11 июнь 2019 1 174

Кілька рецептів приготування окрошки на айраном

Часом нам хочеться порадувати своїх рідних і близьких незвичайним блюдом. По істині незвичайним і одночасно смачним для них буде окрошка на айраном, приготування якої не відніме у вас багато сил і часу.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
айран - 0,5 л
вода газована - 0,5 л
огірки - 5 шт.
редис - 8 шт.
базилік - кілька листочків
кінза - 1 пучок
часник - 2 зубчики
зелень - за смаком
сіль і перець - за смаком
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 25 Ккал

Цей рецепт – один з найпростіших.

  1. Насамперед нам треба підготувати зелень. Її ми ретельно промиваємо і підсушуємо, після чого рубаємо. Зелень можна покришити середньо або зовсім дрібно, як вам подобається.
  2. Далі ми миємо огірки і видаляємо крайні кінці. Потім їх дрібно шаткуємо, бажано соломкою. Слідом моєму редиску, також видаляємо неїстівні частини і нарізаємо її тонкої сільницею.
  3. Всю зелень разом з овочами ми поміщаємо в глибоку посуд.
  4. В окрему чашку наливаємо айран і додаємо в нього часник, попередньо очищений і пропущений через чеснокодавку.
  5. Після чого заливаємо зелень і овочі заправкою. Додаємо газовану воду, сіль і перець.
  6. Далі перемішуємо окрошку і залишаємо настоятися близько півгодини.

Окрошка на айраном з м'ясом

  1. Першим ділом варимо м'ясо. Щоб воно вийшло смачним, на початку готування заливаємо його холодною водою, а не поміщаємо у вже нагріту. Варити його коштує близько 2 годин, знімаючи пінку. Якщо ви не хочете чекати так довго, то м'ясо можна нарізати заздалегідь – воно вариться набагато швидше, головне, не забувати про пінку, її може виявитися більше. Сварившееся м'ясо ми залишаємо остигати прямо в бульйоні і не дістаємо до початку готування.
  2. Слідом варимо картоплю в мундирі. Вариться набагато швидше. Після готування обполіскуємо його в холодній воді і знімаємо шкірку.
  3. Далі варимо яйця. Як зваряться, остуджуємо їх у холодній воді і очищаємо від шкаралупи. Жовтки від білків ми відокремлюємо. Білки потрібно дрібно накришити ножем, а жовтки розтерти з гірчицею.
  4. Потім шаткуємо огірки дрібними кубиками і так само дрібно картоплю. М'ясо нарізаємо кубиками – якщо вирішили зробити це ще перед варінням, то намагайтеся нарізати його як можна рівніше, інакше розвариться у що завгодно, крім кубиків.
  5. Всі наші компоненти ми складаємо в глибоку чашку. А зверху кришимо зелень. Все це заливаємо айраном і перемішуємо. Для повної готовності окрошку ставимо в холодильник і залишаємо настоятися близько півгодини.

Варіант приготування з шинкою

  1. Для початку відварюємо картоплю в мундирі, обдаємо холодною водою і знімаємо шкірку. Залишаємо остигати.
  2. Промиваємо огірки і видаляємо неїстівні кінці. Також чинимо з редискою, позбувшись від бадилля.
  3. Як охолоне картопля, подрібнюємо її та інші овочі кубиками однакового розміру, приблизно по півсантиметра.
  4. Такими ж кубиками нарізаємо шинку. Після чого кладемо її разом з овочами в чашку. Слідом відправляємо і яйця, попередньо зварені круто і подрібнені виделкою.
  5. Рубаємо дрібно зелень. Цибулю ріжемо окремо кільцями, після чого посипаємо сіллю і розтираємо, поки не з'явиться сік. Далі додаємо цибулю і всю іншу зелень в чашку до овочів і бекону.
  6. Посипаємо зверху сіллю, перемішуємо і заливаємо айраном. Потрібно перемішати блюдо знову і поставити приблизно на півгодини в холодильник, щоб страва настоялося.
  7. Якщо вам окрошка здасться недостатньо рідкою, то в неї можна додати води.

Варіант з копченою куркою

  1. Спершу нарізаємо курку, бажано кубиками, але можна нарізати як завгодно, лише б дрібно, або навіть просто нарвати руками. Брати варто курку домашнього копчення, а якщо такої немає, то купити її у спеціалізованому м'ясному магазині – там більше ймовірність того, що ви купите саме копчену курку, а не варену і оброблену рідким димом.
  2. Як подрібнимо курку, кладемо її в глибоку чашку. Туди ж додаємо яйця, заздалегідь зварені й нарізані кубиками. Слідом відправляємо картоплю, теж зварену і подрібнену кубиками.
  3. Зверху додаємо овочі – огірки і редиску, які ми заздалегідь позбавляє від неїстівних частин і подрібнюємо до кубиків.
  4. Також всю зелень подрібнюємо і додаємо в чашку. Перемішуємо.
  5. Потім все заправляємо айраном, солимо, перчимо, після чого знову перемішуємо і відправляємо в холодильник настоюватися приблизно на півгодини.

Рецепт холодного супу з морквою

  1. Для початку варимо картоплю, бажано в мундирі. Так вона вийде не розсипчастою і м'якою, що нам і потрібно. Даємо охолонути, чистимо від шкірки і нарізаємо дрібним кубиком, після чого кладемо в глибоку чашку.
  2. Слідом варимо моркву. Варити її потрібно окремо від картоплі, щоб та не пожовтіла в процесі. Далі остуджуємо морква, обдавши крижаною водою, і нарізаємо кубиком, після чого кладемо до картоплі.
  3. Далі варимо яйця і охолодити в холодній воді, після чого очищаємо від шкаралупи. Нарізаємо кубиком і додаємо до овочів. Зверху посипаємо дрібнонарізаною зеленню, солимо і перчимо.
  4. Перемішуємо отриманий салат і заправляємо айраном. Знову перемішуємо і охолоджуємо в холодильнику приблизно півгодини, щоб наша окрошка встигла настоятися.

Окрошка на айраном і сметані

  1. Спочатку промиваємо огірки і редис, видаляємо неїстівні частини, натираємо на крупній тертці. Відправляємо в глибоку чашку.
  2. Далі варимо картоплю в мундирі і яйця окремо. Чистимо від шкірки і шкаралупи, після чого нарізаємо кубиком і додаємо до овочів в чашку.
  3. Слідом відправляємо ковбасу, яку також нарізаємо кубиком.
  4. Промиваємо зелень і висипаємо в ту ж чашку, солимо і перчимо.
  5. Потім додаємо сметану і айран, перемішуємо. Далі відправляємо окрошку в холодильник на півгодини, щоб вона настоялася.

Дізнайтеся, що потрібно для окрошки на квасі. Це відмінне блюдо на літній період часу.

Ви також можете приготувати окрошку на майонезі. Тут ви знайдете рецепт.

Добре виходить окрошка і на сметані. Тут можна подивитися рецепт.

Корисні поради:

  1. Якщо окрошка вам здасться недостатньо кислої, то можна додати в неї оцет або лимонний сік.
  2. Те, як ви будете нарізати овочі, ні на що не впливає, крім зовнішнього вигляду самої окрошки, а тому, якщо хочеться зкреативити, можна нарізати її соломкою або шматочками якоїсь іншої форми.

На відео можна подивитися, як готувати окрошку на айраном:

Відгуки

Я намагаюся схуднути, при цьому не хочеться їсти несмачну їжу. Окрошка на айраном в моїй скарбничці смачних і малокалорійних страв. Я люблю покласти туди побільше зелені. Для чоловіка і сина додаю трохи м'ясних продуктів.

Світлана, 30 років

Нещодавно мені прийшла в голову ідея покласти в окрошку на айраном хмелі-сунелі. Виявилося, що це дуже смачно! І стара страва заграло новими фарбами! Напевно, я продовжу експерименти і спробую використовувати і інші спеції.

Наталя, 47 років

Що ще почитати: