14 март 2019 1 947

Зрази картопляні з фаршем: популярні рецепти

Коли набридає одноманітність у повсякденному меню, хочеться зробити щось незвичайне і смачне. Наприклад, можна приготувати не тільки печеня або тушкована картопля з м'ясом, але і зробити картопляні зрази з м'ясним фаршем. Крім цього, замість м'яса можна використовувати різноманітні овочі.

В якій саме країні з'явилося це блюдо вперше невідомо.

Багато джерел стверджують, що зрази почали готувати вперше в Польщі, інші вважають, що в Білорусії, ще є дані, що першу зразу приготували в Литві.

Але, незважаючи на це, вони стали популярними у всьому світі, і їх готують практично в кожній країні.

Зрази схожі на котлети, але у них є невелика відмітна особливість – всередині обов'язково повинна бути якась начинка.

Найперші зрази готували з м'ясного фаршу. Робили невелику коржик з пропущеного м'яса і начиняли її начинкою.

В якості м'яса використовували курячий, яловичий або свинячий фарш, а начинку робили з овочів, варених яєць, грибів, сиру. У результаті виходило відмінне і поживне частування.

Пізніше страву почали робити не тільки з м'ясного фаршу, стали використовувати картоплю. Цей овоч чудово поєднується з багатьма продуктами, саме з цієї причини в зрази з картоплі можна покласти будь-яку начинку.

Рецепт на швидку руку
Інгредієнти Кількість
картоплі - 1 кг
м'ясного фаршу - 400 грам
ріпчастої цибулі - 2 штуки
яєць - 1 штука
борошна - 200 грам
сухарів для панірування - 100 грам
солі і чорного перцю - за смаком
олії соняшникової - для смаження
сметани або томатного соусу - для подачі
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 175 Ккал

Процес приготування рецепту з наочними фото:

Картопля, очищений від шкірки, кладемо в каструлю і заливаємо воду. Ставимо на середній вогонь і відварюємо до повної готовності;

Потім розминаємо його качалкою або товкачиком. Підливаємо рослинне масло, води, сире куряче яйце, борошно пшеничне і змішуємо;

Далі ріжемо цибулю і засипаємо в фарш. Викладаємо фарш на розігріте масло і добре смажимо. Солимо, перчимо і кладемо спеції;

На плоску тарілку необхідно висипати у вигляді шару панірувальні сухарі;

Перед приготуванням зраз руки потрібно помити і витерти рушником. Інакше пюре прилипне до рук і зрази вийдуть негарні;

Викладаємо на панірувальні сухарі дві столові ложки картопляного пюре і розминаємо з нього корж;

Потім в центральну частину коржа кладемо столову ложку м'ясного фаршу;

Після цього необхідно акуратно підняти картопля з країв коржі і закрити їм фарш. У результаті повинна вийти кругла рази, за формою схожа на котлету;

Рослинна олія наливаємо в сковорідку, викладаємо туди сирі зрази-заготовки і смажимо до рум'яного кольору;

Готові зрази можна залити сметаною або подати з соусом з томатів. Можна посипати натертим сиром.

Радимо до перегляду відео-рецепт цієї страви:

Картопляні зрази з фаршем: готуємо в духовці

Продукти, які знадобляться для цього рецепта:

  • Картопля – 1 кілограм;
  • Фарш з м'яса – 400 грам;
  • Ріпчаста цибуля;
  • Яйця курячі – 2 штуки;
  • Пшеничне борошно – 70 грам;
  • Картопляний крохмаль – 50 грам;
  • Кухонна сіль — за смаком;
  • Сухарі для панірування – 100 грам;
  • Щіпка чорного перцю;
  • Соняшникова олія.

Процес приготування по кроках:

  1. Картоплю необхідно очистити і промити в прохолодній воді. Далі ставимо каструлю з водою на середній вогонь і опускаємо туди картоплю, солимо і варимо до готовності;
  2. Поки вариться картопля, зробити начинку. Нарізаємо цибулю і засипаємо в м'ясний фарш. Все необхідно посолити і поперчити. У сковороду наливаємо трохи олії і викладаємо фарш. Він обсмажується до готовності;
  3. Відварну картоплю розминаємо за допомогою качалки або товкачика. Додаємо в нього трохи води, соняшникове масло, сирі яйця і перемішуємо. Далі додаємо потроху крохмаль і пшеничне борошно, перемішуємо до однорідної маси. Тісто необхідно посолити;
  4. На плоску тарілку або обробну дошку необхідно рівномірно висипати панірувальні сухарі;
  5. Викладаємо невелику кількість картопляного тіста на паніровку і робимо з нього невелику коржик;
  6. Потім в центр викладаємо фарш і загортаємо корж. Повинна вийти кругла рази. Інші зрази робимо таким же чином;
  7. Викладаємо заготовки на змащене деко для випікання і ставимо в розігріту духовку;
  8. Зверху їх можна змастити яєчним білком або рослинним маслом;
  9. Випікати необхідно при 180 градусах приблизно 25 хвилин. В результаті повинні вийти картопляні зрази рум'яного кольору.

Рецепт ситних картопляних зраз з фаршем і грибами

Продукти, які знадобляться:

  • Картопля – 1 кілограм;
  • Фарш з м'яса — 200-250 грам;
  • Одна морквина;
  • Дві цибулини;
  • Зубчики часнику – 3 штуки;
  • Свіжі шампіньйони – 300 грам;
  • 100 грамів картопляного крохмалю;
  • Борошно пшеничне – 100 грам;
  • 100 грам панірувальних сухарів;
  • Рослинна олія;
  • Трохи кухонної солі і чорного перцю.

Процес приготування:

  1. Картоплю і моркву очистити від шкірки і розрізати на середні шматочки. Далі в каструлю наливаємо воду і ставимо на середній вогонь, викладаємо туди картоплю з морквою і все солимо. Овочі слід відварити до готовності;
  2. Ріпчасту цибулю і гриби потрібно дрібно порізати. Ставимо сковороду на невеликий вогонь, наливаємо в неї масло і викладаємо фарш, деякий час його обсмажуємо і додаємо гриби з цибулею. Солимо і перчимо за смаком. Все обсмажуємо до золотавої скоринки;
  3. Після того, як овочі повністю зваряться, з каструлі зливаємо всю воду і розминаємо товкачем або качалкою до отримання пюре. Для того щоб пюре було не сильно крутим, в нього можна налити трохи води та олії;
  4. Потім в пюре додаємо борошно і крохмаль і перемішуємо, повинно вийти тісто;
  5. Висипаємо на плоску поверхню панірувальні сухарі і викладаємо на них невелику кількість пюре. Робимо з нього корж і кладемо в центр начинку. Закриваємо її з усіх боків, щоб сформувалася кругла рази. У результаті повинно вийти близько 10 заготовок;
  6. У сковороду наливаємо рослинне масло і викладаємо туди зрази. Все обсмажуємо на невеликому вогні до рум'яного кольору;
  7. Подавати можна зі сметаною і натертим сиром.

Любите шаурму? Не варто довірятися торговцям вуличних кіосків. Фото-рецепти шаурми в домашніх умовах: максимум задоволення без зусиль. Вдома ви зможете проконтролювати весь процес приготування і бути спокійними за результат.

Рецепти стегенець з картоплею в духовці на будь-який смак описані тут. Кожен знайде страву собі по душі!

Ви ще не вмієте готувати макаруни? Наші кулінари вас навчать! Заходьте сюди і переконайтеся, що у вас можуть вийти французькі тістечка не гірше, ніж у досвідчених кондитерів.

Поради кулінарів

  • Для того щоб картопляне пюре не прилипало до рук, їх необхідно постійно змочувати холодною водою або змащувати олією;
  • Замість панірувальних сухарів можна використовувати для обвалювання пшеничне борошно;
  • Перед тим, як обсмажувати, зрази можна вмочити у збите яйце, потім обваляти в панірувальних сухарях. У підсумку вийдуть апетитні і смачні коржики з скоринкою;
  • Зрази можна зробити з картопляного пюре з картоплі, натертої на тертці;
  • Не слід класти багато начинки, інакше вони будуть розвалюватися і втратять свою форму.

Картопляні зрази, приготовані за цим рецептом, вийдуть ніжними і соковитими.

Обов'язково дотримуйтесь правильно всю рецептуру приготування і використовуйте тільки свіжі інгредієнти.

Приємного вам апетиту!

Наостанок ми вирішили показати вам відео з рецептом приготування смачних зраз з куркою і печерицями:

Що ще почитати: