07 июнь 2019 319

Як смачно приготувати гливи в сметані

Гливи – дуже ніжні гриби, з тонким ароматом і смаком. Легше всього їх приготувати в сметані. Таке блюдо можна подавати з будь-яким гарніром, але воно може бути і цілком самостійним.

Як посмажити гливи з цибулею в сметані на сковороді

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
глив 0,4 кг
цибулин 1 шт.
зелені 10 г
спецій за смаком
олії соняшникової 20 мл
сметани 0,1 л

Знадобиться на приготування – 55 хвилин.

Скільки калорій – 73.

Як приготувати:

  1. Обполоснути гриби під водою, обрізати трохи ніжки, очистити від сміття і прибрати вологу за допомогою серветок.
  2. Нарізати їх соломкою, не дуже тонкою. При обсмажуванні вони зменшаться в розмірі. Можна нарізати шматочками.
  3. Кожен шматочок проколоти злегка виделкою, щоб вони краще ввібрали в себе інші смаки.
  4. Цибулину без лушпиння необхідно подрібнити аналогічно грибів, тобто або соломкою або кубиками.
  5. На сковороду налити олію і розігріти на середньому вогні. Потім перекласти сюди цибулю і обсмажити до м'якості, часто помішуючи.
  6. Потім додати гриби. Злегка перешкодити. Спочатку грибів буде дуже багато, але вони ужарятся.
  7. Хвилин через дванадцять активно почне випаровуватися рідина, в цей момент можна приправити продукти.
  8. Накрити сковороду кришкою і встановити мінімальний вогонь, гасити хвилин п'ятнадцять.
  9. Якщо рідина випарувалася занадто швидко, можна додати чверть склянки води. Бажано теплою.
  10. Після цього додати сметану середньої жирності. Розмішати, додати спеції при необхідності. Тушкувати під кришкою ще хвилин п'ять, щоб сметана закипіла.
  11. Дрібно порубати зелень і присипати зверху її на блюдо. Подавати відразу.

Рецепт приготування глив, тушкованих у сметані

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
часнику 2 зубці
масла вершкового 45 г
глив 0,7 кг
лука 4 шт.
сметани 0,3 л
спецій за смаком
прованських трав 5 г

Знадобиться на приготування – 30 хвилин.

Скільки калорій – 81.

Як приготувати:

  1. Зрізати грибницю, розділити на окремі грибочки цілі пучки, промити під водою, очистити від сміття.
  2. Перекласти на рушник паперовий і дати обсохнути.
  3. У цей час на сковороді необхідно розтопити вершкове масло. Воно повинно почати пінитися.
  4. Обсушені гливи потрібно порізати брусочками і перекласти в масло. Обсмажувати, досить часто заважаючи, поки не з'явиться рум'яність.
  5. Цибулини звільнити від лушпиння, порізати тонкими пір'ям і додати до готових грибів. Смажити ще хвилини три.
  6. Часник без лушпиння потрібно дуже дрібно порубати і теж додати в сковорідку. Він дасть приголомшливий запах і легку гостроту. А щоб прибрати пекучі компоненти, необхідно розрізати зубок, витягнути його зелену серединку, а все інше подрібнити.
  7. Приправити і смажити ще дві хвилини. З спецій варто звернути увагу на білий мелений перець або на паприку, вона дасть гарний колір.
  8. Влити сюди сметану і добре перемішати, щоб всі компоненти були в соусі. Відрегулювати смак. Дати закипіти, а потім накрити кришкою і готувати ще п'ятнадцять хвилин.
  9. Подавати з будь-яким гарніром в гарячому вигляді.

Грибний соус

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
борошна 15 г
глив 0,3 кг
спецій за смаком
масла вершкового 20 г
цибулин 1 шт.
сметани 120 мл
зелені 15 г

Знадобиться на приготування – 25 хвилин.

Скільки калорій – 90.

Як приготувати:

  1. Очищені від сміття і вимиті гриби необхідно нашаткувати брусочками.
  2. Велику цибулину, звільнену від лушпиння, подрібнити пір'ям досить тонко.
  3. Перекласти компоненти в сотейник і влити до них склянку води, тушкувати, поки продукти не стануть готовими.
  4. Далі додати борошно і активно розмішати, щоб уникнути грудок. Дати закипіти.
  5. Влити сюди сметану і знову перешкодити, приправити. Варити протягом семи хвилин.
  6. Отриманий соус зняти з плити і ввести сюди нашатковану зелень і м'яке вершкове масло, добре вимішати.
  7. Можна подавати відразу, а можна подрібнити все в блендері до однорідності. Чим більше сметани, тим рідше буде соус, але скріплювати його, як і раніше, буде мука. Для додання їй кольору можна трохи обсмажити на сухій сковороді.

Рецепт смачних і ситних глив в клярі.

Приготуйте на вечерю соковиту свинину у вині, рецепт якої можете подивитися тут.

Тут ви знайдете рецепт пасти зі свининою.

Як приготувати смажені гриби з картоплею

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
картоплі 0,3 кг
глив 0,3 кг
сметани 0,2 л
спецій за смаком
олії соняшникової 30 мл
лука 150 г
мускатного горіха 3 р

Знадобиться на приготування – 45 хвилин.

Скільки калорій – 88 калорій.

Як приготувати:

  1. Грибницю розібрати. Очистити від сміття і потім обполоснути під водою, вологу прибрати серветками.
  2. Порізати гливи крупною соломкою.
  3. Очищену картоплю потрібно теж нарізати соломкою, але трохи більше за розміром.
  4. Дрібно нашаткувати очищену від лушпиння цибулину.
  5. Розігріти трохи олії в сковороді на середньому вогні і потім помістити сюди гриби. Їх потрібно пасерувати до появи золотавості. Заважати потрібно часто.
  6. Далі додати сюди картоплю і смажити практично до готовності.
  7. Приправити, в тому числі і мускатним горіхом, перешкодити.
  8. Далі додати цибулю, накрити кришкою і залишити тушкуватися хвилин на п'ять.
  9. Відкрити кришку і влити сметану, розмішати масу, дати їй під тієї ж кришкою прокипіти близько шести хвилин.
  10. Вимкнути плиту, але кришку не знімати. Дати страві настоятися ще трохи часу перед подачею.

Корисні поради

Щоб збагатити смак страви, не варто обмежуватися тільки спеціями. Дуже до речі доведеться сир твердих сортів, наприклад пармезан. Він має свій унікальний смак і добре розійдеться в соусі, якщо попередньо натерти. Таким же чином можна додавати моркву, цибулю-порей та інші овочі і зелень.

Покупні гливи не вимагають особливої очищення, вони продаються в дуже гарному вигляді. Але якщо є можливість зібрати такі гриби самостійно, це потрібно зробити, так як вони володіють приємним ароматом і смаком.

Як приготувати гливи в сметані, дивіться на відео нижче:

Це універсальне блюдо миттєво стане одним з улюблених навіть у тих, хто не особливо любить гриби. А простота його приготування дозволяє насолодитися приголомшливим смаком навіть новачкові в кулінарії!

Що ще почитати: