09 март 2019 28

Пророщена пшениця: користь і шкода, рецепти страв

Маленькі зернятка пророщеної пшениці ось вже кілька десятків років вважаються найбільш ефективними серед Бадів і продуктів-цілителів.

Склад і користь пророщеної пшениці

Пшеничні зерна з проростком були популярні ще з часів Русі, коли господині готували з них супи, каші, киселі і т. д. Після тривалого періоду забуття про них згадали, і популярність продукту почала зростати завдяки корисним властивостям і багатому мінерально-вітамінним складом.

Калорійність 100 гр. пророщеної пшениці становить 198 ккал.

Від сухих зерен складу проростків відрізняється лише збільшенням кількості поживних речовин, вітамінів, макро - і мікроелементів:

  • Білки з 20% збільшуються до 26%;
  • Жири з 2.2% до 10%;
  • Вуглеводи знижуються з 64% до 34%;
  • Клітковина з 10 до 17%.

Зміна пов'язана з тим, що в процесі проростання зерна засвоюють запас речовин, зокрема вуглеводів.

Перш за все, потрібно відзначити, що сухі і пророщені зерна мають однаковий склад хімічних елементів. Але в процесі синтезу в останніх їх кількість збільшується і навіть з'являються нові вітаміни.

Користь пророщеної пшениці полягає в тому, що вона:

  • Нормалізує обмін речовин і приводить в порядок вага;
  • Сприяє розсмоктуванню кісти, пухлини і жировиків;
  • Збагачує киснем кров;
  • Стабілізує і омолоджує нервову, дихальну, травну системи;
  • Усуває ламкість нігтів;
  • Відновлює зір, густоту волосся;
  • Підвищує імунітет.

В якому вигляді і як правильно вживати паростки

Враховуючи факт того, що продукт має цілющі властивості, то його вживання рекомендується починати з мінімальних порцій. Організм у всіх різний, тому і підхід до вживання пшениці повинен бути індивідуальним.

Для початку почніть з 1 ст. л. двічі на день. Далі перейдіть на триразове вживання або їжте відразу 3 ложки за один раз. Також можна спробувати їсти пророщену пшеницю тиждень до обіду, тиждень після і оцінити в який період вона краще засвоюється організмом.

Будьте готові до того, що з початком вживання організм почне виводити токсичні речовини, і в результаті в перший час ви будете відчувати легке нездужання. Не варто боятися такої реакції, так як новий продукт сприяє легкої і швидкої роботи кишечника.

Коли пророщена пшениця погано розбухає до пророщування, то на смак вона стає жорсткою, а іноді її просто неможливо розжувати. На цей випадок дотримуйтесь нижче наведених порад:

  1. Вживайте її разом з іншими продуктами. Наприклад, її можна додавати у фруктові салати, каші або просто змішати з медом;
  2. Відваріть її, але знайте, якщо температура нагрівання продукту буде більше 40 градусів, то пшениця втратить всі свої якості;
  3. Паростки пророщеної пшениці можна висушити і подрібнити до консистенції борошна, а потім додавати в каші та салати;
  4. Також з борошна можна зробити коржики, висушити їх під сонцем і насолоджуватися смаком корисного пшеничного хліба.

Поради до вживання:

  • Щоб зерна були м'якими, замочуйте їх на ніч;
  • Якщо вирішите придбати зерна на ринку, спочатку купіть невелику кількість і спробуйте її проростити. Найчастіше на ринку продають ту, яка не проросте;
  • Якщо температура в кімнаті, де йде процес пророщування висока, то частіше міняйте воду, щоб уникнути появи цвілі;
  • Вживати потрібно паростки завдовжки 2 мм;
  • Додавайте її тільки свіжоприготовані страви, які збираєтеся з'їсти в цю ж хвилину;
  • При серйозних захворюваннях, перед прийомом, пройдіть консультацію у лікаря;
  • Термін зберігання пророслих зерен – не більше двох діб.

Рецепти страв з пророслими зернами

Шкода і користь пророщеної пшениці — одна з найпопулярніших тем для обговорення на тематичних форумах. І всі коментарі зводяться до одного підсумку: складно знайти більш корисний і цінний продукт, ніж зародки пшениці.

Сливовий сніданок

Інгредієнти:

  • Чорнослив 8 шт;
  • Яблуко – 1 шт.;
  • Вода – 200 мл;
  • Пророщена пшениця – 1-2 ч. л.

Замочити на ніч у невеликій кількості рідини чорнослив. Вранці злити воду в окремий посуд і натріть туди яблуко. Подрібніть за допомогою блендера чорнослив, змішайте з пророслої пшеницею і додайте до яблуку.

Різні способи чищення судин часником і лимоном: відгуки лікарів. Дізнайтеся, чи це безпечно.

Не знаєте, з чого почати схуднення? Тут ми розмістили покрокове керівництво для вас.

Останнім часом фахівці зводяться до думки, що найпростішим, правильним і безпечним способом схуднення є дробове харчування. Тут читайте про нього докладніше.

Екзотичний салат

Інгредієнти:

  • Ківі – 1 шт.;
  • Банан – 1 шт.;
  • Бринза або сир твердий – 100 гр.;
  • Проростки – 2 ст. л.;
  • Гранатові зерна – 3 ст. л.;
  • Пророщені насіння соняшнику – 3 ст. л.
  • Мед – за смаком.

Подрібніть пророщену пшеницю та насіння соняшнику і змішайте з натертим сиром. Зверху додай ті дрібно нарізані тропічні фрукти, мед і перемішайте. Готовий салат прикрасити зернами граната.

Пророщені зерна пшениці як засіб для схуднення

Можна з упевненістю сказати, що мода на цей продукт прийшла до нас із Заходу, де практично весь Голлівуд п'є на його основі різні коктейлі.

Також проростками захоплюються йоги. За їх твердженнями, вона додає енергію перед їх виснажливими практиками.

Що стосується сучасного світу, то вчені з'ясували, що у складі зерен є:

  • 18 амінокислот;
  • 21 мінеральна речовина;
  • 12 вітамінів.

На думку лікарів, пророслі зерна – це природний стимулятор альтернатива для багатьох аптечних вітамінів. Звідси виникає питання, а до чого власне тут схуднення?

Згідно зі статистикою порушення дієти виникає через суворість раціону. Наприклад: сидячи на гречці, ви не завжди, а іноді і зовсім забували приймати вітаміни. Але регулярно займаєтеся спортом.

Організм зможе ви тримати лише кілька тижнів подібної життя і після почне «бити тривогу». Таким чином, включиться інстинкт самозбереження, і згадавши про те, що тіло не отримує вітаміни ви обов'язково переїдете.

Саме цей приклад пояснює наш нездоровий потяг до шоколаду, хліба та інших продуктів, багатих на вітамін ст.

Здебільшого з такою проблемою стикаються люди, що сидять на незбалансованій дієті. Адже не кожен організм зможе прийняти синтетичні вітаміни, а в проростках поживної цінності набагато більше.

Готуємо дієтичне блюдо

Розглянемо найпростіший спосіб приготування страви для схуднення на основі проростків. Взяти 200 гр. пророщених зерен пшениці і промити під проточною водою.

Розкласти на тарілці тонким шаром, обприскати некип'яченої холодною водою, а зверху накрити двома шарами намоченої марлі. Періодично обприскуйте марлю, щоб вона не була сухою. Через 2 дні зерна проростуть і стануть придатними до вживання.

Коктейль

Подрібніть в блендері 2 великих зелених яблука і змішайте з 2 ст. л. проростків. Калорійність отриманого коктейлю дорівнює 250 ккал і містять у своєму складі більше половини добової норми клітковини і Fe.

Спробуйте випити цю суміш замість першого сніданку, а через 4 години беріться до звичайної трапези.

З медом

Прокрутити через м'ясорубку 3 ст. л. проростків і додати 2 ч. л. натурального меду.

Тільки після вживання не запивайте суміш чаєм або водою.

Так як цей склад також рекомендується вживати в якості першого сніданку, то друга трапеза повинна початися не менш, ніж через 3 години.

Калорійність: 59.22 ккал.

Коктейль замість вечері

Цей коктейль — прекрасний варіант для тих, хто частенько переїдає під час вечірньої трапези. Розмішати в блендері 100 гр. сиру (2%), 100 мл кефіру (0%) і столову ложку проростків. В кінці додайте трохи кориці. Калорійність: 133 ккал.

Шкоди та протипоказання

Незважаючи на такі цілющі властивості і всю користь, у пророщеної пшениці є чимало протипоказань. Зародків пшениці не можна вживати людям, страждаючим захворюванням нирок, які мають проблеми з ШЛУНКОВО-кишкового тракту і тим, чий організм схильний до діареї.

Варто пам'ятати, що у складі пророщеної пшениці є глютен, тому ні в якому разі не додавайте її в їжу людям, що страждають на целіакію.

Іноді, на початку вживання, може спостерігатися розлад травлення. Така реакція організму пов'язана з його звиканням до пророщеної пшениці.

Але якщо ви помітили, то симптоми не проходять, а лише посилюються, то негайно припиняйте прийом, так як, швидше за все у вас індивідуальна непереносимість до нового продукту.

Коли у дітей спостерігається непереносимість пшеничного або манної каші, то її можна замінити пророщеною пшеницею.

Проте варто нагадати, що цей продукт багатий на білок і клітковину, тому вводити в раціон дитини необхідно поступово. Перемелені зерна пророщеної пшениці рекомендується додавати в каші або пюре по ¼ ч. л.

Шкоди здоровій людині пшениця принесе в одному випадку: якщо зерна зберігалися в неправильних умовах або були оброблені хімією для збільшення терміну придатності.

Вживання цілющих паростків: поради лікарів

  1. При купівлі бути уважними і ретельно перевірити якість продукту. Краще місце придбання – аптека або лавка, де продаються продукти здорового харчування. Ні в якому разі не купуйте зерна, що продаються у великих мішках. У більшості випадків вони оброблені хімікатами, які подовжують термін їх придатності. Крім того, ви не знаєте, в яких умовах зберігалися ці мішки, дотримувався в складському приміщенні температурний режим;
  2. Правильно пророщують пшеничні зерна. Обов'язково зливайте воду, в якій замочувався продукт протягом перших 8-10 годин. Не сумніваючись, викидайте сміття в потемнілі і выплывшие зернятка;
  3. Найбільшу користь принесуть проростки 2-3 мм довжини;
  4. Не вирощуйте пророщену пшеницю як газонну траву. У цьому випадку вона втратить свої корисні властивості, а вам залишиться лише радіти наявності свіжої, марною зелені;
  5. Не зберігайте проростки більше двох днів. Краще готувати потроху, а не про запас;
  6. Не зловживайте і не захоплюйтеся. Навіть, якщо ви знайшли схвальні відгуки людей про зцілення за допомогою пророщеної пшениці. Почніть прийом з 2 ст. л. на добу, і далі орієнтуючись на реакцію організму, збільшуйте порцію;
  7. У добу необхідно вживати не більше 100 гр. проростків. Намагайтеся поєднувати їх з іншими продуктами харчування (крім молочних). І пам'ятайте, що вживаючи цілодобово безперервно тільки пророслі зерна, ви не допоможете організму, а тільки нашкодите;
  8. Бажано не годувати продуктом дітей до 12 років. Так як в той проміжок часу у них ще не сформувалася травна система;
  9. Також не рекомендується вживати продукт людям з проблемами ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Під час тієї хвороби їм краще вживати їжу пройшла термообробку;
  10. Категорично заборонено вживання проростків людям з алергією на глютен.

Як проростити пшеницю самостійно

Існує багато способів, але найпростіший – пророщування в склянці, попередньо покривши його марлею або ситом для чаю. Бажано, щоб останнє було зроблено не з металу, а силікону або екологічного пластику.

Що стосується посуду, то вона повинна бути скляному або емальованому.

Промийте 1 ст. л. зерен і насипте їх в ситечко. Налийте в склянку воду, встановіть сито, і простежте, щоб вода стосувалася зерен пшениці.

Якщо все зробити правильно, то проросте пшениця вже через 2 дні. При цьому, не забувайте міняти воду в склянці тричі на день. Якщо пшениця не проросте через 2 дні, то її слід викинути.

Що ще почитати: