15 июнь 2019 39

Як приготувати ніжного судака в сметані

Судак ідеально поєднується зі сметаною. Вона робить рибу м'якше, ніжніше, а спеції допомагають страви стати ароматніше. Це приголомшливий вечерю: поживний, смачний і швидкий.

Судак, запечений зі сметаною в духовці
Інгредієнти Кількість
зелені - 20 г
лука - 1 кг
спецій - за смаком
судака - 1,2 кг
лимонов - 2 шт.
сметани - 340 г
олії оливи - 40 мл
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 г: 77 Ккал

Велика кількість цибулі невипадково: коренеплід робить страву дуже соковитим.

Як приготувати:

  1. Рибу випатрати, відрізати плавники, голову, очистити луску. Гарненько вимити тушки. Вологу прибрати серветками.
  2. Порізати великими шматочками, можна стейками. Перекласти їх у форму.
  3. Засипати зверху спеціями і полити лимонним соком, перешкодити.
  4. Дати рибі постояти, а в цей час включити духовку розігріватися на 190 градусів.
  5. Нашаткувати півкільцями очищені цибулини.
  6. Перекласти в миску і додати сюди спеції і сметану. Перешкодити.
  7. Викласти рибу у вогнетривку форму і рясно полити її соусом.
  8. Нашаткувати зелень і присипати її зверху рівним шаром.
  9. Запікати хвилин сорок, після чого можна відразу подавати до столу.
Порада: якщо сметана дуже густа, її можна розбавити невеликою кількістю кип'яченої води.

Риба в сметані з цибулею на сковороді

Дрібно порубані овочі майже не відчуваються, але їх смак можна знайти в самій рибі. Ідеальний баланс!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
борошна скільки знадобиться
сметани 0,2 л
часнику 3 зубця
спецій за смаком
риби і помідорів по 1 шт.
лука 0,3 кг
маслин 0,1 кг
болгарських перців 1 шт.
олії соняшникової 60 мл
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 126 ккал

Як приготувати:

  1. Якщо риба заморожена, її треба спершу повністю розморозити. Для цього достатньо покласти її в миску і дати розтанути протягом ночі на нижній полиці холодильника.
  2. Після цього очищену від усього зайвого рибу нарізати на порційні шматочки.
  3. На сковороді розігріти олію. Його кількість вказана приблизно, може знадобитися більше або менше.
  4. Змішати борошно зі спеціями в невеликій мисці. Обваляти в цій суміші рибу і відправити її на вже гарячу сковорідку обсмажуватися.
  5. На середньому вогні обсмажити судака до скоринки. Про повну готовність поки турбуватися не варто.
  6. Витягнути рибу з сковорідки.
  7. Дрібно нашаткувати очищені цибулю, перець, часник і помідор. Потрібні великі плоди.
  8. Всі овочі обсмажити на сковороді з маслом протягом десяти хвилин.
  9. Додати сметану і порізані маслини, перешкодити.
  10. Через хвилину, коли соус нагріється, повернути рибу у сковороду.
  11. Накрити кришкою і готувати ще хвилин десять-п'ятнадцять, після чого можна дегустувати.

Порада: обваляти рибу можна іншим способом. У пакет потрібно насипати борошно зі спеціями, покласти сюди рибу і потрусити. Обвалювати потрібно кожен шматочок окремо.

Судак, запечений з овочами в сметані

Досить простий рецепт з використанням стандартних овочів. А смак все одно відмінний!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
спецій за смаком
філе судака 2 шт.
олії соняшникової 40 мл
цибулин 2 шт.
петрушки 15 г
моркви 1 шт.
сметани 180 мл
яєць 1 шт.
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 132 ккал

Як приготувати:

  1. Очищені цибулини необхідно дрібно нашаткувати.
  2. Невелика кількість масла розігріти в сковороді і обсмажити в ньому цибулю до рум'яного кольору.
  3. З моркви зняти шкірку, крупно її натерти і додати до цибулі. Готувати ще чотири хвилини.
  4. Невеликими шматочками нарізати вимите філе судака. Його обов'язково потрібно перевірити на наявність кісточок пальцями.
  5. Вогнетривку форму змастити соняшниковою або вершковим маслом, по бортику в тому числі.
  6. Покласти сюди рибне філе і присипати зверху спеціями.
  7. Рівним шаром розкласти обсмажені овочі.
  8. Сметану збити виделкою разом з яйцями і спеціями.
  9. Отриманим світлим рівномірно полити соусом шматочки риби.
  10. Відправити на тридцять п'ять хвилин в духовку на середній вогонь.
  11. Готову страву присипати свіжою рубаною петрушкою.

Порада: щоб додати поживності запіканці, на дно і самий верх можна покласти тонкий лаваш, рясно змащений соусом.

Як приготувати з грибами і сиром в духовці

Риба, гриби, сирний соус – просто пальчики оближеш! Таке блюдо можна подати і на святковий стіл.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
цибулин 2 шт.
лимонного соку 45 мл
шампіньйонів 0,4 кг
грибного відвару 50 мл
олії соняшникової скільки знадобиться
сиру 50 г
спецій за смаком
судака 1 кг
жирної сметани 45 мл
Час приготування: 70 хвилин Калорійність на 100 г: 76 ккал

Як приготувати:

  1. Випатрати рибу і вимити її. Потрібно повністю позбутися від луски, плавників і голови. Гострим ножем зрізати філе, прибрати всі кісточки. А можна купити відразу філе, його потрібно трохи менше.
  2. Приправити філе з усіх боків, полити лимонним соком і залишити на час в сторону.
  3. Зняти лушпиння з великих цибулин і нашаткувати їх пір'ям, а потім обсмажити до м'якості.
  4. Очищені від сміття гриби нашаткувати пластинками і додати до цибулі. Тушкувати до готовності. Якщо гриби дали багато соку, його потрібно злити.
  5. Дрібно натертий сир необхідно змішати з жирною сметаною. Можна також використовувати вершки.
  6. Додати сюди трохи спецій і грибний відвар, перешкодити.
  7. Духовку розігріти до 200 градусів.
  8. Лист фольги покласти на деко.
  9. На нього покласти філе судака.
  10. Зверху розподілити цибульно-грибну суміш.
  11. Краї фольги сформувати бортики.
  12. Після цього полити сирним соусом рибу. Він має рівномірно покривати всю рибу.
  13. Прикрити зверху листом фольги і відправити в духовку хвилин на двадцять.
  14. Після цього зняти верхній лист і продовжувати запікати ще хвилин п'ятнадцять, не більше.
  15. Дістати і дати трохи охолонути, щоб соус загус.
  16. Порізати порційними шматками, полити залишками соусу і подавати до столу.

Порада: вибирати кістки з риби найзручніше спеціальним пінцетом, але підійде і косметичний.

Візьміть на замітку, як приготувати смаженого судака в клярі для ситного обіду або вечері.

Читайте рецепт приготування Хе з судака в домашніх умовах по-корейськи.

Тут ви дізнаєтеся, як приготувати юшку з судака для сімейного обіду.

Корисні поради

Якщо при купівлі цілої туші судака була виявлена ікра, її не варто викидати. Її можна приготувати разом з іншою рибою за рецептом, а можна прибрати. З такого продукту можна пекти оладки, їсти її в солоному вигляді, додавати в салати і яєчні страви, смажити з цибулею. До того ж це корисний продукт для вагітних жінок особливо.

Щоб додати ще більше соковитості, можна включити в будь-який з рецептів стебло селери. Його досить дрібно нарізати. Біле м'ясо риби чудово поєднується з цитрусами або одягають. Сік апельсинів, мандаринів та інших подібних продуктів можна додавати в соус. Прикрасити страву можна стрічками з цедри.

У судаку досить мало кісток, а його м'ясо дієтичне і дуже м'яке. Така риба цінується на вагу золота, тому не варто упускати можливості приготувати її.

Що ще почитати: