Салат «Шапка Мономаха» виходить дуже смачним і красивим.

Розглянемо кілька варіацій рецептур страви.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
нежирного м'яса (свинини) - 500 г
середніх картоплин - 4 шт
морквин - 3 шт.
буряків - 2 шт.
яєць курячих - 4-5 шт.
волоських горіхів (очищених) - 1 склянка
червоний солодкий перець - 1 шт.
зеленого горошку - 200 г
майонезу - за смаком
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 г: 290 Ккал

Кожна господиня готує салат по своїм смаковим уподобанням. Однак головні компоненти використовують практично в кожній страві.

Окремо відварюємо до готовності необхідні інгредієнти: м'ясо, картоплини, моркву і буряк. Попередньо обов'язково ретельно вимиємо їх. Далі очищаємо овочі від шкірки і яйця від шкаралупи.

Для кожного продукту візьмемо окрему тарілку. На великій тертці натираємо картоплю, буряк, моркву, сир і яйця.

Половинку білка, розрізаного зубцями посередині, залишаємо для подальшого прикраси салату. М'ясо ріжемо уздовж волокон на тонкі смужки. Волоські горіхи очистити від сполучної плівки. Злегка обсмажуємо горіхи на сковороді і подрібнюємо блендером. Можна дуже дрібно порубати ножем.

Беремо плоске блюдо. Рекомендується шари салату робити тонкими і повторити їх двічі. Кожен шар перемазываем майонезом. В ідеалі, краще застосовувати майонез домашнього приготування.

Викладаємо шари у такій послідовності: картопля, смужки м'яса, буряк, морква, волоські горіхи, яйця і сир. Повторюємо дану послідовність. Інгредієнтам відразу ж надаємо вигляд купола для отримання виду царської шапки. Зручніше це робити мокрими руками.

Після, отриману форму, промазуємо злегка майонезом. Верхівку шапки прикрашаємо підготовленої половинкою білка. Для імітації узлісся, з підстави салату посипаємо волоськими горішками. Наслідуючи дорогоцінним каменям, візьмемо нарізаний дрібними кубиками солодкий червоний перець горошок. Викладаємо ними візерунки.

Для отримання більш насиченого смаку, варто поставити салат на кілька годин в холодильник.

Салат «Шапка Мономаха» з гранатом

Салату можна надати більш ніжний і легкий смак. Для приготування замінимо деякі інгредієнти на курячу грудку, йогурт і гранат для прикраси.

Необхідні інгредієнти:

  • 500 гр. курячого філе;
  • 4 шт. картоплин середнього розміру;
  • 2 шт. моркви;
  • 2 шт. буряка;
  • 4 шт. курячих яєць;
  • 1 стакан волоських горіхів (очищених);
  • один гранат;
  • 200 гр. зеленого горошку;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • соус з йогурту і майонезу.

Час приготування страви 80 хв.

Калорійність 260 ккал на 100 гр.

Відварюємо окремо наступні продукти: філе, картопля, моркву, буряк і яйця. Даємо час для охолодження. Очищаємо від шкірки і шкаралупи. М'ясо нарізаємо невеликими кубиками. На крупній тертці трьом картоплини, моркву, буряк. На дрібній – яйця. Окремо кілька білків. Горіхи дрібно рубаємо або подрібнюємо блендером.

Часник видавлюємо через прес. Готуємо соус. Перемішуємо часник, йогурт, майонез. Додаємо трохи солі за смаком. Трохи тертих білків, сиру і горіхів відкладемо. Потім використовуємо їх для прикраси салату.

На плоску тарілку викладаємо салат шарами у такому порядку двічі: одна частина картоплі, буряка, моркви, волоських горіхів, м'яса, сиру та яєць. Повторюємо послідовність шарів ще раз.

Кожен шар змащуємо невеликою кількістю соусу. Вологими руками надаємо форму шапки. Верхівку якої посипаємо тертим білком і половинкою фігурно вирізаного цибулини. Узлісся оформимо із суміші сиру і горіхів. Прикрашаємо Салат різноманітними візерунками з зеленого горошку і зерняток граната.

Наполягаємо салат мінімум три-чотири години в холодильнику і подаємо на стіл.

Як приготувати смачний грибний суп із заморожених грибів.

Салат з кульбаб користь і шкода — читайте нашу добірку корисних і смачних рецептів.

Що можна смачно приготувати на друге. Добірка рецептів страв з різних видів м'яса і не тільки.

«Шапка Мономаха» з чорносливом без м'яса

Оригінальний смак салату додасть чорнослив. Сухофрукти мають яскраво виражений смак і можуть бути відмінним альтернативним варіантом м'яса.

Необхідні інгредієнти:

  • 3 шт. середніх картоплин;
  • 2 шт. моркви;
  • одна буряк;
  • 3-4 шт. курячих яєць;
  • 100 гр. чорносливу без кісточки;
  • 1 склянку очищених волоських горіхів;
  • один гранат;
  • одне зелене яблуко;
  • 1 склянку консервованої кукурудзи;
  • майонез.

Час приготування становить 80 хв.

Калорійність 250 ккал на 100 гр.

Перед тим, як почати готувати салат, варто замочити чорнослив на один-два години. Після просушуємо його паперовими серветками і нарізаємо тоненькими смужками. Яблука ріжемо тоненькими шматочками. Відварені овочі натираємо на крупній тертці. Зварені круто курячі яйця – на тертці з дрібною сіткою. Волоські горіхи подрібнити блендером або дрібно порубаємо ножем.

Всі інгредієнти будемо викладати шар за шаром на плоске блюдо в даній послідовності: картопля, буряк, яблуко, морква, яйця, волоські горіхи і чорнослив. Не забуваємо кожен шар перемазывать майонезом. Мокрими руками надаємо форму шапки.

Фантазія підкаже, як прикрасити смачний салат «Шапка Мономаха». Можна посипати тертим білком або сиром. А зерна граната і консервована кукурудза відмінно підійдуть в ролі дорогоцінних каменів.

Кулінарні хитрості

Знаючи кулінарні особливості салату «Шапка Мономаха», можна отримати блюдо, смак якого оцінить кожен гурман.

Викладати салат шарами буде зручніше, якщо заздалегідь підготовлені інгредієнти змішати з соусом (майонезом). Так блюдо швидше просочиться.

Для більш глибокого смаку, відварне куряче філе і волоські горіхи рекомендується злегка обсмажити.

Для зручності нарізування м'яса, варто охолодити його трохи в холодильнику. А щоб легше очистити яйця, зварені круто, остудити їх під холодною водою.

Прикрашати салат буряком не можна. Можуть залишитися плями і розводи.

Для оформлення коштовностей на шапці, можна використовувати зернятка граната, ягоди обліпихи і журавлини, горошок, кукурудзу, кубики солодкого червоного перцю.

Що ще почитати: