10 июнь 2019 121

Як зробити сир в домашніх умовах: різні способи, поради, секрети

Давно забутий смак абсолютно натурального сиру, його безсумнівна користь спонукають все більша кількість людей пробувати приготувати його своїми руками.

Навіть самий смачний магазинний сир обов'язково містить штучні добавки, їх може бути менше або більше, в залежності від стандартів, застосовуваних на підприємстві виробника. У кращому випадку, це будуть відносно нешкідливі консерванти, смакові добавки, в гіршому – замінники молочних жирів.

Подібні експерименти з тим, що є одним з основних продуктів харчування, не можуть бути корисні для здоров'я.

Для харчування дітей, наприклад, такі сирні продукти» підходять лише теоретично, тому багато людей, небайдуже відносяться до здоров'я і правильного харчування своїх дітей і себе самих, почали цікавитися можливістю робити сир, йогурти, сири власноруч в домашніх умовах.

Сир — не що інше, як сквашене молоко, з якого видалена сироватка. Він може бути приготований традиційно або роздільно.

Традиційно приготований сир може бути сквашен за допомогою заквасок (кислотний) або з додаванням пепсину (сир). По ступеню жирності вихідного продукту його поділяють на кілька видів: знежирений, нежирний, класичний, жирний.

Окремо готується сир відрізняється тим, що для нього використовують знежирене молоко. Отриману зернисту масу перед вживанням змішують з вершками.

Трохи про користь молочного продукту

Нормалізація мікрофлори кишечника.

Цінність сиру в раціоні людини вже давно не піддається сумніву. Кальцій, легкозасвоюваний молочний білок, цинк, амінокислоти роблять цей продукт харчування незамінним і необхідним і для дорослих, і для дітей.

Регулярне споживання сиру нормалізує мікрофлору кишечника, пригнічують розвиток патогенних бактерій і запобігаючи гнильні процеси. Він забезпечує необхідний рівень гемоглобіну.

Оптимальний продукт для людей з ослабленим імунітетом, сприяє швидкому відновленню сил, в тому числі і після хвороби. Нежирний сир рекомендується споживати, якщо потрібно наростити м'язову масу або скинути надлишкову вагу.

Входить сир і в обов'язковий раціон для малюків. Його можна давати вже з півроку, це забезпечить правильний ріст кісток, зубів, відмінно налагодить роботу кишечника і підвищить засвоюваність їжі.

Особливо гарний для дітей сир з козячого молока, оскільки він не викликає алергічних реакцій.

Для тих, у кого проблеми з шлунком, сир з козячого молока стане не тільки їжею, а й ліками. Це одне з кращих натуральних засобів лікування гастриту.

Про те, як зробити натуральний сир в домашніх умовах, ми розповімо далі.

Класичний рецепт

Якщо є бажання насолоджуватися натуральним продуктом без добавок і з гарантованим кількістю корисних речовин, можна спробувати зробити сир в домашніх умовах. Це не так складно, як може здатися.

Щоб кінцевий продукт найвищої якості, краще придбати натуральне молоко.

Для 1 кг сиру знадобиться не менше 3 літрів молока.

Молоко просто ставиться в тепле місце для природного закисання – повинні утворитися грудки. Після закисання (чим швидше, тим краще) продукт ставиться на плиту на маленький вогонь.

Краще відразу помістити куплене молоко в каструлю, але якщо довелося переливати його, робити це потрібно акуратно, не збовтувати отриману сироватку.

Нагрівати теж треба обережно, не відходити від плити, буквально не зводити очей з вмісту. Як тільки відокремиться сироватка, треба зняти каструлю. Не доводити до кипіння, інакше продукт буде зіпсований.

Після охолодження каструлі до кімнатної температури створоженную масу слід процідити. У сито або звичайний друшляк викладається марля у кілька шарів (розміри марлі повинні бути більше діаметра сита).

Сироватку можна буде використовувати для випічки або приготування десертів – тому під сито потрібно підставити ємність.

Після того, як вся маса перелита, марля зав'язується, і отриманий вузлик з майже готовим сиром підвішується до повного стікання сироватки.

Прискорювати процес не варто, якщо віджати залишки сироватки руками, сир вийде дуже сухим. Як тільки перестануть падати краплі, домашній натуральний сир готовий до вживання.

Для прискорення процесу сквашування можна додати в молоко пару ложок кефіру або сметани, а для попередження закипання – розігрівати каструлю з кислим молоком на водяній бані, тобто помістити її в іншу каструлю, розміром побільше, заповнивши водою. Це забезпечить більш рівне і м'яке прогрівання.

Трохи інший спосіб приготування класичного описаний у відео-сюжеті:

Зернистий сир в домашніх умовах

Є ще один продукт з неперевершеним смаком, дуже ніжний – зернистий (зернистий) сир. Про те, як його дуже легко зробити в домашніх умовах, піде мова далі.

Для першої спроби потрібно взяти:

  • Літр молока;
  • Півтори столові ложки хлориду кальцію;
  • Трохи солі.

Молоко краще брати нежирне. На маленькому вогні молоко розігрівається до 500 С (для точного визначення температури можна придбати градусник для рідин), а потім в нього треба влити хлорид кальцію (при цьому акуратно помішувати).

Створаживание молока відбудеться прямо на очах, але потрібно дочекатися освіти зерен, і тільки тоді треба зняти каструлю з вогню.

Отриманий продукт повинен охолонути, а щоб це сталося швидше, її можна поставити в прохолодну воду.

Треба зауважити, що розпочатий раніше процес помішування не повинен перериватися ні на секунду, тоді сироватка швидко і рівно відокремиться від сиру.

Проціджується сир через марлю (як було описано вище, на цьому етапі його можна підсолити.

Отриманий дієтичний продукт відрізняється низькою калорійністю, високим вмістом кальцію і фосфору, є відмінним харчуванням для вагітних і дітей, а також для всіх любителів молочної продукції.

Рецепт знежиреного продукту з кефіру

Ще більш ніжний вид сиру, який легко і просто готується – це сир з кефіру. Найпростіший спосіб отримання такого делікатесу в домашніх умовах – купити звичайний пакет кефіру і заморозити його.

Коли він стане крижаною, дістати його, зняти упаковку (для цього можна обдати її теплою водою), покласти на вже знайому марлю в ситі і дати відтанути і стекти.

В результаті на марлі залишиться невелика кількість ніжного сиру.

Такий знежирений сир можна давати маленьким дітям і ласувати самим.

Можна і просто нагрівати його на водяній бані, безперервно помішуючи. Стікати він буде близько двох годин.

Як зробити кальцинований сир

Почавши харчуватися продуктами власного приготування, важко зупинитися, тому перелік кухонних експериментів можна доповнити ще й кальцинированным сиром.

Як випливає з назви, цей вид молочного продукту відрізняється підвищеним вмістом кальцію, а значить підходить вагітним, годуючим жінкам, корисний для дітей, для літніх людей, в якості профілактики остеопорозу.

Готується він за класичним рецептом, який був представлений вище. Тобто потрібно підготувати:

  • Молоко (розраховувати кількість, маючи на увазі, що готового сиру вийде в три рази менше);
  • Хлорид кальцію (аптечний 10% розчин, на кожен літр молока – не більше 3 столових ложок) або молочнокислий кальцій (розраховується по 6 г – це одна чайна ложка на літр).

Коли кисляк поставлена грітися на вогонь, додається хлорид кальцію, перемішується. Інші дії робляться точно так само, як і в першому рецепті сиру в цій статті.

Цей молочний продукт збагачений легко засвоюється, тому треба пам'ятати, що щоденна норма його для дорослої людини не перевищує 100 р. Перш ніж почати давати його регулярно маленькій дитині, краще порадитися з лікарем.

Приготування сиру в домашніх умовах

Вирішивши урізноманітнити свій раціон продуктами власного виробництва, слід не зупинятися і додати до списку творів ще й домашній сир. Зробити сир з сиру будинку цілком реально, однак для отримання очікуваного якості потрібно робити все строго за рецептом, тоді сімейним гурманам буде не до чого причепитися.

Для початку треба спробувати приготувати найпростіший сирний сир. Для нього потрібні:

  • Молоко – півлітрова банка;
  • Півкіло жирного сиру (не варто уточнювати, що молочні продукти краще купувати натуральні, наприклад, фермерські);
  • Трохи вершкового масла – 50 г – це столова ложка з гіркою плюс просто столова ложка;
  • Сіль;
  • Чайна ложка харчової соди.

Інгредієнтів не так вже багато і є повна впевненість в абсолютній натуральності готується сиру. У ньому не буде ніяких добавок, ніяких замінників. Одне це здатне надихнути на придбання корисного досвіду, а після успіху і на подальші подвиги.

Отже, зернистий сир розтирається в досить великій каструлі, потім додається кипляче молоко і, при помішуванні (куди без нього!), вариться приблизно 10 хвилин на невеликому вогні. Якщо варити довше, сир буде більш твердим.

Потім, вже знайомим способом, отриманого напівфабрикату треба дати стекти, однак тепер, коли всі стече, слід сильно віджати марлевий вузлик руками. Після цього масу поміщають в чисту каструлю, її треба посолити, додати масло і соду.

Потім – на невеликий вогонь, на пару хвилин, не більше. І помішувати!

Поступово сир почне відставати від стінок каструлі, тоді його треба зняти з вогню і поставити охолоджуватися (повільне охолодження, при кімнатній температурі). Останній штрих – масі надається форма, вона поміщається в скляну або керамічну ємність (її заздалегідь треба промазати маслом) і на півтори години ставиться в холодильник.

Вживати домашній сир з сиру можна як завгодно, це цілком повноцінний продукт, особливо він гарний для приготування гарячих бутербродів і піци. Цей сир плавиться при нагріванні, надаючи страв і закусок давно забутий смак і вигляд.

Для тих, хто не в силах відмовитися від свіжого сиру, але при цьому мріє схуднути, його слід готувати з знежиреного сиру. Це, до речі, буде просто корисно для здоров'я, адже постійне вживання продуктів з молочними жирами сприяє розвитку атеросклерозу.

Давайте подивимося, як робити сир з сиру даним методом у черговому відео-ролику:

Є ще більш швидкий і легкий спосіб зробити сир будинку. Для нього потрібно:

  • Молоко;
  • Кефір;
  • Сіль;
  • Приправи, горіхи, сушена зелень.

Перші два інгредієнти беруться в пропорції 3/1 (наприклад, на 3 літри молока – літр кефіру), а сіль – за смаком.

Молоко нагрівається, але не до кипіння, відразу додається кефір і сіль, перемішують і витримують на вогні ще кілька хвилин. У цей момент, якщо є бажання зробити щось незвичайне, можна додати в створоженный напівфабрикат горіхи, сушену зелень, сухі приправи.

Отриману згорнувся масу треба процідити через марлю і потім, не виймаючи з марлі, помістити у форму для пресування (це може бути звичайний друшляк, під нього постелити рушник), зверху придавити невеликим вантажем.

Через кілька годин сирний сир буде готовий. Чим довше він буде під гнітом, тим він буде щільніше.

Чарівні тістечка — так вони виглядають з боку. Ні, не тому, що вони якісь несправжні. Просто вони завойовують любов до себе зі страшною силою. Ви, напевно, вже здогадалися! Милі, яскраві і знамениті макаруни: рецепти з фото. Доторкніться до французького шарму та изыску!

Приготувати смачний сир з молока своїми руками ви зможете, якщо вивчіть рецепти в цій статті. У вас все вийде!

А тут ви дізнаєтеся про те, як можна смачно приготувати рисову кашу на молоці. Приємного апетиту!

Чи є протипоказання до вживання?

Прямих протипоказань до вживання сиру мало. Він протипоказаний людям з непереносимістю молочного білка, при захворюваннях нирок (велика кількість білка) і атеросклерозі (якщо сир жирний, він підвищує холестерин). Гастрит і виразка теж не допускають постійного вживання сиру.

Однак і цілком здоровим людям слід дотримуватися деякі правила. Надмірне захоплення сиром, особливо кальцинированным, може призвести до порушення балансу мінералів в організмі.

Також може змінитися рівень кислотності шлунка, порушитися робота кишечника. Не треба їсти сир при високій температурі, кашлі, астмі, при захворюваннях шкірних покривів.

Слід вживати в їжу тільки дуже свіжий сир, в ідеалі, його слід з'їсти відразу по готовності.

Секрети приготування і зберігання поради

Для того щоб процес приготування був легким, а результат праць відповідав очікуванням, потрібно чітко дотримуватися технологію приготування, зазначену в рецепті, а ще взяти до уваги кілька порад, наведених нижче.

При виготовленні сиру не треба допускати закипання молока (це відноситься до класичними рецептами), інакше сам продукт згодом буде сухуватий і грубуватий. Краще використовувати натуральне незбиране молоко.

Потрібно використовувати посуд з нержавіючої сталі або емальований з неушкодженим покриттям.

Гріти молоко треба на дуже маленькому вогні, а для різноманітності можна спробувати не перемішувати вихідний продукт.

Є ряд порад від експертів з приготування сиру, де рекомендується зовсім не помішувати продукт, тобто дати йому створожиться в природному темпі. Рекомендується не тільки не віджимати сир руками, але і в марлі не перетримувати (не більше 2 годин), інакше він буде сухим.

Якщо хочеться отримати більш щільний сир, то слід на вузлик з масою помістити грузик, наприклад, банку з водою на дощечці. Сироватка повинна відійти явно, інакше молочний продукт буде кислим.

Що стосується зберігання, треба пам'ятати, що сир – один з найбільш швидкопсувних продуктів, тому вживати його слід негайно, проте якщо все-таки доводиться зберігати його в холодильнику не більше 2 днів, при цьому не потрібно пакувати в поліетилен. Можна, як робили в минулі часи, загорнути його в білу лляну тканину.

Є ще спосіб – піддати його швидкого заморожування, а потім зберігати при -18 С. У цьому випадку термін зберігання продукту зростає до 2 місяців. Якщо він заморожений швидко, не втрачає своїх смакових якостей і корисності.

Приготування сиру в домашніх умовах, звичайно, вимагає більше часу, ніж покупка в магазині. Але сама ідея вживання натуральних, зроблених своїми руками молочних продуктів настільки хороша, що навряд чи доведеться пошкодувати про витрачені сили і часу.

Наостанок пропонуємо вам ознайомитися із ще одним способом приготування сиру в домашніх умовах. Досить цікавий виходить сам процес, так і результат відмінний виходить. Дивіться відео нижче:

Що ще почитати: