18 май 2019 1 787

Знайомий салат з рисом і куркою по-новому: цікаві рецепти

Закусок, де серед інших інгредієнтів використовується варений рис і куряче м'ясо, дуже, дуже, дуже багато. Нейтральний за смаком рис служить основою салату. Курятина – це білок, що забезпечує страви ситність навіть з легкої заправкою.

Інші продукти, які входять до салат з рисом і куркою, створюють оригінальну смакову композицію. А враховуючи, що обидва головних компоненти добре поєднуються з овочами, грибами, фруктами, морепродуктами, рибою, різними заправками, спеціями, композицій таких можна придумати безліч. Для прикладу опишемо декілька нетрадиційних варіантів.

Загальні правила приготування

У переважній більшості рецептів рис для салату відварюють. Іноді в підсоленій воді з додаванням рослинної олії і (за смаком) спецій, але частіше без солі. Рідше крупу обсмажують.

Як варити рис стандартним методом:

  1. Промити зерна до прозорості води, що зливається.
  2. Залити водою в сотейнику (каструлі) в пропорції 1:3.
  3. На сильному вогні дати закипіти. Потім варити 15 хвилин при слабкому кипінні.
  4. Залишити крупу доходити до готовності 20 хвилин.

Для салатів зі свіжими фруктами і овочами варений рис промивають. Якщо за рецептом потрібен інший спосіб варіння, крупу готують з представленої інструкції.

Курятину теж відварюють або (рідше) підсмажують. У салатах найчастіше використовують дієтичне біле м'ясо (грудку), хоча це не принципово. Смачний салат з рисом і куркою виходить з стегенець, гомілок, крилець. Головне, щоб м'ясо було чистим, без шкіри і кісток.

Варять курку для салатів традиційним способом. Бульйон краще відразу посолити і приправити спеціями – м'ясо в салаті буде смачніше. Після закипання рідини вогонь зменшують, варять приблизно 35 хвилин.

Відварне (в інших рецептах обсмажене) куряче м'ясо ріжуть кубиками, брусками або розбирають руками на волокна.

Свіжі овочі та фрукти миють, обсушують. Якщо потрібно, видаляють насіння і знімають шкірку. Спосіб нарізки —кубиками, соломкою. У листкові салати овочі (зазвичай це варена морква) натирають великої стружкою.

Нарізка інших можливих компонентів салату з рисом і куркою:

  • яйця – кубиками або на тертці;
  • консервовані ананаси – шматочками;
  • сир твердий – стружкою крупно;
  • гриби свіжі або мариновані – слайсами.

Збирають салати, змішуючи всі підготовлені інгредієнти в одній ємності. Заправляють запропонованим в рецепті соусом (майонезним, сметанним, рослинним маслом). Або викладають шарами, кожен змащуючи заправкою.

Легкий літній салат з рисом, куркою і свіжими помідорами
Інгредієнти Кількість
звареної курячої грудки - 230 р
помідорів - 4 шт.
довгого відвареного рису - 250 г
оливкової олії - 30 г
зеленої петрушки - 30 г
винного оцту - 1 ст. л.
гострого соусу (томатного) - 30 г
солі - 2 щіпки
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 165 Ккал

Особливістю цієї закуски є приємний відтінок кислинки і ледь помітна перчинка у смаку. Салат оригінальний, хоча готується зовсім просто.

Інгредієнти розраховані для 4-х порцій.

Рецепт:

  1. Куряче філе нарізають брусочками.
  2. З помідорів знімають шкірку. Нарізають часточками.
  3. Для заправки змішують томатний соус, олію, оцет.
  4. Отриману суміш спочатку з'єднують з рисом. Перемішують. Солять.
  5. Додають інші компоненти страви. Акуратно перемішують знизу вгору, щоб не пом'яти часточки помідорів.

Салат перекладають в порційні креманки або в один великий салатник. Посипають рубаною зеленню.

Пікантний салат з рисом і куркою

Особливим цей салат робить відмінний від звичайного метод варіння рису і горіхи в медової карамелі. По техніці приготування страву нескладне.

Для 6-ти порцій беруть:

  • 230 г круглого рису;
  • 500 мл води;
  • 350 г відвареного курячого м'яса;
  • 10 г каррі;
  • 30 г оливкової олії;
  • 3 яйця, зварених круто;
  • 100 г майонезу;
  • 30 г меду;
  • 50 г горіха волоського;
  • 20 г вершкового масла;
  • перець, сіль.

Час приготування – 55 хвилин. Калорійність на 100 г – 191 ккал.

Рецепт:

  1. Оливкова масло наливають у сотейник з товстим дном. Змішують з каррі, чекають моменту закипання.
  2. Всипають в масло промитий рис. Обсмажують, помішуючи ложкою, 5 хвилин.
  3. Заливають рис гарячою водою. Розмішують, чекають, коли рідина закипить. Сотейник накривають кришкою і варять рис на малому вогні 20 хвилин. Потім наполягають на вимкненій плиті ще 15 хвилин.
  4. Коли рис охолоне, змішують його з курятиною, нарізаною кубиками, і яйцями.
  5. Заправляють майонезом. За смаком солять і перчать салат.
  6. Ядерця волоського горіха протягом хвилини обсмажують на вершковому маслі. Додають мед, перемішують, дають покипіти на середньому вогні хвилину.
  7. Горіхи в карамелі остуджують на тарілці, ріжуть ножем на маленькі шматочки.

Салат викладають у глибоку піалу і посипають зверху солодкими подрібненими горіхами.

Рецепт приготування з консервованою кукурудзою і яйцем

Несхожим на інші цей салат робить додатковий компонент – копчена риба. Багатьом така пропозиція здасться дивним, але салат з куркою, рибою і рисом дуже хороший на смак. Чому б не спробувати щось новеньке?

Для 3-х порцій беруть:

  • 100 г вареної грудинки курки;
  • 100 г білого рису;
  • 2 варених яйця;
  • 100 г солодкої консервованої кукурудзи;
  • 130 г цибулі;
  • 100 г міцних огірків;
  • 145 г свіжого болгарського перцю;
  • 40 г зелені;
  • 100 г філе копченої форелі;
  • 100 г легкого майонезу;
  • перець, сіль.

Час – 20 хвилин. Калорійність на 100 г – 128 ккал.

Рецепт:

  1. Свіжі овочі, курятину, яйця, філе форелі нарізають кубиками.
  2. Рис відварюють стандартним методом. Промивають холодною водою.
  3. У глибокій мисці змішують всі інгредієнти. Заправляють майонезом. Якщо потрібно, перчать і підсолюють.
  4. Салат перемішують і ставлять у холодильник на 8 годин.

Через відведений час ще раз перемішують страву, додають крупно порізану зелень. Подають до столу порційно або в загальному салатнику.

«Тропічна» закуска з бурого рису з куркою, ананасом і авокадо

Ще один не приївся варіант приготування звичного страви. Бурий рис надає салату горіховий присмак, відмінно гармонує з солодкими консервованими ананасами і свіжим авокадо. Кислі листя шпинату завершують гармонію смаків.

Для 4-х порцій беруть:

  • 450 г курячого філе;
  • 250 г бурого рису;
  • 200 г консервованого ананаса (шматочками);
  • плід (240 г) авокадо;
  • 30 мл лаймового соку;
  • пластівці сушеного червоного перцю на кінчику ножа;
  • 2 зубки часнику;
  • 10 г цукру;
  • 30 г рафінованої олії;
  • ½ Ч. л. меленого імбиру;
  • перець чорний мелений, сіль;
  • 100 г свіжого шпинату.

Час – 1 година 10 хвилин. Калорійність 100 г – 173 ккал.

Рецепт:

  1. Бурий рис варять за тим же принципом, що і білий. Але оскільки його зерна набагато твердіше, варити потрібно не 20, а 40 хвилин. Відварену коричневий рис завжди промивають холодною водою.
  2. Філе курки (сире) нарізають кубиками 1х1 див.
  3. У мисці змішують столову ложку цитрусового соку, дрібно нарізаний часник, перець гострий, 2 ч. л. рафінованої олії.
  4. Куряче м'ясо викладають в отриманий маринад, перемішують. Залишають на 10 хвилин.
  5. У сковороду наливають дві ложки масла. Коли розігріється, викладають філе разом з маринадом. Смажать на сильному вогні, безперервно помішуючи, 7 хвилин.
  6. Курятину остуджують, виклавши шматочки на паперові рушники.
  7. Для заправки салату в окремій мисці змішують лаймовий сік, олію, спеції, сіль, цукор.
  8. Авокадо чистять, розрізають уздовж навпіл, прибирають кісточку. Половину плоду ріжуть маленькими кубиками і викладають в салатну заправку. Другу половину нарізають тонкими скибочками, збризкують соком лайма.
  9. В глибокому салатнику змішують варений бурий рис, м'ясо курки, консервований ананас. Заправляють соусом з шматочками авокадо.

Салат залишають настоятися в холодильнику 60 хвилин. Подають порційно, висипаючи гіркою на свіже листя шпинату. Зверху викладають скибочки авокадо.

Китайський салат з диким рисом і курячим філе

Незвичайний смак страви надає рис Арборіо, маринований болгарський перець і филированный апельсин. Дуже незвичне для європейців, але, як завжди в китайській кухні, гармонійне поєднання продуктів.

Для 4-х порцій беруть:

  • 500 г курячого філе;
  • ½ Ст. дикого рису;
  • 100 г маринованого солодкого перцю;
  • великий апельсин;
  • 150 г молодого зеленого горошку;
  • 100 г пекінської капусти;
  • по 2 ст. л. подрібнених кешью, рубаною кінзи, кунжутного масла.
  • зубчик часнику;
  • 1 ст. л. рослинного масла;
  • 2 ч. л. цукру;
  • соєвий соус.

Час – 90 хвилин. Калорійність 100 г – 595 ккал.

Рецепт:

  1. Рис замочують на ніч у воді. Миють, варять у підсоленій воді 40 хвилин.
  2. Філе курки цілими шматками обсмажують в рослинному маслі на сильному вогні, поки м'ясо не покриється золотистою скоринкою зі всіх сторін. Остуджують, виклавши на паперовий рушник. Нарізають скибочками тонко.
  3. Апельсин чистять, прибирають перегородки і плівки. М'якоть нарізають кубиками.
  4. Маринований перець і капусту рубають крупно.
  5. Для заправки змішують подрібнений часник, кунжутне масло, кінзу, соєвий соус, цукор.
  6. Всі інгредієнти салату з'єднують в мисці. Поливають заправкою, перемішують.

Охолоджують салат в холодильнику 1 годину. Подають у великому салатнику.

Також радимо почитати, як готувати простий салат з куркою і шинкою.

Різноманітні рецепти фантастичних салатів з рисовою локшиною зібрані тут.

А в цій статті ви знайдете рецепти смачних салатів з яйцями на кожен день.

Готуємо зі свіжим огірком і чорносливом

Один з варіантів закуски з вареним рисом і курятиною. Незважаючи на мінімальний набір продуктів, страва виходить смачним і ситним.

Для 3-х порцій беруть:

  • 200 г вареної курячої грудки;
  • 100 г відвареного рису Басматі;
  • свіжий огірок;
  • 100 г чорносливу;
  • 100 г твердого (будь-якого сорту) сиру;
  • 2 яйця, зварених круто;
  • 70 г майонезу.

Час – 40 хвилин. Калорійність на 100 г – 196 ккал.

Рецепт:

  1. Варене м'ясо, огірок, запарений чорнослив, яйця ріжуть дрібним кубиком.
  2. Сир натирають великої стружкою.
  3. Викладають інгредієнти на плоске блюдо шарами, змащуючи кожен майонезом: рис – м'ясо – шматочки чорносливу – огірок – варені яйця – сир.

Салат ставлять у холодильник просочуватися і охолоджуватися на 60 хвилин. При подачі посипають рубаною зеленню.

«Середземноморський» листковий салат з копченою грудкою і маринованими мідіями

Смачний, ситний, простий у приготуванні салат. Родзинкою страви служать мідії, які чудово поєднуються з рисом, копченим м'ясом птиці і свіжими овочами.

Для 3-х порцій беруть:

  • 300 г копченої курки (філе грудки);
  • 350 г відвареного круглого рису;
  • 3 свіжих помідора;
  • 2 огірка;
  • пучок петрушки;
  • 200 г сиру гауда;
  • 120 г маринованих мідій;
  • 200 г домашнього майонезу.

Час – 20 хвилин. Калорійність на 100 г – 206 ккал.

Рецепт:

  1. З помідорів знімають шкірку.
  2. Ріжуть кубиком копчене м'ясо і овочі.
  3. Сир натирають на тертці.
  4. Дно салатника змащують майонезом і викладають шарами: мідії – ½ частину рису (змастити майонезом) – помідори – майонез – ½ частина сиру – ½ частину курятини – майонез – огірки – рис – майонез – копчене м'ясо – сир і майонез.

Готовий листковий салат на ніч ставлять просочуватися в холодильник. Перед подаванням посипають рубаною петрушкою.

Корисні поради

Смак салату з куркою багато в чому залежить від сорту рису. Для традиційних закусок фахівці радять вибирати пропарений або довгий. Для листкових салатів більше підходить білий круглий рис.

Якщо в рецепті вказаний дикий рис, але часу на замочування крупи немає, можна поступити наступним чином. Залити рис окропом, витримати під рушником 1 годину, промити. Зерна стануть набагато м'якше, після чого їх можна варити.

Якщо рис і куряче м'ясо при варінні солили, сам салат солити вже не потрібно.

Щоб м'ясо залишалося соковитим, остуджувати його потрібно прямо в бульйоні. Тому для холодних салатів цей інгредієнт готують заздалегідь.

Що ще почитати: