26 июнь 2019 194

Користь і шкода ягоди чорниці, рецепти приготування

Чорницю здавна використовували в терапії цілого ряду захворювань та косметології.

Вона являє собою невеликий чагарник, що належить до сімейства вересових.

Її досить часто називають «черничкой», «черницей»,»кустарничком»

Назва рослини походить від кольору ягоди.

Вони мають темно-синій колір з невеликим нальотом.

Усередині ягід містяться велика кількість дрібних насіння.

Речовини, що містяться в чорниці

Рослина багата на різного роду мікро і макроелементами, поживними речовинами, які приносять користь здоров'ю людини.

Основою складу ягоди є вуглеводи.

Їх припадає близько 70% на загальну масу.

Решта 30 % розподілені між білками і жирами.

Ягода багата клітковиною, що міститься в ній багато води, присутня частина золи, ефірних масел.

До складу входять і дубильні речовини.

У імунної, нервової системи людини, діяльності серця, велику роль відіграють мікро і макроелементи.

З мікроелементів, присутніх в цій ягоді, можна виділити селен, марганець, залізо і мідь.

До макроелементів належать натрій, магній, кальцій, фосфор.

Для збільшення тривалість життя, і для профілактики здоров'я, нашому організму необхідна присутність вітамінів.

У чорниці їх безліч, це вітаміни різних груп.

Найбільш представлені в ягоді А, В, З, Е, ДО, РР, аскорбінова кислота.

Чим корисні листя, і сушена чорниця заморожена

Корисних властивостей у будь-якої рослини можна знайти величезну кількість.

Чорниця садова однорічна, володіє корисними властивостями, які дуже успішно застосовують у медицині.

Лісова чорниця не виняток і має вкрай корисними властивостями.

Її листя і ягоди використовують для лікування і профілактики багатьох захворювань.

Наявність даної рослини можна зустріти як в народних методах, так і в сучасній медицині.

Його використовують для лікування ШКТ, серцево-судинних захворювань.

Користь листя

Листя чорниці, нітрохи не гірше самої ягоди, позитивно впливають на обмін речовин в організмі.

На практиці використовують як сухі, так і свіже листя.

Відвари і настої з них, застосовують для лікування багатьох простудних захворювань, і як відхаркувальний засіб.

При головних болях, хворобах нирок, печінки, жовчного і сечового міхура, при запаленні рота і гортані, при ревматизмі, при розладах шлунка.

Один з рецептів відвару

Перетерті листя, залити окропом і настоювати протягом півгодини на водяній бані.

Полоскати ротову порожнину або вживати всередину три рази на день.

Стакан настою, розбавляється водою в співвідношенні 1:3.

При захворюваннях шкіри використовується компрес з відвару листя.

При лікуванні геморою настоєм роблять клізми або примочки.

Настій з листя цієї ягоди, зміцнює імунітет, нормалізує кількість цукру при діабеті.

Досить листя залити окропом і дати настоятися.

Використовується як чай вранці і ввечері.

Цей чай володіє і властивістю виведення шлаків і зайвого металу з організму.

Запастися листям не становить праці, досить знайти кущ і зібрати урожай.

Засушити і прибрати у відповідне місце.

В сьогоднішній час їх, в розфасованому вигляді можна знайти в аптеках.

Заморожена чорниця

Мало ягід можна знайти взимку на ринках або в магазинах.

Чорниця одна з них.

Заморожування швидкий і зручний спосіб приготувати плоди до вживання в зимовий період.

Вона дозволяє зберегти корисні властивості ягоди чорниці.

Єдина умова не зберігати ягоди в одному відділенні з м'ясом чи рибними продуктами.

Корисні властивості квасолі дійсно вражають! Не вірите? Читайте!

Відео про те як зварити смачну манну кашу, у цій статті, буде детально показано вам. Харчуйтеся правильно!

Які бувають сорти знежирених сирів, читайте тут: #deletetag#/pitanie/obshhie-voprosy/obezzhirennuy-sur.html. Рекомендуємо!

За тривалого зберігання вітамін С, втрачає свої властивості, тому її не слід довго зберігати.

В іншому, заморожена ягода зберігає свої корисні властивості, вітаміни, мікро і макроелементи, тому використовувати її стоїть нарівні зі свіжою.

А ось калорій в ній дуже мало.

Використовується вона і при дієтах.

Растаявшую ягоду можна використовувати замість меду.

З неї також як і зі свіжої, можна приготувати настій, компоти, сиропи. Додається в каші, торти, кекси, морозиво.

Сушена чорниця

Один із способів приготувати ягоду до зими, це засушити її.

Корисні властивості, наявність вітамінів, дубильних речовин, мікро-і макроелементів зберігаються.

Використовується для приготування відварів, при лікуванні і профілактиці, раніше перерахованих захворювань, або додається в їжу у вигляді добавки.

Препарат чорниця форте

Компанія Евалар виробляє препарат під назву «Чорниця форте» — біологічно активна добавка (БАД), головним чином спрямоване на поліпшення зору, профілактики втоми, лікування і профілактики захворювань пов'язаних з очима.

До його складу входить чорниця з її корисними речовинами і антиоксидантними властивостями.

Застосовувати препарат рекомендують для поліпшення стану капілярів, очищення крові.

Виробляється даний препарат у вигляді таблеток або сиропу.

Застосовувати його радять курсами.

Для профілактики 2 рази в рік.

Курс становить два місяці.

Однак попередньо слід звернутися до лікаря.

Якщо пацієнт страждає на цукровий діабет, прийом цього бада заборонений.

Не відомі наслідки прийому препарату у годуючих та вагітних, тому їм теж він протипоказаний.

Наслідки передозування і взаємодії з іншими ліками не вивчені.

В інтернеті можна знайти досить багато відгуків з приводу даного препарату, і більший відсоток їх нейтральний, у деяких прослизають і негативні нотки про нього.

Багато сходяться на думці, що не включена до складу чорниця, а використовуються хімічні замінники.

Використовувати його чи ні, відповідь на це питання залежить від вашої обізнаності та довіри лікаря, який призначив вам, даний препарат.

Як і де краще збирати чорницю

Період дозрівання рослини — це кінець червня, початок липня місяця.

В цей час і варто починати збір врожаю, причому бажано в ранкові або вечірні години, і бажано молоду ягоду.

Визначити вік рослини просто, достатньо подивитися на сам кущ.

Якщо на ньому багато відгалужень і гілок, строк цієї рослини великий.

Збирати ягоди слід руками, щоб не пошкодити цілісність плода.

Слід звернути увагу на територію збору.

Чорниця здатна як губка вбирати шкідливі речовини і смоли, тому кущі, що ростуть поблизу трас і доріг, краще не чіпати.

Зібравши в ємність ягоду, смикати і пересипати її не варто, вона може дати сік, а це ускладнить її зберігання.

Зберігання і рецепти з чорниці

Крім сушки і заморожування, з чорниці можна виготовляти різні запаси, у вигляді варення, мармеладу.

Корисні властивості трохи втрачаються, зате термін зберігання великий.

Один з часто використовуваних рецептів варення:

1 кг очищеної від листя і супутнього сміття цієї ягоди, засипати 0,5 кг цукру.

  • Залишити її на час, поки ягода не дасть сік;
  • Після, на повільному вогні довести до кипіння, прибираючи з'являється пінку, проварити близько 5-10 хвилин;
  • Розлити по банках і опустити їх в ємність з киплячою водою ще на 5-10 хв;
  • Після закатати в банки.

Можна приготувати і чорничний сироп:

  • 1 кг ягід залийте водою, доведіть до кипіння і проваріть на повільному вогні протягом 40 хв;
  • Процідіть;
  • В отриману рідину додати 0,5 кг цукру, доведіть до кипіння і кип'ятіть 5 хвилин, не забуваючи при цьому знімати пінку;
  • Розлити по банках і закатати.

Компот з чорниць:

  • Приготувати сироп (пропорція 1:1) з цукру і води;
  • Заповнити теплі банки очищеної ягодою і залити гарячим сиропом;
  • Дати настоятися 10 хв;
  • Сироп злити і знову довести до кипіння;
  • Залити вдруге гарячим сиропом ягоди і закатати в банки.

Найпоширеніший і найпростіший спосіб зберігання ягоди – це чорниця, перетерта з цукром:

  1. Очищені ягоди 1кг подрібнити за допомогою блендера або м'ясорубки;
  2. додати цукор 2 кг і перемішати;
  3. Коли цукор повністю розчинитися (процес досить таки довгий), перемішати, розкласти по банках і накрити капроновою кришкою;
  4. Зберігати слід в холодильнику.

Чорниця дуже цінна ягода.

Не варто уникати її, а навпаки слід заповнювати запаси організму вітамінами з її складу.

У повному обсязі намагатися вживати плоди чорниці в літній час року і готувати запаси на зиму.

Вона допоможе Вам впоратися з багатьма недугами і підтримати свій організм.

Протипоказання до застосування

Існує ряд корисних властивостей, так і ряд протипоказань при використанні чорниці.

Всі елементи, вітаміни, що містяться в ягоді, і побічних її продуктах (соку, відварі, сиропі) негативно позначаються на людях хворих сечокам'яною хворобою.

Вони сприяють початку руху каменів.

Чорниця тут протипоказана.

З-за великого вмісту мікро-і макроелементів, ефірних масел, вітамінів, її не радять вживати і людям з непереносимістю до певних компонентів, які містяться у складі цієї ягоди.

Обумовлено тим, що може бути викликана алергічна реакція, що супроводжується почервонінням і свербінням.

При зловживанні ягодою можуть виникнути сильні запори.

Відео десерт

У цьому цікавому відео, ви дізнаєтеся про корисні властивості чорниці, її пагонів і листя. Приємного перегляду.

Що ще почитати: