13 март 2019 1 833

Чаклуни з м'ясом — ситна страва білоруської кухні

Обсмажені до золотистої скоринки картопляні коржі по-білоруськи – чаклуни. Їх готують з різними начинками – зі свининою, куркою, яловичиною.

Білоруські чаклуни зі свининою на сковороді
Інгредієнти Кількість
цибулин - 2 шт.
борошна вищого сорту - 100 г
свинячого фаршу - 300 г
картоплин - 6 шт.
яєць - 2 шт.
перцю і солі - за смаком
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 189 Ккал

За рецептом чаклуни з м'ясом формуються прямо на сковорідці, але ви можете зробити їх на столі: з картопляного тіста зліпити коржик, на неї викласти ложку фаршу, зверху — другий корж, сформувати невелику котлету.

Як готувати:

  1. Очищений сиру картоплю натерти на крупній тертці. Віджати, щоб видалити зайвий картопляний сік. У натертий картоплю вбити яйця, добре перемішати. За смаком додати сіль, мелений перець, 100 г борошна, перемішати.
  2. Підготувати фарш, додавши сіль, перець, подрібнений ріпчаста цибуля, яйце.
  3. На гарячу сковорідку з олією викладати ложкою картопляну масу, відразу розрівнювати. На отриману корж помістити трохи фаршу, розподілити його ложкою по поверхні, зверху накрити другим шаром картоплі. Обсмажувати з кожного боку до апетитної рум'яної скоринки. Потім ще 2 хвилини тушкувати під кришкою.
  4. Готову страву викласти на паперові рушники, в них відмінно вбирається зайве масло. Подавати зі сметаною.

Картопляні чаклуни з фаршем з курячого м'яса

Щоб чаклуни не розвалилися на сковорідці, треба віджати зайву рідину з картопляного фаршу.

Потрібні:

  • 1 кг картоплі;
  • 2 яйця;
  • 300 г звичайного лука;
  • 60 г борошна;
  • сіль за смаком.

Начинка:

  • 1 цибулина;
  • 0,5 кг курячого фаршу;
  • 1 яйце;
  • приправи за смаком.

Знадобиться: 40 хвилин.

Калорійність: 179 ккал.

Готуємо:

  1. Натерти картоплю і цибулю (трохи цибулі залишити для подачі). Картопляну масу віджати. До неї додати борошно, цибуля, 2 яйця, сіль, перемішати.
  2. Приготувати начинку: у фарш додати 1 яйце, улюблені приправи, подрібнену цибулю, перемішати.
  3. Розігріти сковороду з маслом, викласти трохи картопляного тесту, розрівняти ложкою. Коли маса трохи схопиться, викласти на кожен коржик начинку, зверху прикрити картопляним тестом.
  4. Обсмажити до золотистого кольору, потім перевернути і злегка утрамбувати ложкою. Коли корж підрум'яниться з другої сторони, перекласти чаклуни у відповідну форму і відправити в гарячу духовку на 10 хвилин.
  5. На рослинному маслі обсмажити ріпчасту цибулю, приправити страву перед подачею.

Чаклуни з м'ясом і капустою

На гаряче приготуйте чаклуни. Так білоруси називають пельмені з дуже тонкого, майже прозорого тесту. А загорнути в тісто можна що завгодно – і картоплю, і м'ясо з капустою.

Вам будуть потрібні:

  • 150 г борошна;
  • 2 яйця;
  • 5 г солі;
  • 250 г капусти;
  • масло рослинне без запаху;
  • по 150 г свинини та яловичини;
  • 2 звичайні цибулини.

Знадобиться: 40 хвилин. Калорійність: 245 ккал.

Як приготувати:

  1. Замісити тісто з яйця, борошна та дрібки солі. Оберніть його харчовою плівкою або накрити вологою серветкою, залишити на півгодини для «відпочинку».
  2. Для начинки капусту тушкувати, остудити. З'єднати два види фаршу з подрібненою цибулею, додати капусту, сіль, все це ретельно перемішати.
  3. Тісто розкачати дуже тонко. Склянкою вирізати з розкатаної пластини кружечки, на кожен викласти начинку (по 1 ч. л.). Защипнути краї тіста, а куточки з'єднати.
  4. Опустити чаклуни в закипаючий м'ясний бульйон, варити 8 хвилин.
  5. Подати з гарячим бульйоном.

Як запекти з м'ясом яловичини в духовці

Важливий момент: чаклуни треба злегка обсмажити на сковорідці, а потім відправити в духовку.

Потрібні:

  • 50 г борошна для хліба;
  • 3 бульби картоплі;
  • 1 середня цибулина;
  • 150 г яловичого фаршу;
  • 2 яйця;
  • 1 невеликий пучок свіжого кропу;
  • перець мелений чорний-за смаком;
  • сіль за смаком.

Час: 20 хвилин.

Калорійність: 186 ккал.

Як робити:

  1. Приготувати картопляне тісто. Натерти сиру картоплю крупно. Щоб видалити з картопляної маси вологу, необхідно натертий овоч віджати. У картопляну масу вбити яйця. За смаком приправити, всипати борошно, ретельно вимісити.
  2. Приготувати начинку. Додати у фарш сіль, чорний перець, дрібно нашатковану цибулю, кріп, яйце, гарненько перемішати.
  3. Зліпити з картопляного тіста корж, зверху помістити начинку, закрити картопляним шаром. Сформувати невелику котлету.
  4. Трохи обсмажити чаклуни з кожної сторони. Потім перекласти їх у вогнетривку форму, зверху змастити сметаною, відправити в духовку на 40 хвилин.

Ледачі чаклуни

Наостанок ще один білоруський подарунок – ледачі чаклуни. Готуються вони за тим же принципом, що і звичайні. Єдина хитрість – всі інгредієнти потрібно перемішати. Потім сформувати невеликі котлети і смажити до рум'яної скоринки.

Вам будуть потрібні:

  • 1 кг картоплі;
  • 0,3 кг свинини;
  • 0,3 кг телятини;
  • по 1 великій цибулині у фарш і начинку;
  • 2 яйця;
  • 200 г густої сметани + 20 м;
  • топлене масло;
  • свіжозмелений чорний перець, сіль.

Готування: 80 хвилин.

Цінність порції: 199 ккал.

Як приготувати:

  1. З телятини і свинини зробити фарш. Доповнити його подрібненою цибулею, чорним перцем і сіллю, добре вимісити руками, обернути харчовою плівкою, прибрати в холодильник.
  2. Очистити картоплю, на середній тертці натерти, перекласти в сито. Його поставити в миску, залишити на 10 хвилин, щоб стекла рідина.
  3. Очистити другу головку цибулі, натерти дрібно, викласти в глибоку миску. Додати віджатий картоплю, 20 г сметани, перемішати.
  4. Курячі яйця трохи збити, відправити в картопляну суміш, приправити сіллю, перцем і перемішати.
  5. З'єднати картопляну суміш з фаршем. З цієї маси сформувати котлети (краще важливими руками). Обсмажити їх на розігрітій олії з кожного боку до золотистої скоринки.
  6. З'єднати сметану (200 г) з водою (0,5 склянки), додати сіль. Викласти обсмажені чаклуни у форму, залити сметанним соусом, відправити в гарячу духовку на 15 хвилин. На стіл подавати гарячими.

Дізнайтеся, як приготувати м'ясні тефтелі з підливою.

На перше приготуйте м'ясну солянку в мультиварці. Тут ви знайдете рецепт.

Спробуйте приготувати котлети в мікрохвильовці по цього рецептом.

Кулінарні поради

Якщо ви перепробували масу рецептів, міняли пропорції, експериментували, а чаклуни все одно не вийшли, допоможуть виправити становище поради досвідчених господинь:

  1. Картопля краще натирати на дрібній тертці разом з цибулею.
  2. Якщо додати в картопляну масу ложку густої сметани, то картопля не потемніє.
  3. Легко можна віджати з натертої картоплі зайвий сік, використовуючи складену вдвічі марлю.
  4. Вичавлювати картопляну масу треба не до останньої крапельки, а тільки злегка. В іншому випадку чаклуни вийдуть занадто жорсткими.
  5. Отриманий картопляний сік не виливати. Після віджимання залишити його в спокої на деякий час. Потім акуратно рідину злити, а крохмаль, що утворився на дні, додати підготовлене картопляне тісто.
  6. Ліпити чаклуни можна так: взяти трохи картопляного тіста, розплющити на руці в тонкий коржик, в центр викласти досить великий кулька фаршу. Зверху прикрити картопляним тестом і зліпити овальну котлету.
  7. Картопляне тісто дуже ніжне, так що руки під час ліплення краще змочити водою.
  8. Спочатку зробити всі чаклуни, а після цього обваляти їх одночасно в борошняній паніровці, тому що борошно швидко вбирається. Відразу ж відправити їх на сковорідку.

На відео розповідається, як швидко приготувати ліниві чаклуни:

Смачні, з золотистою скоринкою картопляні вироби називаються білоруської національної кухні дуже загадково – чаклуни. У компанію до картоплі візьміть м'ясний фарш. За принципом наших пельменів можна приготувати чаклуни з капустою і м'ясом.

Що ще почитати: