02 июнь 2019 15

Батат, або солодка картопля — що це таке?

Останнім часом люди активно почали задаватися питанням — що таке батат? То почули десь про нього, то прочитали. Далі ми відповімо на це питання і розповімо все, що про нього знаємо.

Батат (Ipomoea batatas), він же «солодкий картопля» мовою араваків (індіанський народ Південної Америки) — рослина, яка з картоплею не має нічого спільного.

Але з-за того, що теж росте в землі, то що чимось нагадує бульби картоплі, або ж з-за високого вмісту крохмалю, його часто іменують картоплею.

Ну а солодким — з-за того, що батат на смак дійсно солодкий, особливо його десертні сорти. Солодкість у батату з-за високого вмісту глюкози.

Що це за рослина?

Це витка рослина (трав'яна багаторічна ліана), стебла якого вистилаються по землі на відстань до 5 м і вкорінюються на місці вузлів. Висота куща батату від 15 див. Листя дрібні, частіше серцеподібної форми, знаходяться на досить довгих черешках.

Більшість сортів батату цвітуть. Суцвіття «воронкоподібні» великі, знаходяться в пазухах листків, найчастіше вони рожевого, білого або трохи бузкового кольору.

Запилення перехресне, здійснюється комахами, частіше бджолами. Після цвітіння формується плід – насіннєва коробка, де знаходяться чорні, невеликого розміру (від 3 до 5 мм), насіння в кількості 4-х штук.

Бульби батату — це ущільнені і потовщені бічні корені, які в залежності від місця вирощування та від сорту можуть досягати ваги до 10 кг. Але середні показники — від 0.2 до 3 кг.

М'якоть батату теж залежно від сорту буває рожевою, білою або навіть фіолетового. Бульби мають подовжену, круглу (рідше) або ребристу форму, а шкірка може бути різних кольорів, гладка.

Який батат на смак?

Смак солодкої картоплі залежить від сорту, місця, де вирощувався, і умов. Так, за смаковими характеристиками його поділяють на десертні (дуже солодкі і смачні), несолодкі (кормові) та овочеві (солодкі або солодкуваті) сорти.

М'якоть батату у солодких сортів м'яка і соковита, у кормових може бути більш суха і жорстка.

Смак дуже нагадує примерзлый відварну або смажену картоплю. Але є сорти, які дуже нагадують фрукти, точніше — диню, банан, деякі гарбуз або навіть каштан. Напевно, тому багато його так люблять.

Сорти рослини

Сортів yam є дуже багато, так Китай займається вирощуванням більше ста сортів. Але оскільки їх офіційної класифікації немає, то і назви невідомі.

Їх поділяють на три основних види (овочеві, десертні, кормові). В Японії є батат, який не формує бульб, а тільки зростає надземний стебло з листям і квітками.

Всі сорти батату відрізняються один від одного смаковими якостями, кольором м'якоті і шкірки, формою бульб, урожайністю або формою листя і квітів. Ось декілька найбільш відомих: Лососевий, Карамельний, Гарбузовий, Каштановий (Хэдун), Хуа-бей.

Корисні властивості

Калорійність батату в півтора рази вище, ніж у картоплі. Він містить крохмаль, білок, мінеральні солі, вуглеводи, багато різних вітамінів (групи В, РР, А), мінералів, органічних кислот (аскорбінова кислота, фолієва кислота), крохмалю і дисахаридів. Їх кількість і склад відрізняються в залежності від сорту, місця і умов, в яких рослина вирощувалося.

Деякі сорти багаті на бета-каротин (набагато більше, ніж у моркві), вони відрізняються кольором м'якоті, найчастіше вона жовта або оранжева.

Інші ж сорти ті, що мають м'якоть фіолетового кольору, містять антоціани (антиоксиданти). Їх використовують у харчуванні з метою профілактики різних захворювань серця, судин, зору. Варто згадати, що такі сорти батату набагато багатше на вуглеводи, кальцій, клітковину і залізом.

Кому буде корисний і чим?

Користь солодкої картоплі для фігури.

  • Батат, як продукт харчування, дуже корисний людям із захворюваннями серця і судинної системи. Вітамін В6, який у великих кількостях знаходиться в овочі, покращує еластичність стінок судин. А велика кількість іншого, не менш важливого вітаміну С допомагає організму довше залишатися молодим і стимулює імунну систему;
  • Всім, хто хоче знизити вагу, сміливо можна вживати батат, він багатий клітковиною, яка допомагає очистити стінки кишечника і тим самим сприяє прискоренню метаболізму і регуляції обмінних процесів. Ще він добре насичує організм на тривалий час, так як в його складі є складні (дуже потрібні і корисні) вуглеводи. Батат корисний людям, які хочуть оздоровити ШКТ, але якщо тільки він не протипоказаний в якомусь конкретному випадку (протипоказання дивитися нижче);
  • Калій, що є у складі плоду, добре впливає на всю нервову систему людини. Тому всі, хто страждає безсонням, неврозами і хронічною втомою, можуть уважніше придивитися до цього диво-овочу. А ще він сприяє розслабленню м'язової системи і її відновлення;
  • У рослині міститься велика кількість вітаміну А, це знахідка для всіх, хто турбується про вікові зміни зору. Їм багаті сорти з м'якоттю яскраво-жовтого та помаранчевого кольору.

Більш детально про властивості батату можна дізнатися у відеозапису:

Протипоказання

Хоч батат і дуже корисний, але може бути і протипоказаний людям:

  • З виразковим колітом;
  • З різними видами виразок шлунка або інших ділянок травної системи;
  • З індивідуальною непереносимістю деяких компонентів (крохмаль, глюкоза);
  • Із захворюваннями ШКТ;
  • Під час вагітності та годування.

Вирощування незвичайного картоплі

У природних умовах рослина росте в тропічному і субтропічному кліматі, рідше — в помірному. Батьківщиною батату вважається Колумбія і Перу. В Євразію був привезений іспанськими мореплавцями.

На сьогоднішній день він вирощується тільки як культурна рослина в Середземноморських і Східних країнах. Можливо його вирощувати і в наших широтах, хоч і врожайність буде значно нижче.

А ось такі країни, як Індія, Китай та Індонезія, вважаються лідерами з вирощування, використання і експорту солодкої картоплі. У Новій Гвінеї, Уганді, Руанді він вважається одним із найважливіших продуктів харчування.

Поширений солодкий картопля і в багатьох штатах Північної Америки. Там у місцевих магазинах можна побачити батат під назвою «ямс» (бульби рослин роду Діоскорея). Хоча насправді це не він.

У нас солодкий картопля – рідкісний продукт. Хоч тут його теж можна вирощувати в більш південних районах у відкритому грунті. Можливо, що з часом кількість його вирощування на цих територіях значно збільшиться.

Поради з вирощування в наших широтах

Для того щоб виростити батат в наших широтах, потрібно взяти 1 або 2 бульби (купити в супермаркеті) і посадити в січні в ящик для розсади. Для цього взяти і змішати в рівних пропорціях грунт, пісок і перегній.

Після посадки бульб потрібен регулярний полив. Пізніше, як з'являться паростки (після 3 тижнів), потрібно почекати коли на них утворюються близько 5 междоузлей, потім їх треба зрізати і посадити в горщик для вирощування. З однієї бульби можна виростити до 7 паростків.

У відкритий грунт рослини можна буде висадити лише тоді, коли вже не буде приморозків. Рослини садять на грядках з відстанню близько одного метра один від одного. Після цього їх краще на ніч вкривати плівкою або іншими відповідними матеріалами.

Подальший догляд полягає в помірному поливі грунту. Якщо температура буде нижчою і не буде достатнього поливу, то і величина бульб буде невеликий. І навпаки.

Восени за два тижні до збирання врожаю бажано припинити полив, щоб батат був сухим і міг довго зберігатися. Його викопують із землі, коли стебла і листя посохнут.

Пропонуємо подивитися відео-ролик, в якому розкажуть про вирощування розсади батату:

Вживання батату

Батат, на відміну від справжнього картоплі, готується набагато швидше. Часто його навіть їдять сирим, просто так або як інгредієнт салату. Він навіть вважається дієтичним продуктом, тому його популярність тільки зростає.

Його можна відварювати, сушити, смажити, додавати до різних страв (суп, каша, десерти, запіканки, пюре). Часто як приправу до нього використовують цедру і сік цитрусових, перець і каррі.

Смачні рецепти нових страв

Корисні чіпси

Такі чіпси набагато корисніше покупних, а за смаком нічим не поступаються їм. Для тих, хто хоче побалувати рідних і себе, звичайно ж, обов'язково треба спробувати їх приготувати.

Інгредієнти:

  • Батат — 3-4 шт.;
  • Рослинна олія;
  • Сіль;
  • Каррі;
  • Сушена зелень;
  • Перець червоний і чорний;
  • Сметана.

Приготування:

  1. Для початку потрібно помити і почистити бульби батату;
  2. Просушити їх паперовим рушником;
  3. Порізати на тонкі круглі шматочки (скибочки);
  4. Змішати разом з сіллю, перцем і каррі. Стежте, щоб кількість спецій не зіпсувало весь смак;
  5. В розігріту до 230° духовку поставте деко з розкладеними скибочками. Не забудьте перед цим змастити деко олією;
  6. Збризніть маслом скибочки зверху;
  7. Запікайте до скориночки з обох сторін (близько 20-25хв);
  8. Викладіть готові чіпси на тарілку і посипте сушеної зеленню;
  9. Подавати можна зі сметаною або будь-яким смачним для вас соусом.
Дізнавайтеся разом з нами про корисних рослинах, які можна застосовувати в кулінарії. Таємничий лікар і делікатес — артишок: що це таке? Цікава інформація і рецепти.

Смачні рецепти тушкованої курки з картоплею знаходяться тут. Нагодувати всю сім'ю смачним обідом!

А що можна готувати з філе індички? Тут ви знайдете цікаві рецепти і багато рад.

Незвичайне пюре

Це дуже корисне і красиве блюдо, його із задоволенням їдять дітки.

Тому годувати їх корисною і смачною їжею тепер буде простіше.

Інгредієнти:

  • Батат – 1 кг;
  • Вершкове масло — близько 50 м;
  • Молоко — 0,5 л;
  • Каррі;
  • Сушена зелень;
  • Сіль.

Приготування:

  1. Очистити картоплю від шкірки;
  2. Добре промити і нарізати шматочками;
  3. Відварити у воді (можна підсолити) близько 15-20 хвилин до готовності;
  4. Злити воду і гарненько розім'яти (блендер, м'ясорубка, толкач);
  5. Отриману пюрированную масу заправити олією і підігрітим молоком;
  6. Додати трішки каррі або інші спеції за смаком;
  7. Подавати в тарілці, зверху посипати зеленню і полити розтопленим маслом.

Відео-рецепт даного пюре нижче:

Яскравий суп-пюре

Так само, як і інші страви з цього овочу, суп надзвичайно корисний.

До того ж має дуже гарний насичений колір м'який і приємний смак.

Інгредієнти:

  • Батат — 5 шт. (невеликих розмірів);
  • Бульйон м'ясний — близько 1 - 1,5 склянки;
  • Молоко — 1 стакан;
  • Мускатний горіх;
  • Вершкове масло — 1 ст. л.;
  • Сіль;
  • Імбир.

Приготування:

  1. Очищений батат залити водою (холодною) і поставити на вогонь, щоб проварился;
  2. Довести до кипіння, злити воду;
  3. Залити теплим м'ясних (заздалегідь приготовленим) бульйоном;
  4. Проварити і додати всі інгредієнти, крім молока;
  5. Довести до готовності і збити за допомогою блендера;
  6. Пюрированую масу розвести молоком і довести до кипіння;
  7. Проварити ще 10 хв;
  8. Подавати порційно гарячим.

Ситний салат

Будь звичний салат з відварною картоплею можна «оновити». Для цього досить замінити звичайну картоплю на солодкий і вийде старий-новий салат, який обов'язково сподобається всім.

Інгредієнти:

  • Батат — 4 шт. середніх розмірів;
  • Цибуля зелена (стебла) — 1 пучок;
  • Сік лимона — 2 ст. л.;
  • Олія (оливкова, але можна замінити) — 2 ст. л.;
  • Цедра лимона;
  • Сіль;
  • Перець.

Приготування:

  1. Відварити батат (не різати) у підсоленій воді до готовності;
  2. Остудити і очистити від шкірки;
  3. Нарізати брусочками (соломкою);
  4. Нарізати стебла цибулі;
  5. Змішати лимонний сік, масло, цедру, сіль і перець;
  6. Отриманої заправкою змастити батат і цибулю, все гарненько перемішати;
  7. Подавати страву холодним як закуску.

З солодкої картоплі можна приготувати ще багато смачних страв. Пропонуємо вам відео ще одне з них — деруни:

Цікаві факти

У трактаті Томаса Маффета (1595 р.) було зазначено, що батат здатний підвищувати сексуальне бажання. На сьогоднішній день вчені пояснюють цей факт тим, що в ньому міститься натуральний гормон прогестерон (жіночий гормон). Тому даний продукт настійно рекомендують до вживання жінкам після настання клімаксу.

У різних країнах уподобання жителів розділилися. Так, американці вибирають плоди з жовтою або помаранчевою м'якоттю, а жителі азіатських країн – з фіолетовою або білою.

Рослину можна використовувати повністю і без відходів. Навіть стебла і листочки, попередньо відваривши і вимочивши, можуть послужити одним з компонентів салату. А насіння іноді використовують як сировину для «кави».

З дуже великих бульб (10 кг і більше), які незручно готувати, в процесі переробки отримують патоку, цукор, борошно або спирт.

Що ще почитати: