05 апрель 2019 2 630

Корисні властивості перепелиних яєць — маленькі, та удаленькие

Перепелині яйця не так вже й рідко можна побачити на столах у якості закусок, салатів і навіть в супах і основних блюдах. Їх часто використовують замість звичайних яєць в різні закуски і салати. Це обумовлено не тільки прекрасними смаковими якостями, але і джерелом корисних властивостей, які є у цього продукту.

Склад, калорійність, харчова цінність і лікувальні властивості

Перепелині яйця – це непогана альтернатива курячим. На відміну від останніх, яйця перепелів мають набагато менший розмір і дещо іншого забарвлення. Якщо курячі мають однотонний колір, але перепелині мають темно-коричневі цятки.

На 100 г згідно з даними є:

  • 168 ккал;
  • Близько 12 г білків;
  • Приблизно 13-13,2 г жирів;
  • І всього 0,6 г вуглеводів.

При цьому, одне таке яйце важить всього лише якихось 10-12 р. Одним з головних відмінностей цих яєць від курячих є те, що перепілки сприйнятливі до сальмонеллезу, тому сирими їх можна приймати без побоювань.

Крім усього іншого, слід зазначити, що перепелине яйце – це джерело вітамінів, мікроелементів і корисних кислот, які благотворно впливають на всі системи органів. За статистикою, перепелине яйце містить у собі два з половиною рази більше вітамінів, ніж куряче.

Крім вітамінів також у ньому містяться такі корисні компоненти як:

  1. Фосфор;
  2. Калій;
  3. Залізо;
  4. Кобальт;
  5. Мідь;
  6. Амінокислоти (лізин, цистеїн, метіонін, триптофан та ін).

Цих компонентів у яйцях перепілок також набагато більше, ніж у курячих.

При регулярному споживанні, вже через 10-14 діб, можна помітити позитивний вплив продукту на організм. Поступово будуть поліпшуватися захисні функції організму, нормалізується робота ШКТ, буде менше «скакати» тиск.

Їх можна безе сумнівів віднести до дієтичних продуктів, які не рідко використовують у повсякденний раціон люди, які трепетно стежать за своїм тілом або намагаються скинути зайві кілограми.

Використання перепелиних яєць в косметології

Як і курячі яйця перепелині також знайшли собі застосування і з косметологічній галузі. Особливо полюбилися вони господинями, які роблять різні маски і засоби по догляду та для живлення шкіри і волосся самостійно вдома.

Всього лише 3 жовтки, суміщені з ложкою оливкової або рослинного масла, здатні добре зволожити, наситити шкіру вітамінами і корисними речовинами.

Для волосся використовується найчастіше наступний рецепт: 3-4 яйця змішуються з 4-ма столовими ложками оливкової олії і 1-2 столовими ложками рідкого меду. Така суміш тримається на волоссі приблизно годину. Маска добре живить і відновлює пересушені кінчики, а також повертає волоссю здоровий вигляд і блиск.

Їх можна використовувати як альтернативу курячим практично в будь-якому рецепті для догляду і тонізації шкіри і волосся.

Корисні властивості для різних категорій людей

Одним з корисних властивостей цього продукту обумовлена тим, що вони не мають протипоказань і в дуже рідкісних випадках (у порівнянні з курячими) можуть призвести до виникнення алергічної реакції. Фахівці рекомендують їх вживати при найрізноманітніших недугах: проблеми травної системи, серцево-судинної системи, підшлункової залози, а також жовчного міхура.

Батькам рекомендують постійно використовувати цей продукт у раціоні дитини, оскільки це буде сприяти його найкращому розвитку розумових здібностей, поліпшення процесів пам'яті, концентрації, покращенню і зміцненню нервової та імунної систем.

Людям у поважному віці яйця перепілок також корисні: вони допомагають боротися з холециститом (навіть у хронічній стадії), сприяють виведенню холестерину, а також допомагають очищати судини від жирових відкладень.

Рекомендують їх до вживання і представницям прекрасної статі в період виношування малюка. Це знижує ризик виникнення різних патологій у плоду, а також сприяє зміцненню кісткової тканини і захисних функцій організму жінки.

Корисними вони є і для людей, які так чи інакше отримують радіаційне опромінення: наприклад, працівникам АЕС, людям пройшли химиотерпию і т. п., оскільки сприяють зниженню рівня радіонуклідів.

Болгарські вчені з'ясували, що дуже корисні перепелині яйця і для чоловіків. Завдяки багатому складу елементів і вітамінів, які містяться в них, вони благотворно діють на потенцію чоловіків.

Поради щодо вибору, зберігання і нормі вживання

Хоча перепілки і не хворіють таким захворюванням, як сальмонельоз, яйця можуть бути заражені при транспортуванні. Однак, якщо ви маєте гарантію того, що всі заходи безпеки були дотримані (наприклад, якщо берете у знайомого постачальника), то можна вживати й сирими. Єдине, що необхідно, ретельна мийка перед вживанням. Діткам до трьох років рекомендується давати тільки у вареному вигляді.

Також слід врахувати, що ці яйця не протухают як курячі. При утворенні тріщини на шкаралупі вони просто поступово висохнуть. Тому рекомендується перед тим, як розкладати покупку в холодильник, уважно оглянути цілість шкаралупи. Якщо на шкаралупі є тріщини, такий продукт краще викинути.

Зберігати в холодильнику яйця можна не більше 60 діб. В залежності від кількості років споживача, розраховані наступні дозволені дозування цього продукту:

  • Від 1 до 3 років – 1-2 шт. на добу;
  • Від 3 до 10 років – до 3-х шт. на добу;
  • Від 10 до 18 років – до 4 шт. на добу;
  • Від 18 до 50 – не більше 6 шт. у добу;
  • Від 50 і більше – максимум 5 шт. у добу.

Застосування в кулінарії, особливості приготування, рецепти

Головне правило – необхідно впевнитися в тому, що шкаралупа у них ціла і не має тріщин. Яйця з тріснутого шкаралупою у готуванні не використовуються. Цілі необхідно ретельно вимити і тільки після цього приступити до готування.

Готуються вони дещо інакше, ніж курячі. Наприклад, щоб зварити «круто» потрібно класти їх у холодну воду, після чого дочекатися кипіння і варити в такому режимі ще 5 хвилин. Якщо ж ви хочете отримати блюдо «всмятку» вистачить і 2-х хвилин.

Також як і курячі, перепелині яйця після варіння рекомендується сполоснути під струменем холодної води. Це робиться для того, що їх було легше чистити.

Готують з цього продукту найрізноманітніші страви: запіканки, закуски, салати, додають в супи і навіть в холодець.

Перепелині яйця, запечені з беконом та помідорами
Інгредієнти Кількість
Яйця - 12 шт.
Помідори (краще всього черрі) - 12 шт.
Бекон сирокопчений - 200 г
Зелень, спеції, сіль - за смаком
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 115 Ккал

Таке блюдо готується дуже просто, без зайвих «підводних каменів» і стане одним з улюблених варіантів для сніданку.

В першу чергу не поспішаємо братися за продукт: включаємо духовку. Поки всі інгредієнти будуть підготовлені, вона як раз прогріється до 180 градусів.

Яйця, помідори миємо. Овочі ріжемо на 4 часточки кожен.

Бекон повинен бути нарізаний тонкими смужками. Їх необхідно обсмажити. Коли стане помітна скоринка, знімаємо з вогню.

В невеликі формочки першим шаром викладаємо помідор, далі солимо, приправляємо спеціями. Далі кладемо бекон. Після цього кожну порцію розбиваємо по 4 яйця, додаємо зелень, трохи солі і спецій.

Запікаються формочки з беконом близько чверті години.

Салат з перепелиних яєць та бринзи

Дуже часто хочеться побалувати себе смачним блюдом, яке до того ж не набридло. Для приготування легкого салату необхідно:

  • Яйця перепелів – 20 шт.;
  • 1/3 багета;
  • 50 г бринзи;
  • 1 апельсин;
  • Листя салату (можна змішати кілька видів);
  • Пару зубчиків часнику;
  • Гірчиця негостра – пару чайних ложок;
  • Оливкова олія – 4-5 столових ложок;
  • Кукурудзяна олія – пару ложок;
  • Сіль, перець.

Яйця потрібно ретельно вимити, відварити. Після цього остуджуємо і ріжемо на 2 рівні частини. Багет потрібно розрізати або поламати руками на невеликі шматочки.

На сковороду виливаємо оливкову олію, кладемо часник і обсмажуємо до підрум'янення. Далі зубчики прибираємо, і кладемо в масло шматочки багета.

Апельсин моєму, потім беремо трохи цедри. Після чого з нього вичавлюємо сік і змішуємо його з раніше приготовленою цедрою, гірчицею, сіллю, кукурудзяною олією та перцем. Збиваємо все віночком.

Бринза попередньо кладеться на 5-10 хвилин у морозильник. Потім дістається і кришиться.

У мисці змішуємо листя салату, шматочки багета, підсмажені на оливковій олії з часником, різаними яйцями, бринзою. Інгредієнти перемішуємо, після чого поливаємо заправкою.

Цедра лимона що це, як її використовувати і як приготувати.

Салат з редису, огірків і помідорів — весняний настрій вам забезпечено. Рецепти тут.

Вишуканий салат з стручків квасолі по нашому рецепту вам точно сподобається, читайте.

Як вживати шкаралупу

Дивно, але факт: в їжу може використовувати не тільки жовток з білком, але і шкаралупа. Це обумовлено тим, що вона практично повністю (на 90 % складається з карбонату кальцію. Ця речовина не тільки вкрай корисно для людини, воно також легко засвоюється з шкаралупи.

Тому іноді, для лікувальних цілей використовується і шкаралупа перепелиних яєць. Вона перетирається в порошок, який використовується для профілактики такого захворювання як рахіт, недолік кальцію, крихкість кісток.

Для його приготування необхідно взяти сирі яйця, залишити шкаралупу і проварити її двічі протягом 5 хвилин. Після цього вона заливається яблучним оцтом і залишають на добу. Через відведений час шкаралупа промивається, просушується і подрібнюється в порошок. Для дорослих рекомендована доза становить 1 ч. ложка, для дітей до 10 років – половина чайної ложки.

Протипоказання та можливу шкоду

Згідно з даними вчених, перепелині яйця не маю протипоказань, якщо дотримуватися правил зберігання, приготування і нормальні дозування, які залежать від віку людини, але організм буде отримувати тільки благотворний вплив.

Шкоди після цього продукту може бути завдано організму, якщо перепілки вирощувалися на шкідливої їжі. В цілях економії птахам часто дають в їжу різну сировину, яке в результаті може вплинути на якість продукту. Для дорослого організму це буде практично непомітно. Але в організмі дитини може виникнути побічна реакція.

Але практика показує, що в деяких випадках має місце і алергічна реакція на перепелиний білок. Це трапляється набагато рідше, ніж алергічна реакція на курячий білок, але невелика ймовірність є.

Міфи про цей продукт

Більшість людей, які вживають яйця перепілок, впевнені, що вони не можуть викликати алергічну реакцію. Так, вони є чудовою альтернативою, якщо є алергічна реакція на курячий білок. У цьому випадку перепелині яйця будуть порятунком. Однак, не дуже часто, може бути алергія і на перепелиний білок.

Наступний міф полягає в тому, що багато хто вважає, що раз яйця перепілок дієтичний продукт, то і холестерину в них немає. Однак це неправда. У цьому продукті (в 100 г) міститься більше холестерину, ніж у курячих яйцях. Однак, у перепелиних також міститься речовина під назвою mega. Воно має властивість нейтралізувати холестерин. Так що, холестерин в цьому продукті міститься, однак за рахунок високого вмісту лецитину, він повністю нейтралізований.

Останній міф полягає в тому, що багато хто вірить, що вживаючи цей продукт можна заразитися сальмонельозом. Дорослі птахи дійсно не хворіють цією недугою. Однак заразитися можливо, якщо яйця перевозили з недотриманням правил зберігання або були порушені строки зберігання.

Перепелині яйця – корисний продукт, який багатий корисними речовинами і вітамінами. При дотриманні правил зберігання і приготування, вони будуть володіти не тільки гарними смаковими якостями, але і нададуть благотворний вплив на організм.

Що ще почитати: