Харчова цінність сушеного інжиру, його користь для організму
Для оздоровлення і омолоджування організму ми часто кидаємося на пошуки чудодійного порошку або рідини.
Але ж недарма кажуть про простоті геніальності.
Сама природа дає нам свої плоди, які стануть помічниками у збереженні молодості і краси.
Одним з таких плодів (причому, буквально) є інжир.
Про нього і піде мова в цій статті.
В основному складі
Інжир, будучи фруктом заморського походження, частим гостем на прилавках наших магазинів почав порівняно недавно.
А між тим його наявність в раціоні відіграє далеко не останню роль.
У плодах смоковниці (на цих деревах він і росте) міститься велика кількість усіляких мінералів і вітамінів, які необхідні нашому організму для безперебійної роботи.
Найголовніше і основне, чим примітний складу інжиру — це наявність у ньому калію.
За змістом цього елемента інжир займає друге місце серед харчових продуктів, поступаючись лідерством лише горіхам, але залишаючи банани, висловлюючись спортивною термінологією, «бронзовим призером».
Також у плодах інжиру міститься ряд вітамінів:
- вітамін А (синтезує білки, необхідні для підтримки здоров'я волосся і шкіри);
- вітаміни B1, B2 і B9 (регулюють діяльність нервової системи і сприяє обміну речовин, росту і відновленню тканин);
- вітамін PP (корисний для наднирників і очищає кров, виводить токсини);
- вітамін C (служить всмоктуванню в кишечнику міститься в інжирі заліза).
Не можна не звернути увагу і на харчові волокна, крохмаль, органічні кислоти, жирні кислоти Омега-3 і Омега-6, а ще фітостероли, жири, білки і дубильні речовини, які входять до складу плодів інжиру.
І, природно, глюкоза. Цукру складають від 11 до 50 відсотків, з урахуванням того, чи є плоди свіжими або сушеними.
Інжир — вода = ?
До речі, про сушеному інжирі.
Корисні властивості плодів з меншим вмістом рідини нічим не поступаються своєму свіжому прообразом, а за деякими показниками навіть навпаки — перевершують його.
Зокрема, в дегидрированных плодах міститься близько 2 грамів клітковини, так що вживання лише одного (!) сушеного інжиру дає людині приблизно 1/5 частина середньодобового запасу цієї речовини.
Або взяти, наприклад, глюкозу і фруктозу.
Їх зміст в процесі висушування в ньому, зростає в півтора рази і доходить і до 70% від загального обсягу всіх корисних речовин.
Такий запас названих елементів сприяє більш активному виведенню токсинів.
Порівняно зі свіжими инжирами, в сушених білок стає помітніше, і його вплив виявляється значно яскравіше.
П'ятикратне збільшення дози цього будівельного елемента призводить до того, що людина отримує більше енергії, що дає йому заряд бадьорості та активності.
Значення, властиві іншим речовинам і вітамінам, змін не зазнають.
І, нарешті, найцікавіше — калорійність.
Інжир сам по собі фрукт дуже і дуже поживний, так що багато не з'їси, та й не варто.
На 100 грамів плодів припадає аж 214 кілокалорій.
Настання ситості відбувається досить скоро.
Якщо вирішили перекусити сушеним інжиром, то потрібно пам'ятати, що в ньому кілокалорій ще більше — 257, при чому в 1 штуці фрукта.
Причому, левова частка цього обсягу припадає на частку вуглеводів (237 ккал), якими сушений інжир багатий.
Решта 8% займають в енергетичному балансі білки (13 ккал) і жири (7 ккал).
Але, повторимося, з'їсти їх багато дуже проблематично, так що про серйозну шкоду для фігури мову вести не варто.
А хіба ще що-небудь є?
Виявляється, так — ми відповідаємо на питання в заголовку.
Інжир як фрукт можна вживати в трьох іпостасях: свіжої, сушеної та в'яленої.
Причому, останні два «агрегатних стани» інжиру в деякому роді схожі один з одним.
Відмінність полягає лише в ступені зневоднення плода. Що стосується корисних властивостей самого фрукта — тут повна відповідність.
у Цій статтіВи знайдете рецепти приготування минтая в сметані.
Читайте тут:#deletetag#/pishhevye-veshhestva/uglevody/kolichestvo-uglevodov-v-yabloke.htmlскільки вуглеводів в яблуках.
В'ялений інжир так само корисно впливає на серце і судини, знижує ризик утворення тромбів, допомагає при анемії, а ще він хороший при розладах травлення і незамінний для щитовидної залози.
До речі, надати заморському гостю в'ялене стан Ви можете, не покидаючи власної кухні.
Щоб плоди вийшли саме такими, потрібно зібрати в якусь ємність як вже дозрілі, так і ще нестиглі екземпляри.
Попередньо потрібно позбутися від плодоніжок, добре вимити і вже в самій ємності (мається на увазі великий таз або каструлю) засипати їх доверху цукровим піском з розрахунку 150-200 грамів цукру на 1 кілограм інжиру, залишивши «настоюватися» близько 10 годин.
Його необхідно злити в окрему чашу, а потім повторити процедуру з плодами.
Далі Ви готуєте сироп, розчинивши 250 грамів цукру в 250 мл гарячої води, знову ж на кожен кілограм плодів.
Влив його в інжир, потрібно витримати його близько 10 хвилин при 90 градусах.
Потім пропускаєте отриману масу через друшляк і через пару-трійку годин, викладіть його на деко і виставляєте температуру 55-60 градусів.
Через 3 години перебування інжиру в духовці перевірте стан плодів.
Якщо вони м'які, в міру липкі і в'язкі — значить, процес завершено.
Ласощі виходить, прямо скажемо, для обраних і невиправних ласунів.
І для шкіри теж...
Якщо в очікуванні чудесного преображення організму в їжу ми вживаємо плоди цього фрукта, то екстракт цього фрукта знайшов своє застосування в такій сфері, як косметологія.
Представниці прекрасної статі, звичайно, будуть приємно здивовані, дізнавшись про те, яким приємним може виявитися їх знайомство з косметичними засобами на основі инжирной витяжки.
Ось лише неповний перелік корисних властивостей всіляких кремів, лосьйонів, масок та інших препаратів.
- Збільшується її пружність і еластичність шкіри, поліпшується загальний стан, розгладжуються зморшки;
- Інжир підвищує міцність нігтів, запобігає їх розшарування;
- З инжирной косметикою ламкість і перетин волосся стають пережитком минулого;
- Мертві клітини шкіри м'яко злущуються, зовнішній шар епідермісу швидко відновлюється, шкіра дихає і виглядає більш зволоженою;
- Дуже добре допомагає інжировий екстракт для лікування прищів і незначних вугрових висипань.
В даний час є цілі лінії засобів у провідних виробників косметики на основі цього чудового фрукта.
У числі інших — кошти, контролюючі стан не тільки шкіри, але й волосся (шампуні, бальзами, живильні маски для волосся).
Якщо не знайдете щось підходяще, можете використовувати м'якоть інжиру і зробити маску самостійно, підібравши відповідний рецепт з будь-якого джерела.
Робимо висновки
Спектр корисних дій інжиру воістину великий, і регулярне вживання плодів позначиться на Вашому організмі дуже благотворно.
А різні косметичні засоби на їх основі стануть перепусткою у світ краси і здоров'я.
Тільки не забувайте, що все добре в міру.
Відео десерт
У цьому відео вам надається можливість почути і подивитися, загальну користь інжиру для організму.