25 март 2019 1 494

Як спекти повітряний пиріг маннік на кефірі

Манник – це ніжний пиріг, який часом може бути смачніше бісквітів, листкових пирогів і всього іншого. Сьогодні ми приготуємо багато варіантів, щоб ви могли вибрати з них той, який вам доводиться до смаку найбільше.

Простий рецепт (без борошна)
Інгредієнти Кількість
ванілін - 5 г
цукор - 0,1 кг
манна крупа - 250 г
яйця - 2 шт.
розпушувач - 10 г
кефір - 0,3 л
вершкове масло - 50 г
Час приготування: 85 хвилин Калорійність на 100 грам: 237 Ккал

На один з найпростіших рецептів у вас піде трохи більше години. Ніжне тісто, прості інгредієнти і приголомшливий результат.

Як приготувати:

  1. Крупу засипте в миску, залийте кефіром і перемішайте.
  2. Дайте настоятися близько півгодини, щоб крупа за цей час набухла.
  3. В цей час збийте в окремій ємності два яйця.
  4. Додайте до них цукор і збийте компоненти і легку повітряну масу.
  5. Отриману масу влийте в манку і перемішайте.
  6. В кінці всипте ванілін і розпушувач, доведіть масу до однорідності.
  7. Дайте тісту настоятися хвилин десять.
  8. За цей час форму змастіть маслом.
  9. Вилийте тісто і приберіть майбутній пиріг в духовку при 180 градусах на сорок хвилин.

Порада: для аромату в тісто додати трохи лимонної цедри.

Пишний маннік на кефірі з борошном і яблуками

Якщо манник – це занадто просто для вас, то пропонуємо спробувати приготувати його з яблуками. Так виходить соковитіше і смачніше!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
яблука 7 шт.
кефір 200 мл
сода 5 г
манна крупа 0,2 кг
цукор 200 г
вершкове масло 130 г
борошно 200 г
лимонний сік 15 мл
Час приготування: 110 хвилин Калорійність на 100 грам: 178 калорій

Як приготувати:

  1. Манну крупу всипте в ємність і залийте її кефіром.
  2. Все це ретельно перемішайте і дайте настоятися тридцять хвилин.
  3. За цей час вимийте яблука, очистіть їх і наріжте м'якоть кубиками.
  4. Цукор висипте в манну масу, перемішайте компоненти.
  5. Масло наріжте кубиками і розтопити його на плиті.
  6. Вмішайте до манки і цукру.
  7. Введіть в миску і борошно, але обов'язково через сито.
  8. Далі — соду, лимонний сік і перемішайте все до однорідності.
  9. Всипте подрібнені яблука в готове тісто, перемішайте все.
  10. Форму для випічки змастіть невеликою кількістю масла, присипте манкою.
  11. Викладіть тісто, розподіліть його і приберіть в духовку при 180 градусах на 50-60 хвилин.
Порада: якщо використовуєте замість кефіру молоко, то знадобиться ще і розпушувач.

Лимонна випічка в духовці

Для любителів пікантних пирогів цей буде в самий раз. Багато лимона в складі (і м'якоть, і цедра і сік) зробить смак незвичайним, з легкою кислинкою.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
сіль 2 дрібку
манна крупа 0,2 кг
борошно 30 г
яйця 2 шт.
лимон 1 шт.
кефір 200 мл
ванілін 2 г
цукор 0,2 кг
розпушувач 15 г
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 212 калорій

Як приготувати:

  1. Крупу змішайте з кефіром, доведіть до однорідності.
  2. Після цього приберіть на півгодини, щоб манка встигла розбухнути.
  3. За цей час в окремій ємності змішайте яйця з цукром в пишну піну.
  4. Додайте в кінці сіль і ванілін, змішайте.
  5. Лимон ретельно промийте, натріть його на тертці разом з шкіркою.
  6. Вмішайте в тісто, введіть туди ще й борошно, розпушувач.
  7. Форму накрийте папером, вилийте тісто, розподіліть його.
  8. Приберіть в духовку при 200 градусах на двадцять хвилин.

Порада: можна додати трохи апельсина в тісто, буде дуже незвично.

Манний пиріг на кефірі і сирі для дітей в мультиварці

Зараз пропонуємо вам більш легкий варіант смачного пирога. Він готується на основі сиру, так що буде ще і неймовірно ніжним, спробуйте!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
цукор 100 г
розпушувач 5 г
сир 0,3 кг
ванілін 2 г
манна крупа 0,2 кг
кефір 200 мл
яйця 3 шт.
Час приготування: 100 хвилин Калорійність на 100 грам: 196 калорій

Як приготувати:

  1. Крупу щасыпьте в ємність середнього розміру.
  2. Вилийте до неї кефір і перемішайте все до однорідності.
  3. Дайте настоятися тридцять хвилин, і в цей час займіться іншими компонентами.
  4. Сир пропустіть через сито або подрібніть блендером, щоб отримати однорідну текстуру.
  5. Додайте ванілін, яйця, цукор і розпушувач.
  6. Введіть в отриману масу манку з кефіром, добре перемішайте.
  7. Форму мультиварки змастіть маслом і присипте сирої манною крупою.
  8. Вилийте тісто і розподіліть його, готуйте одну годину в режимі випічки.

Порада: якщо ви хочете почувати грудки сиру, то подрібнювати його не варто.

Ще один цікавий варіант приготування лепешняку з сиром дивіться нижче у відеозапису:

Банановий маннік на кефірі

Для дітей краще приготувати наступний манник з бананом. З-за фруктів його смак стає більш солодким. Малюкам дуже подобається!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
розпушувач 5 г
цукор 0,2 кг
яйця 2 шт.
манна крупа 0,2 кг
борошно 200 г
вершкове масло 0,1 кг
кефір 200 мл
банан 2 шт.
Час приготування: 110 хвилин Калорійність на 100 грам: 273 калорії

Як приготувати:

  1. Манну крупу залийте кефіром, перемішайте і дайте настоятися тридцять хвилин.
  2. Масло наріжте кубиками і розтопити його на плиті.
  3. Введіть у готову манну масу разом з яйцями і цукром, перемішайте.
  4. Борошно пропустіть через сито, з'єднайте з розпушувачем.
  5. Вмішайте суху масу до манки, доведіть все до однорідності.
  6. Половину тіста вилити у форму, зверху викладіть кільця бананів.
  7. Вилийте залишки тіста, розподіліть їх.
  8. Форму приберіть одну годину в духовку при 190 градусах.

Порада: якщо хочеться більше смаку, додайте близько п'яти бананів прямо в тісто.

Як спекти з родзинками без яєць

Якщо сам манник для вас недостатньо привабливий, додайте в нього трохи сухофруктів. Цього разу у нас виявився родзинки, тому приготували пиріг саме з ним.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
вершкове масло 0,1 кг
кефір 200 мл
ізюм 140 г
манна крупа 0,2 кг
цукор 200 г
розпушувач 5 г
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 318 калорій

Як приготувати:

  1. Манну крупу змішайте з кефіром.
  2. Доведіть до однорідності за допомогою ложки або лопатки.
  3. Дайте настоятися компонентів до тих пір, поки крупа не розбухне.
  4. Масло поріжте кубиками і розтопити його на плиті.
  5. Вмішайте в манну масу разом з родзинками, цукром, розпушувачем.
  6. Форму змастіть маслом і вилийте туди тісто, розподіліть його.
  7. Приберіть в духовку на сорок хвилин при 190 градусах.

Порада: разом з родзинками можна додати інші сухофрукти, цукати і горіхи.

Повітряний пиріг з манки з чорницею

Чорниця – це не тільки дуже яскраво, але і дуже корисно. Спробуйте приготувати наступний рецепт, в якому ця ягода відіграє чи не головну роль.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
розпушувач 5 г
чорниця 0,2 кг
кефір 250 мл
борошно 25 г
вершкове масло 90 г
цукор 180 г
манна крупа 0,2 кг
яйця 2 шт.
білки 2 шт.
Час приготування: 190 хвилин Калорійність на 100 грам: 230 калорій

Як приготувати:

  1. Манну крупу змішайте з кефіром і дайте їй набрякнути. На це піде близько двох годин.
  2. Яйця збийте з цукром до пишної піни, змішати з готовою манної масою.
  3. Олію заздалегідь дістаньте, щоб воно стало м'яким.
  4. Додайте його до решти інгредієнтів разом з борошном і розпушувачем.
  5. Все ретельно перемішайте.
  6. Білки збийте до стійкої піни, введіть їх у тісто.
  7. Акуратно змішайте, щоб маса була однорідною.
  8. Форму для випічки змастіть маслом, вилити в неї тісто.
  9. Зверху викладіть ягоди та поставте пиріг в духовку на сорок хвилин при 180 градусах.

Порада: перед подачею пиріг можна присипати пудрою.

Також читайте, як приготувати класичний маннік на молоці.

А тут ви дізнаєтеся, як можна спекти солодкий повітряний маннік на йогурті.

Рецепти смачних смажених манников на сковороді ми розмістили в цій статті.

Приготування з гарбузом

Яскравий, смачний і дуже корисний пиріг може опинитися на вашому столі вже дуже скоро. Такого натурального кольору ви ще точно не зустрічали!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
кокосова стружка 1 уп.
цукор 0,3 кг
вода 100 мл
гарбуз 0,4 кг
лимон 1 шт.
манна крупа 0,3 кг
кефір 250 мл
розпушувач 5 г
рослинна олія 30 мл
Час приготування: 70 хвилин Калорійність на 100 грам: 178 калорій

Як приготувати:

  1. Гарбуз очистите від шкірки і обполосніть її.
  2. Натріть плід на тертці, відставте ненадовго.
  3. Духова шафа увімкніть на 180 градусів, нехай прогрівається.
  4. Залийте кефіром манну крупу, додайте цукор (100 грам), розпушувач, цедру лимона.
  5. Туди ж покладіть гарбуз і перемішайте все до однорідності.
  6. Форму змастіть рослинною олією. Можете зробити це за допомогою кулінарної пензлика.
  7. Вилийте тісто і розподіліть його.
  8. Приберіть в духовку на 40-45 хвилин до повної готовності.
  9. В цей час залишки цукру з'єднайте з водою.
  10. До цих же компонентів видавіть сік лимона і відправте масу на плиту.
  11. Доведіть до кипіння і дайте покипіти протягом п'яти хвилин.
  12. Готовий пиріг полийте сиропом і присипте стружкою.
Порада: щоб пиріг вийшов смачніше, додайте в нього горіхи, шоколад.

Корисні поради

Щоб ваш манник вийшов максимально смачним, додайте в нього горіхи за смаком, цукати, свіжі фрукти або ягоди, сухофрукти та ін. Виходить дуже смачно, спробуйте обов'язково.

Кажуть, щоб приготувати манник, обов'язково потрібно «запарити» крупу в кефірі. І на це має піти хоча б тридцять хвилин. Але противники цього стверджують, що тоді пиріг вийде щільним і твердим. У нас були одні варіанти, та інші. Радимо спробувати обидва, щоб ви зрозуміли, який вам більше підходить.

Перед подачею манник можна прикрасити квітами, цукерками, фруктами або хоча б стручком свіжої ванілі, какао, цукрової пудрою. Виходить смачно і дуже красиво! При подачі можна також подавати різні соуси (шоколадний, м'ятний, ванільний і ін), морозиво, вершки і так далі.

Пиріг з манки – це смачно і досить ситно. Якщо ви ніколи раніше його не пробували, то прийшов час почати дегустацію. Тим більше ми підготували для вас велику кількість варіантів. Приємного апетиту!

Що ще почитати: