15 апрель 2019 13

Сироїдіння: меню на тиждень з рецептами страв

У боротьбі за правильне харчування багато хто обирає сироїдіння.

Так як овочі та фрукти потрапляють в організм в первозданному вигляді, не втрачаючи при цьому своїх корисних властивостей.

Основні правила харчування для сироїда

Забороняється:

  • Поєднувати жир і цукор. Під жирами маються на увазі продукти, що його містять: авокадо, кокос і всі види горіхів. Природний цукор міститься у всіх фруктах;
  • Змішувати деякі продукти, які в поєднанні викликають бродіння і гниття їжі в організмі: авокадо з солодкими фруктами та сухофруктами, кокос з фруктами, горіхи з фініками;
  • Поєднувати крохмаль і кислоту. Це призводить до гальмування процесів засвоєння їжі і перетравленню. Крахмалистыми продуктами вважаються сыроедческий хліб, кабачки, банани, гарбуз, картопля, сушений горох. Кислота міститься в кислих фрукти (апельсин, лимон, слива, грейпфрут, гранат, виноград) та овочі (помідори, бруква, морква, буряк, цвітна капуста);
  • Одночасно вживати різні жири. Загальмовується перетравлювання і засвоєння їжі в поєднанні, наприклад, авокадо з кокосом, рослинного масла з горіхами, салати з горіхів і авокадо, заправлені рослинною олією;
  • Сухофрукти змішувати з фруктами.

Як правильно скласти раціон на день

Ідеальним вважається приймати всі продукти окремо. Кислі фрукти при складанні меню включати першими. Горіхи та овочі можна вільно міняти місцями, при цьому заміна, не викликає процес бродіння.

Несумісні продукти можна використовувати протягом дня. Обов'язковим тут вважається їх низка:

  1. Фрукти потім горіхи;
  2. Крохмаль – горіхи;
  3. Фрукти – крохмаль;
  4. Кислі фрукти, слідом крохмалисті продукти;
  5. Фрукти – сухофрукти.

Якщо вивести співвідношення продуктів на один день у відсотках, то отримаємо приблизні значення:

Кількість у %                               Найменування продуктів
1 Приправи, перець, часник, цибулю, сіль
9 Мед, молочні продукти, сухофрукти, горіхи
10 Крохмалисті продукти (картопля, банани, кабачки, хліб)
35 Овочі сирі
45 Фрукти, ягоди

Дотримуючись вимог, можна скласти меню на один день. Сніданок повинен бути легким і містити будь-які фрукти.

Обід також нещільний і складається в основному з салатів, заправлених рослинним маслом і пророщених злаків.

Вечеря щільний і може бути з зелених бобових продуктів або коренеплодів. У вигляді добавки можуть бути горіхи.

На ланчі і полуденок вживати сухофрукти та горіхи.

Серед десертних страв – халва, приготована самостійно з насіння соняшника і фісташок.

Меню на один день може бути наступним:

    Періоди Меню
Нещільний сніданок 3 апельсина, чай з шипшини
Перекус Будь-які горіхи
Легкий обід Салат (вівсяні пластівці, терте яблуко, кефір, мед), сік ягідний, пророщена сочевиця
Полуденок Сухофрукти
Щільний вечеря Овочевий салат з бобами

чи горохом з маслом свіжовичавленим, хліб сыроедческий

Сироїдіння: зразкове меню на тиждень

Дні тижня Час прийому їжі Меню
Понеділок Сніданок Мандарини, чай шипшини, хліб
Перекус Чорнослив
Обід Пророщена пшениця, салат (білокачанна капуста, огірки, цибуля)
Полуденок Гість насіння
Вечеря Гарбузова каша, горіхи
Вівторок Сніданок Смородина, аґрус
Перекус Жменя кураги
Обід Салат (помідори, цибуля, капуста пекінська)
  Полуденок Смузі з овочів і зелені
  Вечеря Пророщена сочевиця, салат
Середа Сніданок Малина
Перекус Яблуко, родзинки
Обід Салат (капуста, помідор, зелень) хліб
Полуденок Сік з фруктів
Вечеря Горохова каша, горіхи
Четвер Сніданок Коктейль (ківі, полуниця, банан)
Перекус Гарбузове насіння
Обід Гострий суп (зелень, часник, сладкийперец, помідор), цибульний хліб
Полуденок Фініки
Вечеря Горіховий сир
П'ятниця Сніданок Вівсяні пластівці розмочені, манго, полуниця
Перекус Горіхи
Обід Салат (зелений горошок, броколі, болгарський перець, капуста білокачанна, масло), пророщена сочевиця
Полуденок Яблука
Вечеря Овочеві котлети
Субота Сніданок Терті яблука з медом, родзинками
Перекус Жменя горіхів
Обід Пророщений нут, морквяні котлети
Полуденок Салат (зелень, огірки, свіжа капуста)
Вечеря Солодка каша (банан, яблука, родзинки, мед)
Неділя Сніданок Апельсини 2 шт., ківі 3 шт
Перекус Волоські горіхи-50 г
Обід Салат (помідори, огірки, цибулю, болгарський перець), зелена гречка
Полуденок Сухофрукти
Вечеря Коктейль (петрушка базилік, авокадо, помідори), хліб

Дивіться відео, щоб було більш зрозуміло, які продукти закупити для тижневого меню сироїда:

Рецепти смачних страв сироїдних

Святкове блюдо «Суші з кабачками»

Інгредієнти:

  • Молодий кабачок – 200 г;
  • Сирої лист норі;
  • Мед – 0,5 ч. л;
  • Лимонний сік – 1 ст. л.;
  • Перець чорний;
  • Морська сіль – ¼ ч. ст. л.;
  • Горіх (мигдаль) – ½ ч. ч. л.;

Начинка:

  • Болгарський перець -1 шт.;
  • Авокадо -1 шт.;
  • Огірок – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.;
  • Зелень (пучок).

Звільняємо кабачок від шкірки і натираємо на тертці. Потім, робимо нарізку з протертого овоча як можна дрібніше. Отримуємо замінник рису.

Вміст підсолювати і відправляється в холодильник на 10 хвилин. За цей час нарізаний овоч дасть сік, який слід віджати і додати мед, лимонний сік, перець, горіхи.

Морква треться на корейке. Інші овочі ріжуться соломкою і сбрызгиваются соком лимона.

Процес приготування:

  1. Бамбуковий килимок вкривається харчовою плівкою і вкладається лист норі, поділений навпіл;
  2. Від краю аркуша залишається пусте місце до 1,5 см;
  3. На шар кабачкової маси викладаються овочі, загортаються рулети і ріжуться ножем на шматочки по 3 см;
  4. Щоб лист добре склеился, його краю треба змастити водою.

Співвідношення натрію і калію в шинку нормалізують водний баланс організму.

Авокадо багате мінеральними речовинами та вітамінами групи В, Е, К, РР, С, А. Корисні компоненти очищають кров від холестерину, нормалізують роботу серця, покращують пам'ять.

Морква корисна для очей, знижує тиск, відновлює клітини печінки і нирок.

Болгарський перець: рутин і аскорбінова кислота в сукупності зміцнюють стінки кровоносних судин.

Живе печиво

Інгредієнти:

  • Пшениця – 0,5 кг;
  • Родзинки – 50 г;
  • Кунжут– 20 р.

Спосіб приготування:

  1. Пшеницю замочують і залишають на ніч;
  2. Вранці зливається вода, зерно викладають на марлю і витримують ще 24 години. В теплому місці процес пророщування відбувається протягом 36 годин. Продукт вважається готовим до вживання, коли паростки досягають 1-2 мм Паростки більшого розміру гірчать, тому вживати в їжу їх небажано;
  3. Проросле зерно перекручується на м'ясорубці разом з сухофруктами, які попередньо замочуються у воді з температурою 37 град С і підсушують паперовим рушником;
  4. Формуються печива, посипаються кунжутом і відправляються в духовку з температурою 45 град З, де витримуються до повного висихання. Подібна температура дозволяє зберегти вітаміни, макро -, мікроелементи, вітаміни.

Проросла пшениця багата корисними речовинами і вітамінами. Всі компоненти підтримують роботу серця, мозку, уповільнюють старіння організму, покращують стан волосся, шкіри.

Ізюм є джерелом заліза і стимулює доступ кисню в тканини. Наявність у складі олеанолевой кислоти діє гнітюче на ріст бактерій, які виникають при стоматологічних захворюваннях.

Кунжут: фітин, що входить до складу насіння, відновлює мінеральний баланс організму.

Впевнені, ви чули про корисні властивості насіння пророслої пшениці. Але чи все ви знаєте? Пророщена пшениця: користь і шкода, рецепти страв.Перевірте!

Про те, як правильно вивести зайву рідину з організму, читайте тут. Знайте, з набряками потрібно боротися! Ми підкажемо вам, як це робити.

А тут читайте про способи прийому оливкової олії натще. Користь продукту, його вплив на організм та можливу шкоду.

Халва

Інгредієнти:

  • Насіння соняшнику (непідсмажене) – 0,5 кг;
  • Фініки без кісточок – 10 шт.;
  • Арахіс – 0,3 кг;
  • Мед – 2 ст. л.;
  • Кэроба – 2 ст. л.;

Алгоритм дій:

  1. Насіння, фініки, арахіс подрібнити в блендері;
  2. Додати мед, кэробу;
  3. Змішати до однорідної маси і сформувати корж;
  4. Помістити в холодне місце на 2 години.
Насіння соняшнику містять рослинні жири, магній, жиророзчинні вітаміни. Надають профілактичну дію атеросклерозу, інфаркту та уповільнюють старіння.

До складу фініків входять пантотенова кислота, ніацин, вітаміни (В, С, А), магній, калій. Вони попереджають захворювання печінки, покращують зір, виводять рідину з організму.

Арахіс є потужним антиоксидантом, покращує пам'ять і слух, оновлює клітини організму.

Рулет з оселедцем

Інгредієнти:

  • Буряк – 1 шт.;
  • Морква – 1 шт.;
  • Майонез – 200 г;
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.

«Оселедець»:

  • Морська капуста;
  • Печериці;
  • Цибуля;
  • Авокадо;
  • Морська сіль;
  • Олія лляна;
  • Вода.

Всі інгредієнти збиваються в блендері.

Алгоритм дій:

  1. Овочі (морква, буряк) потерти на крупній тертці;
  2. Цибулю дрібно порізати;
  3. Готуємо бамбуковий килимок;
  4. Зверху укладається харчова плівка;
  5. Перший шар – буряк протерта;
  6. Другий – морква;
  7. Третій – цибуля;
  8. Четвертий – «оселедець».

Всі шари перемазуються майонезом. Згорнути в рулет і відправити в холодильник на 2 години. Перед подачею порізати.

Для приготування майонезу потрібно:

  • Зерна соняшникового насіння – 1 стакан замочуються на 2 години;
  • Оливкова масло – 100 г;
  • Олія холодного віджиму (будь-яке) – 2 ч. л.;
  • Сік лимона – 2 ч. л.;
  • Сіль морська – ¼ ст. л;
  • Гірчиця (суха) – 4 ч. л.

Насіння перемолоти в блендері з водою (бажаної густоти). Додати інші компоненти і ще раз збити.

Зауважимо, що морська капуста нормалізує роботу щитовидної залози, зміцнює імунітет, відновлює вітамінний запас.

Пропонуємо до перегляду відеозапис, в якій розбираються важливі моменти харчування сироїда:

Раціон харчування сироїда досить різноманітний, він принесе багато користі, якщо правильно скласти меню на тиждень, враховуючи всі вимоги та правила сироїдіння.

Що ще почитати: