07 май 2019 28

Харчова цінність сушеного інжиру, його користь для організму

Для оздоровлення і омолоджування організму ми часто кидаємося на пошуки чудодійного порошку або рідини.

Але ж недарма кажуть про простоті геніальності.

Сама природа дає нам свої плоди, які стануть помічниками у збереженні молодості і краси.

Одним з таких плодів (причому, буквально) є інжир.

Про нього і піде мова в цій статті.

В основному складі

Інжир, будучи фруктом заморського походження, частим гостем на прилавках наших магазинів почав порівняно недавно.

А між тим його наявність в раціоні відіграє далеко не останню роль.

У плодах смоковниці (на цих деревах він і росте) міститься велика кількість усіляких мінералів і вітамінів, які необхідні нашому організму для безперебійної роботи.

Найголовніше і основне, чим примітний складу інжиру — це наявність у ньому калію.

За змістом цього елемента інжир займає друге місце серед харчових продуктів, поступаючись лідерством лише горіхам, але залишаючи банани, висловлюючись спортивною термінологією, «бронзовим призером».

Серед інших корисних речовин в трохи більш скромною пропорції варто відзначити присутність мідь, фосфору, натрію, магнію, кальцію і заліза.

Також у плодах інжиру міститься ряд вітамінів:

  • вітамін А (синтезує білки, необхідні для підтримки здоров'я волосся і шкіри);
  • вітаміни B1, B2 і B9 (регулюють діяльність нервової системи і сприяє обміну речовин, росту і відновленню тканин);
  • вітамін PP (корисний для наднирників і очищає кров, виводить токсини);
  • вітамін C (служить всмоктуванню в кишечнику міститься в інжирі заліза).

Не можна не звернути увагу і на харчові волокна, крохмаль, органічні кислоти, жирні кислоти Омега-3 і Омега-6, а ще фітостероли, жири, білки і дубильні речовини, які входять до складу плодів інжиру.

І, природно, глюкоза. Цукру складають від 11 до 50 відсотків, з урахуванням того, чи є плоди свіжими або сушеними.

Інжир — вода = ?

До речі, про сушеному інжирі.

Корисні властивості плодів з меншим вмістом рідини нічим не поступаються своєму свіжому прообразом, а за деякими показниками навіть навпаки — перевершують його.

Зокрема, в дегидрированных плодах міститься близько 2 грамів клітковини, так що вживання лише одного (!) сушеного інжиру дає людині приблизно 1/5 частина середньодобового запасу цієї речовини.

Або взяти, наприклад, глюкозу і фруктозу.

Їх зміст в процесі висушування в ньому, зростає в півтора рази і доходить і до 70% від загального обсягу всіх корисних речовин.

Такий запас названих елементів сприяє більш активному виведенню токсинів.

Порівняно зі свіжими инжирами, в сушених білок стає помітніше, і його вплив виявляється значно яскравіше.

П'ятикратне збільшення дози цього будівельного елемента призводить до того, що людина отримує більше енергії, що дає йому заряд бадьорості та активності.

Значення, властиві іншим речовинам і вітамінам, змін не зазнають.

І, нарешті, найцікавіше — калорійність.

Інжир сам по собі фрукт дуже і дуже поживний, так що багато не з'їси, та й не варто.

На 100 грамів плодів припадає аж 214 кілокалорій.

Настання ситості відбувається досить скоро.

Якщо вирішили перекусити сушеним інжиром, то потрібно пам'ятати, що в ньому кілокалорій ще більше — 257, при чому в 1 штуці фрукта.

Причому, левова частка цього обсягу припадає на частку вуглеводів (237 ккал), якими сушений інжир багатий.

Решта 8% займають в енергетичному балансі білки (13 ккал) і жири (7 ккал).

Але, повторимося, з'їсти їх багато дуже проблематично, так що про серйозну шкоду для фігури мову вести не варто.

А хіба ще що-небудь є?

Виявляється, так — ми відповідаємо на питання в заголовку.

Інжир як фрукт можна вживати в трьох іпостасях: свіжої, сушеної та в'яленої.

Причому, останні два «агрегатних стани» інжиру в деякому роді схожі один з одним.

Відмінність полягає лише в ступені зневоднення плода. Що стосується корисних властивостей самого фрукта — тут повна відповідність.

Що ви знаєте про корисні властивості листя лохини?

у Цій статтіВи знайдете рецепти приготування минтая в сметані.

Читайте тут:#deletetag#/pishhevye-veshhestva/uglevody/kolichestvo-uglevodov-v-yabloke.htmlскільки вуглеводів в яблуках.

В'ялений інжир так само корисно впливає на серце і судини, знижує ризик утворення тромбів, допомагає при анемії, а ще він хороший при розладах травлення і незамінний для щитовидної залози.

До речі, надати заморському гостю в'ялене стан Ви можете, не покидаючи власної кухні.

Щоб плоди вийшли саме такими, потрібно зібрати в якусь ємність як вже дозрілі, так і ще нестиглі екземпляри.

Попередньо потрібно позбутися від плодоніжок, добре вимити і вже в самій ємності (мається на увазі великий таз або каструлю) засипати їх доверху цукровим піском з розрахунку 150-200 грамів цукру на 1 кілограм інжиру, залишивши «настоюватися» близько 10 годин.

Його необхідно злити в окрему чашу, а потім повторити процедуру з плодами.

Далі Ви готуєте сироп, розчинивши 250 грамів цукру в 250 мл гарячої води, знову ж на кожен кілограм плодів.

Влив його в інжир, потрібно витримати його близько 10 хвилин при 90 градусах.

Потім пропускаєте отриману масу через друшляк і через пару-трійку годин, викладіть його на деко і виставляєте температуру 55-60 градусів.

Через 3 години перебування інжиру в духовці перевірте стан плодів.

Якщо вони м'які, в міру липкі і в'язкі — значить, процес завершено.

Ласощі виходить, прямо скажемо, для обраних і невиправних ласунів.

По калорійності ж в'ялений зразок близький до сушеному — 245 ккал у 100 грамах продукту, в ньому близько 60 відсотків займають вуглеводи, білків — близько 13 відсотків, а ось жирів там навіть на 0,01 не набереться.

І для шкіри теж...

Якщо в очікуванні чудесного преображення організму в їжу ми вживаємо плоди цього фрукта, то екстракт цього фрукта знайшов своє застосування в такій сфері, як косметологія.

Представниці прекрасної статі, звичайно, будуть приємно здивовані, дізнавшись про те, яким приємним може виявитися їх знайомство з косметичними засобами на основі инжирной витяжки.

Ось лише неповний перелік корисних властивостей всіляких кремів, лосьйонів, масок та інших препаратів.

  1. Збільшується її пружність і еластичність шкіри, поліпшується загальний стан, розгладжуються зморшки;
  2. Інжир підвищує міцність нігтів, запобігає їх розшарування;
  3. З инжирной косметикою ламкість і перетин волосся стають пережитком минулого;
  4. Мертві клітини шкіри м'яко злущуються, зовнішній шар епідермісу швидко відновлюється, шкіра дихає і виглядає більш зволоженою;
  5. Дуже добре допомагає інжировий екстракт для лікування прищів і незначних вугрових висипань.

В даний час є цілі лінії засобів у провідних виробників косметики на основі цього чудового фрукта.

У числі інших — кошти, контролюючі стан не тільки шкіри, але й волосся (шампуні, бальзами, живильні маски для волосся).

Якщо не знайдете щось підходяще, можете використовувати м'якоть інжиру і зробити маску самостійно, підібравши відповідний рецепт з будь-якого джерела.

Робимо висновки

Спектр корисних дій інжиру воістину великий, і регулярне вживання плодів позначиться на Вашому організмі дуже благотворно.

А різні косметичні засоби на їх основі стануть перепусткою у світ краси і здоров'я.

Тільки не забувайте, що все добре в міру.

Відео десерт

У цьому відео вам надається можливість почути і подивитися, загальну користь інжиру для організму.

Що ще почитати: