24 март 2019 29

Як смачно приготувати свіжу спаржу в духовці

Спаржею не вийде об'їстися – вона не тільки корисна, але дуже легка. Головне, не переваріть її, вона повинна залишитися трохи хрусткою.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
свіжої спаржі - 800-900 г
мелених сухарів - жменька
натертого пармезану - жменька
приправи - за смаком
олії оливкової олії Extra Virgin - 2-3 ст. л.
Час приготування: 25 хвилин Калорійність на 100 г: 110 Ккал

Весняна спаржа – не частий гість на наших столах. І багато хто думає, що готувати її складно, насправді це «простіше простого». Спробуйте і переконайтеся самі.

Як робити спаржу, запечену в духовці:

  1. Попередньо прогріти духовку до 190Cº;
  2. Спаржу почистити і відрізати нижню (грубе) підстава;
  3. На дно великої форми викласти пекарську папір (можна фольгу). В один шар розкласти підготовлені стебла, приправити за смаком;
  4. Посипати овоч натертим сиром, меленими сухарями, а скропити оливковою олією, але злегка;
  5. Відправити форму в духовку на 10-13 хв. Головне, ці тендітні зелені пагони не пересушити;
  6. На стіл подавати відразу з духовки.

Як приготувати спаржу з часником в духовці

Така спаржа з часником може бути гарніром до курки, але вона сама по собі смачна, особливо в якості легкого вечері.

Потрібно на 5 персон:

  • 500 г спаржі;
  • 3-4 столові ложки оливкової олії;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • кількість солі і перцю за смаком;
  • 20 мл лимонного соку.

Необхідний час: 20 хв. Кількість калорій на порцію 100 г: 122 ккал.

Як готувати:

  1. Духовку попередньо прогріти до 190-200 Cº;
  2. Зрізати з промитих пагонів жорстку нижню частину;
  3. Часник почистити і дрібно нарізати;
  4. Додати до спаржі часник, полити 2 столовими ложками оливкової олії і приправте спеціями на свій розсуд добре перемішати;
  5. Підготовлені стебла викласти в широку форму, готувати в гарячій духовці не більше 10 хв.;
  6. Готову страву перекласти на тарілку, полити лимонним соком і подавати на стіл.

Скільки часу і як запікати спаржу під вершковим соусом

Спаржу, приготовану в духовці, можна їсти і гарячою, і холодною. Готуйте її не більше 10 хв, інакше овоч втратить смак.

Вам знадобиться:

  • 20 стебел спаржі;
  • 90 г сиру типу «Едам»;
  • 350 мл 33% свіжих вершків.
  • кількість солі за смаком.

Знадобиться: 25 хв. Цінність готового страви на 100 г: 119 ккал.

Як запікати:

  1. Прибрати грубе підстава у овоча;
  2. Підготовлені стебла бланшувати в підсоленій киплячій воді, але більше 3 хв, потім перекласти їх в дуже холодну воду, так вони швидше охолонуть, збережуть свій колір і смак;
  3. Приготувати соус: влити вершки в сотейник, дочекатися, коли вони закиплять, відправити у них тертий сир, проварити хвилинку;
  4. У форму викласти бланшовані суцвіття, залити їх вершковим соусом, відправити в розігріту духову шафу на 10 хв.

Як готувати зелену спаржу з лососем в духовці

Страва з зеленою спаржею і червоною рибою виглядає дуже вишукано, а запікається досить просто. Прекрасна закуска для прийому гостей.

Вимагається:

  • 300 г філе лосося;
  • 150 г свіжої спаржі;
  • 200 г батату;
  • 100 мл 33% вершків;
  • 55 мл оливкової олії;
  • 15 г масла «Селянського»;
  • приправляти за смаком.

Приготування: 20 хв. енергетична Цінність на 100 г: 129 ккал.

Як готувати:

  1. Розрізати філе лосося на 2 частини, змастити їх маслом, за смаком поперчити, посолити;
  2. Батат очистити, нашаткувати кубиками. Потім помістити в підсолену воду, відварити протягом 15 хв.;
  3. Приготований батат викласти в чашу блендера, додати вершки, сіль, збити;
  4. У спаржі зрізати грубу частину стебла. Викласти підготовлені пагони в миску, приправити спеціями і оливковою олією;
  5. Духовку розігріти до 200 Cº. Викласти стебла у форму, зверху покласти філе риби, відправити в духовку на 15 хв.;
  6. Подавати на стіл: на тарілку покласти спаржу, поруч шматочок риби і крем з батату.

На замітку: прикраса з в'ялених помідорів або зелені ідеально підійде для цієї страви.

Баклажани по-грузинськи — це гостреньке, пряна страва, яка стає хітом на зимовому бенкеті.

Як приготувати класичний фалафель з нуту читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепт морської капусти на зиму.

Спаржа в беконі під сиром в духовці

Запечена спаржа в беконі цілком може бути самостійною стравою. Дуже легке, як у сенсі готування, так і по енергетичній цінності, відмінний варіант для вечері.

Потрібно:

  • 12 штук спаржі;
  • 12 смужок бекону;
  • 250 мл нежирних вершків;
  • 75 г цибулі;
  • 4 капелюшки печериць;
  • 7 ст. ложок тертого сиру;
  • приправи, свіжа зелень за смаком.

На приготування знадобиться: 25 хв. Цінність порції 100 г: 139 ккал.

Приготування:

  1. Промиті стебла овоча очистити, зрізати тверду поверхню;
  2. Кожен пагін загорнути в смужку бекону і на повільному вогні без використання олії обсмажити;
  3. Після обжарювання всі стебла перекласти в відповідну форму;
  4. На цій же сковорідці обсмажити нарізані кубиками капелюшки печериць і ріпчаста цибуля;
  5. Шість ложок сиру з'єднати з вершками, печерицями та цибулею. Цим соусом залити овоч, зверху припорошити залишилися сиром;
  6. Готувати в попередньо розігрітій духовій шафі 20 хв.;
  7. При подачі на стіл за бажанням присипати подрібненою свіжою зеленню.

Зелена спаржа з яєчнею в духовці

Зелені пагони з яєчнею можна подавати не тільки в гарячому вигляді, але і в холодному вони теж хороші.

Потрібно на 4 персони:

  • 0,5 кг зеленої спаржі;
  • 1,5 склянки молока;
  • 4-5 яєць;
  • трохи масла для змащування форми.

Витрачений час: 25 хв. Цінність страви на 100 г: 115 ккал.

Як готувати:

  1. Очистити пагони, розрізати упоперек на шматочки по три сантиметри і бланшувати в підсоленій воді 5 хв, але не більше, щоб овоч не втратив свій свіжий, трав'янистий смак;
  2. Приготовані стебла відкинути на друшляк, коли вода стече викласти їх у форму, оброблений маслом;
  3. Збити віночком яйця з сіллю і молоком, залити цією сумішшю підготовлені стебла;
  4. Відправити страву в розігріту до 150 духовку на 15 хв, поки яєчня не зарум'яниться. Вона повинна бути не твердої, а, швидше за все, нагадувати по консистенції желе.

Корисні поради

Щоб побалувати себе смачною спаржею, врахуйте наступне:

  1. Вибираючи овоч для готування, віддайте перевагу стеблах, довжина яких не перевищує 16 див.;
  2. Спробуйте розламати втечу, де він зламається, як раз той самий рівень з грубої частиною, який треба обрізати р
  3. Картофелечистка ідеально підійде для чищення стебел;
  4. Спаржу зеленого кольору очищають від серединки втечі вниз, а от білу чистять виключно під верхівкою;
  5. Перед готуванням овоч часто бланшують: відправляють в підсолену закипающую воду на 5 хв;
  6. Популярний спосіб готування: зв'язати стебла в пучок і поставити в закипающую воду. Причому верхівки овоча будуть трішки стирчати з каструлі, і готуватися на гарячому пару;
  7. Смакові властивості стебел покращує сік лимона, який додають під час готування у воду;
  8. Зварені стебла треба покласти в прохолодну воду, щоб вони залишилися зеленими і хрусткими.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: