28 май 2019 121

Як варити домашнє варення з інжиру

Для приготування варення з інжиру можна використати звичайний класичний рецепт.

Але можна проявити трохи зацікавленості і приготувати більш витончене ласощі з лимоном або волоськими горіхами.

Також можна зробити варення з інжиру. А спростити процес приготування варення з інжиру допоможе рецепт, спеціально розроблений для мультиварки.

На сьогоднішній день варення, виготовлене з інжиру, можна назвати делікатесом. До його переваг відносяться не тільки прекрасні смакові якості, але ще й корисний і поживний склад.

Тому, будь-яка господиня повинна знати рецепти приготування цих ласощів. Але для початку пропонуємо поговорити про користь даного фрукта.

Коротко про користь інжиру

Користь інжиру полягає в тому, що він містить в собі величезну кількість вітамінів, корисних речовин і мікроелементів.

Даний фрукт дуже корисно регулярно вживати вагітним, оскільки запас фолієвої кислоти в ньому необмежений.

Крім цього, в інжирі знаходиться велика зміст таких корисних речовин:

  • Клітковина;
  • Фосфор;
  • Залізо;
  • Кальцій;
  • Калій;
  • Натрій.

Всі перераховані речовини позитивно впливають на організм людини. Незважаючи на таку калорійність, інжир допомагає легко впоратися з надмірною вагою.

Крім позитивного впливу на здоровий організм, інжир допомагає справлятися з багатьма хворобами. Найбільш часто лікарі рекомендують приймати фрукт при захворюваннях серцево-судинної системи.

Також його неоціненний вплив відмічено при різних збоях у системі шлунково-кишкового тракту. При простудних захворюваннях і подальшому підвищенні температури варення з інжиру відмінно допомагає, і варто зауважити, воно набагато ефективніше варення з малини.

Але існують також і протипоказання. Для хворих на цукровий діабет інжир категорично забороняється вживати. Також це стосується тих, у кого помічено гостре запалення кишечника.

Покроковий рецепт ласощів з фото

Варення з інжиру, приготована за цим рецептом, виходить дуже смачним і плоди в ньому не розварюються, а виходять цільними.

Варто зауважити, що не важливо, який сорт фрукта використовується. Плоди можуть бути темними, так і світлими.

Необхідні складові для приготування:

  • Свіжий інжир в кількості 2 кг;
  • Цукор, бажано у вигляді дрібного піску в кількості 2 кг;
  • Вода об'ємом 200 мл

Покрокове приготування варення з інжиру з наочними картинками:

  1. Інжир ретельно промити під холодною водою. Викласти в друшляк і залишити на деякий час для повного виходу всієї води, що залишилася;
  2. Проткнути фрукт в кількох місцях. Хвости не прибираються;
  3. Воду довести до кипіння і всипати туди все кількість цукру. Заважати до тих пір, поки не вийде однорідний густий сироп. Дати закипіти, зняти з плити і залишити хвилин на десять;
  4. Фрукти опустити в цукрову рідину і проконтролювати, щоб вони повністю були туди занурені;
  5. Кип'ятити необхідно тричі. У перший раз протягом 5 хвилин, другий – на протязі 15 хвилин, третій – протягом півгодини;
  6. Між кожним із кип'ятіння необхідно залишати варення для повного охолодження;
  7. Банки і кришки, підготовлені для варення, повинні попередньо пройти стерилізацію. До моменту викладання готового ласощі вони повинні повністю висохнути;
  8. Цілісний інжир акуратно дістати з ємності і перекласти в підготовлені банки. Зверху залити сиропом до самого верху скляній ємності. Важливо, щоб розчин знаходився в стані кипіння;
  9. Герметично закрити банки, загорнути їх в теплу тканину і залишити до повного охолодження.

Рецепт варення з інжиру з лимоном

Для приготування потрібно:

  • Свіжий інжир в кількості 1 кг;
  • Цукор в кількості 0,5 кг;
  • Половина одного лимона.

Безпосереднє приготування:

  1. Перебрати фрукти, відібравши тільки цільні і незіпсовані, ретельно вимити і прибрати хвости;
  2. В цілісному стані покласти плоди в ємність і засипати цукром. Залишити на 12 годин у холодильнику;
  3. За цей час інжир має виділити весь свій сік. Поставити каструлю на плиту і на невеликому вогні довести до кипіння;
  4. Лимон вимити і вичавити з нього весь сік, який також додати в варення;
  5. Варити ласощі протягом п'яти хвилин. При цьому обов'язково необхідно прибирати утворилася пінку;
  6. Далі прибрати з плити і залишити на 12 годин;
  7. Після закінчення заданого часу знову поставити варення на плиту і варити протягом п'яти хвилин;
  8. Банки підготувати та провести для них стерилізацію. Залити в них варення з інжиру з лимоном і залишити на деякий час для охолодження;
  9. Закрити банки спеціальними кришками з капрону, призначеними для консервування.

Спосіб приготування в мультиварці

Для того щоб не витрачати занадто багато часу на приготування варення з інжиру, можна скористатися мультиварка. Для цього знадобиться:

  • Свіжий інжир в кількості 1 кг;
  • Мед в кількості 0,5 кг;
  • Вода об'ємом в 400 мл

Поетапне приготування:

  1. Фрукти помити і проколоти в декількох місцях. Для цього чудово підійде зубочистка;
  2. Каструлю поставити на спеціальний режим «Мультиповар». Виставити температуру, рівну 160 З;
  3. У чашу мультиварки вилити всю воду і мед. Ретельно розмішати. Варити протягом десяти хвилин;
  4. Після цього додати в чашу инжирные плоди. Температуру знизити до 120 С. Залишити варитися на годину;
  5. Надати час для повного охолодження ласощі і після цього розкласти в стерилізовані банки. Герметично закрити кришками і залишити на зберігання в прохолодному місці.
Рекомендуємо до прочитання: як приготувати компот з нектаринів на зиму. З цих фруктів виходять дуже смачні компоти, які з задоволенням п'ють діти.

Рецепти приготування желе з малини знаходяться тут. Такий десерт можна подавати навіть гостям!

А тут ви дізнаєтеся, які можна зробити заготовки з абрикосів на зиму. У статті представлені рецепти з покроковим фото і, як завжди, підказки досвідчених кулінарів.

Солодка заготівля з волоськими горіхами

Варення з інжиру, приготована за цим рецептом, виходить незвичайним з вишуканим і тонким смаком.

Для приготування необхідно підготувати наступні складові:

  • Інжир в кількості 1 кг;
  • Волоські горіхи – приблизно п'ять столових ложок;
  • Цукор в кількості 1 кг;
  • Один цілий лимон.

Приготування ласощів з агрусу з горіхами:

  1. В першу чергу необхідно трохи обсмажити горіхи на сухій сковороді. Вони повинні лише трохи зарум'яниться;
  2. Фрукти помити, проколоти в декількох місцях за допомогою зубочистки. З широкої сторони фрукта зробити невеликий надріз, в який поміщається невелику кількість обсмажених волоських горіхів;
  3. У ємність, яка буде використовуватися для варіння варення, викласти плоди і засипати цукром. Залишити на 12 годин, для того щоб інжир виділив свій сік;
  4. Потім поставити ємність з плодами на плиту і при невеликій температурі довести до кипіння і проварити протягом п'ятнадцяти хвилин;
  5. Прибрати з плити і залишити до повного охолодження;
  6. Знову поставити на невеликий вогонь і кип'ятити протягом двадцяти хвилин;
  7. Перед тим, як прибрати з плити, додати в варення сік цілого лимона. У киплячому вигляді варення розкласти в підготовлені банки. Герметично закрити кришками і залишити до повного охолодження.

Джем — смачно і незвично

Для приготування варення з інжиру необхідно підготувати такі інгредієнти:

  • Інжир в кількості 350 г;
  • Один цілий лимон;
  • Щіпка солі;
  • Цукор в кількості 120 г;
  • Коньяк об'ємом 50 мл

Поетапне приготування:

  1. Инжирные плоди ретельно вимити під холодною водою, видалити хвости і порізати на шматки невеликих розмірів;
  2. Викласти в підготовлену ємність;
  3. Обдати окропом лимон і з допомогою терки зняти цедру, яку необхідно додати до інжиру;
  4. Туди ж влити коньяк, додати цукор і сіль. Ретельно змішати всю суміш і залишити на одну годину;
  5. Час від часу необхідно знову перемішувати;
  6. Поставити на плиту і довести суміш до кипіння. Кип'ятити протягом півгодини. Під час цього необхідно з допомогою виделки розминати інжир. Отримана маса повинна вийти густою і однорідною. Після повного охолодження можна пробувати ласощі.

Хитрощі приготування

Для того щоб інжир не разваривался в процесі приготування, необхідно додавати його в ємність в повністю висушеному вигляді.

Після того як варення закипає, необхідно зменшувати температуру до самого мінімуму. Оскільки тільки так варення вийде прозорим.

Перед тим як закривати варення з інжиру необхідно його повністю охолодити, оскільки в іншому випадку утворення білого нальоту зверху неминуче.

Варення з інжиру є не тільки дуже смачним і незвичайним ласощами, але ще і корисними ліками в боротьбі з багатьма захворюваннями.

При приготуванні можна використовувати не тільки традиційні цукор і воду, але також покращувати смакові якості варення з допомогою лимона або волоських горіхів.

Що ще почитати: